Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Θύρα 7: Ο Ολυμπιακός θρηνεί! 36 χρόνια από την τραγωδία [pics, vid]

ΦΩΤΟ Eurokinissi
ΦΩΤΟ Eurokinissi

Σαν σήμερα πριν από 36 χρόνια, γράφτηκε η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού και του Ολυμπιακού.
Ήταν 8 Φεβρουαρίου του 1981, όταν 21 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα της Θύρας 7, μετά το τέλος του ντέρμπι των “ερυθρόλευκων” με την ΑΕΚ στο παλιό γήπεδο “Γ. Καραϊσκάκης”.

Ήταν η 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος, και οι “ερυθρόλευκοι”  υποδέχονταν στο στάδιο “Γ. Καραϊσκάκης” την ΑΕΚ, που βρισκόταν 2 βαθμούς πίσω. Η ομάδα του Καζιμίρ Γκόρσκι επικράτησε με 6-0 της Ένωσης, με τον Μάικ Γαλάκο να βρίσκει δίχτυα τρεις φορές και από μία οι Κουσουλάκης, Ορφανός και Βαμβακούλας, ωστόσο κανένας φίλος του Ολυμπιακού δεν μπόρεσε να χαρεί τον θρίαμβο επί των “κιτρινόμαυρων”.

Το παιχνίδι δεν είχε τελειώσει ακόμη (περίπου στο 84′) όταν ο κύριος όγκος της εξέδρας στις θύρες 6 και 7 κινήθηκε προς τα έξω είτε για να γλιτώσει την ταλαιπωρία της κίνησης, είτε για να στήσει ένα τρελό πανηγύρι, έξω από το γήπεδο. Το τουρνικέ της εισόδου δεν είχε αφαιρεθεί, όπως γινόταν κάθε φορά, όταν άρχιζε το β’ ημίχρονο, για να είναι ευκολότερη η αποχώρηση των φιλάθλων, κάποιος… γλίστρησε και το κακό δεν άργησε να συμβεί. Δεκάδες άτομα έπεσαν το ένα πάνω στο άλλο και ποδοπατήθηκαν αφού από πίσω έρχονταν ανυποψίαστοι φίλαθλοι κατά κύματα.

Ο τραγικός απολογισμός; 21 νεκροί έχασαν τη ζωή τους, με τους Βασίλη Μάχο, Γιάννη Κανελόπουλο και Γιάννη Διαλυνά να ήταν οι τρεις πρώτοι νεκροί που αναγνωρίστηκαν το βράδυ της 8ης Φεβρουαρίου του 1981 στο νοσοκομείο “Τζάνειο”.

Τα 21 θύματα της Θύρας 7

Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)
Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)
Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)
Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών)
Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)
Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)
Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)
Νίκος Φίλος (19 ετών)
Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)
Βασίλης Μαχας (20 ετών)
Ευστράτιος Πούπος (20 ετών)
Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)
Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)
Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)
Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)
Κώστας Μπίλας (28 ετών)
Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)
Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)
Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)
Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών)

Δεν ξεχνούν ποτέ

Περίπου 700 φίλοι του Ολυμπιακού βρέθηκαν χθες (7/2) το βράδυ έξω από το “Γ. Καραϊσκάκης” κι έκαναν προσκλητήριο νεκρών. Οι “ερυθρόλευκοι” φίλαθλοι τίμησαν τους 21 νεκρούς της Θύρας 7, αμέσως μετά το τέλος των αγώνων του ανδρικού τμήματος πόλο και του γυνακείου τμήματος βόλεϊ.

Μετά τις δύο σπουδαίες ευρωπαϊκές επιτυχίες, οι φίλοι των Πειραιωτών έκαναν τη νύχτα μέρα, πετώντας στον ουρανό 21 ναυτικές φωτοβολίδες κι ανάβοντας δεκάδες καπνογόνα.

Δείτε το βίντεο:

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε