Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Χιμένεθ: Θα μείνω στην ΑΕΚ αρκεί οι απαιτήσεις να έχουν… όριο

ΦΩΤΟ EUROKINISSI.

Ο Ισπανός τεχνικός της Ένωσης μας έχει συνηθίσει να μιλάει έξω από τα δόντια και το ίδιο έκανε και τώρα. Εξέφρασε την επιθυμία του να μείνει στην Ελλάδα αλλά θέλει οι στόχοι που μπαίνουν να είναι ανάλογοι της δυναμικής του ρόστερ.

Ο Μανόλο Χιμένεθ παραχώρησε συνέντευξη στη Sportday και μίλησε για όλους και για όλα.

Τι σημαίνει για την ΑΕΚ η επιστροφή στους τίτλους, αλλά και για εσάς που ήταν ο πρώτος στην καριέρα σας;

«Το Κύπελλο είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς που κάναμε. Τον τελικό έπρεπε να τον κερδίσουμε επειδή είχαμε καιρό να πάρουμε έναν τίτλο. Η πορεία μέχρις εκεί ήταν δύσκολη, αλλά άξιζε. Αυτός ο τίτλος δείχνει την επιθυμία της ομάδας να επανέλθει εκεί που η ιστορία επιτάσσει. Εννέα χρόνια χωρίς τίτλο πονάνε σε μια τόσο σημαντική ομάδα όπως η ΑΕΚ. Αυτή η “κούπα” μου δίνει δύναμη για να συνεχίσω να δουλεύω με ένταση. Ήταν ένδειξη ότι μερικές φορές η δουλειά επιβραβεύεται».

Στον τελικό είχατε επτά Έλληνες και οι τρεις παίκτες που φέρατε τον χειμώνα έμειναν εκτός ενδεκάδας. Πόσο δύσκολη ήταν αυτή η απόφαση;

«Δεν είμαι παντρεμένος με κανέναν παίκτη. Πάντα προσπαθώ να βάλω τους καλύτερους εκείνη τη στιγμή. Δεν φτιάχνω την ενδεκάδα με βάση τις συμπάθειες. Υπάρχουν καλές περίοδοι μέσα στη σεζόν για κάθε παίκτη και αυτές πρέπει να εκμεταλλεύομαι. Το βασικό είναι ότι οι παίκτες της ΑΕΚ είναι καλοί συμπαίκτες. Όλοι δουλεύουν εξαιρετικά. Αυτό το Κύπελλο το κέρδισαν οι παίκτες. Με τη συμπεριφορά και την ενότητά τους».

Τους λίγους μήνες που βρίσκεστε εδώ έχετε βιώσει διάφορα επεισόδια, με τελευταία αυτά στον τελικό…

«Είναι λυπηρά. Όταν έφτασα στη συνέντευξη Τύπου δεν κατάλαβα, διότι απορούσαν όταν είπα ότι θέλω να αγκαλιάσω κάθε οπαδό της ΑΕΚ. Δεν είχα καταλάβει τι είχε γίνει με τους αντίπαλους παίκτες. Είναι ντροπή, αλλά αυτή η μειονότητα δεν αντιπροσωπεύει τους φιλάθλους της ΑΕΚ. Η ιστορία του συλλόγου δεν εκπροσωπείται από αυτούς τους οπαδούς. Οι φίλαθλοι της ΑΕΚ είναι αυτοί που μας υποστηρίζουν, αυτοί που μας αποδοκιμάζουν όταν χάνουμε, όταν όμως μας αποδοκιμάζουν με τρόπο σωστό και όχι με βία. Αυτοί που ξέρουν να χάνουν και χαίρονται πολύ στις νίκες. Η ΑΕΚ έχει τρομερούς φιλάθλους και δεν μπορεί να χαλάει την εικόνα τους μια μικρή μερίδα ασυμβίβαστων οπαδών. Τους υγιείς φιλάθλους μας τους ευχαριστώ και για την υποδοχή που μου είχαν κάνει και γιατί δεν περνάει μέρα που να μη με σταματούν στον δρόμο για να μου λένε καλά λόγια. Ο κόσμος της ΑΕΚ είναι τεράστιος, αλλά θα πρέπει να βρίσκεται στο γήπεδο, για να υπερισχύει της μειονότητα που δημιουργεί προβλήματα».

Μετά το Κύπελλο, βλέπετε τους παίκτες κορεσμένους ή θα τα δώσουν όλα και στα πλέι οφ;

«Πρέπει να έχουν κίνητρο. Το οφείλουμε στην ΑΕΚ. Στα πλέι οφ πρέπει να δείξουμε τη φιλοδοξία μας. Ξεκινάμε με μειονέκτημα απέναντι στον Παναθηναϊκό και αν είμαστε ικανοί να αφήσουμε στην άκρη την ευφορία, θα ήταν σημαντικό να βρεθούμε στο Τσάμπιονς Λιγκ και να σώσουμε, σε κάποιο βαθμό, οικονομικά την ΑΕΚ».

Βιώσατε διάφορες καταστάσεις περίεργες, και με οπαδούς. Σκεφτήκατε κάποια στιγμή ότι δεν αντέχετε άλλο;

«Έχουν βάλει κατά καιρούς διάφορα λόγια στο στόμα μου, που τα βγάζουν από το μυαλό τους. Όποτε υπήρχαν στιγμές απαισιοδοξίας, κοιμόμουν για να ηρεμήσω και ξυπνούσα με όρεξη για δουλειά και ανανεωμένος. Ποτέ δεν θα αφήσω μόνη την ομάδα μου».

Μετά το 6-0, δηλαδή, που γυρίσατε σπίτι με ταξί, δεν φτάσατε στο αμήν; Ή όταν πήγατε με ταξί στο γήπεδο δύο εβδομάδες μετά;

«Θεωρώ ότι ήταν λάθος αυτό που έγινε εκείνο το βράδυ μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό. Η απόφαση πάρθηκε γρήγορα και δεν πρέπει να επαναληφθεί. Δεν έπρεπε κι εγώ να αφήσω οι παίκτες να φύγουν με ταξί. Έπρεπε να αισθανθούν την ντροπή του αποτελέσματος, αλλά ούτε αυτοί ήθελαν να χάσουν. Δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε από κάποιον, όπως δεν κρυβόμαστε και όταν πάνε καλά τα πράγματα. Κανείς μας δεν πίστευε ότι θα χάναμε 6-0. Ούτε ο Ολυμπιακός ότι θα κερδίσει με αυτό το σκορ. Δεν είναι δικαιολογία, αλλά οι απαιτήσεις που υπήρχαν και η ενέργεια που καταναλώθηκε για να κερδίσουμε στην Τούμπα λίγες ημέρες πριν μας κόστισαν και χάσαμε σημαντικούς παίκτες με τραυματισμούς. Ο Ολυμπιακός μπορεί να πανηγυρίζει για το πρωτάθλημα, αλλά με βάση το ρόστερ που έχει και τα χρήματα που ξόδεψε είχε την υποχρέωση να πάρει το νταμπλ. Το Κύπελλο, όμως, το έχουμε εμείς. Κατόπιν, πήγαμε στο γήπεδο με ταξί από σεβασμό στους οπαδούς επειδή κάναμε λάθος την προηγούμενη φορά που δεν επιστρέψαμε στο προπονητικό κέντρο».

Προχθές είπατε στη «Marca» ότι σας υποσχέθηκαν επτά μεταγραφές τον Ιανουάριο…

«Δεν είναι θέμα υπόσχεσης. Η διοίκηση ήθελε να κάνουμε τόσες μεταγραφές, αλλά δεν μπορούσε. Ήρθα για να βελτιωθεί η ομάδα και χάρη στη δουλειά όλων φτάσαμε στο Κύπελλο. Η διοίκηση δεν είπε ψέματα. Μου είπε ότι θα προσπαθήσει να κάνει μεταγραφές, αλλά δεν κατέστη δυνατό. Ήρθαν τρεις παίκτες χωρίς παιχνίδια στα πόδια τους και έπρεπε να τους περιμένουμε για να φτάσουν στο επίπεδό τους».

Και οι τρεις χάρη στην παρέμβασή σας. Αυτό δεν δείχνει ότι κάτι δεν λειτουργεί καλά στην ομάδα;

«Όχι, απλώς όταν τα οικονομικά δεν σου επιτρέπουν να πάρεις τους παίκτες που θέλεις, στρέφεσαι στις επαφές που έχεις. Εγώ, ευτυχώς, έχω πολλές και καλές επαφές στην Ισπανία και τις εκμεταλλευτήκαμε».

Τι σας ζήτησαν όταν υπογράψατε;

«Μου είπαν ότι η φετινή χρονιά θα ήταν μεταβατική. Κυρίως θα προετοιμαζόμασταν για την επόμενη. Όμως είμαι πολύ απαιτητικός κι έτσι εν τέλει πήραμε το Κύπελλο. Η εικόνα που μου έδωσαν ήταν μιας ομάδας που θέλει να εξελιχθεί. Ήξερα ότι η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη».

Σας είχαν πει ότι είναι τόσο κακή η οικονομική κατάσταση ώστε ουσιαστικά να μην μπορούν να γίνουν μεταγραφές τον Ιανουάριο;

«Όχι, αλλά και η διοίκηση υπολόγιζε ότι θα γίνουν μεταγραφές. Μέσα στη χρονιά, όμως, τα οικονομικά χειροτέρεψαν και δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω».

Γίνεται πολλή κουβέντα για την παραμονή σας ή μη…

«Υπάρχει συμβόλαιο και θέλω να το εκπληρώσω, αλλά δεν θέλω να υπάρχει η απαίτηση να πάρουμε το πρωτάθλημα, όπως υπάρχει στον Ολυμπιακό, χωρίς να έχουμε αντίστοιχο ρόστερ. Είμαι καλά στην Ελλάδα. Είμαι υπερήφανος για την ΑΕΚ, στην οποία ανήκω. Μου αρέσουν πολύ οι φίλαθλοί μας, με εξαίρεση μια μικρή μειονότητα. Δεν έχω πρόβλημα να μείνω. Αλλά έχω απαιτήσεις. Θέλω το μάξιμουμ γιατί δίνω το μάξιμουμ. Δεν μπορώ να δεχθώ να μου ζητήσουν του χρόνου το πρωτάθλημα αν δεν έχουμε ρόστερ για να το διεκδικήσουμε. Για να μείνω, θα πρέπει να έχουμε ένα ρόστερ αντίστοιχο με τις απαιτήσεις που θα έχει η ομάδα. Ο Ολυμπιακός μπορεί, για παράδειγμα, να παίρνει κάθε χρόνο το πρωτάθλημα, γιατί έχει τη δυνατότητα να ενισχύεται. Εμείς με τη δουλειά μπορούμε να προκαλούμε φόβο στους αντιπάλους μας, αλλά εγώ δεν θέλω να προκαλούμε φόβο, θέλω να είμαστε ανταγωνιστικοί. Αυτά, όμως, θα τα συζητήσουμε μετά το τέλος των πλέι οφ με τον πρόεδρο και θα εξισορροπήσω τις απαιτήσεις μου με τις δυνατότητες της ομάδας».

Αν μείνετε, τι χρειάζεται η ΑΕΚ για να ενισχυθεί;

«Ανταγωνιστικό ρόστερ, με δύο παίκτες ανά θέση, ώστε όταν λείπει ένας βασικός αυτός που θα τον αντικαθιστά να είναι ισάξιός του. Αυτό γίνεται με δύο τρόπους. Με λεφτά ή με δουλειά και αρκετό ψάξιμο. Το δεύτερο είναι πιο δύσκολο, αλλά όχι απίθανο. Το ιδανικό θα ήταν να υπήρχε συνδυασμός».

Όσο δεν το ξεκαθαρίζετε, πάντως, τόσο ακούγεται πιο έντονα ότι θα φύγετε…

«Έχω συμβόλαιο με την ΑΕΚ και καμία πρόθεση να φύγω. Αλλο θέμα είναι αν οι απόψεις μου και οι απόψεις της διοίκησης για τη νέα σεζόν θα είναι κοινές. Με τον πρόεδρο θα μιλήσουμε γι’ αυτό μετά τα πλέι οφ. Στην κατάσταση που είναι η ΑΕΚ μπορούμε να μιλάμε για το σήμερα και το αύριο, όχι για το μεθαύριο. Ο πρόεδρος σκέφτεται όπως εγώ. Δεν του έχω πει ότι θα φύγω, ούτε αυτός με έχει ρωτήσει τι θα γίνει, γιατί έχω συμβόλαιο».

Αυτό ερμηνεύεται ως «φεύγω»…

«Αν ήθελα να φύγω, θα είχα φύγει ήδη. Στον μάνατζέρ μου έφτασαν τρεις προτάσεις από την Ισπανία (Σανταντέρ, Οσασούνα, Ερκουλες) και με όλους έκανα το ίδιο. Είπα στον πρόεδρο ότι δεν τις δέχτηκα, ξεκάθαρα, γιατί μετά μπορεί να βγουν άλλα. Το μυαλό μου είναι στην ΑΕΚ. Είμαι μέχρι θανάτου με την ΑΕΚ όσο είμαι προπονητής της».

Τι πρέπει να σας δείξει η ΑΕΚ για να μείνετε;

«Φιλοδοξία για να βελτιωθούμε κι άλλο και λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν. Ή τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε. Τον Ιανουάριο είχαμε τον καλύτερο σχεδιασμό που μπορούσαμε να έχουμε. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε στον σχεδιασμό του προηγούμενου καλοκαιριού».

Θα επηρεάσει την απόφασή σας η αποχώρηση του κ. Παππά;

«Δεν ξέρω αν θα έρθουν άλλοι τώρα που φεύγει ή αν θα συνεχίσει στο παρασκήνιο, στηρίζοντας την ομάδα. Δεν ξέρω και δεν είναι αυτό που πρέπει να με απασχολεί. Αυτό που με απασχολεί τώρα είναι η ενδεκάδα με τον Ολυμπιακό Βόλου».

Τελικά θα μείνετε;

«Θα σας πω σε είκοσι ημέρες. Θέλω να υπάρχει η απαίτηση να είμαστε πρώτοι, αν υπάρχει η δυνατότητα να είμαστε πρώτοι. Θέλω να υπάρχει η απαίτηση να είμαστε δεύτεροι, αν υπάρχει η δυνατότητα να είμαστε δεύτεροι κ.λπ. Θέλω φιλοδοξία και η ΑΕΚ θέλει φιλοδοξία και συνήθως όταν θέλεις μπορείς. Αν μπορεί, δεν έχω λόγο να φύγω».

Οι πιθανότητες παραμονής είναι μοιρασμένες;

«Θα μείνω 100% μέχρι τα πλέι οφ. Η πρόθεσή μου είναι να συνεχίσω και τον επόμενο χρόνο. Θα τα δούμε όλα όταν πρέπει».

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε