Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Συγκλονιστική κίνηση από Βαρυτιμίδη! Οι Βραζιλιάνοι αποθεώνουν το ελληνικό Ευ Αγωνίζεσθαι!

ΦΩΤΟ globo
ΦΩΤΟ globo

Μαθήματα ευ αγωνίζεσθαι παρέδωσε η Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου ΑμεΑ που φιλοξενείται στο Λονδίνο. Πρωταγωνιστής ο Χαράλαμπος Βαρυτιμίδης, ο οποίος μπορεί να έμεινε εκτός μεταλλίου στον ακoντισμό F55, ωστόσο σίγουρα είναι υποψήφιος για το βραβείο fair play της διοργάνωσης με την κίνησή του να προσφέρει, χωρίς δεύτερη σκέψη, την αγωνιστική πατέντα του (σ.σ. ειδικά διαμορφωμένη καρέκλα) στον Βραζιλιάνο συναθλητή του, Γιόνας Λικούργκο.

Την ιστορία, η οποία διαδραματίστηκε κατά την διάρκεια της σημαντικότερης διοργάνωσης στίβου μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ανέδειξε η ηλεκτρονική έκδοση της Globo, με τον Βραζιλιάνο αθλητή να… στάζει μέλι για τον Βαρυτιμίδη, αλλά και την ομοσπονδιακή προπονήτρια, Ελένη Ανουσάκη, που συναίνεσε στον δανεισμό της πατέντας. Μια πατέντας, η οποία τον βοήθησε να βρεθεί στο δεύτερο σκαλί του βάθρου των νικητών στον ακοντισμό, τη στιγμή που ήταν 5ος μετά τις πρώτες τρεις βολές, οπότε και διαπίστωσε το πρόβλημα με τη δική του πατέντα.

“Η πατέντα μου κρίθηκε ακατάλληλη από τους κριτές με την ολοκλήρωση των τριών πρώτων προσπαθειών. Μάλιστα, οι δύο από τις τρεις βολές ήταν άκυρες, λόγω του προβλήματος που αντιμετώπισα. Ζήτησα από τους κριτές να αλλάξω πατέντα, χωρίς βέβαια να διαθέτω δεύτερη. Παρά το γεγονός ότι κάθε καρέκλα είναι φτιαγμένη αποκλειστικά για έναν αθλητή, ζήτησα από τον Βαρυτιμίδη να μου δανείσει τη δική του που ήταν περισσότερο στα μέτρα μου. Εκείνος, αφού μίλησε και με την προπονήτρια της Ελλάδας, μου είπε ότι φυσικά θα μου την παραχωρούσε. Χάρις στην κίνηση του Έλληνα αθλητή βρίσκομαι τώρα εδώ, με το μετάλλιο κρεμασμένο στο στήθος. Ένα μετάλλιο που ανήκει τόσο σε αυτόν όσο και στην Ελλάδα”, δήλωσε ο Λικούργκο στους Βραζιλιάνους δημοσιογράφους που συνοδεύουν την αποστολή στο Λονδίνο. Μάλιστα, φρόντισε να κάνει τις δηλώσεις σε… ραντεβού που έκλεισαν εντός του σταδίου πριν την έναρξη των αγώνων, ώστε να επισημοποιήσει την… παντοτινή φιλία των δύο αθλητών.

“Γνωρίζω τον Γιόνας εδώ και τρία χρόνια και ξέρω ότι είναι ένας πολύ καλός αθλητής. Χωρίς να το σκεφτώ, αποφάσισα να τον βοηθήσω. Δεν μετανιώνω. Είμαι χαρούμενος γι’ αυτόν. Είμαι κομμάτι αυτού του μεταλλίου και χαίρομαι ιδιαίτερα που τον βοήθησα να το κατακτήσει”, είπε ο Βαρυτιμίδης πριν αναφερθεί στον τρόπο, με τον οποίο έγινε η προσέγγιση για τον δανεισμό της πατέντας.

“Στη μέση του αγώνα τού έβγαλαν άκυρη την πατέντα που έριχνε. Ήταν πέμπτος και ζήτησε τη δική μου για να τελειώσει τον αγώνα του. Δεν το σκέφτηκα καν και εννοείται πως του την έδωσα απευθείας. Κατάφερε και πήρε το ασημένιο μετάλλιο. Στη συνέχεια με ευχαρίστησε με δάκρυα και δημόσια στην τηλεόραση της Βραζιλίας, λέγοντας ότι το μισό μετάλλιο μου ανήκει. Όταν με ρώτησε γιατί το έκανα, του απάντησα “έτσι έμαθα εγώ” και “φιλότιμο”. Από τότε είμαστε κολλητοί”.

Η ομοσπονδιακή προπονήτρια, Ελένη Ανουσάκη, μιλώντας στους Βραζιλιάνους δημοσιογράφους είπε πως “δεν είχαμε κανένα θέμα για τον δανεισμό της πατέντας. Άλλωστε γιατί να μη βοηθήσεις ένας αθλητή, τη στιγμή που έχεις ήδη αποκλειστεί. Θα μπορούσε να είχε συμβεί το αντίθετο”.

Ο Γιόνας Λικούργκο, για να τιμήσει τον άνθρωπο που του έδωσε τη δυνατότητα να βρεθεί στο βάθρο, του έδωσε ως δώρο την βραζιλιάνικη φανέλα.

“Το καλύτερο μάθημα από την πράξη αυτή είναι ότι υπάρχει fair play στον αθλητισμό. Ο αντίπαλος εντός των ταρτάν, δεν είναι εχθρός κι αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουν όλοι όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό. Θα είμαι αιώνια ευγνώμων στον Χαράλαμπο γι’ αυτό το μετάλλιο. Η αλληλεγγύη και η ανθρώπινη κίνησή του να μου δανείσει την πατέντα του θα είναι κάτι που θα με ακολουθεί για πάντα”, κατέληξε ο Λικούργκο, ο οποίος είναι απόστρατος αξιωματικός του βραζιλιάνικου στρατού.

Πηγή: ΑΠΕ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε