Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Σπανούλης: Ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που έγινε

ΦΩΤΟ NEWSPORTS.
ΦΩΤΟ NEWSPORTS.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού αν και έχουν περάσει αρκετές ημέρες από την κατάκτηση της Ευρωλίγκας ακόμη δεν μπορεί να το πιστέψει.

Με συνέντευξη που παραχώρησε στην επίσημη σελίδα της διοργάνωσης, ο Βασίλης Σπανούλης δήλωσε υπερήφανος για την ομάδα του, μίλησε για το συγκλονιστικό τελικό της Ευρωλίγκας αλλά και για τους μελλοντικούς του στόχους.

-Πολλοί ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που έγινε στον τελικό; Εσύ; Σου φαίνεται απίστευτο;
«Είναι δύσκολο να το πιστέψουμε πως κατακτήσαμε την Ευρωλίγκα. Κάποιες φορές ο κόσμος με σταματά στο δρόμο για να μου δώσει συγχαρητήρια και ακόμη δεν μπορώ να το πιστέψω. Πάντως σίγουρα το αξίζαμε. Ήταν πολύ δύσκολο για μία νέα ομάδα με τόσους νεαρούς παίκτες να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης. Είναι κάτι απίστευτο και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους. Ποτέ δεν τα παρατήσαμε στη διάρκεια της σεζόν ή ενός αγώνα. Είχαμε πίστη, παλέψαμε και παίξαμε πολύ καλή άμυνα. Στο τέλος αυτό μας έδωσε τον τίτλο, η καλή μας άμυνα, αυτή που παίξαμε στους τρεις τελευταίους μήνες της σεζόν». 

-Το περασμένο καλοκαίρι είχατε πολλά νέα πρόσωπα. Πώς είδες όλες αυτές τις αλλαγές και τι σκεφτόσουν τότε; 
«Οι πρόεδροι και οι προπονητές μας έλεγαν πως θα πάμε βήμα-βήμα κι αυτό κάναμε. Δεν θέσαμε στόχους και δεν είχαμε μεγάλες βλέψεις. Απλώς είπαμε πως πρέπει να πάμε βήμα-βήμα. Προσπαθήσαμε να βελτιωθούμε, να παίξουμε καλό μπάσκετ και να το απολαύσουμε, προκειμένου να δούμε στο τέλος τι μπορούσαμε να κάνουμε. Αυτή η προσέγγιση ήταν η σωστή, γιατί δεν είχαμε πίεση για τους νέους παίκτες και τη νεανική αυτή ομάδα, ίσως την πιο νεανική στην Ευρωλίγκα. Κάποιες στιγμές ήταν δύσκολες και τίποτα δεν ήταν εύκολο, αλλά πετύχαμε να χτίσουμε χαρακτήρα και να δημιουργήσουμε χημεία. Από την αρχή της χρονιάς παίζαμε ματς-τελικούς, που έπρεπε να κερδίσουμε. Γίναμε σκληροί μέσα από αυτά τα παιχνίδια». 

-Πίστευες στις δυνατότητες της ομάδας πολύ πριν από τους περισσότερους. Πότε άρχισες να πιστεύεις πως η ομάδα μπορεί να φτάσει στο Final 4; 
«Όταν κερδίσαμε το τέταρτο ματς του Top 16 απέναντι στην Εφές στην Τουρκία, άρχισα να το πιστεύω μέσα μου πως κάτι καλό μπορεί να γίνει φέτος. Ποτέ δεν είπαμε μεγάλο λόγια στη διάρκεια της περιόδου και δεν προσπαθήσαμε να υπερβάλουμε για τις πιθανότητές μας. Όμως δουλέψαμε σκληρά γνωρίζοντας μέσα μας πως αν κάναμε αυτό το πράγμα, θα μπορούσαμε να πετύχουμε κάτι καλό και να αλλάξουμε πολύ την ομάδα μας. Είχαμε πίστη στους εαυτούς μας στις δύσκολες στιγμές και τις καταστάσεις που ήμασταν υποχρεωμένοι να νικήσουμε από την αρχή της περιόδου. Αυτό έχτισε το χαρακτήρα και την αυτοπεποίθησή μας, κάτι που φάνηκε αργότερα στα πιο κρίσιμα παιχνίδια». 

-Τι έγινε στα αποδυτήρια πέρα από τη δουλειά που κάνατε για να δημιουργήσετε την ομάδα σας; 
«Ο κόουτς Ίβκοβιτς έκανε πολύ καλή δουλειά πρώτον μοιράζοντας τους ρόλους στην ομάδα. Όλοι αποδέχτηκαν τους ρόλους τους και ήταν ικανοποιημένοι με αυτούς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για κάθε ομάδα. Δουλέψαμε πολλές ώρες στο γήπεδο, ομαδικά και ατομικά. Όλοι αντιλήφθηκαν τι έπρεπε να κάνουν και δούλεψαν για να το κάνουν σωστά. Αυτό ήταν το κλειδί, ότι ο προπονητής μας ήταν ξεκάθαρος και ειλικρινής με όλους». 

-Μετά τη νίκη επί της Μπαρτσελόνα, μίλησες για ωριμότητα. Πίστευες και πριν από τον αγώνα αυτό ότι η ομάδα σου ήταν αρκετά ώριμη; 
«Η ομάδα μας εξέπληξε τους πάντες με τα νέα στοιχεία που παρουσίαζε στο γήπεδο. Απέναντι στην Μπαρτσελόνα δεν περιμέναμε να την κερδίσουμε στον δικό της τρόπο παιχνιδιού, με λίγες κατοχές, επιθέσεις πέντε εναντίον πέντε και χαμηλό σκορ. Ξέραμε πως δεν ήταν το αγαπημένο μας στυλ παιχνιδιού, έτσι στο τέλος εκπλήξαμε ακόμη και τους εαυτούς μας κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο. Δώσαμε κάτι νέο και μάθαμε καινούρια πράγματα για τους εαυτούς μας. Η νίκη επί της Μπαρτσελόνα στο δικό της στυλ παιχνιδιού, λέει πολλά, όπως και ότι το καταφέραμε με τόσα νέα παιδιά στην πρώτη τους συμμετοχή στο Final 4. Συνήθως τόσο νέοι παίκτες χρειάζεται να τρέξουν, να δείξουν την ενέργειά τους και το πάθος για τη νίκη. Κι όμως κερδίσαμε παίζοντας στο στυλ της Μπαρτσελόνα. Συνήθως χρειάζονται χρόνια για μία ομάδα να μάθει να κερδίζει σε σετ παιχνίδι. Η ομάδα μας ωρίμασε σε λίγες εβδομάδες και της αξίζουν συγχαρητήρια γι’ αυτό». 

-Στον τελικό, όταν ήσασταν στο -19 στα τέλη της τρίτης περιόδου, υπήρχε ένα τάιμ άουτ. Θυμάσαι τι ειπώθηκε εκεί; 
«Ο κόουτς αντικατέστησε εμένα και τον Παπανικολάου με τον Σλούκα και τον Κέσελ. Επίσης είπε σε όλους να συνεχίσουν να παλεύουν και να διατηρήσουν το μαχητικό πνεύμα γιατί υπήρχε ακόμη χρόνος. Θέλαμε να κάνουμε το καλύτερο μέχρι το τέλος». 

-Μόνο εσύ, ο Άντιτς και ο Παπανικολάου είχατε σκοράρει μέχρι εκείνο το σημείο και κανένας από σας δεν ήταν στο παρκέ. Πώς βρήκε η ομάδα την αυτοπεποίθηση να κάνει το come back; 
«Δεν το είχα αντιληφθεί εκείνη τη στιγμή κι όσο εξελισσόταν το παιχνίδι δεν ήξερα ποιος είχε σκοράρει και ποιος όχι. Τι να πω, απλά έγινε. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει. Αυτό που μετρά είναι πως δεν υπήρχε ανησυχία γι’ αυτό στην ομάδα και αμέσως μετά αρχίσαμε να σκοράρουμε. Ξέραμε πως δεν είχαμε να χάσουμε τίποτα απέναντι σε αυτή τη σπουδαία ΤΣΣΚΑ. Ήταν η καλύτερη ομάδα όλη τη σεζόν, με τους καλύτερους παίκτες και μεγάλο μπάτζετ. Ήταν το μεγάλο φαβορί, αλλά όταν αρχίσαμε να παίζουμε καλή άμυνα και να ευστοχούμε, γύρισε το μομέντουμ του ματς προς το μέρος μας». 

-Τι σκεφτόσουν όταν ήσουν στον πάγκο βλέποντας τους νεαρούς συμπαίκτες σου να κάνουν αυτό το 14-0; 
«Ένιωσα περήφανος γι’ αυτούς γιατί είχαν απίστευτη πρόοδο στη διάρκεια της χρονιάς. Το να τους βλέπω να τα δίνουν όλα και να παλεύουν έτσι έδειξε σε όλους ότι μία πραγματική ομάδα δεν παραδίνεται ποτέ. Όλοι έπαιζαν για την ομάδα και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να πάρεις τίτλους. Δεν μπορείς να το κάνεις με 3-4 παίκτες, χρειάζεσαι 12 παίκτες, 15 παίκτες, όλους… Σε μεγάλα ματς, άλλες ομάδες δουλεύουν για να σταματήσουν κάποιους παίκτες, οπότε πρέπει όλοι να είναι έτοιμοι να βοηθήσουν κι αυτό κάναμε εμείς. Δείξαμε πως οι μεγάλες ομάδες έχουν χαρακτήρα». 

-Πιστεύεις πως αυτό που έγινε με την ομάδα σου ήταν γραφτό; 
«Δεν μπορώ να πω ότι ήμασταν η καλύτερη ομάδα από την αρχή της σεζόν, αλλά ήμασταν η ομάδα που βελτιώθηκε περισσότερο, πιθανώς από οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία της Ευρωλίγκας σε μία χρονιά. Στην αρχή λίγοι πίστευαν σε μας και αυτό ήταν ένα έξτρα κίνητρο για να δουλέψουμε σκληρά και να αποδείξουμε πως μπορούμε να κάνουμε μεγάλα πράγματα». 

-Πιστεύεις πως έλαβες μέρος σε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια στην ιστορία του μπάσκετ; 
«Πιστεύω πως ήταν ένας από τους πιο συναρπαστικούς τελικούς που έχουν γίνει. Όποιος αγαπά το μπάσκετ, πιστεύω πως ήταν χαρούμενος που είδε ένα τέτοιο φινάλε σε έναν τελικό». 

-Ήταν ανέκαθεν στόχος σου να οδηγήσεις μία ομάδα στην κορυφή, όπως έκανες φέτος με τον Ολυμπιακό; 
«Πάντα ψάχνω για κίνητρο, κάτι που μπορεί να με κάνει καλύτερο παίκτη. Γι’ αυτό παίζω μπάσκετ, γιατί μου αρέσει και θέλω να πετύχω. Η λέξη ‘κίνητρο’ είναι πολύ σημαντική για μένα στην καριέρα και τη ζωή μου. Είναι όμορφο να σκέφτεσαι ότι πέτυχες κάτι τόσο σημαντικό, αλλά όταν πετυχαίνεις κάτι, αμέσως βάζεις έναν άλλο στόχο. Το μπάσκετ δεν σταματά ποτέ και μετρά το τώρα. Είμαστε ήδη πρωταθλητές Ευρώπης, όλες οι ομάδες θα θέλουν πλέον να μας νικήσουν και αυτό μας δίνει έξτρα κίνητρο». 

-Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας στην Ευρωλίγκα; 
«Αν η ομάδα μας διατηρήσει τον κορμό της, μπορώ να τη δω να πηγαίνει σε πολλά Final 4, γιατί είναι καινούρια, νεανική και διψασμένη. Όλοι θέλουν να μείνουν στο υψηλότερο επίπεδο. Ταιριάξαμε όλοι σαν ομάδα, η χημεία είναι καλή και όταν κατακτάς κάτι σαν την Ευρωλίγκα, η αυτοπεποίθησή σου και η ψυχολογία είναι στα ύψη, σε ένα επίπεδο που δεν πιστεύαμε πως θα έφτανε πριν πάρουμε το τρόπαιο».

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε