Τρίτη, 7 Μαΐ
21oC Αθήνα

Το… χάσμα παραμένει! Δεν τα βρήκαν FIBA – Euroleague

Το… χάσμα παραμένει! Δεν τα βρήκαν FIBA – Euroleague

Τίποτα δεν άλλαξε στην προσπάθεια της γεφύρωσης του χάσματος ανάμεσα σε FIBA και Euroleague, αφού δεν βρήκαν σημείο επαφής στο ραντεβού που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη του Πάσχα στο Μόναχο.

Το “σχίσμα” στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, με δυσάρεστες συνέπειες για συλλόγους-εθνικές ομάδες, φαίνεται πως δύσκολα θα αποφευχθεί, μετά και την συνάντηση που είχαν FIBA και Euroleague στο Μόναχο (το “παρών” έδωσε και ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Γιώργος Σκινδήλιας).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Euroleague, οι εκπρόσωποι της κατέθεσαν πρόταση συνεργασίας στην Παγκόσμια Ομοσπονδία υπό συγκεκριμένους όρους. Υπερασπιζόμενη το δικαίωμα των ομάδων να διαλέγουν την διοργάνωση που θα συμμετέχουν, η Euroleague ζήτησε από την FIBA να μην υπάρχει κίνδυνος αποκλεισμός των ομάδων και των ομοσπονδιών, χωρίς το αίτημα να γίνει δεκτό.

Επίσης σε μία άλλη πρότασή της δίνει το δικαίωμα στη FIBA να εμπλακεί στη διοίκηση της Euroleague, αλλά οι διοργανώσεις των πρώτων 40 ομάδων της Ευρώπης να παραμείνουν υπό τη δική της αιγίδα.

Η Εuroleague φάνηκε διατεθειμένη να επανεξετάσει το θέμα για το καλεντάρι των διοργανώσεων από το 2017 και μετά, αλλά η… χρυσή τομή στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών δεν βρέθηκε. Πάντως, εξέφρασε την ελπίδα να καθίσει εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την FIBA. Απ’ την μεριά της όμως, η Παγκόσμια Ομοσπονδία φαίνεται αμετακίνητη και αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες για να πάρει τις τελικές της αποφάσεις.

Σύμφωνα με την Euroleague, η πρότασή της περιλάμβανε τα εξής σημεία:

1) Ο ορισμός μιας συμφωνίας συνεργασίας για ένα πλαίσιο σταθερό και μακρόπνοο στο οποίο απαραίτητη είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη.

2) Απομάκρυνση κάθε είδους τιμωρίας για συλλόγους ή εθνικές ομάδες, σεβόμενοι την ελευθερία των συλλόγων να αποφασίζουν για το μέλλον τους αλλά και το δικαίωμα των εθνικών ομάδων να συμμετέχουν σε διοργανώσεις στις οποίες έχουν προκριθεί, με ταυτόχρονη τροποποίηση των κανονισμών που αυτή τη στιγμή επιτρέπουν τέτοιες ποινές.

3) Συγχώνευση της FIBA και της Euroleague μέσα από έναν νέο τρόπο διοίκησης και δομής των διοργανώσεων:
α) Σε ό,τι αφορά στη διοίκηση, η FIBA θα αναμειχθεί στη διοργάνωση της Euroleague.
β) Σε ό,τι αφορά στις διοργανώσεις, η Euroleague θα συνεχίσει να έχει τη διαχείριση της κορυφαίας διοργάνωσης της Ευρώπης, που αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει 40 συλλόγους. Το FIBA Champions League θα έχει τη διαχείριση της δεύτερη τη τάξη διοργάνωσης.

-Στις διοργανώσεις αυτές θα υπάρχει ένα σύστημα κάθετης πρόσβασης με τον προβιβασμό του πρωταθλητή, μελετώντας και το ενδεχόμενο αύξησης των συλλόγων που προβιβάζονται.
-Παράλληλα θα υπάρχει συμφωνία για τα καλεντάρια των διοργανώσεων ανά τετραετία αποδεχόμενοι την εξέταση «παράθυρων» μεσούσης της περιόδου για προκριματικά, όπως προβλέπει το σχέδιο της FIBA από το 2017 και μετά.
-Η FIBA θα έχει εξ ολοκλήρου τη διαχείριση των κανόνων του αθλήματος, των διεθνών μεταγραφών, των κανονισμών για τους ελέγχους ντόπινγκ και την εκτέλεσή τους.

4) Ορισμό νέων κανόνων για τη συμμετοχή των αθλητών στις διεθνείς διοργανώσεις των εθνικών ομάδων:
-Ελάχιστη ασφαλιστική κάλυψη για όλους τους συλλόγους.
-Αποζημίωση των συλλόγων για τη συμβολή τους στις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων ακολουθώντας το πρότυπο άλλων επαγγελματικών αθλημάτων.

Η Euroleague στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως «παρά την εποικοδομητική διάθεση που είχαν όλοι οι εκπρόσωποί μας στη συνάντηση και παρά τη συμφωνία που υπήρχε στο να διαχειρίζεται η Euroleague την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία για τον αριθμό των ομάδων αυτής, ενώ η FIBA απέρριψε την πρόταση να αρθούν όλες οι απειλές για τιμωρίες στις εθνικές ομάδες και τους συλλόγους».

Η ανακοίνωση της Ευρωλίγκας καταλήγει αναφέροντας πως η ίδια «… θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι θα επιτευχθεί η περαιτέρω βελτίωση του επαγγελματικού μπάσκετ μέσω διαλόγου, συναίνεσης και σεβασμού στην ελευθερία επιλογής που έχουν όλοι οι σύλλογοι, χωρίς να αφήνει περιθώριο για τιμωρίες λόγω των επιλογών τους».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε