Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Αλαφούζος: Ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει – Ο Φερέιρα παραιτήθηκε με… αποζημίωση

ΦΩΤΟ NEWSPORTS.
ΦΩΤΟ NEWSPORTS.

Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού ανέλυσε την τραγική οικονομική κατάσταση της ομάδας, εξήγησε το τι συνέβη με τον Φερέιρα και ξεκαθάρισε ότι η μάχη ενάντια του κατεστημένου θα συνεχιστεί.

Ο Γιάννης Αλαφούζος μίλησε για περισσότερη από μία ώρα και αναφέρθηκε σε όλα τα θέμα του Παναθηναϊκού. Ανέλυσε το άνοιγμα που έχει η ΠΑΕ, ξεκαθάρίσε ότι ακόμη υπάρχει κίνδυνος, εξήγησε τους λόγους των διαζυγίων με Κατσουράνη, Καραγκούνη και Φερέιρα ενώ μίλησε και για τι κατεστημένο στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Δείτε όλη τη συνέντευξη Τύπου όπως την κάλυψε το σάιτ της Παναθηναϊκής Συμμαχίας μέσω του καναλιού του ΣΚΑΙ στο youtube:

“Θα κάνω αρχικά μια συνολική παρουσίαση. Ολα ξεκίνησαν την άνοιξη, νωρίς, ίσως ήταν ακόμα χειμώνας, όταν ο κ. Γόντικας με τον οποίο ήμασταν φίλοι μου είπε ότι δεν υπήρχε περιθώριο για λύση στον ΠΑΟ. Του είπα ότι είχα μια ιδέα που είχαμε ερευνήσει και πιστεύαμε ότι θα είναι ιδιαίτερα επιτυχής και θα μας έδινε τη δυνατότητα να μας απάλλασσε από οποιονδήποτε επενδυτή που θα ήταν υποχρεωμένος να επενδύει χρήματα. Και ξεκινήσαμε.

Μαζέψαμε κάποια χρήματα κάποιοι επιχειρηματίες και μετά απευθυνθήκαμε στον κόσμο. Μαζέψαμε περίπου 2 εκατ. που ήταν λιγότερα από ό,τι περιμέναμε.

Οι ζημιές την περίοδο 2010-11 ήταν 15 εκατ, την επόμενη σεζόν είχαν γίνει 27 εκατ. και όταν ήρθαμε εμείς υπήρχε άνοιγμα 30 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός ακόμα κινδυνεύει. Εχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε κάπως τα πράγματα αλλά δεν έχουμε βρει ακόμα λύση. Δεν έχει λυθεί το πρόβλημα, ακόμα προσπαθούμε να το λύσουμε και δεν το έχουν καταλάβει αυτό πολλοί οπαδοί.

Οπως είναι ο νόμος, αν κάποιος παίκτης παίρνει 100.000, με το φόρο πηγαίνει 200.000, γιατί έτσι είναι η κατάσταση με την Εφορία. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μικρότερη, λόγω οικονομικής κρίσης, εκλογών, έλλειψης εμπιστοσύνης του κόσμου στον Παναθηναϊκό και κατ’ επέκταση σε μας. Και όλα αυτά παρόλο που το μοντέλο της Λαϊκής Βάσης είναι πετυχημένο στην Ευρώπη.

Αν δεν είχαμε τα χρέη του παρελθόντος, φέτος θα είχαμε ισοσκελισμένα έσοδα και έξοδα. Τα περίπου 24 εκατ. εσόδων θα μας βοηθούσαν να είμαστε μια κανονική ομάδα.

Στα προβλήματα του ΠΑΟ συνετέλεσε το ποδοσφαιρικό κατεστημένο το οποίο πολεμάμε και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Μιλήσαμε με πολλούς οπαδούς μας και έχουμε κατασταλάξει σε μία στρατηγική: Νέα γενιά, αγωνιστικότητα και fair play.

Πρέπει να αναπτύξουμε τις ακαδημίες μας που είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Εχουμε εμπιστοσύνη στον κ. Σαμαρά. Υπάρχουν πολλές ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα που στηρίζονται σε παίκτες που εκείνες βγάζουν.

Ο Παναθηναϊκός δεν θέλει να φτιάξει μια δική του παράγκα. Ακόμα και στην παντοδυναμία του Καπετάνιου, του Γιώργου Βαρδινογιάννη, υπήρχαν πολλές ομάδες που πήραν πρωταθλήματα. Δεν έλεγχε ο ΠΑΟ τα πάντα.

Στηριζόμαστε πολύ στους οπαδούς μας. Οι οργανωμένοι είναι η καρδιά του Παναθηναϊκού και είναι υποχρέωσή μας να μιλάμε μαζί τους, ώστε σιγά-σιγά να μειώσουμε και τα θέματα της βίας και από ορισμένες συμπεριφορές που είναι δικαιολογημένες, καθώς και εγώ ως οπαδός έχω παρασυρθεί κάποιες στιγμές από αυτά που βλέπω. Ομως η βία και η παραβίαση των νόμων και των κανόνων κάνει κακό στην ομάδα και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε.

Ενα από τα προβλήματα είναι ότι σήμερα ο Παναθηναϊκός δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο. Δεν έχει τίποτα στο όνομά του και αυτό είναι λυπηρό. Γι’ αυτό έχουμε αποφασίσει να επιστρέψουμε στο γήπεδό μας, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Αυτό όμως είναι τώρα παράνομο γιατί πέρασε ένας νόμος από την κ. Μπιρμπίλη χωρίς να κληθεί ο Παναθηναϊκός. Από το ‘γήπεδο για γήπεδο’ εμείς μείναμε χωρίς γήπεδο. Η Λεωφόρος έχει χαρακτηριστεί ως πράσινο και δεν μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε. Ενώ εμείς νιώθουμε ότι είμαστε ιδιοκτήτες της Λεωφόρου, ή έστω βάσει χρησικτησίας. Θα τη διεκδικήσουμε. Δεν μπορούμε να στερηθούμε την ιδιοκτησία μας.

Η Λεωφόρος είναι παλιό γήπεδο και γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουμε με την κατασκευή νέου γηπέδου. Οσο για την πολυμετοχικότητα, στην Γερμανία δεν μπορεί να υπάρχει μεγαλομέτοχος. Το 49% των μετοχών ανήκει στον κόσμο. Οι αποφάσεις παίρνονται μέσω γενικών συνελεύσεων, όπως κάνουμε και εμείς. Ομάδες σαν την Σάλκε, τη Ρεάλ, την Μπαρτσελόνα, την Πόρτο κλπ ελέγχονται από τους οπαδούς τους. Είναι μοντέλο που σαφώς λειτουργεί και σε αυτό θα επιμείνουμε, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα εξετάσουμε οποιαδήποτε άλλη λύση. Αν βρεθεί άλλος επενδυτής να βοηθήσει, αυτό θα είναι απολύτως αποδεκτό και ευπρόσδεκτο.”

Για το πώς μπορεί να ξεπεραστεί το άνοιγμα των 30 εκατ. Με δάνειο, με νέα αύξηση; “Ο ΠΑΟ είναι σε λίγο καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα. Οι λύσεις που υπάρχουν είναι είτε να γίνει και άλλη αύξηση ΜΚ που θα γίνει οπωσδήποτε σύντομα, είτε να βρεθεί επενδυτής – που όπως έχω πει είναι ευπρόσδεκτος και καλοδεχούμενος και επίσης να αντλήσει ο Παναθηναϊκός χρήματα με τραπεζικό δανεισμό, με τη βοήθεια των ανθρώπων που ενδιαφέρονται γι’ αυτόν. Ετσι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει.

Ο ΠΑΟ έφτασε εδώ που έφτασε γιατί δεν τήρησε τις αρχές του. Ηταν πάντα ένα μαζεμένο σωματείο, που βασίζονταν σε αρχές. Κάποια στιγμή πιστέψαμε – και εγώ – ότι μπορούμε να πάμε σε άλλο μοντέλο. Να επενδυθούν πολλά λεφτά από τους μετόχους, επειδή τότε υπήρχαν λεφτά. Ομως όταν επενδύονται λεφτά και δεν μπορούν να επιστραφούν από έσοδα, φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Ομως ο ΠΑΟ ήταν πάντα μαζεμένο μαγαζί, δεν είχε δανεισμό. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να δανειστούμε λογικά και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και με δανεισμό, πέρα από τα χρήματα που μπήκαμε. Ηρθαν και τα χρήματα από το UEFA που μας βοήθησαν. Για του χρόνου, αν δεν βρούμε άμεσα χρήματα, θα πρέπει να μειώσουμε πολύ το κόστος της ομάδας.”

Για τον αν παραιτήθηκε ή απολύθηκε ο Φερέιρα:
 “Ο κύριος Φερέιρα δεν πήρε την αποζημίωση που προβλεπόταν από τη σύμβαση του. Ο κύριος Φερέιρα παραιτήθηκε. Αν είχε απολυθεί θα το λέγαμε. Ο προπονητής αυτός ήταν ένας ηθικότατος άνθρωπος, όταν κατάλαβε ότι δεν μπορεί να βοηθήσει μας είπε να φύγει και του είπαμε συμφωνούμε και θα πάρεις ένα μέρος της αποζημίωσης σου. Του είχαμε προτείνει να έχει συμβουλευτικό ρόλο, αλλά ήταν δύσκολο να μείνει.”

Για το τι υπήρχε το καλοκαίρι στο μυαλό του με τις συζητήσεις με τον Φερέιρα. Τι δεν πήγε καλά και γιατί έφυγε και γιατί επελέγη ο Ρότσα
: “Από την πρώτη στιγμή που είδα τον Φερέιρα και αυτό που μου είπε και συμφωνήσαμε ήταν ότι ο ΠΑΟ χρειάζεται να χτίσει ομάδα από την αρχή. Το μεγάλο κόστος παικτών σε συνδυασμό με την ηλικία τους και την αδυναμία μας να τους πουλήσουμε, δημιουργούσε πολλά προβλήματα στην ομάδα. Επρεπε να ξαναχτιστεί μια ομάδα και αυτό θα χρειαζόταν 2-3 χρόνια. Το έχω ξαναπει κι εγώ αυτό για τα 2-3 χρόνια και δεν έχει αλλάξει, με εξαίρεση μια μικρή καθυστέρηση, μια ανωμαλία, από την αλλαγή προπονητή.

Δεν γίνονται θαύματα. Ο Παναθηναϊκός έχει πολύ ισχυρό κύτταρο και θα επιβιώσει. Σήμερα δεν έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε πολλά χρήματα. Ο μόνος τρόπος είναι να φτιάξουμε μια ομάδα βασισμένη σε ακαδημίες και νέους πάικτες. Ο ΠΑΟ είναι βαθύτατα τραυματισμένος. Του λείπουν παίκτες, του λείπει σχέδιο και για να τα φτιάξει αυτά θέλει χρόνο. Ο ΠΑΟ πήγε σε άλλο μοντελο, με πολλά χρήματα και ξαφνικά πρέπει να γυρίσει σε άλλο μοντέλο που πρέπει να βγάζει παίκτες.

Επιπλέον έχει να αντιμετωπίσει το αγωνιστικό κατεστημένο, αλλά δεν θα πω κάτι περισσότερο γιατί ο αθλητικός εισαγγελέας καλεί εμένα, ή μόνο εμάς και την ΑΕΚ. Ναι, είχαμε προβλήματα αγωνιστικά, δεν παίξαμε καλά, αλλά αδικούμαστε από τη βαθμολογική κατάσταση. Υπήρχαν 2-3 ματς που έπρεπε να έχουμε κερδίσει.

Ο κ. Φερέιρα είχε καταλάβει τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες ότι δεν μπορούσε να βοηθήσει την ομάδα. Εκανε ό,τι μπορούσε, έκανα και εγώ ό,τι μπορούσα για να τον προστατεύσω. Δεν είναι δυνατόν ο ΠΑΟ να αμφισβητεί τον προπονητή. Θα ήθελα μια μερίδα κόσμου να είχε μεγαλύτερη υπομονή και να μην τον βρίζει. Οταν κατάλαβε ότι το κλίμα αυτό δεν μπορούσε να αντιστραφεί μου είπε ότι θέλει να αποχωρήσει.

Θα μπορούσαμε να πάμε σε λύση εξωτερικού, αλλά έχοντας πολύ καλό προπονητικό υλικό στην ακαδημία στραφήκαμε στη λύση εκ των έσω. Γνωρίζοντας τον κ. Ρότσα είπαμε μέχρι τον Ιούνιο να αναλάβει. Τον παρακάλεσα, δέχθηκε. Είναι το καλύτερο σενάριο από τη στιγμή που θέλουμε να βασιστούμε σε παιδιά της ακαδημίας.”

Για τις μη αποδοτικές μετεγγραφές: “Στον κ. Φερέιρα ο κ. Γόντικας και εγώ, στην αρχή της σεζόν, του είπαμε ότι ουσιαστικά δεν έχουμε μπάτζετ και τον παρακαλέσαμε να μας βοηθήσει να βρούμε παίκτες που θα βοηθήσουν το ρόστερ μας. Βγήκε στην αγορά, μας είπε ότι οι παίκτες είναι σαν πυραμίδα. Οσο πιο κοντά στη βάση πας, το κόστος μειώνεται, αλλά τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να μην βγουν. Και όταν παίρνεις νέους και φτηνούς, μας είπε ότι βγαίνει 1 στους 5. Αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή. Διαφωνώ ότι η αρχική εικόνα ήταν κακή. Θα σας θυμίσω τα δύο ματς με την Μάδεργουελ και το 2ο ημίχρονο στη Μάλαγα, που ήμασταν αξιοπρεπείς. Μετά το πράγμα στράβωσε.

Υπήρχε ένα απρόοπτο με τον Πάπε Σο, δεν πρόσεξε έναν παλιό τραυματισμό και είχε δύο υποτροπές. Του έχουμε επιβάλλει αυστηρό πρόγραμμα, μπαίνει στον κανονικό ρυθμό. Ο Πίντο είναι εξαιρετικός παίκτης. Ο Βελάσκες έπαιξε καλά παιχνίδια και μετά είχε πτώση. Είναι στην εθνική Βενεζουέλας και κάνει ταξίδια και μας λείπει. Ο Μπαρμπαρούσης είναι σταθερός παίκτης και λείπει στη Νέα Ζηλανδία. Λείπει από την προηγούμενη εβδομάδα, είχε ταξίδι 36 ωρών. Ο Σισοκό είναι εξαιρετικός παίκτης. Δεν δέχομαι ότι προστέθηκαν κακοί παίκτες στο ρόστερ.

Οσο καιρό είμαι ΠΑΟ, από παιδάκι, στην ενήλικη φάση της ζωής μου και από το 2004-5 και μετά, ο ΠΑΟ συνήθως με απογοήτευε από τον τρόπο που έπαιζε. Είχε μια τάση, έμοιαζε με δημόσιο οργανισμό. Με εξαίρεση τα χρόνια της πολυμετοχικότητας, που υπήρχε μεγάλη επένδυση, δεν έπαιζε όπως τα παλιότερα χρόνια που πήγαινα στο γήπεδο. Τα φετινά αποτελέσματα οφείλονται σε πολλές κακές συγκυρίες. Εχουμε θέμα στο ρόστερ μας. Ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει να πεθάνει σήμερα. δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε έναν καλό χαφ, έναν καλό επιθετικό, αν και ο Τοτσέ αποδεικνύει ότι παρόλα τα αρνητικά σχόλια είναι ένας καλός και σοβαρός παίκτης. Είχε την ατυχία με τον τραυματισμό στη Λάτσιο. Εχουμε αδικηθεί πολύ από τη διαιτησία.

Είναι προκλητικό να μη δέχεται κανείς ότι υπάρχεί ένα ποδοσφαιρικό κατεστημένο που προσπαθεί να επηρεάσει αποτελέσματα. Εχουν κλαπεί νίκες από τον ΠΑΟ και αυτό το ξέρει το 70% των Ελλήνων. Και όχι μόνο από τον Παναθηναϊκό. Ναι, υπήρχαν και κακές συγκυρίες. Δεν μπορώ να κρίνω τον προπονητή, δεν υπήρξα επαγγελματίες του ποδοσφαίρου. Πολλές συγκυρίες, κάποια λάθη και η πραγματικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου έφερε τον Παναθηναϊκό εδώ που είναι.”

Για το τι προτίθεται να κάνει με το παρασκήνιο του ποδοσφαίρου, εκτός από ανακοινώσεις: “Ο ΠΑΟ διέπεται από ένα βασικό ήθος. Ο τρόπος για να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις μπορεί να είναι μόνο ηθικός. Ομως, κατά την προσωπική μου εμπειρία στην καριέρα μου, η ανάδειξη των σκανδάλων και της παρανομίας σε οποιοδήποτε τομέα, το να φωτίζονται τα πράγματα αυτά, δημιουργεί συνθήκες που το όποιο διεφθαρμένο σύστημα δεν μπορεί να επιβιώσει. Αν συνεχιστεί αυτό, στο τέλος, θα πάρει χρόνο, αλλά ο ΠΑΟ θα μπορέσει να αλλάξει τα ήθη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σιγά-σιγά ο ΠΑΟ δεν θα είναι μόνος. Η ΑΕΚ έχει ακριβώς την ίδια αντίληψη, πια. Και θα βρεθούν και άλλες ομάδες. Οπως βλέπετε στη γενική κατάσταση στην Ελλάδα, αν αποτύχουμε, θα επικρατήσει η μαφία. Κάτι ανάλογο θα γίνει και στο ποδόσφαιρο.”

Για τους στόχους: “Αγωνιστικοί στόχοι όσο καλύτερα γίνεται. Είναι σαφές ότι το Κύπελλο αποτελεί βασικό στόχο, όπως και μια καλή θέση στο πρωτάθλημα. Για να μιλάμε για 1η θέση θα ήταν ουτοπικό και με τις συνθήκες θα ήταν αδύνατο. Είναι απόλυτος στόχος να βγούμε στην Ευρώπη.”

Για το αν θα απέλυε τον Φερέιρα, αν δεν παραιτούνταν: “Η σχέση που είχα αναπτύξει με τον κ. Φερέιρα ήταν τέτοια που θα με προλάβαινε εκείνος, λέγοντας ότι δεν έχω κάτι να προσφέρω. Ηταν φιλόσοφος του ποδοσφαίρου. Οταν τον πρωτοσυνάντησα την άνοιξη και ήθελε να φύγει, είπε ότι ήταν διατεθειμένος να μπει σε αυτό το σχέδιο για έναν ηθικό ΠΑΟ. Οταν κατάλαβε ότι δεν μπορεί να προσφέρει, αποφάσισε να φύγει.”

Για τις μειώσεις συμβολαίων των τραυματιών: «Η επιθυμία μας είναι να μπορούν να παίζουν κάθε Κυριακή όλοι οι παίκτες. Υπάρχουν και ατυχίες. Στο οικονομικό κομμάτι ερχόμαστε στην οικονομική παγματικότητα. Κάποια στιγμή θα βρεθούμε στην κατάσταση να μπορούμε να πληρώνουμε μόνο αυτά που έχουμε. Αυτό μπορεί να γίνει είτε πιο ήπια, είτε πιο απότομα. Αν δεν υπάρχουν έσοδα και κριθεί ότι πρέπει να γίνουν διακοπές συμβολαίων, αυτό θα γίνει. Πρώτη προτεραιότητα είναι η οικονομική επιβίωση. Αν μπορει να υπάρξει ομαλή εξέλιξη, ο προπονητής θα κρίνει και θα εισηγηθεί στη διοίκηση ποια συμβόλαια θα ανανεωθούν.”

Για το αν μετάνιωσε για τη μη ανανέωση του συμβολαίου του Καραγκούνη: “Ο Καραγκούνης ήταν ένα από τα πάρα πολύ βασικά στοιχεία, μια πολύ βασική συνισταμένη του ΠΑΟ. Ομως υπάρχει και μια οικονομική πραγματικότητα. Μια ομάδα δεν έχει τη δυνατότητα χωρίς συνέπειες να διακόψει ένα συμβόλαιο. Οταν ομως λήγει ένα συμβόλαιο ενός παίκτη ιστορικού για τον ΠΑΟ που είναι όμως ακριβός και δικαίως έχει υψηλές απαιτήσεις, δεν μπορούμε να κρατάμε και τους νέους και αυτούς. Του είπα, επιλέον, ότι όταν είναι να κλείσει την καριέρα του μπορεί να έρθει για 6 μήνες και να κλέισει την καριέρα του με ένα συμβολικό ποσό. Πολλά υπαγορεύονται από την οικονομική πραγματικότητα.”

Για τον Κατσουράνη: “Ο κ. Κατσουράνης βοήθησε τον ΠαναθηναΪκό, δέχτηκε έναν πολύ σημαντικό συμβιβασμό. Από εκει και πέρα οι αποφάσεις οι ποδοσφαιρικές όπως και σε κάθε επιχείρηση άλλες είναι λάθος άλλες σωστές. Δεν μπορεί όμως να κρίνει κανείς μια κίνηση απ΄το αποτέλεσμα που θα έχει. Ο κ. Κατσουράνης έτσι κι αλλιώς για πολλούς αγώνες δεν θα μπορούσε λόγω τιμωρίας να παίξει. Ηταν πολύ διαλλακτικός στα χρήματα που πήρε ο κ. Κατσουράνης και τον ευχαριστούμε. Αλλά δεν μπορεί να υπάρχει θέμα διαρχίας ή τριαρχίας. Αν θέλει κάτι ο προπονητής δεν μπορείς να μη τον στηρίξεις.”

Για το αν βγαίνει οικονομικά η χρονιά: “Ούτε για τώρα δεν φτάνουν τα λεφτά. Είναι υπερήμερα τα χρέη. Οι περισσότεροι πιστωτές κάνουν υπομονή. Τι σημαίνει κινδυνεύει; Ότι θα γίνουν πράγματα πιο βίαια και απότομα. Ο Παναθηναϊκός ό,τι και να συμβεί θα επιβιώσει. Η ατυχία για μένα είναι ότι μας έτυχε να είμαστε εκ των πραγμάτων οι μόνοι που διαχειριζόμαστε τις δύσκολες ώρες του Παναθηναϊκού.”

Η πρώτη του Ρότσα στην Παιανία – Δεν εμφανίστηκε ο Φερέιρα

Η…φιλική παραίτηση Φερέιρα και η τρίτη θητεία του Ρότσα

Παραιτήθηκε ο Φερέιρα! – ΠΑΕ Παναθηναϊκός:”Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη”

Φερέιρα: Αποχωρώ για να προστατέψω τον Παναθηναϊκό

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε