Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Βαλβέρδε: Όπως στον Ολυμπιακό, πουθενά

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Στο τρίτο μέρος των απαντήσεων σε ερωτήσεις του κόσμου, ο προπονητής του Ολυμπιακού μιλάει για την ιδιαίτερη σχέση που έχει με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τόνιζει πως “όμως μου συμπερίφθηκαν εδώ, δεν έχει ξαναγίνει πουθένα αλλού”. Τι είπε για τον κόσμο και την κρίση στην Ελλάδα.

Διαβάστε αναλυτικά τις απαντήσεις του Ερνέστο Βαλβέρδε προς τον κόσμο του Ολυμπιακού όπως αναρτήθηκαν στο επίσημο σάιτ της ομάδας:

Ποιος είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που έχετε προπονήσει;

Δεν ξέρω δεν μου αρέσει να μιλάω για τους καλύτερους, με την έννοια ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να διαλέξεις έναν ποδοσφαιριστή. Υπάρχουν πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές που είναι πολύ καλοί από τεχνικής άποψης, όπως ο Ιβάν Ντε Λα Πένια ή η περίπτωση του Γέστε, οι οποίοι είναι πάρα πολύ ψηλά από τεχνικής άποψης. Υπάρχουν όμως άλλοι παίκτες, που μπορούν να παίξουν περισσότερο ομαδικά, να προσφέρουν περισσότερο στην ομάδα, όπως η περίπτωση του Ορμπάιθ και επίσης υπάρχουν άλλοι παίκτες οι οποίοι είναι απαραίτητοι σε μια ομάδα όπως η περίπτωση του Νικοπολίδη, είναι ανεκτίμητοι για μια ομάδα, η περίπτωση του Τζόρτζεβιτς, του Άντζα και μετά υπάρχουν άλλοι παίκτες οι οποίοι είναι πάρα πολύ σημαντικοί από συναισθηματικής άποψης για μια ομάδα. Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να διαλέξουμε ποτέ έναν. Θυμάσαι ένα όνομα και ξεχνάς ένα άλλο, οπότε θα ήταν πολύ άδικο να διαλέξεις μόνο έναν.

Μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα πόσο αυστηρή είναι η αυτοκριτική που κάνετε;

Ναι είναι αυστηρή, πολύ χειρότερη από την κριτική των εφημερίδων και ξέρουμε ότι οι κριτικές των εφημερίδων είναι σκληρές. Ναι, οι προπονητές, «τρελαίνονται», βασανίζονται με τις ήττες και τα κακά αποτελέσματα.

Τι συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον που θα ήθελε ν’ ακολουθήσει την καριέρα του προπονητή;

Ναι είναι έτοιμος για όλα… Όταν κάποιος θέλει να γίνει προπονητής το καλύτερο είναι να το δοκιμάσει γιατί υπάρχει η αίσθηση ότι ο προπονητής κάνει κάτι πιο εύκολο απ’ ότι κάνει στην πραγματικότητα. Δεν είναι τόσο εύκολο να γίνεις προπονητής γιατί δεν είναι εύκολο να βάλεις τις ιδέες σου πάνω στον αγωνιστικό χώρο και να σου βγουν. Εξαρτάται από πάρα πολλά πράγματα. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που δεν μπορείς να ελέγξεις ή που πρέπει να τους ελέγξεις και δεν είναι και τόσο απλό. Για μένα το πιο σημαντικό είναι να έχεις μια ιδέα στο μυαλό σου, έναν τρόπο και να συνεχίσεις μ’αυτόν μέχρι το τέλος ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, γιατί όταν θα έρθουν μερικά αρνητικά αποτελέσματα, θα έρθουν αμέσως και οι αμφιβολίες. Εσύ, πρέπει να μείνεις σταθερός σ’ αυτή τη γραμμή.

Μετά από ενάμιση χρόνο πλέον, πως κρίνετε τη συνεργασία σας με τη διοίκηση και τον κ. Μαρινάκη;

Καλή, πολύ καλή. Πραγματικά είχα πάντα τη στήριξη του προέδρου και του συλλόγου και έχουμε μια εγκάρδια σχέση. Εγώ γνωρίζω, όπως και εκείνοι γνωρίζουν πολύ καλά πως είναι το ποδόσφαιρο, όλοι ξέρουμε πως εξαρτόμαστε από τ’ αποτελέσματα, αλλά ανεξαρτήτως απ’ αυτό υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση, κατά κάποιο τρόπο πως να το εξηγήσω. Εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένος, με τον πρόεδρο, τον σύλλογο, τον κόσμο, είναι ένας σύλλογος όπου μου έχουν συμπεριφερθεί όπως πουθενά άλλου. Είμαι ευχαριστημένος εδώ και μ’ αυτή την έννοια είμαι ικανοποιημένος, χαρούμενος μια και έχουμε μια σχέση, πως να το πω, εγκάρδια γιατί δουλεύουμε καλά και ταυτόχρονα έχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης.

Τι θα λέγατε σε κάποιον φίλο σας από την Ισπανία που δεν ξέρει πολλά για την ομάδα; Τι σημαίνει για σας η λέξη Ολυμπιακός;

Ο κάθε προπονητής πιστεύει για την ομάδα του ότι είναι μια ιδιαίτερη ομάδα, όπως και εγώ εδώ στον Ολυμπιακό πιστεύω ότι είναι η πιο σημαντική ομάδα στον κόσμο. Αυτό συμβαίνει και στην Ισπανία. Όταν κάποιος υποστηρίζει την Αθλέτικ Μπιλμπάο νομίζει ότι είναι πιο σημαντικό πράγμα η Αθλέτικ. Όμως αν κάτι έπρεπε να πω για τον Ολυμπιακό θα έλεγα ότι από την πρώτη στιγμή που ήρθα εδώ όλοι ήταν πιο γενναιόδωροι μαζί μου απ’ ότι μπορούσα να φανταστώ. Ο κόσμος έχει ένα θετικό πάθος για την ομάδα του κι όταν είσαι εδώ σε υποδέχονται σα να είσαι στο σπίτι σου. Και για να είμαι ειλικρινής αυτό που μου συνέβη στον Ολυμπιακό, εκτός από κάποιες δυσκολίες που είχα στην αρχή, δε μου έχει ξανασυμβεί ποτέ σε κανένα άλλο μέρος που ήμουν προπονητής. Ξέρω πως είναι ένας σύλλογος πολύ δύσκολος, ένας σύλλογος που έχεις πάντα την υποχρέωση να κερδίζεις, αλλά παράλληλα και ένας σύλλογος που σου προσφέρει πολλά.

Πόσο σημαντική είναι η στήριξη των οπαδών για εσάς προσωπικά, ως προπονητή;

Ο κόσμος του Ολυμπιακού είναι αξιαγάπητος, πάρα πολύ ζεστός μαζί σου και όταν σε συναντάει στο δρόμο σε χαιρετάει. Είναι πάρα πολύ καλός μαζί σου, όμως όχι μόνο αυτό διότι όταν σε βλέπουν στο δρόμο σε σταματούν απλά για να σε χαιρετήσουν και να σου πουν ότι ο Ολυμπιακός είναι η καλύτερη ομάδα, αλλά σου λένε και πάμε και γερά και δυνατά, αλλά έχουν να σου δώσουν πάντα και κάποιες συμβουλές ή υποδείξεις. Σου λένε γιατί παίζει αυτός και όχι ο άλλος γιατί εκείνο και όχι το άλλο. Γιατί αυτός δεξιά και όχι αριστερά. Αυτό είναι κάτι που δεν συμβαίνει στην Ισπανία ή τουλάχιστον δεν συνηθίζεται. Εκεί απλά σε χαιρετάνε. Εδώ έχουν και μια συμβουλή ή κάτι παραπάνω. Ακόμη, κάτι άλλο που κάνει εντύπωση στον κόσμο του Ολυμπιακού, είναι ότι γνωρίζουν τα πάντα γύρω από την ομάδα. Ακόμη και πράγματα που εγώ δεν τα γνωρίζω. Εκείνοι γνωρίζουν τα πάντα. Όλες τις λεπτομέρειες, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ισπανία.

Ποια είναι γνώμη σας για την κρίση και την αστάθεια στην Ελλάδα;

Η οικονομική κρίση είναι κάτι που δεν επηρεάζει μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία. Η αλήθεια είναι ότι οι οικονομικές δυνατότητες μιας χώρας αυτή τη στιγμή μετρούν πολύ περισσότερο και λίγο πολύ όλες αυτές οι χώρες που αναφέραμε πριν είναι αντικείμενο στα χέρια των δυνατών. Υπάρχουν δύσκολες στιγμές για τον κόσμο. Θα έρθουν και άλλες δύσκολες στιγμές, όχι μόνο εδώ, αλλά και σε άλλα μέρη, όμως πιστεύω ότι μετά το τέλος αυτής της κρίσης, το αποτέλεσμα θα είναι για καλό και ελπίζουμε να γίνει κάτι τέτοιο και ιδιαίτερα για την Ελλάδα που είναι μια χώρα φανταστική.

Για το τέλος θα θέλαμε τη γνώμη σας σχετικά με την πρωτοβουλία του Olympiacos TV να φέρει τον κόσμο της ομάδας κοντά στους πρωταγωνιστές της, με συνεντεύξεις σαν κι αυτή…

Μου αρέσει πολύ αυτή η πρωτοβουλία, γιατί η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στον κόσμο και στους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στην ομάδα. Ο κόσμος νομίζει ότι εμείς εδώ είμαστε κάτι φοβερο, κάτι τελείως διαφορετικό. Όμως και εμείς είμαστε όπως όλοι που προσπαθούμε να δουλέψουμε γι’ αυτή την ομάδα και απ’ ότι φαίνεται από τις ερωτήσεις, όπως οι ερωτήσεις είναι πάρα πολύ λογικές, έτσι και οι απαντήσεις είναι πάρα πολύ λογικές. Το ποδόσφαιρο μπορεί να φαίνεται περίπλοκο, αλλά είναι πάρα πολύ απλό.

Μοντέστο: Με καρδιά και μυαλό στο ντέρμπι

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε