Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

IAAF: Στην Τιάμ ο τίτλος της κορυφαίας της χρονιάς!

IAAF: Στην Τιάμ ο τίτλος της κορυφαίας της χρονιάς!

Η Βελγίδα πρωταθλήτρια του επτάθλου, Ναφισάτου Τιάμ αναδείχθηκε κορυφαία αθλήτρια της χρονιάς, στο Γκαλά της IAAF το οποίο πραγματοποιήθηκε απόψε στο Μονακό. Στην τριάδα των υποψηφίων ήταν και η Κατερίνα Στεφανίδη, μαζί με την Αλμάζ Αγιάνα (Αιθιοπία), δρομέα των 10.000μ. Θυμίζουμε ότι η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του επί κοντώ κατέκτησε τον τίτλο της καλύτερης Ευρωπαίας και στον τίτλο της κορυφαίας του κόσμου… έχασε από μία επίσης Ευρωπαία.

Στους άνδρες κορυφαίος αναδείχθηκε ο Μουτάζ Μπαρσίμ (Κατάρ, ύψος), ενώ υποψήφιοι ήταν ακόμη οι Μο Φάρα (10.000 μέτρα, Βρετανία) και Γουέιντ φαν Νίκερκ (400 μέτρα, Ν. Αφρική).

Η ανάδειξη των κορυφαίων έγινε με την παρουσία δεκάδων γνωστών-προσκεκλημένων στην εκδήλωση-αθλητών από όλο τον κόσμο και πλήθους προσωπικοτήτων του κλασικού αθλητισμού, ενώ τον ΣΕΓΑΣ εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Δημάκος.

Η 27χρονη Στεφανίδη ήταν υποψήφια κορυφαία γιατί κατάφερε να κατακτήσει στο επί κοντώ το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στο Βελιγράδι και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού του Λονδίνου, ενώ ήταν νικήτρια και στη σειρά αγώνων Diamond League της IAAF, ολοκληρώνοντας με τον ιδανικότερο τρόπο μια εντυπωσιακή αγωνιστική σεζόν.

Στους  άνδρες ούτε ο Φαρά δεν κατάφερε να αποσπάσει  την προτίμηση όσων ψήφισαν αν και ήταν το φαβορί για το βραβείο, όπως και η Στεφανίδη, στην τελευταία του χρόνια στα κουλουάρ του στίβου,  αφού έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα επικεντρώσει στο εξής την προσοχή του στο Μαραθώνιο.

Κορυφαία ανερχόμενη αθλήτρια αναδείχθηκε η παγκόσμια πρωταθλήτρια του τριπλούν Γιούλιμαρ Ρόχας (Βενεζουέλα)  και στους άνδρες ο αθλητής των 400μ εμπόδια, Κάρστεν Γουάρχολμ (Νορβηγία). Καλύτερη προπονήτρια αναδείχθηκε η Άννα «Ανς» Μποτά που έχει υπό την τεχνική της καθοδήγηση τον Γουέιντ φαν Νίκερκ, «χρυσό» Ολυμπιονίκη και κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ στα 400μ.

Η Βρετανίδα Τσέρι Αλεξάντερ, διευθύντρια της Οργανωτικής Επιτροπής του παγκοσμίου πρωταθλήματος του Λονδίνου,  παρέλαβε το βραβείο Γυναίκα και Αθλητισμός για την 30χρονη προσφορά της στο στίβο. Πέρυσι, το βραβείο είχε δοθεί στην Ξένια Αργειτάκη, Β΄αντιπρόεδρο του ΣΕΓΑΣ και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΟΕ.

Οι κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες κάθε χρονιάς από το 1988

Τον τίτλο του κορυφαίου στους άνδρες έχει κατακτήσει έξι χρονιές (2008, 2009, 2011, 2012, 2013, 2016) ο Τζαμαϊκανός Γιουσέιν Μπολτ, ο οποίος αποχώρησε στο τέλος της σεζόν από την ενεργό δράση, και τρεις συνεχόμενες φορές ο Μαροκινός Χικάμ Ελ Γκερούζ. Τρεις τίτλους (2004, 2005, 2008) έχει στις γυναίκες η Ρωσίδα Έλενα Ισινμπάγεβα και δύο (2006, 2009) η Αμερικανίδα Σάνια Ρίτσαρντς. Δύο έχει και η Μάριον Τζόουνς (1997, 1998), ενώ της αφαιρέθηκε ακόμη ένας, τον οποίο είχε πάρει το 2000, λόγω της εμπλοκής της στο τότε σκάνδαλο στις ΗΠΑ, με τα αναβολικά.

Άλλα σπορ Τελευταίες ειδήσεις