Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ζαγοράκης: Πού είναι η κ…α που είχαμε όλοι;

ΦΩΤΟ ΝEWSPORTS.

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κάλεσε τους πάντες να αφήσουν στην άκρη τις προσωπικές κόντρες και να συσπειρωθούν γύρω από την ομάδα ώστε αυτή να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες των καιρών.

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης αναφέρθηκε στη οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ, ανέλυσε την τετραετή παρουσία του στον προεδρικό θώκο της ομάδας ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν πωλήσεις παικτών λέγοντας χαρακτηριστικά: Ο ΠΑΟΚ δεν αντέχει μεγάλα συμβόλαια.

Η συνέντευξη Τύπου διήρκησε σχεδόν 2 ώρες και τα σημαντικότερα σημεία της είναι τα ακόλουθα:

“Σκοπός αυτής της συνέντευξης είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για τους στόχους της νέας διοίκησης. Είχα την τιμή να ηγούμαι της ΠΑΕ την τελευταία τετραετία. Θα ξεκινήσω από τη στιγμή που ανέλαβα. Παραλάβαμε μια ομάδα που δεν ήταν υπολογίσιμη στο ελληνικό πρωτάθλημα, το ίδιο και στην Ευρώπη που δεν συμμετείχε καν και στην ουσία μια ομάδα δίχως προοπτική. Παραλάβαμε μια Τούμπα που δεν έπαιρνε καν άδεια, ένα ΠΑΟΚ δίχως αθλητικό κέντρο και ακαδημίες που υπολειτουργούν. Παραλάβαμε με συνολικά έσοδα 8 εκατ. ευρώ, ζημίες της σεζόν 2006-07 2,7 εκ. ευρώ.
Από την 150η θέση έχουμε φτάσει στην 73η, 72η και ταυτόχρονα είναι η ελληνική ομάδα με την καλύτερη συγκομιδή βαθμών. Παράλληλα δημιουργήσαμε υπεραξία στην ομάδα. Στην Τούμπα, τουρνικέ που δεν υπήρχαν, κερκίδες στη Θύρα 7,8 αγωνιστικός χώρος, γραφεία, με αποτέλεσμα να πάρουμε άδεια Champions League. Η Τούμπα μπορεί να φιλοξενήσει παιχνίδι Τσάμπιονς Λιγκ, όλα αυτά στοίχησαν πάνω από 2 εκ ευρώ. Δημιουργήσαμε προπονητικό κέντρο, αύξηση εσόδων από 8 εκ στα 23. Συνολικές χρήσεις τις τετραετίας 2,7. Χωρίς να επιβαρύνουμε την καθαρή θέση, δημιουργήσαμε όλα όσα προανέφερα.
Αυτά τα νούμερα έχουν ελεγχθεί από ορκωτούς λογιστές, δύο φορές από το ΣΔΟΕ, για να ξέρει ο κόσμος που πήγαν τα λεφτά. Θα θέλω να διαβαστούν τα συμπεράσματα από τους ορκωτούς λογιστές, είναι μέχρι και τη χρήση του 2011. Έχουμε υποχρέωση να λέμε όλα τα οικονομικά.”

Για να μπορέσουμε να θέσουμε τους στόχους μας, πρέπει να λάβουμε υπόψιν τις συνθήκες που επικρατούν. Αυτές οι συνθήκες είναι οικονομικές. Καταλαβαίνετε που είναι η χώρα μας, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά. Πρέπει να επικεντρωθούμε και στους κανόνες που ζητάει η UEFA για να πετύχουμε όλα αυτά. Έχουμε στόχο να κάνουμε κινήσεις για την καλύτερη οργάνωση της ομάδας, την καλή λειτουργία. Ο έλεγχος από τους ορκωτούς θα παραμείνει. Έχουμε πάρει κάποιες αποφάσεις στο ΔΣ, θα πρέπει να τις υλοποιήσουμε για να μη πω πως επιβάλλονται να γίνουν. Τα περιθώρια έχουν στενέψει. Πρέπει να ακολουθήσουμε τους κανόνες που μας επιβάλλονται

Γιατί έγινε επιδερμική ανάλυση του πορίσματος των ορκωτών ελεγκτών;

“Σημειώστε τα σημεία που θέλετε να συζητήσετε, να κάτσουμε εδώ ως το πρωί να τα αναλύσουμε! Εγώ επωμίζομαι όλα τα αναλυτικά στοιχεία. Δεν περνάμε κανέναν για αφελή, για αυτό είμαστε εδώ, θέλετε να τα αναλύσουμε; Θα τα αναλύσουμε όλα.”
 
Για την οικονομική σχέση της ΠΑΕ με τον Βιολίδη…

“Η ΠΑΕ έχει διασφαλίσει τα συμφέροντά της. Εμείς πρώτοι θέλουμε να υπάρχει διαφάνεια.”

Γιατί η ΠΑΕ δεν εξήγησε νωρίτερα αν γινόταν εξυγίανση ή ανάπτυξη;

“Δεν έγινε οικονομική εξυγίανση και αποφασίσαμε να κάνουμε ανάπτυξη, που θα φέρει στο μέλλον εξυγίανση. Πλέον δε μπορούμε και δεν υπάρχει η δυνατότητα βάσει κανονισμών της ΟΥΕΦΑ να μην κάνουμε εξυγίανση. Είναι επιτακτική ανάγκη. Προτιμούσαμε και το ήθελαν όλοι αυτό, να βλέπουν μία ομάδα να πρωταγωνιστεί. Κάποια άλλα πράγματα πήγαν πίσω. Ταυτόχρονα και τα δύο δε μπορούσαν να γίνουν. Ο ΠΑΟΚ δημιούργησε μία προίκα 5 ετών για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Θεωρητικά, με εύκολες κληρώσεις, έχεις περισσότερες πιθανότητες να περάσεις. Και αυτά είναι έσοδα. Υπάρχουν όμως ληξιπρόθεσμα χρέη που πρέπει να πληρωθούν.
Λέγαμε το καλοκαίρι ότι πρέπει να μειωθεί το μπάτζετ. Να μειώσουμε τα ληξιπρόθεσμα. Εγώ έβλεπα δεξιά και αριστερά, ότι παίρνουμε παίκτες που δε μπορούσε να πλησιάσει ο ΠΑΟΚ. Ελεγα ότι πρέπει να κάνουμε μία ομάδα το ίδιο ανταγωνιστική με μικρότερο κόστος. Βρύζας και Κωνσταντινίδης θα σας μιλήσουν Πέμπτη ή Παρασκευή, έχουν συγκεκριμένο μπάτζετ που έχουν να κινηθούν και θα καθίσω και εγώ κάτω και θα κάνω ερωτήσεις.”
 

Για το αν δημιουργείται ηθικό θέμα με τα χρήματα που δόθηκαν για διευκολύνσεις;

“Το ότι δάνεισε για ένα προσωπικό πρόβλημα με εγγυητή εμένα και τα γύρισε σε ένα μήνα, με εγγυητή εμένα, δε νομίζω ότι είναι τόσο μείζον θέμα. Αν θέλετε ναι, λάθος μου. Γιατί δεν τον καλείτε να πει και αυτός κάποια πράγματα. Ούτε υποστηρικτής θα γίνω του κ. Βιολίδη ούτε τίποτα. Και ίσως ήταν λάθος σε μία δύσκολη στιγμή να δανειστεί λεφτά.”
 
Για το έγγραφο της ΟΥΕΦΑ και τι θα κάνει για την αδειοδότηση ο ΠΑΟΚ;
“Από το καλοκαίρι φωνάζουμε ότι αλλάζουν τα δεδομένα. Πρέπει να κάνουμε μία ανταγωνιστική ομάδα, να κάνει πρωταθλητισμό, αλλά με μικρότερο κόστος. Υπάρχει η δυνατότητα. Η ομάδα απέκτησε ένα στοιχείο που δεν το είχε πριν. Το μέταλλο. Μπαίνουν παιδιά μέσα και μπολιάζονται άμεσα. Οταν λέγαμε πριν ότι δίνουμε βάρος στις ακαδημίες, το εννοούσαμε. Δεν κάναμε οικονομική εξυγίανση. Κοιτάξαμε να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό αγωνιστικό τμήμα. Για την αδειοδότηση, είπαμε τι συμβαίνει με το οικονομικό. Για την ΟΥΕΦΑ, για τα ληξιπρόθεσμα, εμείς διοικούμε και έχουμε το άγχος για να έχει συνέχεια η ομάδα. Αν χρειαστεί να πουλήσουμε θα γίνει. Στο ποσό που θέλει ΠΑΟΚ όμως.”

Για τις περιπτώσεις των ποδοσφαιριστών που ακούγεται ότι θα φύγουν;

“Έχουνε συγκεκριμένο μπάτζετ ο κ. Βρύζας και ο κ. Κωνσταντινίδης, το είπα και πριν. Θα σας μιλήσουν αυτοί οι δύο άνθρωποι για το θέμα του ποδοσφαιρικού τμήματος.”
 
Για την μπουτίκ που παραχωρήθηκε στην Puma;

“Δεν είχαμε την κατάλληλη οργάνωση. Να ασχοληθούμε και με τι κάνει η Puma.”

Για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές;

“Μετακυλούμε τις αποπληρωμές για τα παλαιότερα και μοιραία βρίσκονται πίσω και οι παίκτες. Είναι μειωμένα φέτος τα έσοδα. Προσπαθούμε να βρούμε πίσω στη φανέλα χορηγό. Δεν βρίσκεται κανείς. Η μείωση των εισιτηρίων είναι σε δραματικό βαθμό.”
 
Για το λόγο που δεν πουλήθηκε ο Βιτόλο και έφυγε ελεύθερος και για τον τρόπο που θα φτιάξει την ομάδα της επόμενης μέρας:
“Εχετε ακούσει κάποιον από εμάς να μιλάει για μείωση των συμβολαίων; Και εγώ όταν ήμουν ποδοσφαιριστής και ξέρω ότι θα έρθει επενδυτής, αλλάζουν τα δεδομένα. Έγιναν κάποιες συζητήσεις. Εγώ σας λέω υπεύθυνα ότι δε μίλησα ποτέ στον Ιβιτς για μείωση συμβολαίου. Με άλλους μιλήσαμε. Δεν αντέχει ο ΠΑΟΚ να έχει τεράστια συμβόλαια. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Η δουλειά του παίκτη είναι μέσα στο γήπεδο. Αν έχει κάτι άλλο και τέτοιους προβληματισμούς και δε θα τα βάλω με ποδοσφαιριστές, να έρθουν να δουν τα οικονομικά δεδομένα, γιατί θέλω να είμαι ξεκάθαρος πρώτα με την ομάδα και μετά με όλους τους άλλους.
Βλέπω ένα κλίμα να υπάρχουν τριβές. Πριν τέσσερα χρόνια είχαμε άλλο σκοπό όλοι μαζί. Που είναι αυτή η κ…λα που είχαμε όλοι μαζί. Πορίσματα, που πήγαν τι έκαναν… Τι δηλητήριο πέφτει ρε π…τη είναι δυνατόν; Εμείς δε θέλουμε να πάρουμε λεφτά; Δε βρήκαμε να πάρουμε. Για τον Βιτόλο θα σας πουν πως έχει το έργο την Πέμπτη. Εδώ με το ζόρι δεν κάθεται κανείς.”
 
Για όσα γίνονται με τον Μπόλονι και έχουν συζητηθεί με τον προπονητή και για τον Κοντρέρας:

“Αν κρίνουν αυτοί που είναι υπεύθυνοι για το αγωνιστικό ότι θέλουν να κρίνουν τον Κοντρέρας, έχει καλώς, αλλά υπάρχει συγκεκριμένο μπάτζετ. Για τον Μπόλονι, ανακόλουθοί δεν είμαστε. Στην πρώτη συνάντηση που κάναμε το καλοκαίρι και τα συζητήσαμε ξανά πριν δέκα μέρες. Του παρουσιάσαμε ένα πλάνο πριν υπογράψει και συμφώνησε, ήταν ότι κάποιοι παίκτες που είναι στην ομάδα, μπορεί να μην ήταν. Πριν από δέκα μέρες, κάναμε το πλάνο για τη νέα χρονιά. Γιατί άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να φύγει; Χθες υπέγραψε συμβόλαιο για σπίτι. Θα ανάψουμε και κερί για αυτό… Υπάρχει συνεργασία. Σε συμφωνία μαζί του κάνουμε κινήσεις και συνεχίζουμε μαζί. Γνωρίζει τα πάντα. Είναι κάθε μέρα μαζί με τον Ζήση και τον Παντελή και συζητάνε.”
 
Για το αν υπάρχει εκνευρισμός από την πλευρά του Ζαγοράκη:

“Οχι δεν είμαι. Ο κόσμος έχει απαιτήσεις να ξέρει. Είμαι εκνευρισμένος για τα γύρω γύρω. Που ήταν αυτά πριν τέσσερα χρόνια. Οταν βλέπεις κάποιον συνέχεια πέντε χρόνια, κουράζει η φάτσα του. Δεν είπα ποτέ ότι θα κάτσω στην καρέκλα. Πρώτος να βοηθήσω όποιον θέλει την ομάδα.”
 
Γιατί με τους οργανωμένους οπαδούς έχει χαθεί η εμπιστοσύνη;

Ίσως να κάναμε κάποια πράγματα που ενόχλησαν τους οργανωμένους, κάποιες κινήσεις, που εγώ αν ήθελα να βάλω τον εαυτό μου πάνω από την ομάδα μπορεί να μη γινόντουσαν. Εγώ πρώτος έλεγα ότι δε θα φέρω διχόνοια και δε θα διασπάσω τον κόσμο.”
 
Για το θέμα της χορηγίας και του πιστοποιητικού από την UEFA:
“Από τη στιγμή που δε βρήκαμε χορηγία στην πίσω πλευρά της φανέλας φταίμε εμείς. Πρέπει και επιβάλλεται να γίνουν κινήσεις ουσίας, για να καταλάβει και η ΟΥΕΦΑ ότι υπάρχει πλάνο να πληρωθούν τα ληξιπρόθεσμα. Και υπάρχει αυτό απο εμάς και όλοι θα πέσουμε πάνω σε αυτό. Τα δύο τελευταία χρόνια είμαστε η ομάδα που φέρνει τους περισσότερους βαθμούς στην Ελλάδα.”
 
Για την καταγγελία του Μπουμπνόφ για τον αγώνα ΠΑΟΚ-Ρουμπίν;
“Με στεναχωρεί πως είναι και πρώην παίκτης. Σε εμάς δεν θα τα κάνει αυτά. Εάν έβλεπε την ευκαιρία του Γεωργιάδη και του Φωτάκη θα καταλάβαινε…”
 
Για το πόσο θα μειωθεί το μπάτζετ και πόσο είναι το καινούριο;
“Αυτό θα σας το πούμε την πρώτη βδομάδα του Γενάρη, για το πόσο θα είναι το μπάτζετ. Όταν θα δείτε νούμερα από που πήραμε τα λεφτά και που τα δώσαμε θα καταλάβετε. Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, υπάρχει πλάνο και στρατηγική. Η προειδοποίηση της UEFA είναι να εξοφληθούν τα ληξιπρόθεσμα προς υπαλλήλους. Αυτά που είχαμε υπολογίσει, αν τα έξοδα ήταν αυξημένα, τότε θα μειωνόντουσαν και τα οφειλόμενα.”
 
Για το πλάνο από εδώ και πέρα και τη δική του όρεξη να συνεχίσει:
“Αυτό που αναφέρουμε τώρα είναι το νέο πλάνο. Οταν λέγαμε ότι επενδύουμε στις Ακαδημίες, με μικρότερο κόστος να δημιουργήσουμε ομάδα, η ομάδα έχει μέταλλο, αλλά όσο και να θέλουμε είναι ένας κύκλος που κλείνει. Είμαστε υπεύθυνοι να φτιάξουμε το ίδιο ανταγωνιστική ομάδα με μικρότερο κόστος.”
 
Για τον Σαλπιγγίδη:
“Τι να κάνουμε δηλαδή; Πήραμε την απόφαση να γυρίσει πίσω γνωρίζοντας ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις. Τι είναι παιδάκι 15 χρονών να τον έχουμε αγκαλιά. Ακούω ότι δε στήριξε η διοίκηση τον Σαλπιγγίδη. Τι να κάνουμε δηλαδή; Οτι μπορούσαμε να κάνουμε το κάναμε. Ολη μέρα είναι μαζί στις προπονήσεις ο Ζήσης με τον Παντελή και μπορούν να μιλήσουν περισσότερο για το θέμα.”
 

Για την εκπροσώπηση σε ΕΠΟ και Λίγκα:

“Εκπροσωπείται ο ΠΑΟΚ. Οταν υπάρχει κάποιο σοβαρό θέμα, ψηφοφορίας ή που απασχολεί άμεσα την ΠΑΕ, θα κατέβω ή εγώ ή ο κ. Βρύζας. Για την ΕΠΟ ήμουν μέλος και κατέβαινα, τώρα είναι άλλοι τρεις από την ΕΠΟ.”
 
Για όσους αντιδρούν προς τον Ζαγοράκη:
“Ισως και να έχουν δίκιο… Και αυτοί αγαπούν την ομάδα. Ισως βλέπουν κάποια λάθη και αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο. Ισως να έχω εγώ δίκιο. Θα φανεί…”
 
Για το πόρισμα και την πρώτη σκέψη του Ζαγοράκη:
“Να το μάθει ο κόσμος. Εχουμε μία τάση να βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας, αλλά η διαφάνεια υπάρχει και θα υπάρχει. Αυτά τα συμπεράσματα που υπάρχουν είναι για να μας κάνει καλύτερους. Γιατί είναι λάθη που δεν πρέπει να ξαναγίνουν.”
 
Για το νέο γήπεδο:
“Είναι η μεγαλύτερη λύση. Συζητάμε και για το γήπεδο και ίσως τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία, να ξεκινήσει και ουσιαστικά. Δώσαμε γύρω στα 2,5 εκατομμύρια. Οσο γερνάει το γήπεδο θα έχει και περισσότερες οικονομικές ανάγκες.”
 
Αν υπάρχει εμπιστοσύνη στη διαιτησία:

“Αν εξαιρέσουμε τον τελευταίο μήνα ναι. Οταν μέσα σε μία νύχτα, εμείς είμαστε στο Λονδίνο και βλέπουμε μία διαιτησία που παίζει τον Ολυμπιακό και βγαίνουμε από τα ρούχα μας. Τρομοκρατούνται είναι φυσιολογικό. Η αγανάκτηση στα Γιάννενα υπήρχε από πριν αλλά περιμέναμε το παιχνίδι. Για τον Ολυμπιακό εκείνο το παιχνίδι που είχα παρακολουθήσει ήταν εξωφρενικό.”
 

Ποιος είναι ο αγωνιστικός στόχος του ΠΑΟΚ;
 
“Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Ανταγωνιστική ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό και να πηγαίνει οσο το δυνατόν υψηλότερα στην Ευρώπη.”
 
Σπαταλήθηκαν χρήματα στις μεταγραφές:;
“Σίγουρα σπαταλήθηκαν. Αυτό πρέπει να σταματήσει.”

Χαρίστηκαν τα πριμ της Ευρώπης της περασμένης σεζόν από την Ευρώπη στους ποδοσφαιριστές, εκτός από τα προσυμφωνημένα;
“Δε χαρίστηκαν, απλά δόθηκαν στους παίκτες, γιατί κάποιοι από αυτούς δεν είχαν πριμ Ευρώπης. Μακάρι η ομάδα να προχωράει όλο και περισσότερο και να δίνονται χρήματα από πριμ στους παίκτες.”
 
Για τους ελέγχους που έχει γίνει και αν έχει γίνει θέμα υπεξαίρεσης για τέσσερα χρόνια;
“Είναι δυνατόν αυτό που λέτε τώρα; Δε θα το έγραφε ο ορκωτός; Βλέπουμε το ΣΔΟΕ πιο συχνά και από την οικογένεια μας. Δε θα το έβρισκαν;”

Για το Κύπελλο:

“Το Κύπελλο είναι ένας στόχος που το θεωρούμε δεδομένο, γι’ αυτό και δε το είπα καν. Ας επικεντρωθούμε όλοι στο ματς και από την Πέμπτη συζητάμε και πάλι. Ξέρουμε όλοι τι σημαίνει Κύπελλον και πόσο δύσκολο είναι.”
 

Ποιος χρεώνεται το φιάσκο Φλωρίδη και το μέλλον;

“Ο ίδιος θα πρέπει να το χρεωθεί. Ο κ. Σαχπατζίδης έβγαλε μία δήλωση και τελειώνει εκεί το θέμα Φλωρίδη. Για το ότι υπάρχει ανάγκη από κεφάλαια, αυτό συζητάμε. Μέχρι τότε, ήταν ένας μήνας, που είχαν δοθεί και χρήματα, οπότε θεώρησα ότι δεν είναι λάθος να γνωρίσουν και οι παίκτες ποιος θα είναι ο υποψήφιος επενδυτής.”
 
Για τη νέα Α.Μ.Κ.:
“Εχουμε κάνει κάποιες επαφές. Θα κάνουμε κάποιες κινήσεις και αρχές του χρόνου, για να καταλάβουν όλοι ότι κανείς δεν περισσεύει στον ΠΑΟΚ. Η ομάδα εδώ είναι.”

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε