Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

“Ρωσική συνωμοσία στο ντόπινγκ” με περισσότερους από 1000 αθλητές!

ΦΩΤΟ Reuters
ΦΩΤΟ Reuters

Για ένα τεράστιο σκάνδαλο συγκάλυψης από την μεριά της Ρωσίας κάνει λόγο ο επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε την δεύτερη έκθεση που παρήγγειλε η WADA, Ρίτσαρντ ΜακΛάρεν. Τα όσα αναφέρθηκαν, προκαλούν σοκ!

Απίστευτες αποκαλύψεις! Περισσότεροι από 1000 Ρώσοι αθλητές σε πάνω από 30 αθλήματα των Θερινών και Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και των Παραολυμπιακών εμπλέκονται στο ρωσικό σκάνδαλο φαρμακοδιέγερσης, σύμφωνα με την έκθεση ΜακΛάρεν.

Ο Καναδός καθηγητής Ρίτσαρντ ΜακΛάρεν, επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε την έκθεση που παρήγγειλε η WADA, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «βρισκόμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε μια συγκάλυψη, η οποία είναι σε εξέλιξη τουλάχιστον από το 2011 και συνέχισε μετά τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι. Επρόκειτο για μια συγκάλυψη που εξελίχθηκε από ένα ανεξέλεγκτο χάος σε μια θεσμοθετημένη και συντονισμένη συνωμοσία με σκοπό την εξασφάλιση μεταλλίων».

Ο ΜακΛάρεν κατηγόρησε ακόμα τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας, πως παρείχαν βοήθεια στο να υπάρξει συγκάλυψη. Όπως τόνισε, η τεχνική της ανταλλαγής των δειγμάτων, η οποία χρησιμοποιήθηκε στο Σότσι, μετεξελίχθηκε σε κανονικότητα στα εργαστήρια στη Μόσχα ως προς τους κορυφαίους Ρώσους αθλητές.

Η συστηματική αυτή φέρεται να τελειοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς του 2012, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το 2013 και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι το 2014

Ειδικά αναφέρεται ότι σε τέσσερις χρυσούς Ολυμπιονίκες του Σότσι, οι μετρήσεις έκαναν λόγο για περιεκτικότητα σε αλάτι στα δείγματα, η οποία ήταν σωματικά αδύνατη. Μάλιστα, γίνεται αναφορά για πειραγμένα μπουκάλια (γίνεται αναφορά πως δυο δείγματα Ρωσίδων αθλητριών του χόκεϊ στο Σότσι είχαν μέσα και αντρικό DNA).

Ο ΜακΛάρεν κατηγόρησε ακόμα τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας, πως παρείχαν βοήθεια στο να υπάρξει συγκάλυψη

Στην έκθεση παρατίθενται πληθώρα στοιχείων και σημαντικές μαρτυρίες, σε συνδυασμό με τα ευρήματα κατά τον επανέλεγχο των υπαρχόντων δειγμάτων.

Η ρωσική αντίδραση ήρθε πριν καν τη δημοσίευση της έκθεσης, από τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Βιτάλι Μούτκο, πρώην υπουργό Αθλητισμού: “Ξέρουμε τι μας περιμένει μετά τις 9 Δεκεμβρίου,» είπε. «Θα υπάρξει νέα προσπάθεια επίθεσης σε βάρος του ρωσικού αθλητισμού”.

Ομως η έκθεση κατονομάζει συγκεκριμένα τον κ. Μούτκο ως έναν εκ των υπευθύνων για το ντοπάρισμα αθλητών και τη χειραγώγηση των δειγμάτων ντόπινγκ, μαζί με τον τότε υφυπουργό του.

Η ρωσική αντίδραση ήρθε πριν καν τη δημοσίευση της έκθεσης

Η υπόθεση πλέον περνά στα χέρια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, δύο επιτροπές της οποίας θα αναλύσουν τα ευρήματα και θα προτείνουν μέτρα, κάτι που σημαίνει ποινές.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ προέβη στην πιο ξεκάθαρη από το ξέσπασμα του ρωσικού σκανδάλου καταδίκη όσων εμπλέκονται από ρωσικής πλευράς, ζητώντας τον διά βίου αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες όσων αποδεδειγμένα ενέχονται στη χειραγώγηση των δειγμάτων ντόπινγκ, είτε είναι αθλητές, είτε προπονητές είτε αξιωματούχοι. Επίσης τόνισε τα υπερβολικά πολλά θετικά δείγματα Ρώσων αθλητών κατά τους επανελέγχους δειγμάτων από τους Ολυμπιακούς στο Πεκίνο το 2008 και στο Λονδίνο το 2012.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε