Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Χαβίτο: Έρχομαι για τίτλους

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός μίλησε για την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό, την παραμονή του Βαλβέρδε και το Τσάμπιονς Λιγκ.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Χαβίτο στην εφημερίδα “Goal”:

-Εχεις μιλήσει καθόλου με τον κ. Βαλβέρδε;
“Μετά την υπογραφή των συμβολαίων με τον Ολυμπιακό; Οχι, δεν μιλήσαμε”.
 
-Μάλλον ανησυχούσες άδικα, αφού, αν έφευγε, όπως λεγόταν, θα τον αντικαθιστούσε ο Κούπερ…
Αν πραγματικά γινόταν αυτό, δεν θα ήταν πρόβλημα για μένα, γιατί με τον κ. Κούπερ συνεργάστηκα άψογα στον Αρη. Αν όμως δεν ήταν κανείς από τους δύο, τότε θα μπορούσε κανείς να μου εγγυηθεί πως ο νέος προπονητής θα με ήθελε στην ομάδα; Τέλος πάντων, τέλος καλό, όλα καλά. Πάντως, είμαι προετοιμασμένος πως στον Ολυμπιακό δεν θα είναι όπως στον Αρη. Ο ανταγωνισμός για τη θέση θα είναι μεγαλύτερος, όμως είμαι αποφασισμένος να την κερδίσω και θα το κάνω, όσο δύσκολο κι αν είναι”.
 
-Γιατί θεωρείς τον Ολυμπιακό ως τη μεγαλύτερη επαγγελματική ευκαιρία που σου παρουσιάστηκε, από τη στιγμή που βρέθηκες ένα βήμα από την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα;
Γιατί τότε ήμουνα ένας εκκολαπτόμενος παίκτης, που βρέθηκε στον πάγκο της ομάδας για δύο τρία παιχνίδια. Τώρα, όμως, είμαι ένας ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής, με αρκετά ματς στα πόδια μου, τα οποία ήταν το ”διαβατήριο” για να βρεθώ στον Ολυμπιακό. Φαντάζομαι πως με απέκτησαν επειδή τους άρεσε η δουλειά μου και θέλουν να συνεχίσω να κάνω αυτό που ξέρω. Και τώρα, αν πήγαινα στην Μπαρτσελόνα, θα ήταν διαφορετικά”.
 
-Τι ονειρεύεσαι να πετύχεις στον Ολυμπιακό;
Ονειρεύομαι να κερδίσω τίτλους και να παίξω στο Τσάμπιονς Λίγκ. Δεν έχω πάρει ποτέ κάποιον τίτλο, παρότι βρέθηκα δύο φορές κοντά στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας με τον Αρη”.
 
-Θεωρείς πως ο Ολυμπιακός δίκαια στέφεται πρωταθλητής; Και δίκαια έχει “σαρώσει” τα πρωταθλήματα 15 χρόνια τώρα;
Ναι, βέβαια. Εχει δημιουργήσει μια σπουδαία ομάδα και, όσο κι αν εξοργίζει αυτό τους αντιπάλους του, όλοι δυσκολεύονται να παραδεχτούν πως δεν είναι εύκολο να κερδίσουν τον Ολυμπιακό. Και επειδή στην Ελλάδα υπάρχει πολλή γκρίνια με τη διαιτησία, ακόμη κι αν σε κάποια ματς ο Ολυμπιακός πιστεύουν πως ευνοήθηκε, εγώ λέω πως τα πρωταθλήματα δεν κερδίζονται από ένα δύο αποτελέσματα. Αν δεν διαθέτεις ομάδα, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα”.
 
-Υπάρχει κάτι που σε αγχώνει αυτήν τη στιγμή σε σχέση με τον Ολυμπιακό;
Δεν μου αρέσουν οι μεγάλες αλλαγές. Δεν βγαίνω εύκολα από τις συνήθειές μου. Το μόνο που με αγχώνει είναι το ότι αφήνω τη Θεσσαλονίκη για μια μεγαλύτερη πόλη. Γενικά το νέο περιβάλλον. Αλλά έχω φίλους στον Ολυμπιακό. Με τον Πάρντο γνωριζόμαστε από την ακαδημία της Μπαρτσελόνα και με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο από τον Αρη”.
 
-Το ματς με τον Αρη και την επιστροφή σου στο “Κλεάνθης Βικελίδης” το σκέφτεσαι καθόλου;
Από τώρα; Είναι νωρίς ακόμη. Σίγουρα θα είναι κάτι σπέσιαλ για μένα γιατί ο κόσμος του Αρη μου έδωσε πολλή αγάπη, αλλά πρέπει να κάνω τη δουλειά μου”.
 
-Για ποιό λόγο δεν έχεις παίξει ακόμα στη Λα Κορούνια;
“Είμαι εδώ και δεν μπορώ να παίξω. Αυτό με εξαγριώνει γιατί όταν δέχτηκα να έρθω δανεικός στη Λα Κορούνια, είχα στο μυαλό μου πως επιτέλους θα έπαιζα στην Πριμέρα Ντιβιζσιόν. Στην Μπαρτσελόνα αυτό ήταν δύσκολο να συμβεί, αφού είχα μπροστά μου τους Μέσι και Ετό. Μπορείτε να φανταστείτε σε πόσο άσχημη θέση βρίσκομαι αυτήν τη στιγμή;”.
 
-Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό;
“Δεν ξέρω αν είναι θέμα της Λα Κορούνια ή του Αρη. Το μόνο που ξέρω είναι πως δεν υπάρχει ουσιαστικό ζήτημα, αφού η Λα Κορούνια έχει στείλει τα χρήματα στον Αρη για τον δανεισμό μου”.
 
-Τουλάχιστον περνάς αυτό το μεταβατικό στάδιο την πατρίδα σου με τους δικούς σου ανθρώπους;
Το χωριό μου είναι το Μοραλέχα, κοντά στη Σαλαμάνγκα και απέχει αρκετά χιλιόμετρα από τη Λα Κορούνια όπου βρίσκομαι. Και να σας πως την αλήθεια, ο κόσμος στην Ισπανία δεν κάνει για μένα, όπως στην Ελλάδα. Είμαι από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας. Οι Ελληνες φίλαθλοι μου έχουν δείξει πολλή αγάπη και σεβασμό. Επιπλέον μετά απ’ όλα αυτά τα χρόνια που έζησα στη Θεσσαλονίκη, είναι για μένα μια δεύτερη πατρίδα. Εκεί είναι το δικό μου σπίτι, η οικογένειά μου, εκεί έκανα τα παιδιά μου (σ.σ.: έχει δύο κόρες) και, όταν επιστρέφω στην Ισπανία, χρειάζομαι δύο τρεις ημέρες για να μπω στο κλίμα”.
 
-Σκοπεύεις να μείνεις στην Ελλάδα;
Σίγουρα θα είμαι για τρία χρόνια ακόμη, όσο είναι και η διάρκεια του συμβολαίου μου με τον Ολυμπιακό. Από εκεί κι έπειτα θα επεξεργαστούμε οικογενειακώς τα δεδομένα. Ομως, πάντα η Ελλάδα θα είναι ένας λατρεμένος προορισμός. Και να φανταστείτε πως πριν να έρθω δεν γνώριζα τίποτα γι’ αυτήν τη χώρα”.
 
-Μα, καλά στο σχολείο δεν άκουσες ποτέ για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό;
Μεγάλωσα στο χωριό που σας ανέφερα παραπάνω. Ο πατέρας μου ήταν αγρότης, εργαζόταν σε φάρμες με αγελάδες. Κι εγώ πήγαινα μαζί του όταν ήμουνα μικρός. Δεν ήταν δύσκολα χρόνια, ήταν καλά και δεν μας έλειπε κάτι. Στο σχολείο πήγα μέχρι το λύκειο, όμως το ποδόσφαιρο με είχε απορροφήσει και έτσι δεν πέτυχα σε όλα τα τεστ για την είσοδο μου στο πανεπιστήμιο. Ολα αυτά τα χρόνια είχα ακούσει για τον ελληνικό αρχαίο πολιτισμό, αλλά η σημερινή Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτό”.
 
-Ποιά στοιχεία σου πρόσφερε ο Άρης;
“Ηρθα παιδί κι έγινα άνδρας. Ενας ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής. Ηρθα μικρό παιδί κι έφυγα οικογενειάρχης. Παντρεύτηκα κι έκανα παιδιά, όσο ήμουν στον Αρη. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πως τις πρώτες ημέρες αισθανόμουν ότι βρέθηκα σε άλλον… πλανήτη με όλα αυτά που αντίκρισα. Στην Μπαρτσελόνα ακόμη και στη δεύτερη ομάδα το επίπεδο είναι τόσο υψηλό και έπεσα στην ”παγίδα” της σύγκρισης, η οποία εν τέλει ήταν άδικη γιατί ο Αρης για τα ελληνικά δεδομένα είναι πολύ οργανωμένος. Ωστόσο, θυμάμαι πως έλεγα μέσα μου “τώρα χρειάζεται να δουλέψω πάρα πολύ”.
 
-Τι ήταν αυτό που σου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση;
Ο αργός τρόπος σκέψης. Οχι μόνο στη Θεσσαλονίκη. Παντού. Ακουγα συνεχώς ”έλα, μωρέ, δεν πειράζει, θα το κάνουμε αύριο”. Κι έλεγα μέσα μου ”τι αύριο; Τώρα πρέπει να δουλέψουμε”. Κατάλαβα αμέσως πως πρέπει να έχω πολλή υπομονή. Κι αυτό που ακόμη δεν έχω κατανοήσει, αν και το συνήθισα, είναι πως τη μια μέρα είσαι ο Θεός και την άλλη τίποτα”.
 
-Με τι συναισθήματα έφυγες από τον Αρη;
Ανάμικτα. Είμαι χαρούμενος για τη μεταγραφή μου, όμως, στενοχωριέμαι που αφήνω τον Αρη και ειδικά ύστερα από μια χρονιά που γράψαμε ιστορία με την παρουσία μας στην Ευρώπη”.
 
-Πόσο δύσκολο ήταν αυτό;
“Ως διοργάνωση το Γιουρόπα Λιγκ δεν μας δυσκόλεψε. Δύσκολο ήταν να αντεπεξέλθουμε και στις τρεις διοργανώσεις κι αυτό δεν το είχε συνηθίσει η ομάδα. Η Ευρώπη μας κέντρισε το ενδιαφέρον, αλλά ο κόσμος φώναζε που δεν είχαμε ίδια παρουσία και στο πρωτάθλημα. Αλλά δεν ήταν εύκολο να το πετύχουμε αυτό”.
 
-Υπάρχουν πράγματα που σε στενοχώρησαν στον Αρη;
Δεν μου αρέσει που ορισμένοι πιστεύουν ότι εγκατέλειψα τον Αρη. Ο Ολυμπιακός είναι για μένα κορυφαία ευκαιρία, την οποία πιστεύω πως όλοι θα άρπαζαν. Ο κόσμος δεν ξέρει όλη την αλήθεια. Υπήρχαν οικονομικά προβλήματα που μας επηρέαζαν. Κάθε χρόνο τα είχαμε, αλλά φέτος δεν μου άρεσε καθόλου, γιατί ήταν μια σπουδαία χρονιά για την ομάδα, αλλά τα μέτωπα παρέμειναν ανοιχτά. Για πολλούς μήνες ήμασταν απλήρωτοι. Φέτος, όμως, είπα ότι δεν πάει άλλο”.
 
-Γιατί δεν περίμενες να τελειώσει το πρωτάθλημα για να υπογράψεις στον Ολυμπιακό;
Ηθελα να είμαι ήρεμος. Κι εγώ και η οικογένειά μου. Κι αν το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός δεν ερχόταν ξανά, τι θα γινόταν;”.
 
-Στη διοίκηση το είπες αμέσως;
Τους το είπα ύστερα από μία δυο μέρες, αλλά τους διαβεβαίωσα πως θα δώσω το 100% για την ομάδα. Στον Αρη, όμως, αυτό δεν άρεσε και ήταν φυσιολογικό, αφού ήθελαν να υπογράψουμε νέο συμβόλαιο. Ομως, τους εξήγησα πως αυτά που μου δίνει ο Ολυμπιακός δεν μπορούσαν να μου τα εξασφαλίσουν”.
 
-Ο κ. Κούπερ τι σας έλεγε για το οικονομικό ζήτημα;
Καταλάβαινε, αλλά δεν ήθελε να διαμαρτύρονται οι παίκτες και να επηρεάζεται η δουλειά τους”.
 
-Γνωρίζεις τους λόγους για τους οποίους έφυγε;
Οχι. Σίγουρα κάτι θα έγινε, το οποίο γνωρίζει μόνο εκείνος και η διοίκηση. Εμείς βλέπαμε μόνο πόσο σοβαρή δουλειά έκανε”.
 
-Η φυγή του επηρέασε καθόλου την απόφασή σου να μεταγραφείς στον Ολυμπιακό;
Με έκανε να αποφασίσω πιο εύκολα”.
 
-Με τον κ. Κόντη ποια είναι η σχέση σου, καθώς έχουν γραφτεί πολλά;
Εφυγα σαν φίλος από τον Αρη. Δεν μάλωσα με κανέναν και το μόνο που τους ζήτησα ήταν να καταλάβουν την απόφασή μου”.
 
-Ο Αρης σου πρότεινε νέο συμβόλαιο;
Γνώριζα πως η διοίκηση είχε σκοπό να το κάνει. Ομως, τα προβλήματα δεν μας το επέτρεψαν. Αυτή η ιστορία θα πήγαινε για το καλοκαίρι. Περίμενα, περίμενα, και έπειτα ήρθε ο Ολυμπιακός και τελικά λέω δεν περιμένω άλλο”.
 

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε