Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Τα ρίσκα του Βαλβέρδε και ο νέος… παλιός Ολυμπιακός

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Η απόκτηση του Νταβίντ Φούστερ, που αποτελεί προσωπική επιλογή του Ερνέστο Βαλβέρδε, έφερε στο μυαλό πολλών τον Όσκαρ και τον Μικέλ Αλονσο. Επιπτώσεις του ευρωπαϊκού αποκλεισμού ή μεταγραφές ουσίας οι Νέμεθ, Ουρτάδο; Το NewsIt αναλύει το “χτίσιμο” του νέου Ολυμπιακού.

Ο Βάσκος τεχνικός κλήθηκε άρον-άρον από τον Βαγγέλη Μαρινάκη μετά τον οδυνηρό αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, μία Αυγουστιάτικη νύχτα στο Τελ Αβίβ. Το αφεντικό του Ολυμπιακού λίγες μέρες αφού είχε πάρει τα κλειδιά του “μαγαζιού” από τον Σωκράτη Κόκκαλη τα έδωσε απευθείας στον Ερνέστο Βαλβέρδε. “Αυτός είναι το απόλυτο αφεντικό”, είπε κατά την παρουσίαση του “μυρμηγκιού”. Βεβαίως, τα οικονομικά δεδομένα άλλαξαν με την μη είσοδο της ομάδας στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και δεδομένο την υπέρβαση που έγινε με την απόκτηση του Ριέρα.
 
Ο Μαρινάκης ζήτησε από τον Βαλβέρδε να φτιάξει μία ομάδα ελκυστική, γρήγορη που να παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο και να ξεφύγει από τον βραχνά που της επέβαλαν οι νοοτροπίες του Κετσπάγια και του Ζίκο. Ζήτησε επίσης την αξιοποίηση των “μικρών” της ομάδας και την κατάκτηση του νταμπλ.
 
Μετά την καταστροφική περσινή σεζόν ο Βαλβέρδε καλείται να χτίσει μία ομάδα από την αρχή, έχοντας μάλιστα πολύ μικρό χρονικό περιθώριο. Οι Ριέρα, Ρόμενταλ, Ιμπαγάσα, Μοντέστο, Χόλεμπας, Μιραλάς και Μέγιερι είχαν πιάσει “λιμάνι” πριν τον Βάσκο, ενώ είχαν προαποφασιστεί οι μετεγγραφές των Σουμπίνιο, Παπάζογλου. Ο ίδιος εισηγήθηκε τους Ουρτάδο, Φούστερ και Νέμεθ με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να του ικανοποιεί κάθε επιθυμία. Με εξαίρεση τον Ούγγρο επιθετικό, ο οποίος αρπάχτηκε μέσα από τα χέρια του αιωνίου αντιπάλου, οι άλλες δύο επιλογές του Βαλβέρδε δεν προκάλεσαν και ρίγη ενθουσιασμού στον κόσμο της ομάδας.
 
Με την απόκτηση του Φούστερ ο κόσμος του Ολυμπιακού θυμήθηκε τον Όσκαρ, επιλογή του Βαλβέρδε από την πρώτη του θητεία, από τον οποίο τώρα θέλει να απαλλαγεί. Θυμήθηκε τον αδερφό του Τσάμπι Αλόνσο, Μίκελ τον οποίο δοκίμαζε δύο μήνες στο Ρέντη ο Βαλβέρδε. Η αλήθεια είναι πως ο 28χρονος Ισπανός είναι δημιούργημα του Βάσκου. Ο ίδιος τον ανέβασε στην πρώτη ομάδα της Βιγιαρεάλ σε ηλικία 27 χρονών και τον έβαλε στην ενδεκάδα του “¨κίτρινου υποβρυχίου”.
 
Και μετά… Νέμεθ. Αν εξαιρέσει κανείς το επικοινωνιακό της υπόθεσης ο Ούγγρος επιθετικός δεν μπορεί να θεωρηθεί ο αντι-Σισέ που όλοι περίμεναν στον Πειραιά. Όταν έχουν περάσει από την ομάδα σου οι Ριβάλντο και Ζιοβάνι, όταν ακούς όλο το καλοκαίρι για Τρεζεγκέ και Μπαπτίστα και στο τέλος σου λένε Νέμεθ, ακόμα και όταν τον παίρνεις μέσα από τα χέρια του Παναθηναϊκού, είναι λογικό να υπάρχει μία παγωμάρα. Τέλος, ο Μόσες Ουστάρδο μπορεί να είναι αρχηγός της Εσπανιόλ, ωστόσο ταλειπωρείται συχνά από τραυματισμούς, ενώ και για αυτόν όπως και για τους άλλους δύο του Βαλβέρδε πληρώθηκαν και οι ομάδες τους.
 
Ο Βαλβέρδε, επίσης, αποφάσισε να μείνουν στην πρώτη ομάδα από τις ακαδημίες οι Φετφατζίδης, Σοϊλέδης, Κατσικογιάννης και Ποτουρίδης, οι οποίοι αναμένεται να πάρουν αρκετές ευκαιρίες μέσα στη σεζόν.
 
Το τι έχει στο μυαλό του ο Βαλβέρδε για το νέο Ολυμπιακό θα φανεί σε λίγες μέρες καθώς το πρωτάθλημα αρχίζει. Από τις πρώτες του κινήσεις δείχνει πως θέλει να φτιάξει μία ομάδα παρόμοια με αυτή που είχε στην πρώτη του θητεία στον Πειραιά. Το ερώτημα είναι πόσο χρόνο θα έχει να φτιάξει αυτή την ομάδα και τι θα γίνει στην πρώτη ήττα και στην πρώτη κακή εμφάνιση του Φούστερ και του Νέμεθ. Θα μπορεί ο κόσμος να φωνάζει και πάλι το όνομα του Βάσκου ή θα θυμάται τον Μπαπτίστα και τον Γκατούζο.
 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε