Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Ζιλμπέρτο: Θέλω τίτλους για τον κόσμο του ΠΑΟ

Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα είναι ευτυχισμένος στην Ελλάδα
Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα είναι ευτυχισμένος στην Ελλάδα, ΦΩΤΟ EUROKINISSI.

Ο αρχηγός της Εθνικής Βραζιλίας δεν μετανιώνει ούτε στιγμή που ήρθε στην Ελλάδα και θέλει να πάρει τίτλους για να ευχαριστήσει τους φίλους του Παναθηναϊκού.

Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό “Παναθηναϊκό Τριφύλλι” και μίλησε για την παρουσία του στους πράσινους.

Σισέ: Δεν είμαι νεκρός

Δυσαρέσκεια Βγενόπουλου για το γήπεδο

Την Τρίτη η σύσκεψη της ΓΗΠΕΛ

Έτοιμος ο Λέτο – Βασικός ο Ρουκάβινα

Πριν από 20 μήνες πήρες την απόφαση να έρθεις στην Ελλάδα. Τι περίμενες και τι βρήκες; 

“Πάντα όταν πηγαίνεις σε ένα νέο μέρος η αρχή είναι δύσκολη. Πρέπει να προσαρμοστείς. Στη χώρα, την πόλη και τις συνήθειες της και φυσικά στην ομάδα. Πέρσι, για παράδειγμα, έπρεπε πρώτα από όλα να γνωρίσω και να μάθω τους νέους συμπαίκτες μου. Μετά έπρεπε να διαχειριστώ τη φυσιολογική πίεση από τις απαιτήσεις που είχε ο κόσμος για μένα


Ήρθες εδώ και μας έκανες να εκτιμήσουμε ένα διαφορετικό είδος Βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή από αυτό που είχαμε στο μυαλό μας…
 

Δεν ξέρω τι περιμένατε από μένα. Ίσως κάποιοι να νόμιζαν ότι θα έκανα κόλπα με την μπάλα ή ότι θα έβαζα πολλά γκολ. Αυτή η σκέψη θα ήταν λάθος. Τώρα πια όμως νομίζω ότι όλοι έχουν καταλάβει πιο είναι το παιχνίδι μου και τι μπορώ να δώσω στην ομάδα μου. Ξέρω το στερεότυπο που οι περισσότεροι έχουν για τους Βραζιλιάνους παίκτες. Εγώ όμως είμαι περήφανος για όσα έχω πετύχει μέχρι τώρα. Είμαι ευτυχής που ο κόσμος αντιλαμβάνεται τον τρόπο που αγωνίζομαι και με σέβεται για αυτά που κάνω.”

Το ίδιο έκαναν και στην Αγγλία όπου σε ανέδειξαν τον πιο «ευρωπαίο» από όλους τους Βραζιλιάνους που έπαιξαν στο νησί

“Στην Άρσεναλ πέρασα 6 φανταστικά χρόνια. Έμαθα πολλά πράγματα και όσον αφορά τον τρόπο ζωής αλλά και στο ποδόσφαιρο. Και πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να προσαρμοστείς στον αγγλικό τρόπο ζωής και στον αγγλικό τρόπο παιχνιδιού. Έπρεπε να ξεχάσω το στιλ ζωής και ποδοσφαίρου που είχα στην Βραζιλία και άμεσα να υιοθετήσω τα αντίστοιχα αγγλικά. Ήταν πολύ δύσκολο. Με βοήθησε πολύ το ότι έπεισα τον εαυτό μου να αρχίσει πάλι από το μηδέν. Σε όλα. Μπορεί να είχα εμπειρίες προηγουμένως αλλά τις διέγραψα και ήταν σα να ξεκινούσα την καριέρα μου από την αρχή.”
 

Θεωρείς ότι έκανες καλή επιλογή που ήρθες εδώ

“Απόλυτα. Δεν έχω μετανιώσει ούτε στιγμή. Είμαι πραγματικά ευτυχισμένος στην Ελλάδα. Και από το γεγονός ότι παίζω στον Παναθηναϊκό και από τον τρόπο ζωής. Νιώθω ευγνωμοσύνη απέναντι στον σύλλογο και τους οπαδούς για τον τρόπο που μου έχουν φερθεί. Και θέλω, με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, να τους ανταποδώσω την αγάπη. Θα ήταν τρομερά απογοητευτικό για μένα να τελείωνε το συμβόλαιό μου και να έφευγα χωρίς να έχουμε δώσει στους οπαδούς μας τη χαρά ενός τίτλου. Και εγώ αυτό, μέσα μου, δεν το δέχομαι. Θα δώσω ό, τι έχω για να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα και το κύπελλο.”
 

Πέρσι η ομάδα απέτυχε. Γιατί συνέβη αυτό

“Για να πάει καλά μια σεζόν, πρέπει να αρχίσει καλά. Εμείς κάναμε κακό ξεκίνημα και χάσαμε πολλούς θεωρητικά εύκολους βαθμούς. Αν μείνεις από την αρχή πίσω, δεν είναι εύκολο να καλύψεις τη διαφορά. Αυτό νομίζω ήταν το κρίσιμο σημείο. Πιστεύω ότι φέτος μάθαμε από αυτό και μπήκαμε δυνατά από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος.”

Αυτή είναι πιστεύεις η μεγάλη διαφορά φέτος

“Ναι, η σταθερότητα που έχουμε δείξει, τουλάχιστον στα περισσότερα ματς. Πρέπει όμως να συνεχίσουμε έτσι. Έχουμε ένα προβάδισμα στη βαθμολογία αλλά είναι σημαντικό να κερδίζουμε τα παιχνίδια. Πρέπει να κρατήσουμε ψηλά το κίνητρό μας και να μην χάσουμε την αυτοσυγκέντρωσή μας γιατί σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να αλλάξουν όλα.”

Η αλλαγή προπονητή πόσο έπαιξε ρόλο

“Δεν μπορώ να μιλήσω για τους άλλους παίκτες, θα σας πω για τον εαυτό μου. Είναι καλός προπονητής, με γνώσεις και σωστός άνθρωπος. Έχω δουλέψει στην καριέρα μου με πολλούς προπονητές και ως επαγγελματίας έχω μάθει να κάνω πάντα το καλύτερο για την ομάδα. Αν θες να βρίσκεις δικαιολογία για την απόδοσή σου στον εκάστοτε προπονητή, είναι εύκολο να το κάνεις. Είμαστε στο πιο κρίσιμο στάδιο της σεζόν.”

Που θα κριθεί ο τίτλος

“Στη σταθερότητα. Έχουμε μπροστά μας πολλά δύσκολα ματς, μεταξύ των οποίων και τα δύο ντέρμπι με ΟΣΦΠ και ΠΑΟΚ (η συνέντευξη δόθηκε πριν από το ματς της Τούμπας). Και ενδιάμεσα σε τόσα παιχνίδια με υψηλό βαθμό δυσκολίας και τα δύο ματς με τη Ρόμα. Και με την παράδοση που έχει ο Παναθηναϊκός στην Ευρώπη δεν θα μπορούσαμε ποτέ να αδιαφορήσουμε για τα ματς αυτά.”

Υπάρχει και το κύπελλο βέβαια:

“Πολλοί λένε ότι είναι μικρότερης σημασίας από το πρωτάθλημα. Εγώ λέω ότι κάθε τίτλος έχει τη δική του αξία. Σαν αθλητής θέλω να κερδίζω τρόπαια και δεν τα χωρίζω σε μεγάλα και μικρά. Πρέπει πάντα να έχεις νοοτροπία νικητή και να θες να κερδίζεις όλα τα τρόπαια στις διοργανώσεις που συμμετέχεις. Στο κάτω-κάτω αυτό μένει στο τέλος και για τους συλλόγους και για τους ποδοσφαιριστές.?

Πως νιώθεις όταν ο κόσμος φωνάζει το όνομά σου

“Είναι υπέροχο. Πολύ διαφορετικό απ’ ότι στην Αγγλία. Όταν παίζεις και ακούς το όνομά σου από τις κερκίδες έχεις μεγαλύτερο κίνητρο και θέλεις να τα δώσεις όλα για να πάρεις το αποτέλεσμα. Νιώθω ότι εκτιμούν αυτά που προσφέρω στην ομάδα και αυτό με κάνει πολύ χαρούμενο. Ακόμη και στο δρόμο με συναντούν και με ενθαρρύνουν. Αυτό είναι μοναδικό συναίσθημα.”

Πόσο βοηθάει ο κόσμος την ομάδα; Ακούς τα τραγούδια

“Βοηθάνε και μάλιστα πολύ. Πάρα πολύ. Φυσικά και ακούμε τα συνθήματα και τα τραγούδια. Δεν καταλαβαίνω αλήθεια τι λένε αλλά μου αρέσει ο σκοπός σε μερικά. Μέσα στο παιχνίδι όταν είσαι συγκεντρωμένος δεν ακούς καθαρά τις φωνές αλλά το βουητό που ξέρουμε ότι είναι από τους οπαδούς μας, μας δίνει φτερά. Τους θέλουμε δίπλα μας όπως ήταν όλη τη χρονιά. Τους οφείλουμε πολλά και πρέπει να τους χαρίσουμε χαρές.”

Μπροστά σου έχεις και το Μουντιάλ:

“Ναι, είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση. Αλλά δεν το σκέφτομαι τώρα. Σίγουρα είναι σημαντικό να πάμε καλά στο Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά εγώ τώρα είμαι συγκεντρωμένος στον Παναθηναϊκό. Άλλωστε, μέσω της καλής πορείας στον σύλλογο πετυχαίνεις την καθιέρωση στην Εθνική ομάδα. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να τελειώσει η χρονιά εδώ όπως πρέπει και μετά θα σκεφτώ την Εθνική.”

Πόσο δύσκολο είναι για τον Ντούγνκα να διαλέξει ενδεκάδα με τόσα αστέρια στην διάθεσή του

“Πολύ. Η θέση του προπονητή της Εθνικής Βραζιλίας είναι πάντα στο στόχαστρο. Δεν είναι δύσκολη μόνο η επιλογή της ενδεκάδας αλλά όλης της αποστολής. Υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες και πάντα θα υπάρχει γκρίνια για κάποιους που μένουν έξω. Ο Ντούνγκα προσπαθεί να είναι δίκαιος και ειλικρινής. Δίνει ευκαιρίες σε πολλούς και τελικά επιλέγει αυτούς που πιστεύει ότι θα κάνουν το καλύτερο για την ομάδα. Η πόρτα της Εθνικής είναι ανοικτή σε όλους και είναι στο χέρι του κάθε παίκτη να την διαβεί.”

Στο ματς Ελλάδας – Αργεντινής με ποιόν θα είσαι

“Φυσικά με την Ελλάδα. Είναι η χώρα που με φιλοξενεί… Και η Αργεντινή είναι ο μεγάλος μας αντίπαλος.”

Και μετά από όλα αυτά θα μπορέσεις να ξεκουραστείς…

“Το ελπίζω. Πέρσι δεν είχα ικανό διάστημα στη διάθεσή μου να ξεκουραστώ και να αποφορτιστώ. Ξεκίνησε η σεζόν πολύ νωρίς. Ελπίζω ότι θα κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και θα έχουμε ένα μακρύ καλοκαίρι.”

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε