Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Σε διαβούλευση από σήμερα η διπλή ανάπλαση!

Σε διαβούλευση βρίσκεται, από σήμερα έως τις 6 Δεκεμβρίου, η νομοθετική ρύθμιση για το πρόγραμμα Διπλής Ανάπλασης, στις περιοχές του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας του Δήμου Αθηναίων.

Σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση που προτείνεται από το ΥΠΕΚΑ, η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση ορίζεται στα 47.000 τμ., και η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη στο 30%.

Οι χρήσεις γης στην περιοχή ανάπλασης του Βοτανικού περιλαμβάνουν γήπεδο ποδοσφαίρου χωρητικότητας έως 40.000 θέσεων και λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και υπόγειων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, μέγιστης χωρητικότητας 450 θέσεων.

Στο γήπεδο ποδοσφαίρου, εκτός από τις κυρίως αθλητικές δραστηριότητες και τις βοηθητικές τους εξυπηρετήσεις, επιτρέπονται και οι χρήσεις χώρων ιατρικής υποστήριξης και αποκατάστασης αθλητών, αιθουσών πολλαπλών χρήσεων πολιτισμού και αναψυχής, χώρων εστίασης, εμπορικών χρήσεων, πολυλειτουργικών χώρων άθλησης και υγιεινής, αθλητικών ξενώνων και χώρων φιλοξενίας, χώρων συνάθροισης κοινού καθώς και χώρων εξυπηρέτησης τύπου και μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Οι εμπορικές χρήσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 17,5% της συνολικής μέγιστης επιτρεπόμενης δόμησης και οι συμπληρωματικές των αθλητικών δραστηριότητες το 17,5% αυτής.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του κειμένου προβλέπεται:

” Κατάργηση του δημοτικού πολυλειτουργικού κτηρίου του Δήμου Αθηναίων.

Η κατάργηση του κτηρίου καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού.

” Μείωση των εμπορικών χρήσεων του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί στην δόμηση που θα καταλάμβανε το κτίριο καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού, το οποίο πλέον καταργείται.

” Ενσωμάτωση στο κτήριο του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου και στο όμορο εμπορικό κτίριο των εμπορικών χρήσεων του γηπέδου ποδοσφαίρου, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί εκτός του κελύφους του γηπέδου.

” Αύξηση 50% περίπου των αθλητικών χρήσεων του Ερασιτεχνικού Αθλητικού Σωματείου του Παναθηναϊκού με ταυτόχρονο περιορισμό κατά το ήμισυ περίπου της κάλυψης της εγκατάστασης (οι χρήσεις αυτές θα ανέρχονται συνολικά σε 7.500 τμ περίπου, η υλοποίηση των οποίων τίθεται σε απόλυτη χρονική προτεραιότητα, σε σχέση με τις υπόλοιπες χρήσεις).

” Μείωση των θέσεων στάθμευσης των αθλητικών εγκαταστάσεων, οι οποίες εφεξής θα εξυπηρετούνται συμπληρωματικά από τους χώρους στάθμευσης του ΟΤ 45α της Περιοχής Ανάπλασης ΙΙ, με παραχώρηση κατά χρήση των λοιπών απαιτουμένων θέσεων. Οι θέσεις στάθμευσης που προορίζονται αμιγώς για τις ανάγκες των αθλητικών εγκαταστάσεων περιορίζονται σε 450 περίπου, εκ των οποίων οι 300 τοποθετούνται κάτω από το γήπεδο ποδοσφαίρου.

” Δραστική μείωση του συντελεστή δόμησης 1,6 στο Ο.Τ. 45α της Περιοχής Ανάπλασης ΙΙ, με τον προσδιορισμό νέου ανώτατου συντελεστή δόμησης, ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,2.

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση της διαβούλευσης “με τον παραπάνω ανασχεδιασμό του προγράμματος ανάπλασης επιτυγχάνονται τα εξής:

” Μειώνεται η συνολική δόμηση του προγράμματος στην περιοχή του Βοτανικού κατά 66.000 τ.μ. περίπου, δηλαδή μειώνεται η προβλεφθείσα με τον ν. 3481/2006 δόμηση κατά ποσοστό 60% περίπου.

” Η νέα επιτρεπόμενη δόμηση στην περιοχή του Βοτανικού θα είναι σαφώς μικρότερη από την αρχική δόμηση που είχε υλοποιηθεί πριν από την κατεδάφιση των εργοστασίων της ΕΤΜΑ.

” Αυξάνονται, στην περιοχή του Βοτανικού, οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου κατά 30.000 τ.μ. περίπου, πέραν αυτών που είχαν προβλεφθεί με τον ν. 3481/2006. Με την αύξηση αυτή, οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου στις δύο περιοχές του προγράμματος ανάπλασης (Λ. Αλεξάνδρας και Βοτανικός) ανέρχονται πλέον σε 100.000 τ.μ. περίπου.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε