Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Σπανούλης: Απίθανο αυτό που κάναμε – Να διατηρήσουμε τα σκήπτρα

ΦΩΤΟ NEWSPORTS.
ΦΩΤΟ NEWSPORTS.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού μίλησε για την καταπληκτική περσινή σεζόν, την αποχώρηση του Ίβκοβιτς, τον Μπαρτζώκα, τον Περπέρογλου και τους στόχους της φετινής χρονιάς.

Αναλυτικά όσα είπε στην εφημερίδα “ΦΩΣ”:

Για το αν έχει συνειδητοποιήσει τον άθλο της ομάδας, τόνισε: Πολλές φορές έπιασα τον εαυτό μου να σκέφτομαι και να συλλογίζομαι την επιτυχία μας. Πόσο τεράστια χρονιά κάναμε. Καταφέραμε έναν άθλο. Και με το πρωτάθλημα, αλλά περισσότερο με το ευρωπαϊκό που δεν το περίμενε κανείς.

Ήταν κάτι που το επιζητούσε ο Ολυμπιακός 15 χρόνια. Και αν όχι το ευρωπαϊκό, σίγουρα να φτιάξει μία ομάδα με ισχυρό κορμό, να παίζει καλό μπάσκετ και να παρουσιάζει στο παρκέ την εικόνα που είχαμε. Για τον κόσμο ήταν αναπάντεχο.

Για εμάς, από την στιγμή που ήρθαν οι Λο και Ντόρσεϊ, καταλάβαμε πως αν δουλέψουμε και μείνουμε οικογένεια, θα πηγαίναμε καλά. Δεν πιστεύαμε πως θα πάρουμε το ευρωπαϊκό, όμως πιστεύαμε ότι θα είχαμε σωστή πορεία”.

Για τον κόσμο του Ολυμπιακού, σχολίασε: “Η αγάπη του κόσμου είναι τεράστια και πραγματικά φαίνεται ποιοι είναι οι Ολυμπιακοί. Και άλλων ομάδων όμως άνθρωποι μου έδιναν συγχαρητήρια. Ευτυχώς υπάρχει πολύς υγιής κόσμος, που καταλαβαίνει και νιώθει την προσπάθεια και την επιτυχία ενός σωματείου. Μου έδιναν συγχαρητήρια, έλεγαν μπράβο και αυτό για εμένα είναι τεράστια ανταμοιβή”.

Για το τι έκανε την περσινή σεζόν, στα δύσκολα, είπε: “Αυτό που έκανα πέρυσι τέτοια εποχή ήταν το να μιλήσω με τον κόουτς Ίβκοβιτς και την διοίκηση. Να δω τι γίνεται. Προσπάθησα να μείνω ήρεμος, να μη με κυριεύσει πανικός. Τα κατάφερα, συζήτησα μαζί τους και από τη στιγμή που με καθησύχασαν και μου έδωσαν να καταλάβω ότι θα είμαστε καλά, προσπάθησα να φτιάξω τον τραυματισμό μου, να μαζέψω τα κομμάτια μου και να είμαι έτοιμος για τη νέα χρονιά. Προερχόμουν από χειρουργείο. Ήξερα ότι την προηγούμενη σεζόν δεν πήγαμε καλά”.

Για το αν είπε πέρσι “εδώ διαλυόμαστε”, απάντησε: “Όχι ποτέ δεν το είπα. Δεν αισθάνθηκα έτσι, ειλικρινά. Ούτε με τον εαυτό μου δεν το συζήτησα σε τέτοια βάση. Έχοντας πάρει την απόφαση να έρθω στον Ολυμπιακό, ήμουν σίγουρος. Τον πρώτο χρόνο δεν πετύχαμε τους στόχους μας: μείναμε εκτός φάιναλ-φορ και χάσαμε το πρωτάθλημα. Ήθελα, λοιπόν, πάση θυσία να το πετύχουμε όλοι μαζί στη δεύτερη χρονιά μου. Να το κάνουμε όλοι μαζί. Συνεχώς αυτό γύριζε στο μυαλό μου. Αλλά να απογοητευθώ και να πω “γιατί το έκανα αυτό;”, όχι ποτέ!”.

Για το πότε είδε… φως στον ορίζοντα: “Άργησα κάπως να δω, αλλά είδα όταν μίλησα με τον κόουτς και τη διοίκηση. Είπα “τι κάνουμε; Θα ενισχυθούμε; Θα είμαστε δυνατοί; Μήπως πρέπει και εγώ να ψάξω κάτι άλλο; Εγώ θέλω τίτλους, πρωτάθλημα. Θα έχουμε τέτοια ομάδα;”. Από τη στιγμή που μου απάντησαν “ναι”, εγώ ησύχασα και ήξερα μέσα μου ότι οι πρόεδροι θα κάνουν το καλύτερο, ακόμη και με μείωση του μπάτζετ, για να πάει καλά η ομάδα”.

Για το κακό μπάσκετ που έπαιζε ο Ολυμπιακός στο ξεκίνημα τη σεζόν: “To συζητούσα τόσο με τον κόουτς, όσο και με τους συμπαίκτες μου. Τι φταίει, πως πρέπει να δουλέψουμε, τι να κάνουμε, τι να βελτιώσουμε. Μία νικούσαμε και μία χάναμε. Δεν υπήρχε σταθερή απόδοση. Αυτό μας ενοχλούσε και παλέψαμε να βρούμε τη λύση. Όμως δεν πάψαμε ποτέ να δουλεύουμε και ποτέ δεν σταματήσαμε να προβληματιζόμαστε και να ψαχνόμαστε για λύσεις”.

Για την σημασία του ερχομού των Λο-Ντόρσεί: “Χωρίς να μειώνουμε την υπόλοιπη ομάδα, που έκανε φοβερή δουλειά, θεωρώ ότι ο Έισι και ο Τζόι βοήθησαν τον Ολυμπιακό εκεί ακριβώς που το χρειαζόταν. Μπορεί να ήρθαν στα μισά της χρονιάς, να μην ήταν στην προετοιμασία και στα πρώτα παιχνίδια που δώσαμε. Μπορεί και αυτοί να ήθελαν την προσαρμογή τους, αλλά είναι δύο παίκτες που έδεσαν και γρήγορα μάλιστα.

Και είχαμε την τύχη να βρούμε δύο παίκτες εκεί ακριβώς που τους χρειαζόμασταν. Η ομάδα ήθελε τον Έισι για τον συγκεκριμένο σκοπό και τον Τζόι για τον ίδιο. Στις ομάδες ήταν δεν τα βρήκαν όπως θα περίμεναν, γιατί ίσως να είχαν άλλο ρόλο και οι ομάδες τους τούς ζητούσαν διαφορετικά πράγματα. Σε αυτή την ομάδα όμως έκαναν ό,τι ακριβώς χρειαζόταν για να την ενισχύσουν και το πέτυχαν. Πρόκειται για πολύ καλά παιδιά που ταίριαξαν απολύτως στη χημεία του Ολυμπιακού. Συνεργάστηκαν αυτόματα με τα άλλα παιδιά και μας βοήθησαν πάρα, μα πάρα πολύ”.

Για την σημασία του συνόλου σε μία ομάδα, τόνισε: “Πιστεύω ότι σε μεγαλύτερη σημασία σε μία ομάδα έχει το σύνολο. Πρέπει να έχεις καλούς παίκτες σίγουρα, οφείλεις να έχεις εργαλεία, να έχεις παίκτες που ξέρουν συγκεκριμένους ρόλους. Όμως το σημαντικό είναι η χημεία και η θυσία του εγώ για την ομάδα. Ούτε παραπάνω, ούτε παρακάτω από αυτό που μπορεί να δώσει ο καθένας. Να γνωρίζει τον ρόλο του, το πως μπορεί να βοηθήσει και αν μείνει σε αυτό, τότε μια ομάδα πάει καλά. Μόνο η νίκη πρέπει να είναι στο μυαλό όλων και όχι η προσωπική απόδοση. Το πως θα παίξω για να βοηθήσω την ομάδα. Μόνο αυτό. Λειτούργησε τη σεζόν που έφυγε απ’ όλους”.

Για το αν στο παρελθόν το πρόβλημα ήταν τα πολλά μεγάλα συμβόλαια, σχολίασε: “Λόγω των μεγάλων συμβολαίων, ο καθένας προσπαθούσε να ευχαριστήσει τον κόσμο μέσω του εαυτού του. Ίσως να έγινε έτσι. Κοίτα, είχε και 13-14 χρόνια να πάρει πρωτάθλημα και η πίεση του κόσμου έπαιζε μεγάλο ρόλο. “Γιατί σε πληρώνουμε τόσα; Παίξε, κέρδισε…” και όλα τα σχετικά. Όμως, για εμένα, είναι λάθος προσέγγιση όλο αυτό για να φτάσεις στον στόχο. Μέσα από την ομάδα χρειάζεται να είσαι αυτός που πρέπει να είσαι, ώστε να τη βοηθήσεις. Ο κόσμος είναι πιεστικός, το ξέρουμε, αλλά εγώ νομίζω ότι ακόμη και οι φίλαθλοι μας κατάλαβαν και άλλαξαν.

Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν πως επειδή πληρώνεσαι καλά, θα πρέπει να έχεις υψηλά νούμερα στη στατιστική. Όχι! Αυτός που είναι καλός παίκτης και πληρώνεται πολύ, οφείλει να βοηθάει την ομάδα του να κερδίζει, με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί να γίνει αυτό. Όχι κοιτάζοντας τους αριθμούς. Μπορώ να σου πω πάρα πολλούς παίκτες, που είναι καλοί σκόρερ, βάζουν καλάθια και παίζουν σε μέτριες ομάδες. Οι παίκτες που βάζουν το εγώ κάτω από την ομάδα, εμπνέουν τους υπόλοιπους και θυσιάζουν τον εαυτό τους για να πάρει τίτλους το σύνολο, είναι λίγοι και για εμένα αυτοί είναι οι μεγάλοι παίκτες.”

Για τον χαμένο τελικό του Κυπέλλου, επεσήμανε: “Αντιδράσαμε ανόητα εμείς οι παίκτες. Καθαρά εμείς. Χάσαμε από δικά μας λάθη μια καλή διαφορά. Και είπα “αυτό που έγινε σήμερα, ίσως μας δώσει κάποιον άλλον τίτλο”. Σίγουρα έλειψε ο Έισι, αλλά θέλω να το πω. Αν παίρναμε το Κύπελλο, μπορεί να μην περνάγαμε στο φάιναλ-φορ και δεν θα είχαμε πάρει την Ευρωλίγκα. Δεν ξέρεις πως τα φέρνει η ζωή. Απλώς δεν γνωρίζω πως θα διαχειριζόταν η ομάδα την κατάκτηση του Κυπέλλου. Μπορεί και πάλι να τα κατακτούσαμε όλα, όμως εγώ αυτό σκέφτηκα τότε. Στον εγωισμό της ομάδας και τον δικό μου λειτούργησε θετικά”.

Για την κριτική που του ασκήθηκε πως στο Κύπελλο δεν πήρε το τελευταίο σουτ, υπογράμμισε:”Όταν η κριτική είναι καλοπροαίρετη δεν έχω πρόβλημα. Άλλωστε με βοηθάει να γίνω καλύτερος. Ο Τύπος, ο κόσμος αυτός πίστεψαν και καλά έκαναν. Εμένα μου έκαναν παγίδα, αν θυμάμαι καλά, ο Μπατίστ με τον Διαμαντίδη και προσπάθησα να βρω τον ελεύθερο συμπαίκτη μου. Δέκα φορές να γινόταν, το ίδιο θα έκανα. Αν δεν υπήρχε η παγίδα θα το σούταρα εγώ. Όπως το έχω κάνει”.

Για το καθοριστικό τρίποντο που σημείωσε στον ημιτελικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα, σχολίασε:”Εκεί δεν υπήρχε παγίδα και το έκανα. Στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ ήταν καλύτερα να πασάρω και το έπραξα. Αυτό που θέλω είναι να κερδίζουμε. Δεν με ενδιαφέρει να φανώ. Ποτέ δεν το έκανα στη ζωή μου. Με νοιάζει να νικάμε. Αν κερδίζουμε είναι χαρούμενος. Το να παίζω καλά και να χάνουμε, δεν ταιριάζει στη φιλοσοφία και στη νοοτροπία μου. Ως άνθρωπο και ως παίκτη”.

Για την ασίστ του στον Πρίντεζη στον τελικό, τόνισε: “Κοίταξα πάλι να κάνω το καλύτερο. Δεν σκέφτεσαι εκείνη τη στιγμή. Ένα καλό σουτ, είτε μπει, είτε δεν μπει, είναι το σωστό της ομάδας. Άλλες φορές θα κερδίσεις, άλλες θα χάσεις, ανάλογα την κατάληξη του. Το θέμα είναι να είναι η σωστή επιλογή. Στην Πόλη ήταν η καλύτερη επιλογή. Η κατάλληλη θέση, στον κατάλληλο παίκτη. Είναι το σουτ που ο Γιώργος δουλεύει συνέχεια, τον έχει κάνει γνωστό και τον καθιέρωσε. Όλα έγιναν όπως έπρεπε”.

Για την παρουσία της ομάδας στα πλέι-οφ απέναντι στη Σιένα: “Ναι δείξαμε χαρακτήρα. Ήμασταν ομάδα. Πολύ καλά γυμνασμένοι, με τρομερή αυτοπεποίθηση”.

Για τον Σπανούλη το “διπλό” στην Πόλη επί της Εφές ήταν πολύτιμο: “Νομίζω πως το κουμπί το πατήσαμε όταν κερδίσαμε μέσα στην Εφές. Εκεί νομίζω πως έγινε η αρχή, πως πραγματικά κάτι καλό θα γίνει. Περάσαμε από όμιλο με ΤΣΣΚΑ, Εφές και Γαλατά και ξέραμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε. Το βλέπαμε και εμείς μέσα από τις προπονήσεις, από τη δική μας δουλειά. Πολλές φορές είναι και το feeling, είναι αυτό που νιώθεις. Μέσα από την προπόνηση φαινόταν όλα να δουλεύουν καλά. Δεν γινόταν να μην πετύχουμε. Ο καθένας δούλευε σκληρά, είχε τον ρόλο του, ήξερε που πρέπει να πάει η μπάλα. Παίζαμε άμυνα, είχαμε την καλύτερη δυνατή χημεία.

Για το αν έχει ξαναδεί τον τελικό του Final-Four: “Ναι τον έχω δει. Και τα δύο. Και ημιτελικό. Ήταν δύο ασύλληπτα παιχνίδια, διαφορετικά. Η ομάδα ακόμη μία φορά έδειξε τρομερό χαρακτήρα. Δεν φοβηθήκαμε τίποτα. Αουτσάιντερ ήμασταν, έτσι έλεγε όλος ο κόσμος. Αυτό μας έκανε καλό, γιατί αυτό χρειαζόμασταν και εμείς. Δεν θέλαμε να βάλουμε περισσότερο πίεση στον εαυτό ματς. Εννιά παιδιά έπαιζαν για πρώτη φορά σε φάιναλ στην καριέρα τους. Μας βοήθησε. Παίζαμε το μπάσκετ που θα παίζαμε και σε έναν αγώνα της Α1. Ούτε πίεση, ούτε τίποτα. Βγήκε ο εαυτός μας και τέλος. Κοίτα, ο στόχος κάθε μεγάλης ομάδας είναι να πάει στο φάιναλ-φορ. Από εκεί και πέρα, παίζει ρόλο η μέρα που θα βρεθείς, σε τι κατάσταση θα είναι η ομάδα”.

Για την τρομερή εμφάνιση του Ολυμπιακού στον ημιτελικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα: “Είχαμε τρομερή εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Είχαμε απίστευτη σχέση μεταξύ μας. Σε εκείνο το ματς, ο ένας γνώριζε τον άλλο πάρα πολύ καλά. Ήξερε ο συμπαίκτης μου πότε να μου δώσει τη μπάλα και το αντίθετο. Γνωριζόμασταν τόσο καλά μεταξύ μας, που δεν χρειαζόταν καν να μιλήσουμε. Είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο η επικοινωνία μας, που όλα γίνονταν αυτοματοποιημένα. Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο για πρώτη χρονιά. Χτιστήκαμε από την αρχή και στην πρώτη σεζόν της ανασύνταξης και του χτισίματος κατακτήσαμε ευρωπαϊκό και πρωτάθλημα. Είναι κάτι που άλλοι θέλουν πέντε, έξι, δέκα χρόνια να το κάνουν”.

Για την Ευρωλίγκα που πήρε το 2009 και για εκείνη που κατέκτησε το 2012, είπε: “Το 12′ έπαιξα ακόμη καλύτερα από το 09′. Σε άλλη ομάδα και με διαφορετικό ρόλο, από την άποψη ότι έπρεπε να βοηθήσω με την πείρα μου και τα νεότερα παιδιά. Σίγουρα οι ευθύνες μου ήταν μεγαλύτερες από τότε. Έπαιξα καλύτερο μπάσκετ κατά την διάρκεια της σεζόν. Η συγκεκριμένη ομάδα του Ολυμπιακού είναι η πρώτη στην ιστορία της Ευρωλίγκας που βελτιώθηκε τόσο πολύ σε μία σεζόν. Κάθε μήνα ήμασταν καλύτεροι. Και μετά καλύτεροι, καλύτεροι, καλύτεροι. Μέχρι που φτάσαμε στο τέλος, στην κορυφή. Απίστευτο…

Για την διατήρηση του βασικού κορμού στο ρόστερ του Ολυμπιακού: “Το καλό είναι ότι με τα περισσότερα παιδιά ήμασταν μαζί στην Εθνική και μιλήσαμε. Ήθελα να συνεχίσουν όλοι, είναι προσωπικό για τον καθένα τι θα κάνει, δεν μπορείς να του επιβάλεις, απλώς τόνιζα ότι θα ήθελα να συνεχίσουν όλοι. Από την στιγμή που έμειναν είμαι πολύ ευχαριστημένος. Συν τις δύο προσθήκες που κάναμε, δύο παιδιά που ταιριάζουν απόλυτα. Από άποψη ομάδας, χημείας και αυτοματισμού, θεωρώ ότι ξεκινάμε ένα βήμα πιο μπροστά από τους άλλους, όμως δεν λέει και και κάτι αυτό…”

Για το αν υπάρχει κίνδυνος ορισμένοι να… καβαλήσουν το καλάμι, τόνισε: “Όχι! Υπάρχουν και έμπειροι παίκτες στην ομάδα, που θα γυρίσουμε όλο το σύνολο στην πραγματικότητα. Ο Ολυμπιακός είναι ένα μίγμα νεαρών και έμπειρων παικτών. Θα είναι μία συνέχεια της προηγούμενης σεζόν. Δεν πρέπει να στεκόμαστε στο τι κάναμε, αλλά όσα κάναμε οφείλουμε να τα αφήσουμε να μας καθοδηγήσουν στο μέλλον.

Για τον ερχομό του Περπέρογλου στον Ολυμπιακό, σχολίασε: “Από την στιγμή που έγινε η αρχή και έκανα εγώ αυτό το πράγμα, ίσως να γίνονται και πιο εύκολα οι μετακινήσεις. Όμως ο Στράτος είναι εξαιρετικό παιδί και πολύ καλός παίκτης. Ταιριάζει στην ομάδα και αφού τον επέλεξαν, μπορεί αληθινά να βοηθήσει την ομάδα μας”.

Για τον Ντούσαν Ίβκοβιτς και τον ερχομό του Γιώργου Μπαρτζώκα, επεσήμανε: “Ζήσαμε απίστευτες στιγμές με τον κ. Ίβκοβιτς. Βοήθησε πάρα πολύ. Ήταν μεγάλες οι στιγμές που περάσαμε και δεν θα ξεχάσω ποτέ την συνεργασία που είχαμε. Μου έδειξε εμπιστοσύνη, με έχρισε αρχηγό της ομάδας και νιώθω μεγάλη χαρά που τον δικαίωσα και βελτιώθηκα πολύ μαζί του ως παίκτης. Δεν φοβάμαι που έφυγε, έχω εμπιστοσύνη στον κ. Μπαρτζώκα. Πρέπει πλέον να μιλάμε για αυτούς που είναι στην ομάδα.

Όλοι από κάπου ξεκινήσαμε. Κανείς δεν βρέθηκε απευθείας στον Ολυμπιακό, στο Παναθηναϊκό, στην Μπαρτσελόνα. Όλοι κάπου ήταν και μετά εμφανίστηκαν σε αυτές τις ομάδες. Είναι προπονητής που ταιριάζει στο προφίλ μας. Μας ξέρει. Παρακολουθούσε πολύ τον Ολυμπιακό. Αγαπάει το μπάσκετ και πιστεύω πως ήταν εξαιρετική επιλογή. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να βοηθήσουμε όλο μας. Να είμαστε σωστοί, να ακολουθήσουμε το προπονητικό πλάνο, να ακούσουμε τις εντολές του και με την απόδοση μας και την πειθαρχία, να πάρουμε τα αποτελέσματα”.

Για το αν ο Ολυμπιακός είναι φαβορί, απάντησε: “Όχι. Είμαστε αυτοί που έχουμε τα σκήπτρα και θέλουμε να τα διατηρήσουμε. Είναι δύσκολο, πρέπει να το αποδείξουμε στο γήπεδο. Το να κάθεσαι και να λες λόγια, είναι το εύκολο. Αυτά τα ακούω βερεσέ. Ίδια φλόγα, ίδια δίψα, ίδιο πάθος. Αυτά πρέπει να έχουμε για να πάρουμε τον τίτλο πάλι”.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε