Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Σπανούλης: Είμαστε οικογένεια, απολαμβάνουμε το μπάσκετ

ΦΩΤΟ NEWSPORTS.
ΦΩΤΟ NEWSPORTS.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτη της Ευρωλίγκας για το μήνα Νοέμβριο και μίλησε στο επίσημο σάιτ της διοργάνωσης για την ανοδική πορεία της ομάδας του και την αλλαγή του κλίματος μετά τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Βασίλη Σπανούλη στην ιστοσελίδα της Ευρωλίγκας:

Γεια σου Βασίλη. Συγχαρητήρια για το βραβείο του MVP Νοεμβρίου. Τι σημαίνει για σένα αυτή η διάκριση, η οποία βασίζεται στις πέντε νίκες της ομάδας σου, τον περασμένο μήνα;

«Πρώτα απ’ όλα ευχαριστώ πολύ. Ακριβώς όπως το είπες, το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα και το πιο σημαντικό στοιχείο γι’ αυτό το βραβείο, είναι πως καταφέραμε να κάνουμε πέντε νίκες το Νοέμβριο, μετά από ένα κακό ξεκίνημα. Αυτό μας οδήγησε στο TOP 16, που ήταν και ο πρωταρχικός μας στόχος. Οι παίκτες με τους προπονητές μιλήσαμε μετά το κακό ξεκίνημα. Ξέραμε πως έπρεπε να αλλάξουμε και να γίνουμε ο εαυτός μας. Ο καθένας έπρεπε να παίξει το ρόλο του, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Αυτό κάναμε και έτσι ήρθαν τα αποτελέσματα».

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο Νοέμβριο με ρεκόρ 1-2 σε έναν δύσκολο όμιλο. Εκείνη την περίοδο πόσο σας ανησύχησε αυτό;

«Ξέρεις, είχαμε ένα κακό ξεκίνημα και αυτό που με ανησύχησε περισσότερο ήταν αυτό που προκάλεσε η περσινή χρονιά. Κατακτήσαμε την Ευρωλίγκα και αυτό σημαίνει μεγάλη πίεση. Ήμασταν αναγκασμένοι να διαχειριστούμε αυτή την πίεση και να αρχίσουμε να απολαμβάνουμε ξανά το παιχνίδι. Αυτό μας έλειπε στα τρία πρώτα παιχνίδια. Προσπάθησα να μιλήσω με όλους -προπονητές, παίκτες- για να βρούμε λύση. Είμαστε σαν οικογένεια, η οποία συζητά τα πάντα στα ίσια και με ειλικρίνεια. Μας έλειπε η απόλαυση του παιχνιδιού και το γεγονός πως έπρεπε ο καθένας να έχει το ρόλο του. Καμιά φορά κάνεις κάτι παραπάνω από αυτό που πρέπει και αυτό σε αποσπά από τον στόχο σου. Γι΄αυτό είμαστε εδώ, για να τα συζητάμε μεταξύ μας, ώστε να γίνουμε καλύτεροι. Πρέπει να δώσουμε τα εύσημα σε όλους, προπονητές, παίκτες αλλά και στους προέδρους. Ήμασταν όλοι μαζί μετά το άσχημο ξεκίνημα. Βελτιωθήκαμε, καταλάβαμε τι έπρεπε να κάνουμε για να επιστρέψουμε στις νίκες –και τα καταφέραμε!».

Στις αρχές Νοεμβρίου, έπρεπε να κάνετε την ανατροπή για να νικήσετε στην έδρα σας την Τσεντεβίτα. Αυτή η νίκη ήταν ένα σημάδι ή ένιωσες πως η ομάδα είχε πρόβλημα;

«Το πιο σημαντικό για εμάς –και πάνω απ’ όλα- ήταν να πάρουμε τη νίκη, να το απολαύσουμε και να παίξουμε σωστό μπάσκετ. Είχαμε πάρα πολύ μεγάλη πίεση κόντρα στην Τσεντεβίτα. Ήταν ένα “must-win” παιχνίδι για εμάς, καθώς σε μία ενδεχόμενη ήττα ίσως να αποχαιρετούσαμε το TOP 16. Κάναμε καλά σουτ, αλλά χάσαμε πολλά ελεύθερα. Δεν ήταν τόσο καλή η αυτοπεποίθησή μας και εάν δεν την έχεις στην επίθεση, δεν παίζεις καλή άμυνα. Όπως έχω πει αρκετές φορές, εάν δεν δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό στο παρκέ, μπορεί να χάσεις από τον οποιονδήποτε, ενώ αν το κάνεις αυτό, μπορείς να νικήσεις τον οποιονδήποτε. Η Τσεντεβίτα είχε έρθει και δεν είχε τίποτα να χάσει. Βάλανε κάποια μεγάλα σουτ, αλλά ευτυχώς πήραμε τη νίκη. Ήταν σημαντικό για εμάς, ψυχολογικά, το ζητούμενο ήταν να βελτιώσουμε την αυτοπεποίθησή μας. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε τι έπρεπε να κάνουμε».

Στη συνέχεια, στο Μιλάνο ήρθε η πρώτη από τις τέσσερις μεγάλες νίκες, οι τρεις εκτός έδρας. Όταν οι φίλοι της Αρμάνι σε χειροκρότησαν στο τελευταίο λεπτό, πως ένιωσες;

«Θα ήμουν ψεύτης εάν έλεγα πως δεν αισθάνθηκα υπερήφανος! Ήταν ένα πολύ ωραίο συναίσθημα. Είναι κάτι που δεν συμβαίνει συχνά. Είναι μία όμορφη χειρονομία για μένα και για την ομάδα μου. Πιστεύω πως αυτό το χειροκρότημα είναι η αναγνώριση της καλής δουλειάς που έκανε εκείνη τη νύχτα η ομάδα μου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους της Αρμάνι που χάρισαν σε μένα και τους συμπαίκτες μου αυτή τη ξεχωριστή στιγμή».

Την επόμενη εβδομάδα, ήρθε η νίκη στη Βιτόρια κόντρα στην Κάχα Λαμποράλ, με τον Ολυμπιακό να κερδίζει τη μάχη στα ριμπάουντ με 27-43. Πόσο σημαντικό είναι αυτό το στοιχείο, ειδικά εκτός έδρας;

«Ήμασταν έτοιμοι. Το ξέραμε από το προηγούμενο παιχνίδι με την Αρμάνι και πριν από αυτό ακόμα, σε δύο με τρεις προπονήσεις νωρίτερα. Εκεί, κατάλαβα πως κάτι καλό ερχόταν. Η ομάδα λειτουργούσε πολύ καλά, όλοι ήταν θετικοί και όλοι καταλάβαμε το τι έπρεπε να κάνουμε στο παρκέ για να πετύχουμε. Το πιο σημαντικό στοιχείο στην ομάδα είναι πως όλοι κατάλαβαν τους ρόλους τους. Σε αυτό πρέπει να δουλεύει μία ομάδα, για να κατακτά τίτλους. Νικήσαμε στο Μιλάνο, συνεχίσαμε τη σκληρή δουλειά, κάναμε καλές προπονήσεις εκείνη την εβδομάδα και επικεντρωθήκαμε στη νίκη επί της Κάχα Λαμποράλ. Όπως είπες, πήραμε πολλά ριμπάουντ σε εκείνο το παιχνίδι και αυτό έδειξε τη δίψα μας για το πόσο έτοιμοι ήμασταν».

Στη συνέχεια, στην έδρα σας, κρατήσατε την Εφές στους 53 πόντους. Αυτό αποτελεί απόδειξη πως η άμυνα που σας έδωσε την Ευρωλίγκα πέρυσι, εξακολουθεί να εφαρμόζει και ο κόουτς Μπαρτζώκας;

«Δουλέψαμε αρκετά πάνω σε αυτό. Αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να έχουμε εμπιστοσύνη στην επίθεσή μας. Όλα ξεκινούν και τελειώνουν από την άμυνά μας. Είμαστε τυχεροί που έχουμε τόσο καλούς αμυντικούς στην ομάδα. Το πιο σημαντικό είναι πως θυσιάζουν τους εαυτούς τους στην άμυνα, για κάτι άλλο στην επίθεση. Όπως είπα πριν, όλοι έχουν τους ρόλους τους και παίζουν αυτό που πρέπει. Αυτό μας έκανε επιτυχημένους».

Την περασμένη εβδομάδα, υποχρεώσατε τη Ζαλγκίρις στην πρώτη φετινή εντός έδρας ήττα, πετυχαίνοντας 29 πόντους στο τέταρτο δεκάλεπτο. Πιστεύεις πως αυτή η ομάδα, όπως η καλή άμυνα που παίζει ή η ευχέρεια στο σκοράρισμα που έχει, εξαρτάται από τις συνθήκες του ματς;

«Ναι το πιστεύω αυτό. Τώρα, τη δεδομένη στιγμή νιώθουμε πως μπορούμε να παίξουμε σε υψηλό και χαμηλό τέμπο. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να πάρουμε τη νίκη. Μπορούμε να νικήσουμε παιχνίδια των 60 ή των 90 πόντων. Θα ήθελα να πω πως θέλαμε λίγο καιρό για να προσαρμοστούμε στη φιλοσοφία του κόουτς Μπαρτζώκα. Όταν πλησιάσαμε περισσότερο σε αυτό και ξέραμε τι έπρεπε να κάνει ο καθένας για την ομάδα, βγήκαν πιο καλά πράγματα στο παρκέ».

Ως αρχηγός της ομάδας, ποια είναι η καλύτερη στιγμή του Ολυμπιακού μέσα στο Νοέμβριο;

«Αυτό που έγινε στο Μιλάνο, δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Είναι κάτι που βλέπεις σπάνια και συνδυάστηκε από μία εξαιρετική εμφάνιση της ομάδας μας. Πιστεύω ήταν η αρχή του καλού μέσα στο Νοέμβριο».

Το να είσαι πρωταθλητής σου δίνει ψυχολογικό αβαντάζ, γιατί ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για να πάρεις τις νίκες;

«Σίγουρα, έχουμε υψηλούς στόχους, αλλά το καλύτερο είναι πηγαίνεις βήμα-βήμα. Η πίεση είναι πάντα μεγάλη όταν υπερασπίζεσαι τον τίτλο και γι’ αυτό πρέπει να πηγαίνεις βήμα-βήμα και να χαίρεσαι το μπάσκετ. Εκπληρώσαμε τον πρώτο μας στόχο, που ήταν το TOP 16 και ο επόμενος είναι τα play offs. Πρέπει να δουλέψουμε, γιατί ακόμα είναι νωρίς στη σεζόν. Πρέπει να βελτιωθούμε και να είμαστε έτοιμοι όταν θα έρθουν τα κρίσιμα παιχνίδια».

Είσαι σε μία από τις καλύτερες φάσεις της καριέρας του. Όλοι στην Ευρώπη σέβονται τις ηγετικές ικανότητες και την επιρροή που έχεις σε αυτή την ομάδα. Αυτό ήταν που επιθυμούσες όταν πήγες στον Ολυμπιακό πριν από τρία χρόνια;

«Ήθελα να είμαι σε μία ομάδα που κατακτά τίτλους. Φυσικά, απολαμβάνω το μπάσκετ που παίζω αλλά και το ρόλο που έχω σε αυτή την ομάδα. Αυτός είναι ο χαρακτήρας μου, αλλά το πιο σημαντικό είναι να βοηθώ την ομάδα μου να παίρνει νίκες σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού, μέσα και έξω από το παρκέ. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, έξω από το παρκέ, αυτός είναι ο στόχος μου… Να παίρνω νίκες και να απολαμβάνω το μπάσκετ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε