Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

“Σηκώσαμε το τιμημένο” – Η μέρα που “κάηκε” η Ελλάδα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

8 χρόνια έχουν περάσει από τον ανεπανάληπτο θρίαμβο της Πορτογαλίας. 4 Ιουλίου του 2004 η ημερομηνία ορόσημο του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Η μέρα που ο Θοδωρής Ζαγοράκης σήκωσε το Ευρωπαϊκό κύπελλο και εκατομμύρια Έλληνες βγήκαν στους δρόμους, γιορτάζοντας με την ψυχή τους τη μεγαλύτερη ελληνική επιτυχία.

Η Ελλάδα έκανε τη μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, μεγαλύτερη και από αυτή της Δανίας το 1992 όταν η παρέα του Λάουντρουπ μαζεύτηκε από τις διακοπές, λόγω του αποκλεισμού της Γιουγκοσλαβίας, πήγε στη Σουηδία και σήκωσε το τρόπαιο.

Πριν από 8 χρόνια τα παιδιά του Ρεχάγκελ ταξίδεψαν στην Πορτογαλία για να “ξεπλύνουν” τη ντροπή από την παρουσία της Ελλάδας στο Μουντιάλ του 1994. Τουλάχιστον έτσι ξεκίνησαν γιατί στο τέλος κανείς δεν θυμόταν τι είχε γίνει στα γήπεδα της Αμερικής.

Από την πρεμιέρα φάνηκε ότι κάτι μεγάλο ετοιμάζουν οι διεθνείς. Κόντρα στους οικοδεσπότες Πορτογάλους, Καραγκούνης και Μπασινάς σκόραραν και οδήγησαν την Εθνική στη νίκη με 2-1.

Τέσσερις μέρες αργότερα οι Ισπανοί ήταν έτοιμοι για να πάρουν ρεβάνς από την ήττα τους στα προκριματικά, όμως ο Άγγλεος Χαριστέεας τους “πλήγωσε”. Ισοφάρισε το γκολ του Μοριέντες και έθεσε τους Ισπανούς εκτός Euro.

Την τελευταία αγωνιστική του ομίλου η Ελλάδα δέχτηκε δύο γκολ από τους Ρώσους, όμως ο Ζήσης Βρύζας θα διαμορφώσει το τελικό 2-1 το οποίο θα δώσει την πρόκριση στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Η πρόκριση πανηγυρίστηκε έξαλλα, όμως εκείνη η ομάδα δεν είχε “ταβάνι”. Τι κι αν στους “8” βρήκε απέναντι της την Γαλλία του Ζιντάν. Ο Ζαγοράκης έκανε κίνηση που θα ζήλευε ο μεγάλος Γάλλος, ο Χαριστέας “έσκισε τους Γάλλους σαν σαρδέλες” και όλη η Ελλάδα βγήκε στους δρόμους.

Από τη στιγμή που έφτασαν στα ημιτελικά τα παιδιά του Ρεχάγκελ, ήθελαν να πάρουν και το τρόπαιο. Η φορμαρισμένη, τότε, Τσεχία πίεσε την Εθνική αλλά η άμυνα κράτησε και την κατάλληλη στιγμή ένας αμυντικός έδωσε τη χαριστική βολή στους Τσέχους. Ο Κολοσσός Δέλλας, με κεφαλιά στην εκπνοή του πρώτου μέρους της παράτασης, έστειλε την Ελλάδα στον τελικό.

Εκεί περίμενε ο Κριστιάνο Ρονάλντο για να πάρει ρεβάνς, όμως το μόνο που κατάφερε ήταν να φύγει κλαμμένος από το γήπεδο. Οι δύο “Άγγελοι” της Εθνικής, Μπασινάς και Χαριστέας συνεργάστηκαν και ο Ζαγοράκης “σήκωσε το τιμημένο”. Όσα χρόνια και να περάσουν εκείνος ο μαγικός μήνας θα μείνει σε όλους μας χαραγμένος στη μνήμη.

Οι παίκτες που σήκωσαν μία χώρα στις πλάτες τους:

1. Αντώνης Νικοπολίδης
2. Γιούρκας Σεϊταρίδης
3. Στέλιος Βενετίδης
4. Νίκος Νταμπίζας
5. Τραϊανός Δέλλας
6. Άγγελος Μπασινάς
7. Θοδωρής Ζαγοράκης
8. Στέλιος Γιαννακόπουλος
9. Άγγελος Χαριστέας
10. Βασίλης Τσιάρτας
11. Ντέμης Νικολαΐδης
12. Κώστας Χαλκιάς
13. Φάνης Κατεργιαννάκης
14. Τάκης Φύσσας
15. Ζήσης Βρύζας
16. Παντελής Καφές
17. Γιώργος Γεωργιάδης
18. Γιάννης Γκούμας
19. Μιχάλης Καψής
20. Γιώργος Καραγκούνης
21. Κώστας Κατσουράνης
22. Δημήτρης Παπαδόπουλος
23. Βασίλης Λάκης

Ευχαριστούμε για το ταξίδι – Αντίο με…ψηλά το κεφάλι για την Εθνική!

Όταν ο Σαμαράς… ξενέρωσε την Μέρκελ (ΦΩΤΟ)

Τα ξένα ΜΜΕ για την Εθνική – “This is Sparta”

Επέστρεψε στην Ελλάδα η Εθνική – “Είμαστε υπερήφανοι”

Συγκίνηση για το “αντίο” των Λυμπερόπουλου – Χαλκιά(VIDEO)


ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε