Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ανταλλαγή Μάντζιου με Σκόκο!

Ο επιθετικός της Ανόρθωσης μίλησε για όλουες και για όλα
Ο επιθετικός της Ανόρθωσης μίλησε για όλουες και για όλα, ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο Έλληνας επιθετικός αποκάλυψε πως μίλησε με την ΑΕΚ την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου ώστε να γίνει ανταλλαγή με τον Σκόκο.

Ο Βαγγέλης Μάντζιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο “Εθνοσπόρ” ουσιαστικά διέψευσε τον επίσημο Παναθηναϊκό, που πριν από λίγες μέρες είχε βγάλει ανακοίνωση με την οποία έλεγε πως δεν ενδιαφέρθηκε για τον Αργεντινό.

 
Η συνέντευξη του Βαγγέλη Μάντζιου:
 
Η μετακίνησή σου στην Ανόρθωση ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγες ώρες. Πώς κι έτσι;
Φυσικό επόμενο ήταν, αφού εδώ και καιρό γνώριζα πως στον ΠΑΟ δεν με είχαν στα πλάνα τους, οπότε είχα την ευχέρεια του χρόνου για να ψάξω την επόμενη ομάδα μου. Αλλωστε κι εγώ ήθελα να τελειώνουμε γρήγορα για να απαλλαγώ από το άγχος της αναμονής και να αρχίσω άμεσα να παίρνω παιχνίδια στα πόδια μου. Μην ξεχνάτε πως έχω περίπου επτά μήνες να αγωνιστώ.
Η Ανόρθωση ήταν η μοναδική σου επιλογή;
Οχι. Δέχτηκα προτάσεις από πολλές ομάδες της Superleague, μεταξύ αυτών υπήρξαν και βολιδοσκοπήσεις από τους μεγάλους συλλόγους, αλλά μίλησα μόνο με την ΑΕΚ. Δέχτηκα να κουβεντιάσω για την περίπτωση ανταλλαγής του Σκόκο με εμένα, αλλά οι συζητήσεις δεν ευδοκίμησαν. Επιπλέον, διάφοροι μάνατζερ μου πρότειναν ομάδες του εξωτερικού, αλλά δεν έβλεπα κάποια προοπτική σε αυτές, γι’ αυτό και δεν τις δέχτηκα.
Αυτό που είπες για τον Σκόκο το ήξερες ή υποθετικά μιλάς, καθώς πριν από λίγες ημέρες επίσημα ο ΠΑΟ διέψευσε τα όσα λέγονται σχετικά.
Ήταν ό,τι άκουγα από τις συζητήσεις που γινόντουσαν εκείνες τις ημέρες από τους μάνατζερ οι οποίοι χειρίστηκαν τη δουλειά. Δεν ξέρω κάτι άλλο.
Η Ανόρθωση κατά πόσο ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες σου;
Η Ανόρθωση είναι δύναμη για το κυπριακό ποδόσφαιρο. Είναι μια μεγάλη ομάδα που διεκδικεί το πρωτάθλημα και το Κύπελλο, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει σπουδαίες εμφανίσεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ξέρω πως σε πολλούς φαντάζει ότι ήρθα σε ένα πρωτάθλημα χαμηλότερου επιπέδου από το ελληνικό, όμως δεν το βλέπω έτσι. Εγώ έψαχνα μια σπουδαία ομάδα για να παίξω μπάλα και πιστεύω πως βρήκα την καλύτερη.
Τα χρήματα έπαιξαν μικρό ή τον καθοριστικότερο ρόλο σ’ αυτή την απόφασή σου; (σ.σ.: συμφώνησε να πάρει 250.000 ευρώ μέχρι τον Ιούνιο, συν 100.000 ευρώ αν η ομάδα κατακτήσει το πρωτάθλημα, ενώ το καλοκαίρι, εφόσον η Ανόρθωση τον αποκτήσει, οι ετήσιες αποδοχές του θα είναι 800.000 ευρώ).
Τα χρήματα πάντα παίζουν ρόλο σ’ ένα καινούργιο συμβόλαιο. Δεν με ενδιαφέρει τι γράφεται. Και μια ομάδα του εξωτερικού μπορεί να προσέφερε τα ίδια λεφτά, αλλά δεν πήγα. Οπότε η επιλογή μου έχει να κάνει και με την ομάδα που έχω απέναντί μου. Κοιτάξτε να δείτε, το ιδανικό θα ήταν να πήγαινα σε μια μεγάλη ομάδα της Ισπανίας ή της Ιταλίας, αλλά δεν το κρύβω πως δελεάστηκα από την πρόταση της Ανόρθωσης.
Αληθεύει πως στο νέο συμβόλαιο υπάρχει ρήτρα 1 εκ. ευρώ για όποια ομάδα θελήσει το καλοκαίρι να σε αποκτήσει μέσω της Ανόρθωσης, ενώ, αν αυτή είναι ο Ολυμπιακός, θα πρέπει να πληρώσει κάτι παραπάνω;
Ναι, για τον Ολυμπιακό είναι περίπου 200.000-300.000 ευρώ παραπάνω.
Αν, υποθετικά μιλάμε τώρα, ο Ολυμπιακός ενδιαφερθεί για σένα το καλοκαίρι, ως πρώην πια παίχτης του Παναθηναϊκού θα το σκεφτείς να ντυθείς στα «ερυθρόλευκα»;
Εντάξει, όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό για τις δύο ομάδες και πώς το εισπράττει ο κόσμος. Αν το καλοκαίρι η Ανόρθωση αγοράσει τα δικαιώματά μου από τον Παναθηναϊκό και κατόπιν θελήσει να με πουλήσει, θα εξετάσω όλες τις προτάσεις που θα έχω. Σαφώς και θα λάβω σοβαρά υπόψη μου μία πρόταση του Ολυμπιακού. Αυτή τη στιγμή, όμως, ανήκω στην Ανόρθωση. Οι στόχοι της είναι στόχοι μου πλέον.
Αν ο Παναθηναϊκός θελήσει να επιστρέψεις πίσω, με ποιες προϋποθέσεις θα δεχτείς;
Ακριβώς όπως το είπατε, με προϋποθέσεις. Μα εγώ δεν έφυγα από τον Παναθηναϊκό επειδή έκανα κάτι ή δεν με ενδιέφερε η ομάδα. Ηταν η απόφασή τους να μη με χρησιμοποιούν και τη δέχτηκα. Ετσι είναι το ποδόσφαιρο.
Το λες επειδή έτσι πραγματικά το αισθάνεσαι ή επειδή είσαι δανεικός στην Ανόρθωση και λογοδοτείς ακόμη στον ΠΑΟ και δεν θα ήθελες να προκαλέσεις; Δεν μπορεί να είσαι παροπλισμένος μήνες τώρα, αυτό να σου έχει στοιχίσει την ενδεχόμενη μετακίνησή σου σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά και την παρουσία σου στην Εθνική ομάδα και να μη νιώθεις τουλάχιστον πικρία…
Κοιτάξτε. Προσπαθώ να κατανοήσω την απόφασή τους. Λέω μέσα μου πως δεν τους έκανα σ’ αυτό που ήθελαν να φτιάξουν και με απομάκρυναν. Άλλωστε επέλεξαν να φέρουν έναν πολύ μεγάλο επιθετικό, τον Σισέ, ο οποίος κάθε αγωνιστική δικαιώνει απόλυτα τα χρήματα που ξοδεύτηκαν. Δεν φοβάμαι κανέναν, απλά δεν θέλω να κατονομάσω. Σαφώς και νιώθω πικρία, εκνευρισμό και πολλά άλλα αρνητικά συναισθήματα για πολλούς μέσα στην ομάδα. Κάποια στιγμή ίσως αναφερθώ και ονομαστικά, αλλά νιώθω πως όλους αυτούς τους μήνες ασχολήθηκα πάρα πολύ μαζί τους και τώρα θέλω να ηρεμήσω. Πάντως, ο Θεός βλέπει από ψηλά ποιος είναι καλός και ποιος άδικος. Εγώ δεν αισθάνομαι πως έκανα κάτι άσχημο για τον Παναθηναϊκό.
Ο φετινός παραγκωνισμός σου πόσο προετοιμασμένο σε βρήκε;
Καθόλου, θα έλεγα. Δεν περίμενα τέτοια αντιμετώπιση, γιατί πέρυσι έκανα καλή σεζόν. Το ποδόσφαιρο, όμως, είναι σκληρό άθλημα και ακόμη και σήμερα δεν ξέρω γιατί συνέβη αυτό.
Ο Τεν Κάτε τι εξήγηση σου έδωσε;
Καμία ξεκάθαρη, γιατί μάλλον δεν ήξερε ακριβώς κι αυτός τον πραγματικό λόγο.
Δεν τον θεωρείς δηλαδή μοναδικό υπεύθυνο γι’ αυτή την κατάληξη;
Οχι, βέβαια, και, από μια κουβέντα που κάναμε, εγώ αυτό που κατάλαβα ήταν ότι ήθελε να συνεργαστούμε, αλλά…
Σε παλαιότερη συνέντευξή σου είχες χαρακτηρίσει τον Χανς Μπάκε «άσχετο» προπονητή. Τον Τεν Κάτε πώς θα τον χαρακτήριζες;
Είναι ένας καλός προπονητής κι εγώ έμαθα αρκετά δίπλα του.
Τι είναι αυτό που κρατάς από εκείνον;
Μου έλεγε πάντα να κινούμαι μέσα στην περιοχή και λιγότερο έξω απ’ αυτήν. Ωστόσο, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» οφείλω και στον Γιάννη Αναστασίου, ο οποίος ήταν πολύ κοντά μου σ’ όλες αυτές τις δύσκολες στιγμές. Μπορεί η συνεργασία μου με τον ΠΑΟ να μην είχε την κατάληξη που θα ήθελα, αλλά μέσα σ’ όλα αυτά που έγιναν τους οφείλω κι ένα μεγάλο «ευχαριστώ».
Για ποιο πράγμα ακριβώς;
Για το γεγονός πως όταν η ομάδα απέκτησε τον Σισέ είχαν την καλοσύνη να με ενημερώσουν αρχικά πως με υπολογίζουν για δεύτερη επιλογή και κατόπιν να μου πουν έγκαιρα να αναζητήσω νέα ομάδα.
Με την έλευση του Νίκου Νιόπλια δεν αναθάρρησες λιγάκι;
Δεν θα γινόταν τίποτα, ό,τι και να έλεγε ο κ. Νιόπλιας. Η απόφαση για μένα ήταν ειλημμένη και τη σέβομαι απόλυτα. Την καταλαβαίνω, απλά η συμπεριφορά δεν ήταν η πιο κατάλληλη.
Φεύγοντας από τον ΠΑΟ δεν παρέλειψες να ευχαριστήσεις δημόσια τον κ. Πατέρα που συναίνεσε στη μετακίνησή σου στην Ανόρθωση. Τρέφεις τα ίδια συναισθήματα για όλους στη διοίκηση;
Δεν έχω να χωρίσω τίποτα με κανέναν. Το είπα και προηγουμένως, έφυγα από την ομάδα με τη συνείδησή μου ήσυχη. Πως έχω κάνει το καλύτερο και ότι ποτέ δεν έβλαψα κανέναν.
Αν τελικά ο Παναθηναϊκός κατακτήσει το πρωτάθλημα, θα έρθεις από την Κύπρο για να το πανηγυρίσεις;
Αυτή είναι μια πραγματικά δύσκολη ερώτηση, για την οποία δεν είχα προετοιμαστεί να τη δεχτώ από τώρα. Θα είναι δύσκολη απόφαση. Πιστεύω πως θα ενεργήσω όπως αισθάνομαι εκείνη τη στιγμή. Βέβαια, θα στεναχωρηθώ πάρα πολύ που δεν θα είμαι ενεργό μέλος ή που δεν βοήθησα καθόλου σ’ αυτή την κατάκτηση, αλλά θα χαρώ πάρα πολύ. Πρώτα πρώτα για τα παιδιά που βρίσκονται χρόνια στην ομάδα και έχουν ακούσει τα «εξ αμάξης» και ας έχουν μοχθήσει τόσο πολύ για ένα πρωτάθλημα.
Εσύ, τι πιστεύεις για τον φετινό Παναθηναϊκό; Αξίζει να πάρει το πρωτάθλημα;
Αξίζει λέει; Και με το παραπάνω. Για μένα είναι το μεγάλο φαβορί, όχι επειδή είναι πρώτος αυτή τη στιγμή. Φέτος είναι η πιο πλήρης ομάδα. Εχει πάθος, δίψα για διάκριση και πίστη στις δυνάμεις της. Γενικά η ομάδα αντιμετωπίζει πιο σοβαρά την όλη κατάσταση. Το χρειάζονται και οι παίχτες και ο Παναθηναϊκός.
Ποια είναι η γνώμη σου για την άμυνα και για τις κινήσεις που κάνει η ΠΑΕ να βρει έναν παίχτη «κίλερ» για τα μετόπισθεν;
Ολοι μιλάνε για την άμυνα. Για μένα το πρόβλημα του Παναθηναϊκού δεν είναι η άμυνα, αλλά γενικά η αμυντική του λειτουργία. Λάθη μπορεί να γίνονται στη μεσοεπιθετική γραμμή και να καταλήγουν στην άμυνα και όλοι να δείχνουν τους αμυντικούς. Δεν λέω πως η άμυνα δεν είχε τις άτυχες στιγμές της, αλλά είναι λάθος να της φορτώνουμε εξ ολοκλήρου την ευθύνη. Τώρα, όσον αφορά στον παίχτη «κίλερ», δεν είναι κακό που τον αναζητάει ο ΠΑΟ. Απλά, αυτό δεν πρέπει να εκμηδενίζει την αξία των παιδιών που παίζουν. Ο Παναθηναϊκός, ως μεγάλη ομάδα, οφείλει πάντα να ψάχνει το καλύτερο. Το ίδιο, άλλωστε, δεν λέει πως έκανε στην επίθεση και έφερε τον Σισέ; Αυτό που πρέπει να απασχολεί τον κόσμο, όμως, είναι τι παίχτη θα φέρει.
Με τον Αλέξανδρο Τζιόλη έχετε διαγράψει σχεδόν ίδια πορεία, αφού και οι δύο ξεκινήσατε από τον Πανιώνιο και βρεθήκατε στον Παναθηναϊκό. Τι έχεις να πεις για τις αποδοκιμασίες της εξέδρας προς το πρόσωπό του;
Δεν είναι σωστό αυτό που συμβαίνει. Είναι άσχημο και για τον ποδοσφαιριστή και για την ομάδα. Ισως ο κόσμος να θυμάται κάποιες δηλώσεις που έκανε ο Αλέξανδρος φεύγοντας πέρσι για τη Γερμανία, αλλά δεν πρέπει να τον βρίζουν. Κάθε παίχτης έχει τους λόγους του όταν λέει κάποια πράγματα. Ωστόσο, ο κόσμος που πάει στο γήπεδο δεν πρέπει να βλέπει ποιον ποδοσφαιριστή έχει απέναντί του, αλλά ότι έχει τους παίχτες του ΠΑΟ. Για την ομάδα πάει στο γήπεδο, δεν πάει για τους ποδοσφαιριστές. Κι όσο κάποιος παίχτης ανήκει στον ΠΑΟ και υπολογίζεται από τον προπονητή του, ο κόσμος πρέπει να στηρίξει την ομάδα. Δεν είναι μόνο ο Τζιόλης που αντιμετωπίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Αδικη είναι τόσα χρόνια και η συμπεριφορά της εξέδρας προς τον Βύντρα. Ο Λουκάς είναι αυτός που είναι και έχει καταφέρει να σταθεί αξιοπρεπώς στον ΠΑΟ κάτω από πολύ μεγάλη πίεση. Ολα αυτά, όμως, τώρα είναι θέματα που εγώ τα άφησα πίσω μου. Τώρα κοιτάζω μόνο την Ανόρθωση και στοχεύω στην επανάκλησή μου στην Εθνική ομάδα.
Τώρα που άρχισες να αγωνίζεσαι στην Ανόρθωση, σου τηλεφώνησε κανείς από το προπονητικό τιμ της Εθνικής ομάδας;
Οχι. Αλλωστε είναι πολύ νωρίς ακόμη. Ομως ξέρω από τον ίδιο τον κ. Ρεχάγκελ πως με υπολογίζει. Παρότι ήμουνα παροπλισμένος στον Παναθηναϊκό, ο κ. Ρεχάγκελ με κάλεσε σε ένα δύο ματς και σε μια κουβέντα που είχαμε μου ξεκαθάρισε πως για να είμαι στην Εθνική πρέπει να αγωνίζομαι. Τότε η προτροπή του ήταν «βρες ομάδα για να παίξεις». Κι αυτό κάνω τώρα. Πάντως, θέλω να ευχαριστήσω πολύ για τη στάση τους όλους αυτούς τους μήνες και τον κ. Ρεχάγκελ και τον Γιάννη Τοπαλίδη, αλλά και τον Τάκη Φύσσα. Ολοι τους ήταν πραγματικά δίπλα μου.
Τι πιστεύεις πώς μπορεί να πετύχει η Εθνική στο Mundial της Νοτίου Αφρικής;
Από μια πρωταθλήτρια Ευρώπης περιμένεις πολλά, αλλά σε περίπτωση αποτυχίας δεν πρέπει να ξεχνάμε τι έκανε αυτή η ομάδα και ο συγκεκριμένος προπονητής για το ποδόσφαιρο της χώρας μας. Από εκεί και έπειτα με εμένα ή δίχως στην αποστολή, εγώ εύχομαι στα παιδιά το καλύτερο, γιατί έχουν δύσκολο έργο. Πάντως αν τελικά προσκληθώ, θα κοιτάξω να το χαρώ.
Πέρα απ’ όλα αυτά τα αμιγώς ποδοσφαιρικά θέματα, θα ήθελα να μιλήσουμε λίγο για τον Βαγγέλη. Η εικόνα ενός αθλητή που λατρεύει την ταχύτητα, τα τατουάζ και είναι τσαμπουκάς, η οποία έχει περάσει μέσω του Τύπου, πόσο σε αντιπροσωπεύει;
Δεν με ενδιαφέρει τι μπορεί να πιστεύουν οι άλλοι για μένα, ούτε και την εικόνα που προσπαθούν να δημιουργήσουν κάποιοι δημοσιογράφοι. Κάνουν τη δουλειά τους όπως την αντιλαμβάνονται, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τους αποδέχομαι κιόλας. Το έχω πει ξανά πως εγώ δεν είμαι «παιδί του Τύπου». Δεν πιστεύω πως πρέπει να έχω φίλους κάποιους δημοσιογράφους για να γίνω καλός ποδοσφαιριστής. Η αξία μου φαίνεται μέσα στο γήπεδο. Αν και εδώ που τα λέμε, πολλοί δεν ξέρουν καν ποδόσφαιρο και διαμορφώνουν την εικόνα του κόσμου. Τι να τον κάνω εγώ κάποιον αν σε έναν αγώνα έχω παίξει καλά και την άλλη μέρα βλέπω πως μου έχει βάλει τον χειρότερο βαθμό ή το αντίστροφο… Πώς αυτός ο άνθρωπος να μου εμπνεύσει σιγουριά. Γι’ αυτό και εγώ έχω επιλέξει τα τελευταία χρόνια να μη διαβάζω εφημερίδες και έχω βρει την ησυχία μου.
Οπως οι ποδοσφαιριστές έτσι και οι δημοσιογράφοι δεν είναι όλοι ίδιοι…
Σαφώς και υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις. Γι’ αυτό και εγώ μιλάω μόνο επιλεκτικά και εκεί που μου συστήνουν πολύ καλοί φίλοι. Προσπαθώ πραγματικά να σέβομαι τη δουλειά τους.
Ολα αυτά τα χρόνια έχουν γραφεί πολλά κι έχουν ειπωθεί ακόμη περισσότερα για τη σχέση σου με τον μικρότερό σου αδερφό. Τι πραγματικά συμβαίνει κι έφθασες στο σημείο να κάνεις τατουάζ το όνομα του αδερφού σου;
Δεν είναι το όνομα του αδερφού μου. Είναι ένα κινέζικο σύμβολο που γράφει «μικρότερος αδερφός» και από κάτω 1996, τη χρονολογία γέννησης του μικρότερου αδερφού μου κι όχι το όνομά του. Οσο για τη σχέση με τον αδερφό μου είναι πραγματικά πολύ περίεργη. Εχουμε 13 χρόνια διαφορά. Από την πρώτη στιγμή που τον έφεραν οι γονείς μου στο σπίτι μας δέθηκα απίστευτα μαζί του. Είναι ένα πολύ δυνατό συναίσθημα, το οποίο ακροβατεί μεταξύ αδερφού και πατέρα. Κάπως έτσι τον αντιμετωπίζω, ενώ γι’ αυτόν είμαι ο μεγάλος αδερφός και παράδειγμα προς μίμηση, καθώς και αυτός παίζει ποδόσφαιρο στους μικρούς του Πανιωνίου. Είναι δίπλα μου σε ό,τι κι αν κάνω. Και στην Κύπρο ταξίδεψε μαζί μου. Αλλά και εγώ κάνω τα πάντα γι’ αυτόν. Μέσω εμού έχει ζήσει μοναδικές ευρωπαϊκές εμπειρίες, έχει έρθει σε επαφή με παίχτες που άλλα παιδιά της ηλικίας του δεν μπορούν να φανταστούν. Τον λατρεύω και δεν του χαλάω ποτέ χατίρι.
Ακόμα μεγαλύτερη λογοκρισία έχει δεχτεί η σχέση σου με τον πατέρα σου. Τελικά πόσο σε επηρεάζει;
Οι γονείς είναι οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή όλων μας, νομίζω. Η γνώμη τους μετράει πάρα πολύ για μένα. Είμαστε δεμένη οικογένεια και ο ένας θέλει το καλό του άλλου. Σίγουρα κι αυτοί έχουν κάνει κάποια λάθη, όπως όλοι οι άνθρωποι δεν μπορούν να τα ξέρουν όλα. Ομως δεν μπορώ να χρεώσω κάτι στους γονείς μου. Ο, τι και αν κάνουν το κάνουν για το καλό του παιδιού τους. Σαφώς και με συμβουλεύουν, αλλά ως ένα σημείο. Από εκεί και έπειτα είμαι μεγάλο παιδί για να αποφασίσω μόνος μου για τη ζωή μου.
Πέρα από το ποδόσφαιρο, προγραμματίζεις το μέλλον σου μακριά από τα γήπεδα;
Αν και είναι πολύ νωρίς να το σκέφτομαι, με την ώθηση πάντα των δικών μου, επένδυσα κάποια από τα χρήματα που έχω κερδίσει από τη δουλειά μου φτιάχνοντας γήπεδα 5Χ5 στο Ελληνικό, σε συνεργασία με τον παλαίμαχο παίχτη του Πανιωνίου, Στέλιο Μπραουδάκη.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε