Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Βαλβέρδε: Λάθος να ψάχνουν τον αντι-Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό

ΦΩΤΟ NEWSPORTS.
ΦΩΤΟ NEWSPORTS.

Ο πρώην τεχνικός των πρωταθλητών Ελλάδας έστειλε το δικό του μήνυμα στην διοίκηση των “ερυθρόλευκων”, τονίζοντας πως είναι λάθος να ψάχνουν στον Πειραιά για τον αντί-Βαλβέρδε, επισημαίνοντας πως ο νέος προπονητής θα πρέπει να έχει την στήριξη όλων.

Μιλώντας στην “SportDay”, ο Ερνέστο Βαλβέρδε τόνισε ακόμα πως το πρωτάθλημα της νέας σεζόν θα είναι πιο δύσκολο για τους “ερυθρόλευκους”, μίλησε για την αποχώρηση του από την ομάδα, ενώ σχολίασε και την κατάκτηση της Ευρωλίγκας από την ομάδα μπάσκετ των Πειραιωτών.

Αποσπάσματα των όσων δήλωσε ο Ερνέστο Βαλβέρδε στη «SportDay» 

Εχεις συνειδητοποιήσει ότι… τέλος ο Ολυμπιακός; 

«Οχι βέβαια. Το τέλος δεν το καταλαβαίνεις αμέσως. Τώρα μόλις τελείωσε η χρονιά. Για την ώρα νιώθω ότι σε λίγες εβδομάδες αρχίζει η προετοιμασία. Φυσιολογικό είναι. Είναι και θέμα συνήθειας, τόσα χρόνια στο ποδόσφαιρο». 

Δεν είναι εύκολο να βρεθεί ο νέος προπονητής… 

«Και για μένα είναι δύσκολη η επόμενη μέρα, μετά τα όσα έζησα εδώ. Μην το κάνουμε όμως δύσκολο για τον επόμενο τεχνικό. Δεν χρειάζονται συγκρίσεις. Κάνουν κακό. Κανείς και τίποτε δεν είναι ίδιο με κάτι άλλο. Το είπα και το ξαναλέω. Ο νέος προπονητής πρέπει να έχει την υποστήριξη όλων, όπως την είχα κι εγώ. Αντιλαμβάνομαι ότι έπειτα από μια περίοδο επιτυχιών -παντού- όλοι κάνουν συγκρίσεις. Δεν είναι σωστό και δεν είναι εύκολο για αυτόν που ακολουθεί. Είναι άδικο. Χρειάζεται υπομονή και στήριξη για την επόμενη μέρα». 

Αναζητείται ο νέος Βαλβέρδε… 

«Πρέπει να βρεθεί ο νέος προπονητής, όχι ο αντι-Βαλβέρδε. Κάθε τεχνικός έχει τις ιδέες και τις μεθόδους του. Δεν μπορείς να αντιγράψεις τον προηγούμενο. Είναι λάθος. Κανείς δεν το κάνει. Δεν το έκανα ούτε εγώ όταν ήρθα. Δεν γίνεται. Ο κόσμος και οι παίκτες συνηθίζουν σε μια κατάσταση, αλλά η ζωή και το ποδόσφαιρο συνεχίζεται. Αν αρχίσουμε το ότι ο πρώην το έκανε έτσι ή αλλιώς τότε δεν γίνεται δουλειά. Από την αρχή θα έχει πρόβλημα. Ολοι θα έχουν και θα είναι κακό για την ομάδα». 

Θα άλλαζες κάτι από την παρουσία σου στον Ολυμπιακό; 

«Κάθε προπονητής θα ήθελε να φύγει όπως φεύγω εγώ από τον Ολυμπιακό. Με επιτυχίες και την αγάπη του κόσμου. Τι να αλλάξω; Τώρα ό,τι έγινε έγινε. Θα ήθελα να κάναμε κάτι παραπάνω στην Ευρώπη. Να άλλαζα κάτι, να γινόταν κάτι σε ένα ματς που πήγε στραβά για να περάσουμε. Αυτά όμως είναι θεωρία. Δεν γίνεται. Με τα “αν” δεν έχουμε πραγματικότητα, αλλά υπόθεση και μάλιστα παρελθοντική». 

Οι περισσότεροι αναρωτιούνται ακόμη γιατί φεύγεις. 

«Πάλι τα ίδια; Το είχα αποφασίσει από πέρυσι. Δεν είναι τωρινό. Δεν φεύγω επειδή πήραμε τους τίτλους και είναι καλή η ευκαιρία για να φύγουμε. Το είχα πει στον πρόεδρο από το περασμένο καλοκαίρι. Ολα κάνουν τον κύκλο τους. Είμαι ξένος, το σπίτι μου είναι στην Ισπανία, η οικογένεια είναι εκεί. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα δικά σου. Το ποδόσφαιρο σου δίνει κάποια πράγματα, σου στερεί όμως κάποια άλλα. Εγώ θα είμαι πάντα ευγνώμων για τα όσα έζησα και πέτυχα εδώ. Είναι αξεπέραστα συναισθήματα και ευχαριστώ τους πάντες για αυτό. Δεν θα είναι εύκολο να το ξαναβρώ. Δεν θα το ξαναβρώ. Ζητώ συγνώμη που απογοητεύω πολλούς που φεύγω. Μου είναι δύσκολο. Τους ευχαριστώ όλους για όλα και ζητώ συγγνώμη για τα λάθη μου. Εκανα πάντα αυτό που μπορούσα και τα έδωσα όλα». 

Λέτε να τα καταφέρει και πάλι η Εθνική Ελλάδας στο Euro 2012, όπως το έκανε και η Τσέλσι; 

«Η ελληνική ομάδα είναι πολύ δυνατή. Εχει τα όπλα της. Παίζει καλύτερα όταν είναι υπό πίεση. Ανεβαίνει πολύ στο δεύτερο ημίχρονο. Δεν τα παρατάει ποτέ. Δεν είναι τυχαία τόσα ματς αήττητη. Εχει χαρακτήρα. Σου μοιάζει ότι δεν είναι κάτι το φοβερό, αλλά εγώ βλέπω ότι δεν χάνει. Ο Φερνάντο Σάντος ξέρει τι κάνει. Είναι σπουδαίος και έξυπνος προπονητής. Κάνει καλή δουλειά. Οι Ελληνες παίκτες είναι έμπειροι, ξέρουν τι θέλουν μέσα στο γήπεδο. Εχουν έναν τρόπο παιχνιδιού δύσκολο για τον αντίπαλο. Μπορεί να περάσει στην επόμενη φάση. Μετά όλα γίνονται. Το Πανευρωπαϊκό είναι μια διοργάνωση είκοσι ημερών. Είναι και θέμα φόρμας σε μικρό χρονικό διάστημα. Η Ελλάδα και η Δανία το κέρδισαν χωρίς κανείς να τους περιμένει». 

Είδατε τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στο μπάσκετ; Πήρε την Ευρωλίγκα. Είναι το άστρο που λέγατε; 

«Το είδα και χάρηκα πολύ. Κανείς δεν τους υπολόγιζε. Φαίνεται πως δούλεψαν πολύ και πίστευαν στους εαυτούς τους. Δεν τα παράτησαν ποτέ. Αυτό είναι το μυστικό. Δεν ξέρω από μπάσκετ. Δεν μπορώ να κάνω τεχνική ανάλυση. Καταλαβαίνω κάποια πράγματα, συστήματα στην περιστροφή, αλλά μην κάνω τον έξυπνο. Ο Ολυμπιακός έχασε τα μεγάλα του αστέρια, όπως ο Τεόντοσιτς, αλλά δούλεψε με τα νέα παιδιά. Υπήρχε ενθουσιασμός και όταν η ΤΣΣΚΑ νόμισε ότι είχε κερδίσει, το έχασε. Τίποτα δεν είναι σίγουρο πριν τελειώσει το ματς. Και η Λίβερπουλ το γύρισε, όταν η Μίλαν είχε αρχίσει τους πανηγυρισμούς το 2005». 

Πώς βλέπεις τον Ολυμπιακό για του χρόνου; 

«Πολύ δυνατό. Τι άλλαξε; Επειδή έφυγα εγώ θα καταστραφεί; Προς Θεού! Ο κορμός μένει ο ίδιος. Μπορεί να έφυγαν ο Ορμπάιθ και ο Μακούν, αλλά οι υπόλοιποι εδώ είναι. Ο Φέισα είναι σπουδαίος παίκτης και μπορεί να είναι το σημείο αναφοράς. Αν δεν είναι άτυχος με τους τραυματισμούς, θα δείτε ότι θα προσφέρει πολλά. Ο Μανιάτης είναι τρομερός, η άμυνα πάνω-κάτω η ίδια είναι όπως και η επίθεση. Γιατί να ανησυχείτε; Μεταγραφές θα γίνουν. Ο πρόεδρος είναι πάντα δίπλα στην ομάδα. Κάθε φορά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Πάντα πρέπει να το ψάχνεις για να γίνεσαι καλύτερος. Μόνο αν μείνεις στάσιμος, πας τελικά προς τα πίσω. Καλό είναι που αλλάζουν προπονητή (σ.σ.: γέλια)». 

Τι θα άλλαζες, αν έμενες; 

«Δεν είναι ερώτηση αυτή. Δεν κάνω υποδείξεις. Είναι θέμα σεβασμού. Αυτό που έχω να πω είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να θεωρεί ότι έχει ήδη πάρει το επόμενο πρωτάθλημα. Πέρυσι λέγαμε ότι όλα εντάξει, θα το πάρουμε εύκολα. Δεν το πήραμε εύκολα. Αν δεν παίξεις, δεν κερδίζεις. Θα είναι λάθος να θεωρούμε τα πάντα δεδομένα. Δεν ξέρω πώς θα είναι οι άλλοι. Δεν είναι αυτό το θέμα. Ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να είναι ποτέ χαλαρός. Οταν οι άλλοι θα έχουν μόνο ένα ματς την εβδομάδα κι εσύ θα παίζεις σερί Ελλάδα – Ευρώπη, δεν θα είναι απλό, όσο κι αν είσαι καλύτερος. Να δουλεύουν σκληρά και να μην επαναπαύονται. Με τη φανέλα, με το όνομα και με το ρόστερ απλά δεν κερδίζεις. Το είδαμε και φέτος και το έχουμε δει άπειρες φορές σε όλα τα γήπεδα του κόσμου. Ο?κόσμος να είναι όπως πάντα δίπλα στην ομάδα, να τους δείχνει εμπιστοσύνη και να μη σας παίρνει από κάτω αν κάτι δεν πάει καλά στην αρχή. Η απογοήτευση και η εγκαταλειψη της προσπάθειας είναι ό,τι χειρότερο».

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε