Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λιακάδα 21 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Τσακίρης: Η παράγκα είναι εδώ

Τσακίρης: Η παράγκα είναι εδώ
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 07.03.2010 | 13:11
Πρώτη δημοσίευση: 07.03.2010 | 13:11

Ο πρόεδρος του Πανιωνίου εξαπέλυσε επίθεση κατά της διαιτησίας και των “μεγάλων” του ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ προανήγγειλε την ανάθεση του μάνατζμεντ της ΠΑΕ σε άλλον , στο τέλος της σεζόν.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κωνσταντίνου Τσακίρη στο “Βήμα της Κυριακής”:
 
Αν μη τι άλλο, με την προτροπή σας να αποχωρήσουν οι «μεγάλοι» από τη Σούπερ Λίγκα προκαλέσατε αρκετές συζητήσεις για τα διαιτητικά λάθη υπέρ των ομάδων του τέως ΠΟΚ. Έχετε μετανιώσει για κάτι;
“Η αντίδρασή μου την περασμένη Κυριακή δεν χαρακτηρίζεται από ψυχραιμία. Ήταν εν βρασμώ. Έπρεπε να χρησιμοποιήσω διαφορετικό λόγο και ίσως χαμηλότερο τόνο, ωστόσο εκπροσωπούσα την αγανάκτηση του μέσου φίλου του Πανιωνίου. Δεν ήξερα καν ότι με αντίστοιχες άδικες αποφάσεις είχε κερδίσει ο Ολυμπιακός τον Ατρόμητο και η ΑΕΚ τον Εργοτέλη. Βέβαια, το γεγονός ότι όποιον ουδέτερο και να ρωτήσετε θα σας πει ότι συμφωνεί στην τοποθέτησή μου δείχνει την απαξίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου την τελευταία 20ετία στα μάτια του έλληνα φιλάθλου. Στον Πανιώνιο υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι ο οπαδός του δεν είναι απομονωμένος. Δεν βρίσκεται στην επαρχία, όπου μια ήττα, μια κακή εμφάνιση, ένα διαιτητικό “έγκλημα” θα ξεχαστεί αμέσως. Εμείς συμβιώνουμε με το ΠΟΚ και τις τελευταίες δεκαετίες δεν μας αφήνουν να σηκώσουμε κεφάλι, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις. Δεχόμαστε όλοι σφαλιάρες από το πρωί ως το βράδυ, τα παιδιά μας στο σχολείο, εμείς στο καφενείο. Ζούμε καθημερινά με αυτό το πρόβλημα”.

Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσει κάποια μικρομεσαία ομάδα το ΠΟΚ;
“Το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι καλή ομάδα. Στην τελική γραμμή παίζουμε ποδόσφαιρο. Και αυτό με ενόχλησε από τον Πανιώνιο την περασμένη Κυριακή. Εντάξει, δεχτήκαμε ένα γκολ από ανύπαρκτο πέναλτι, ωστόσο ως εκείνη τη στιγμή ελέγχαμε το ματς. Θα ήθελα να είχαμε την ίδια αντίδραση και μετά το γκολ, αντί να καταρρεύσουμε. Εκεί χρειάζεται μια ομάδα με ψυχική αντοχή, να μπορεί να ξεπερνά τέτοιες δυσκολίες. Από τη διαιτησία σε φυσιολογικές συνθήκες κερδίζεις ή χάνεις το πολύ οκτώ βαθμούς. Ε, φτιάξε μια ομάδα που θα σου δίνει αυτούς τους έξτρα βαθμούς. Αυτός είναι ο δύσκολος δρόμος και αυτόν πρέπει να ακολουθήσουμε. Η εύκολη και σαφώς πιο οικονομική λύση δεν ταιριάζει στην ηθική μου και του Πανιωνίου. Υπάρχει μια γραμμή που δεν την περνάμε”.
Γιατί δεν συνασπίζονται όλοι οι μικρομεσαίοι σύλλογοι για να αντιμετωπίσουν τα... θηρία;
“Αυτό που αποδεικνύεται διαχρονικά είναι ότι δεν το θέλουμε. Αν το θέλαμε πραγματικά, θα είχε γίνει ήδη. Δυστυχώς, η κοινή πρακτική είναι η τήρηση στάσης αναμονής για να φανεί ποιος από τους ισχυρούς επικρατεί, ώστε να ανέβουν στο άρμα του. Δυστυχώς, ενώ είχαμε φτάσει σε ένα σημείο να θεωρούμε παρελθόν την “παράγκα” και τα εγκλήματα που έγιναν, παρατηρώ ότι σιγά-σιγά το ελληνικό ποδόσφαιρο επιστρέφει σε μια αντίστοιχα μαύρη εποχή. Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι δεν με πείθουν ούτε οι μεγάλοι όταν φωνάζουν. Αυτό που πιστεύω είναι ότι δεν φωνάζουν για κάθαρση αλλά για να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη. Και βέβαια το πρόβλημα είμαστε εμείς και κανείς άλλος. Οι παράγοντες είναι εκείνοι που έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες, αφού φωνάζουμε μόνο όταν χάνουμε ένα ματς”.

Η συναίνεση των τελευταίων ετών στη Σούπερ Λίγκα έχει εξαφανιστεί;
“Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο δυσπιστία. Γίνεται η... χαρτογράφηση των συνόρων, αφού υπάρχουν πλέον εμφανή στρατόπεδα. Και βέβαια τα πάντα γίνονται προς όφελος των μεγάλων, όπως για παράδειγμα η μοιρασιά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, η μη κλιμακωτή επιβολή προστίμων για το ίδιο παράπτωμα. Άλλη επίπτωση έχουν τα 8.000 ευρώ για τον Πανιώνιο που εισέπραξε 40.000 ευρώ στο ματς με τον Παναθηναϊκό και άλλη στον ΠΑΟΚ που εισέπραξε 300.000 ευρώ στο ματς με τον ίδιο αντίπαλο. Η πρότασή μου είναι να υπάρξει κλιμάκωση και των προστίμων, αντίστοιχη με αυτή των εσόδων”.

Πώς βλέπετε το άμεσο μέλλον του Πανιωνίου;
“Ελπίζω από την εξέδρα και χωρίς το σημερινό άγχος... Δεν είμαι καλός πρόεδρος. Το μόνο που μπορώ να προσφέρω είναι οικονομική στήριξη. Και ενδεχομένως ένα σοβαρό προφίλ, αν και εφέτος το έχω διαλύσει... Ίσως επειδή ξέρω ότι θα είναι η τελευταία μου χρονιά. Θέλω να περιοριστεί ο ρόλος μου στο πόσα χρήματα βάζω. Αντί να είμαι πρόεδρος με ευθύνες θα ήθελα να με λένε... ευεργέτη (γέλια)”.
Καταλήξατε δηλαδή σε συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης;
“Προφανώς το εγχείρημα με πρόεδρο που πάνω απ΄ όλα να είναι Πανιώνιος έχει ελαττώματα. Πρέπει να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό. Όταν ψάχνεις ανθρώπους ικανούς οι οποίοι ντε και καλά να υποστηρίζουν τον Πανιώνιο, περιορίζεις τους υποψηφίους στο 1%. Γι΄ αυτό νιώθω ότι πρέπει να κοιτάξουμε προς άλλη κατεύθυνση αναζητώντας τον ικανότερο κυβερνήτη της ομάδας. Χρειαζόμαστε επαγγελματικό κυνισμό. Να λειτουργήσει κάποιος τον Πανιώνιο ως εταιρεία. Χορτάσαμε από ρομαντισμό. Στο τέλος της ημέρας αυτό που θέλει ο κάθε φίλος της ομάδας είναι το αποτέλεσμα. Οπότε από τη νέα περίοδο θα λειτουργήσουμε εντελώς επαγγελματικά στο μάνατζμεντ. Και εκείνος που θα “τρέχει” την ομάδα θα πληρώνεται και αναλόγως. Σαν να εργάζεται σε μια εταιρεία με τζίρο 15 εκατ. ευρώ και όχι σαν υπάλληλος σε περίπτερο, όπως συμβαίνει τώρα”.

Το προπονητικό κέντρο λειτουργεί για δεύτερο χρόνο. Νιώθετε ήδη τη διαφορά στη λειτουργία του συλλόγου;
“Έχουμε εντοπίσει αρκετές παραλείψεις και λάθη. Οι εγκαταστάσεις υπάρχουν, ταλέντα από την επικράτεια φιλοξενούνται ήδη, πρόοδος υπάρχει, ωστόσο διαπιστώσαμε ότι δεν έχουμε φροντίσει να προπονούνται και ατομικά οι ανερχόμενοι ποδοσφαιριστές. Αυτό θα αλλάξει από τη νέα περίοδο. Θα ακολουθήσουμε το μοντέλο που προωθείται και στις γαλλικές ομάδες, όπως η Λιλ, έχοντας μια σούπερ δεύτερη ομάδα με παίκτες ηλικίας 14-18 ετών, πάνω στους οποίους θα δουλεύουμε. Για την οικονομική υγεία του Πανιωνίου είναι επίσης πολύ σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι άνοιξε μια χαραμάδα στην Εθνική Ελλάδος και κατ΄ επέκταση της ευρωπαϊκής αγοράς για τους ποδοσφαιριστές μας”.

Το επόμενο βήμα είναι η κατασκευή νέου γηπέδου στη Νέα Σμύρνη;
“Αυτό είναι και το απαραίτητο συστατικό για να μπορεί ένας σύλλογος να στέκεται στα πόδια του χωρίς να χρειάζεται κανέναν Τσακίρη. Τα πρώτα 15 χρόνια τα έσοδα θα πηγαίνουν κατά κύριο λόγο στην αποπληρωμή δανείων, ωστόσο από ένα σημείο και μετά ο Πανιώνιος θα μπορέσει να γιγαντωθεί. Το σχέδιο προχωρεί σε αρκετά γρήγορους ρυθμούς και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις”.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο