Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Βλάχος: Παλικάρια που θα φέρουν λεφτά

ΦΩΤΟ NEWSPORTS.
ΦΩΤΟ NEWSPORTS.

Ο προπονητής της ΑΕΚ χαρακτήρισε παλικάρια τους ποδοσφαιριστές του και τόνισε πως σε 2-3 χρόνια θα γεμίσουν τα ταμεία της ΠΑΕ, ενώ τόνισε η φετινή σεζόν είναι το μεγαλύτερο σχολείο της καριέρας του.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Βαγγέλη Βλάχου στο ραδιοφωνικό σταθμό “Sentra 103,3”:

Για το πώς βιώνει την πορεία από το ξεκίνημα: “Όταν πήγα εγώ στην ομάδα και συμφώνησα υπήρχαν 10-11 παίκτες που έπαιζαν στην περσινή ΑΕΚ. Οσοι βλέπαμε το ρόστερ λέγαμε ότι δεν μπορούσε να ακολουθήσει τις άλλες δυο για Champions League, αλλά όποιος δει την φετινή ΑΕΚ βλέπει ότι έχει κάνει στροφή 360 μοίρες.

Η ΑΕΚ λόγω και του νόμου που της απαγόρευε να κάνει μεταγραφές, ξεκινήσαμε να βλέπουμε παιδιά σε 6-7 να στελεχώσουν την ομάδα ανάγκης. Με τα λίγα λεφτά που βρέθηκαν έγινε το ρόστερ. Κανένας ΑΕΚτζής δεν φανταζόταν ότι αυτή θα είναι η ομάδα με τους Κ-20. κάθε μέρα έλεγες φεύγει ο Λεονάρντο, να πάρω δυο μικρούς και να μου βγει…

Η ομάδα έχει 30 παίκτες καινούργιους, αν εξαιρέσει κανείς τον Ντίμι, τον Λαγό και τον Κοντοέ, έχει παιδιά που έπαιζαν σε πλαστικό χόρτο, βρέθηκαν να παίζουν σε χορτάρι, τους βλέπουν τους παίκτες και τους έπαιζαν στα χαρτάκια και καλούνται να φέρουν σε πέρας μια αποστολή, σε μια ομάδα με φανέλα, δυναμική και ιστορία που δεν μετριέται. Αυτά τα παιδιά είναι αξιέπαινα, να τους λέμε μόνο μπράβο, κατάφεραν σε δυο μήνες να φτιάξουν ομάδα και να στεκόμαστε με αξιοπρέπεια.

Αδικούμαστε βαθμολογικά από την συγκομιδή. Είναι λογικό όμως. Αλλά χρειάζονται χρόνο. Σε 2-3 χρόνια θα είναι παίκτες. Θέλουν δουλειά στήριξη και παλεύουν με θηρία. Κάθε μέρα κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Είτε χάνουμε είτε κερδίζουμε εγώ θα δίνω συγχαρητήρια.

Την στήριξη την έχουν κι από εμάς κι από τον κόσμο, αλλά χρειάζεται πολύ υπομονή. Μην περιμένουμε να δείξουν με το καλημέρα ποιοι είναι. Η ατυχία τους είναι ότι δεν έχουν κάποιους δίπλα τους για να τους βοηθήσουν να βγάλουν το ταλέντο. Ας είχαν μείνει κι από την περσινή ομάδα. Είχε έμπειρους, διεθνείς, καλούς παίκτες. Ας είχε τον Λύμπε, τον Καφέ, τον Γεωργέα. Αποφάσισαν ότι πρέπει να πάνε κάπου αλλού.

Η τύχη η μεγάλη είναι το ότι βρίσκονται στην ΑΕΚ, αλλά έχουν την ατυχία να μην έχουν στηρίγματα. Έχουν και τώρα κάποιους και τους στηρίζουν και είναι αξιέπαινοι.”

Για τον αν θεωρεί ότι «έμπλεξε» ή το βλέπει σαν εξτρά κίνητρο: “Μίλησα με τον Δημητρέλο πριν αποφασίσει ο Μαύρος να μου μιλήσει. Ήταν τιμή, χαρά και γύρισα σπίτι μου. Από μικρός ήμουν ΑΕΚτζής. Υπερασπίζομαι τα συμφέροντα όποιας ομάδας δουλεύω. Δεν ήταν απλά πρόκληση, είχα φτάσει πολύ κοντά κι άλλα χρόνια αλλά δεν το έκανα. Δεν σκέφτηκα ποτέ να πηδήξω από το πλοίο. Όποιο κι αν είναι το τίμημα, εγώ έχω να χάσω, εγώ είμαι ο επαγγελματίας, εγώ βγάζω λεφτά και ζω απ’ αυτό.

Η στεναχώρια μου είναι μεγάλη. Κοιμάμαι 3-4 ώρες τη μέρα από τότε που ανέλαβα. Ίσως είναι η πιο δύσκολη περίοδος. Συνειδητά δουλεύω, παλεύω. Αυτό που βλέπω καθημερινά, την προσπάθεια, το πάθος την αγάπη, αυτό που προσπαθούν να κάνουν μια καινούρια ΑΕΚ, μ’ αυτά που βλέπεις, όχι μόνο δεν μετανιώνεις αλλά με μεγάλη χαρά το κάνεις. Η ΑΕΚ είναι το μεγαλύτερο σκαλοπάτι της καριέρας μου”.

Για το διάστημα που έχει περάσει, αν σκέφτηκε να τα παρατήσει: “Ψυχολογικά στους 2,5-3 μήνες, όσο έχω στεναχωρηθεί κι έχω πληγωθεί κι έχω σκεφτεί όσο είμαι εδώ, δεν έχω σκεφτεί ποτέ στη ζωή μου.

Από τις τρεις παρά τέταρτο ξυπνάω και διαβάζω, γράφω, σκέφτομαι τι θα μπορούσα να δώσω παραπάνω σ’ αυτά τα παιδιά. Δουλεύω σαν τρελός. Θέλω να τους περάσω ότι μπορούμε να είμαστε ακόμα καλύτεροι, να βάλουμε τη μπάλα στα δίχτυα να κάνουμε περήφανους εαυτούς και οικογένειες.

Σκέφτηκα να παραιτηθώ μια στιγμή στην Αγγλία. Τους έβλεπες να σπρώχνουν ο ένας τον άλλο και έβλεπαν τα νταμάρια! «Τους έλεγα σας βλέπω σαν γίγαντες! Πέντε μέτρα σας βλέπω». Ακόμα και στο φιλικό δεν μπορείς σαν προπονητής να σκεφτείς ας ξεφτιλιστούμε, να φτιάξουμε ομάδα αύριο. Προσπαθείς όλη μέρα να πείσεις ότι η προσπάθεια όχι μόνο είναι αξιόλογη, αλλά μπορείτε και παραπάνω.”

Για το ταλέντο των παικτών: “Κόψαμε προπονήσεις για να αντέξουν. Κάναμε γκρουπ διαφορετικά. Είδαμε και τα εργομετρικά. Ταλέντο υπάρχει και υπάρχει και πολύ. Υπάρχουν 2-3 παιδιά που δεν τα έχετε δει. Ο Νικολιάς είναι η αδυναμία μου. Ο Νικολόπουλος είναι αριστερό μπακ που θα ξετρελαθεί ο όσμος όταν είναι έτοιμος.

Δεν έχουμε κάνει μεγάλο λάθος, αλλά μπορεί να αδικήσαμε κάποιους. Θεοί δεν είμαστε, ούτε παντογνώστες. Αν δεν κάνει μια ομάδα με 500.000 ευρώ δεν σώνεται. Με κοίταζε ο Μόγιες όταν παίζαμε στην Αγγλία και του λέω το μπάτζετ και με κοίταγε με ανοιχτά τα μάτια! Δεν μου μίλησε κι όταν βγήκε και είδε τα παιδιά μου είπε «καλή επιτυχία είναι πολύ δύσκολο το έργο σας».

Αυτή την προσπάθεια και την αγάπη που δείχνουν αυτά τα παιδιά, που χάνουν και κλαίνε, σου δίνουν δύναμη και κουράγιο. Βέβαια ο επαγγελματισμός σε αλλάζει, αλλά είναι συγκινητικό αυτό που ζούμε με τα παλληκαράκια αυτά. Αξίζει να δουλεύεις μ’ αυτούς.

Όταν τους γνώρισα την πρώτη μέρα, τους είπα ότι για πρώτη φορά θα δουλέψω με τόσα παιδιά. Θα σας αντιμετωπίσω όμως σαν επαγγελματίες, απαξιωτικά πολλές φορές, υποτιμητικά, σκληρά για να σας κάνω άντρες. Έβλεπα τι θα γίνει. Έπρεπε να καταλάβουν τι τους περιμένει. Το μεγαλύτερο σχολείο που περνάω στην προπονητική μου σταδιοδρομία, είχα την τύχη να δουλέψω κατευθείαν στην Super League. Αξίζει τον κόπο. Αν έρθουν αύριο κάποιοι και βάλουν λεφτά, μπορεί να χαθούν παίκτες. Αν μείνουν σε 2-3 χρόνια θα δίνουν λεφτά στην ΑΕΚ. Αυτό είναι το πιο υγιές κομμάτι της ΑΕΚ αυτή τη στιγμή”.

Για το τι γνωρίζει για τα διοικητικά: “Η ΑΕΚ είναι στην πιο τραγική κατάσταση που θα μπορούσε να είναι. Αν δεν βρεθούν άνθρωποι, δεν σώζεται. Από πέρυσι είναι απλήρωτοι πολλοί, τρέχουν προσφυγές. Υπάλληλοι, παίκτες έχουν το πρόβλημα. Θεωρώ ότι κανένα από τα παιδιά που πάνε για προπόνηση ή για αγώνα, κανένας δεν με έχει ενοχλήσει για τα λεφτά του. Ένα μισθό παίρνουν. Βλέπω μια κατάσταση υγιέστατη. Δεν ξέρω πόσο θα αντέξουν όμως. Υπάρχουν προβλήματα και είναι μεγάλα”.

Για το αν του θυμίζει το δικό του ξεκίνημα: “Για να τους δώσω να καταλάβουν τι έχει συμβεί στη ζωή τους, τους λέω τα πάντα. Κάνω τον παιδαγωγό, τον ψυχολόγο. Η τελευταία φουρνιά ήμασταν εγώ, ο Μανωλάς, ο Γεωργαμλής κι άλλοι δυο τρεις. Αυτή είναι η ευκαιρία να βγάλει η ομάδα πάλι παίκτες. Τους εξηγούσα πόσο σημαντικό είναι να έχεις σημαντικούς παίκτες δίπλα σου. Είχα τη μεγάλη τύχη να έχω κολοσσούς. Λύνω τα κορδόνια μου όπως μου το έμαθε ο Παπαϊωάννου για να μην στραβώνω τα παπούτσια μου. Ηθελαν παίκτες να τους βάλουν στα καλούπια και στην νοοτροπία που χρειάζεται η ΑΕΚ”.

Για το αν είναι ντροπή ή υγεία που βρέθηκε σ’ αυτό το σημείο η ΑΕΚ: “Δεν ξέρεις τι να απαντήσεις. Αλλά ποιος ΑΕΚτζης μπορεί να στηρίζει, που έχει μάθει την ομάδα να είναι ψηλά. Αισθάνομαι ντροπή να πω ότι η ΑΕΚ θα παλέψει για να σώσει την κατηγορία. Το έλεγα στους Αγγλους και ντρεπόμουν. Δεν μπορούσα να το πω. Αισθάνεσαι λύπη, που μια ομάδα σαν την ΑΕΚ, τον Αρη, που μερικές έχουν φτάσει σε σημείο να μην μπορούμε να ξοδέψουμε λεφτά να φέρουμε παίκτες αντάξιους της ιστορίας. Ο κόσμος δεν θα αντέξει. Αυτό που έχει κάνει ο κόσμος, ερχόταν στην Αγγλία και η ορίτζιναλ. Πόσο θα αντέξει όμως; Δεν θα αντέξουν… του έλεγα του Αραμπατζή, μακάρι να έχουμε μόνο νίκες από την Κυριακή και μετά…

Επειδή η ΑΕΚ δύσκολα θα μπορέσει τα επόμενα 2-3-4 χρόνια θα ταλαιπωρηθεί και θα πορευτεί μ’ αυτά τα παιδιά. Η αγάπη για την ομάδα είναι μεγάλη, ας αντέξουν λίγο παραπάνω. Αξίζει…”

Για το αν ονειρεύεται να δει την ομάδα των πιτσιρικάδων να φτάνει ψηλά: “Αν δεν έχεις όνειρο και στόχο δεν κάνεις τίποτα στη ζωή σου. Κι όταν είδα το ρόστερ, ονειρεύτηκα ψηλά. Μακάρι τα παιδιά να ζήσουν κάτι μοναδικό όπως είναι το Champions League”.

Για το ματς του Ολυμπιακού με την Σάλκε: “Είναι περίεργο θέλει προσοχή, καλή ομάδα. Βέβαια στο Καραϊσκάκη γονάτισαν οι πάντες. Λίγοι καταφέρνουν να πάρουν βαθμούς. Είναι πολύ γρήγοροι μπροστά. Ο Ολυμπιακός ψάχνεται να βρει τα πατήματά του, ειδικά στον άξονα. Ο Ολυμπιακός όμως έχει παίκτες και ποιότητα και μπορεί να κάνει καλό ξεκίνημα. Μακάρι να τα καταφέρει και όλες οι ελληνικές ομάδες να προοδεύουν. Μακάρι να ξεκινήσει με νίκη απόψε”.

Για το πώς πάει το πρωτάθλημα τώρα κι αν θα τελειώσει νωρίς: “Εκεί θα πάει. Ο Ολυμπιακός διαφέρει, δείχνει γρήγορα να ξεχωρίζει. Το +7 για την Ελλάδα είναι μεγάλη διαφορά. Μόνο ο Πανιώνιος βρίσκεται ψηλά, δεν είναι όμως Αγγλία ή Γαλλία να δούμε τέτοια τρελά πράγματα. Εμένα τα 4000 εισιτήρια της Τούμπας μου έστειλαν αρνητικό μήνυμα. Με τον Αστέρα που είναι ανταγωνιστική ομάδα, κι έχει βλέψεις ο ΠΑΟΚ για Champions League κάτι μου προκάλεσε μέσα μου. Αν τελειώσουν γρήγορα γρήγορα θα βλέπουμε μόνο ποια παιδιά θα εξελιχθούν, ποιοι θα πάνε Εθνική κτλ. μακάρι να βρούμε τρόπο να δώσουμε ενδιαφέρον στο ελληνικό ποδόσφαιρο”.

Για το ματς με τον ΟΦΗ κι αν μπορεί μια νίκη να γυρίσει την ψυχολογία: “Το ματς της Κυριακής για την ΑΕΚ που μέχρι και πέρυσι είχε δικαίωμα επιλογής είναι τελικός. Φέτος δεν μπορούμε να επιλέξουμε. Μπορεί να παίξουμε με ομάδα Β’ Εθνικής κι ούτε εκεί θα επιλέξουμε. Όλα τα ματς είναι τελικοί για μας. Αν έρθει η νίκη, θα τους δώσει φτερά. Το θέμα όμως είναι και πως θα διαχειριστείς μια νίκη”.

Πλήγμα στην ΑΕΚ – Ένα μήνα εκτός δράσης ο Λαγός

Δημητρέλος: Μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη οι απαντήσεις Βιντιάδη-Χάρις για την ΑΕΚ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε