Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

ΑΕΚ-ΠΑΟΚ πιάστηκαν να εκδίδουν πλαστά εισιτήρια – Μέγα σκάνδαλο φοροδιαφυγής

Ελέγχονται κι άλλες ομάδες για παρόμοιες πρακτικές με σκοπό να γλιτώνουν την καταβολή ΦΠΑ. Δεν έδιναν τα θεωρημένα εισιτήρια και δήλωνα λιγότερα στην εφορία και πάντα τα φθηνά εισιτήρια. Στον αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακός όλα τα 13.500 εισιτήρια ήταν πλαστά.

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ

Ένα τεράστιο σκάνδαλο φοροδιαφυγής με έναν παράνομο μηχανισμό έκδοσης πλαστών εισιτηρίων στους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος και σε ευρωπαϊκούς, είχαν στήσει επί τουλάχιστον δύο χρόνια επτά ομάδες της Superleague, όπως μετέδωσε το Mega. Οι επτά ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος φέρονται να εξέδιδαν πλαστά εισιτήρια τα οποία αγόραζαν οι φίλαθλοι νόμιμα από τα εκδοτήρια.

Όλο το σκηνικό της τεράστιας φοροδιαφυγής ανακαλύφθηκε από την παρατηρητικότητα ενός υποδιευθυντή της ΦΑΕΕ Αθηνών, όπου υπάγονται πολλές από τις ελληνικές ομάδες ποδοσφαίρου της Αθήνας. Στις 22 Οκτωβρίου στελέχη της ομάδας ΑΕΚ μετέβησαν στην εφορία, προκειμένου να θεωρήσουν εισιτήρια εν όψει του αγώνα με τον Ολυμπιακό και στον ίδιο αγώνα πήγε και ο υποδιευθυντής της ΦΑΕΕ Αθηνών. Εκεί έμεινε με ανοιχτό το στόμα, όταν ανακάλυψε ότι τα εισιτήρια που αγόρασε από τα εκδοτήρια δεν ήταν θεωρημένα, δεν ήταν δηλαδή τρυπημένα, γεγονός που αποδείκνυε πως ήταν πλαστά.

Αμέσως και προς τιμήν του ο υποδιευθυντής της ΦΑΕΕ Αθηνών ενημέρωσε το ΣΔΟΕ και κλιμάκιο έκανε αιφνιδιαστικό έλεγχο κατά τη διάρκεια του αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακός και κατέσχεσε όλα τα μηχανήματα που υπήρχαν στα οκτώ εκδοτήρια και διαπιστώθηκε ότι όλα τα εισιτήρια του αγώνα περί τις 13.500 ήταν πλαστά εκτός βέβαια από τα εισιτήρια διαρκείας. Τα πλαστά εισιτήρια αυτά είχαν εκτυπωθεί από θερμικούς εκτυπωτές και όχι από τις μηχανές σήμανσης όπως ορίζει ο νόμος και οι οποίες είναι συνδεδεμένες με την εφορία.

Τα στελέχη των ποδοσφαιρικών ομάδων όπως αποδείχθηκε αργότερα, όχι μόνο εξέδιδαν πλαστά τιμολόγια, αλλά θεωρούσαν πολύ λιγότερα και μικρότερης αξίας από τα γνήσια εισιτήρια, με στόχο να γλιτώνουν το ΦΠΑ και φυσικά να ζημιώνουν το ελληνικό κράτος.

Το τελευταίο κόλπο είχε στηθεί ως εξής: Τα θεωρημένα από την εφορία εισιτήρια τα οποία ήταν χιλιάδες τα τοποθετούσαν σε έναν φοριαμό του γηπέδου και εξέδιδαν τα πλαστά. Κατόπιν έβγαζαν τα κανονικά θεωρημένα εισιτήρια και μετά το τέλος του αγώνα έκοβαν τα στελέχη των εισιτηρίων για μερικές χιλιάδες. Μάλιστα, για να γλιτώνουν την επιβάρυνση του ΦΠΑ προτιμούσαν να κόβουν τα στελέχη των φθηνών εισιτηρίων δηλαδή μέχρι της αξίας των 50 ευρώ.

Μετά από αυτό, πήγαιναν στην εφορία τα στελέχη των ομάδων και δήλωναν πως έκοψαν μερικές χιλιάδες εισιτηρίων μικρής αξίας και πλήρωναν το ΦΠΑ 11%, ενώ στην ουσία είχαν κόψει πολλές χιλιάδες περισσότερα εισιτήρια από τις παράνομες εκτυπωτικές μηχανές.

Μετά από αυτή την εξέλιξη επόμενος στόχος του κλιμακίου του ΣΔΟΕ ήταν ο αγώνας ΠΑΟΚ-Ατρόμητος, όπου και εκεί αποδείχθηκε ότι οι υπεύθυνοι του ΠΑΟΚ είχαν προχωρήσει στην ίδια παράνομη ενέργεια.

Την ίδια ώρα, έρευνες για πιθανή συμμετοχή στο ίδιο σύστημα έχει ξεκινήσει και για τις ομάδες: Αστέρας Τρίπολης, Λάρισα, Άρης, Ηρακλής και Ατρόμητος Αθηνών. Το ίδιο σύστημα είχε ανακαλυφθεί πως εφάρμοζε και ο Ολυμπιακός σε έλεγχο τον Μάρτιο του 2010 και μάλιστα είχαν επιβληθεί στην ερυθρόλευκη ΠΑΕ πρόστιμα και έκτοτε συμμορφώθηκε.

Τι απαντούν οι ΠΑΕ

Μετά την δημοσιοποίηση της υπόθεσης αυτής η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση: 

“Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την εμπλοκή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ σε ρεπορτάζ, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA Channel, αναφορικά με οικονομικές ατασθαλίες και ύπαρξη πλαστών εισιτηρίων. Ένα ρεπορτάζ το οποίο είναι αστήριχτο, απέχει της πραγματικότητας και αποτελεί το λιγότερο συκοφαντική επίθεση προς την ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Αυτό που έχουμε να τονίσουμε είναι, ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιφνιδιαστικού ελέγχου εισιτηρίων, που πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Ελέγχου, όχι μόνον υπήρχαν θεωρημένα εισιτήρια, αλλά τα στελέχη της Υπηρεσίας εισήλθαν στο γήπεδο της Τούμπας έχοντας αγοράσει και εξαργυρώσει κατά την είσοδο τους τα θεωρημένα εισιτήρια! Εξάλλου μετά το τέλος του πολύωρου ελέγχου δεχθήκαμε τα συγχαρητήρια των στελεχών του ΣΔΟΕ στους οποίους και παρείχαμε κάθε βοήθεια κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

Απαιτούμε από τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό και τους ρεπόρτερ του, σεβόμενοι τη δημοσιογραφική δεοντολογία, να ανακαλέσουν άμεσα αποκαθιστώντας την αλήθεια.

Από την πλευρά τους στελέχη της ΠΑΕ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ τόνισαν ότι: «Δεν έχουμε ελεγχθεί ως ΠΑΕ. Δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε. Εφαρμόζουμε το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και είμαστε απευθείας συνδεδεμένοι με τη ΓΓΑ, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο φοροδιαφυγής», ενώ επίσης απειλούν με εξώδικα όσους εμπλέκουν το όνομα της ομάδας στην υπόθεση της φοροδιαφυγής. 

Σχετικά με την ίδια υπόθεση, στελέχη της ΠΑΕ ΑΕΛ, ανέφεραν ότι: «Εφαρμόζουμε το εποπτευόμενο από τη ΓΓΑ σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου και εκδίδουμε τα εισιτήρια με ηλεκτρονικό φορολογικό μηχανισμό. Άλλωστε, ελεγχθήκαμε στο παρελθόν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών χωρίς να προκύψει οποιοδήποτε ζήτημα. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη σκοπιμότητα της είδησης που μεταδόθηκε. Στη διάθεση των φορολογικών αρχών βρίσκονται οι server και το λογισμικό όλης της αγωνιστικής περιόδου, που αποδεικνύουν την απόλυτη νομιμότητα της διαδικασίας».

Ο Ηρακλής τοποθετήθηκε μέσω δηλώσεων του προέδρου της ΠΑΕ, Γιάννη Τάκη: “Στη φετινή αγωνιστική περίοδο υπάρχει συνεργασία μέσω της Σουπερλίγκα με την εταιρεία SPACE έχει αναλάβει την έκδοση των εισιτηρίων μας και δεν έχουμε ουδεμία σχέση με αυτό το ζήτημα. Δεν υπήρξε κάποιο περιστατικό για το οποίο να καλούμαστε να απολογηθούν και όλα αναφέρονται σε φήμες και ρεπορτάζ που δεν έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα. Άλλωστε δεν διαθέτουμε και τα απαραίτητα μηχανήματα προκειμένου να έχουμε την δυνατότητα να εκδίδουμε εισιτήρια.”

Από την πλευρά του Άρη υπήρξε ανεπίσημη τοποθέτηση η οποία ανέφερε οτι όλα ήταν ελεγμένα και φυσικά νόμιμα.

Ανεπίσημα τοποθετήθηκε και ο Αστέρας Τρίπολης: “Εμείς είμαστε έτοιμοι σε κάθε έλεγχο γιατί είμαστε από τις λίγες ομάδες που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό εισιτήριο, βάση των εξαγγελιών της πολιτείας, ώστε να συμβάλουμε με αυτό τον τρόπο στην εξάλειψη των φαινόμενων βίας.”

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε