weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Απάντησε ο Κούλης

Απάντησε ο Κούλης
Ο Νίκος Κούλης απάντησε σε όσα δεν... πρόλαβε ο Νικολαϊδης, ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο Νίκος Κούλης θέλησε να απαντήσει στα ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα, λόγω της εισβολής οπαδών της ΑΕΚ στο κτίριο της NOVA.

 
Αναλυτικά η επιστολή του Νίκου Κούλη στους Γιάννη Καραλή, Βαγγέλη Μπραουδάκη, Ανδρέα Δημάτο, Βασίλη Σαμπράκο και Μιχάλη Τσώχο:
“Aγαπητοι Ανδρέα, Γιάννη, Βαγγέλη, Βασίλη και Μιχάλη,
Μια και κατάφερε μια ομάδα 150 να διακόψει την εκπομπή σας και να στερήσει από τον κόσμο της ΑΕΚ αλλά και όλο το φίλαθλο κοινό ένα δημόσιο απολογισμό των πεπραγμένων της ομάδας Νικολαίδη, θεωρώ ότι πρέπει να απαντήσω εγώ σε μερικές τουλάχιστον από τις ερωτήσεις πού έγιναν από εσάς το βράδυ της Τετάρτης και οι οποίες δεν απαντήθηκαν.
Παρ’ολο πού έχω από καιρό αποχωρήσει από τα διοικητικά της ΑΕΚ, πιστεύω πως είναι αναγκαίο να απαντηθούν τα ερωτήματα όσο μπορώ καλύτερα γιατί η κακή πληροφόρηση μεγαλώνει το κλίμα απογοήτευσης και οργής τη στιγμή που στην ΑΕΚ χρειάζεται καθαρό μυαλό και ηρεμία σε όποιον αναλάβει την ομάδα την επόμενη ημέρα.
Τα στοιχεία που χρησιμοποιώ είναι είτε δημόσια στοιχεία, όπως οι δημοσιευμένοι ισολογισμοί, είτε στοιχεία βασισμένα σε συζητήσεις πού είχαμε οι μέτοχοι για σημαντικά θέματα. Μερικά, όπως στοιχεία άλλων ομάδων, είναι εξ’ ανάγκης προσεγγιστικά. Χρησιμοποίησα την βοήθεια ενός πρώην στελέχους της ΠΑΕ για να βεβαιωθώ για τα στοιχεία. Για αυτό τον λόγο πιστεύω ότι οι απαντήσεις μου είναι σωστές. Εάν αποκλίνουν από την πραγματικότητα οι αποκλίσεις πρέπει να είναι πολύ μικρές.
Ο κ. Θανοπουλος ανέφερε ότι από το καλοκαίρι του 2004 στην ΑΕΚ «μπήκαν» 150 εκ. Πολύς κόσμος ρωτάει: τι έγιναν αυτά τα λεφτά;
Από το 2004 πράγματι η ΑΕΚ είχε εισροές πάνω από 150 εκ. (μπορώ να μιλήσω με ακρίβεια μέχρι την άνοιξη του 2009 και κατά προσέγγιση μετά). Στα τέσσερα πρώτα χρόνια , μέχρι τον Ιούνιο του 2008, οι μέτοχοι είχαν βάλει 25 εκ., η ΑΕΚ πήρε δάνεια 12.3 εκ. (Morgan Stanley 9 εκ. και με εγγυήσεις μετόχων άλλα 3.3 εκ.) και στα τέσσερα χρόνια τα έσοδα από όλες τίς πηγές ήταν 97 εκ. 
Τα τελευταία αποτελούντο από 19 εκ. χορηγίες/ διαφημίσεις, 23 εκ. τηλεοπτικά Ελλάδας και Ευρώπης, 38 εκ. εισιτήρια, 9 εκ. λοιπά και 8 εκ. έκτακτα έσοδα η έσοδα προηγουμένων χρήσεων. Σύνολο εισροών 134 εκ. τα πρώτα τέσσερα χρόνια..Τον τελευταίο χρόνο, το 2009, οι μέτοχοι έβαλαν και άλλα χρήματα και , βέβαια, η ΠΑΕ είχε έσοδα γύρω στα 23 εκ. 
Η απάντηση στο ερώτημα πού διατέθηκαν είναι απλή: τα χρήματα ξοδεύτηκαν σε έξοδα της λειτουργίας της ΑΕΚ (115 εκ. στα τέσσερα πρώτα χρόνια), αποπληρωμή 19 εκ. από τα 23.3 εκ. των υποχρεώσεων που παρέμειναν μετά το 44 και 1.7 εκ. αποπληρωμές του δανείου της Morgan Stanley.1. Το σύνολο για τα τέσσερα χρόνια είναι 136 εκ.
Τα 115 εκ. έξοδα αποτελούνται από 52 εκ. έξοδα ομάδας (συμβόλαια παικτών και προπονητών, σπίτια παικτών, σκάουτερς), 19 εκ. έξοδα αγώνων ( ΟΑΚΑ, ερασιτεχνική, ταξίδια, ασφάλεια), 9 εκ. διοικητικά (μισθοί προσωπικού και παικτών-πέρα από τα συμβόλαια, ΙΚΑ, ενοίκια) , 20 εκ. λοιπά (ακαδημίες, ιατρικό, τόκοι, ΔΕΗ, ΟΤΕ) και 15 εκ. μη λειτουργικά (λογιστικές ζημιές και ζημιές από λύσεις συμβολαίων). Και βέβαια τον τελευταίο χρόνο η ΑΕΚ είχε έξοδα πιθανότατα πάνω από 30 εκ. 
Επειδή όμως μερικά από τα έσοδα και τα έξοδα που αναφέρονται παραπάνω είναι μη ταμειακά ( είναι λογιστικά όπως η ζημιά η το κέρδος από τη λύση ενός συμβολαίου) είναι δύσκολο κανείς από έξω να δώσει μια λεπτομερή ανάλυση όλων των ταμειακών ροών. Για αυτό τον λόγο και πρότεινα στους μετόχους να προσληφθεί μια μεγάλη ελεγκτική εταιρεία η οποία να δώσει την πλήρη και λεπτομερή εικόνα της οικονομικής κατάστασης της ΠΑΕ.
Πόσες ήταν οι υποχρεώσεις της ΑΕΚ όταν έφυγε ο Ντέμης;
Όπως δείχνει ο δημοσιευμένος ισολογισμός της ΠΑΕ ΑΕΚ,οι υποχρεώσεις της στις 30 Ιουνίου 2008 (το τέλος του τελευταίου χρόνου της προεδρίας του Ντέμη) ήταν 27.3 εκ. ευρώ. Αυτά περιείχαν: 8.7 εκ. σε προμηθευτές και επιταγές ( Puma, TUI, OAKA) στην κανονική ροή πληρωμών μιας εταιρείας, 8 εκ. σε φόρους πληρωτέους , μεταξυ των οποίων το υπόλοιπο του 44 και του «νόμου Ζαγοράκη», 7.3 εκ. στη Morgan Stanley και 3,3 εκ. σε ένα δάνειο για το οποίο οι μέτοχοι, συμπεριλαμβανομένου και του Ντέμη, έδωσαν προσωπικές εγγυήσεις.
Η διαφορά με τα 45.8 εκ. που αναφέρονται στον ισολογισμό είναι τα 18.5 εκ. συμβόλαια ποδοσφαιριστών στα οποία συμπεριλαμβάνονται και πολυετή συμβόλαια. Αυτά είναι άπλα τα συμβόλαια και αντισταθμίζονται με αντίστοιχη εγγραφή στο ενεργητικό.
Αυτά τα 27 εκ. είναι συγκρίσιμα με τις υποχρεώσεις άλλων μεγάλων Ελληνικών ομάδων. Την ίδια χρονική στιγμή ο ΠΑΟΚ είχε 22 εκ. , Ο Παναθηναϊκός 16-18 εκ. και ο ΟΣΦΠ 50-60 εκ. ( Οι ισολογισμοί των ΠΑΟ, ΟΣΦΠ δεν δείχνουν με την ίδια λεπτομέρεια που έχουν οι ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ και, ο υπολογισμός κατ’ανάγκην έγινε κατά προσέγγιση. Το σύνολο των υποχρεώσεων αυτών των δυο ομάδων- συμπεριλαμβανομένων των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών ήταν 30.9 εκ. για τον ΠΑΟ και 83.5 εκ. για τον ΟΣΦΠ).
Επίσης τα 29 εκ. υποχρεώσεις της ΑΕΚ συγκρινόμενες με τα 23 εκ. πού είχε η ΑΕΚ μετά το 44 δείχνουν μία πολύ πιο υγιή εταιρεία μια και το 2008 η ΑΕΚ είχε διπλάσια έσοδα, μια πολύ καλύτερη υποδομή (εμπορικά τμήματα, ακαδημίες, τμήμα scouting κτλ) καθώς και παίκτες με αξία μεταπώλησης σημαντικά μεγαλύτερη από τα τότε συμβόλαια τους.
Είναι δε, αν μου επιτραπεί και μια προσωπική παρατήρηση, δείγμα τής μιζέριας πού είχε καταλάβει όλο τόν κόσμο της ΑΕΚ μετά τον Μάιο του 2008, ότι όταν ο Τάκης Κανελλόπουλος πρότεινε την πώληση ποσοστού της ΑΕΚ με τούς ίδιους όρους με τούς οποίους είχε μόλις πουλήσει ο Παναθηναϊκός ( 32% για 64 εκ. αύξηση κεφαλαίου) η πρόταση του θεωρήθηκε εξωπραγματική η αστεία!!!. 
Και όμως ο Παναθηναϊκός είχε παρόμοια έσοδα, περίπου 10 εκ. λιγότερες υποχρεώσεις και, βέβαια, παρόμοιους στόχους και επιδόσεις τα τελευταία χρόνια ενώ το προπονητικό του κέντρο δεν περιλαμβάνονταν στην συμφωνία.
Αλλά η ΑΕΚ είχε και μία «τρύπα» γύρω στα 8-9 εκ. για την χρονιά που ξεκίναγε.
Η ΑΕΚ όντως αντιμετώπιζε το καλοκαίρι του 2008 ένα έλλειμμα ρευστότητας. Τα έσοδα του 2007-08 ήταν μικρότερα από τα έξοδα. Επί πλέον για το 2008-09 προβλεπόταν μία ακόμη ζημιά μια και τα έξοδα προβλέπονταν να ξεπερνούσαν και πάλι τα 30 εκ. 
Τον Μάιο – Ιούνιο οι μέτοχοι κάλυψαν την ταμειακή ζημιά του 2008 ( ένα μέρος τής ζημιάς που φαίνεται στα επίσημα αποτελέσματα χρήσεως είναι προέρχεται από λύσεις συμβολαίων και δεν επηρεάζει άμεσα τα ταμειακά αποτελέσματα) βάζοντας άλλα 3.3 εκ. φτάνοντας έτσι από το 2004 στα 25 εκ. 
Αλλά παρέμεναν άλλα 8-9 εκ. τα οποία έπρεπε να βρεθούν.. Η αιτία βέβαια για αυτή την «τρύπα» ήταν η υπέρβαση πού έγινε στο ποδοσφαιρικό budget το καλοκαίρι του 2007 και συνεχίστηκε το 2008. Με άλλα λόγια η ΑΕΚ επένδυσε πιο πολύ από ότι επέτρεπαν τα έσοδα της σε παίκτες και προπονητές… 
Ήταν σαν μία βιομηχανική εταιρεία να κτίσει ένα πολύ μεγάλο εργοστάσιο η να αγοράσει παραπάνω μηχανήματα από ότι μπορεί. Ο τρόπος πού θεραπεύεται είναι η να πουλήσει τα παραπάνω μηχανήματα (παίκτες στην περίπτωση της ΑΕΚ) ή να καλύψει το κενό με νέα χρήματα από αύξηση κεφαλαίου η δανεισμό. 
Οι μέτοχοι, πού, όπως ανέφερα παραπάνω, είχαν ήδη βάλει στα 3.3 εκ. νωρίτερα το καλοκαίρι, αποφάσισαν να καλυφθεί αυτή η «τρύπα» με ισόποση αύξηση κεφαλαίου και δανεισμό. Τον Αύγουστο συζητήθηκε αύξηση 7 εκ. και 7 εκ. νέο δάνειο. Το μεγαλύτερο αυτό ποσό θεωρήθηκε αναγκαίο για να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις του 44 και του «νόμου Ζαγοράκη» ώστε ο καινούργιος πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος (ο οποίος πλέον θα είχε δικαίωμα υπογραφής) να μην είχε τη δαμόκλειο σπάθη της δέσμευσης της περιουσίας του, όπως είχε ο Ντέμης και ο Γιώργος ο Ρόκκας αλλά και να ελευθερωθεί ο Ντέμης από δεσμεύσεις μια και δεν θα είχε πλέον ανάμειξη στη διοίκηση.
Αργότερα μετά τον αποκλεισμό από τα προκαταρκτικά του κυπέλλου UEFA αυτή η διαφορά εσόδων εξόδων αυξήθηκε κατά περίπου 2 εκ. Στους τελευταίους μήνες του 2008 οι μέτοχοι κατέβαλαν γύρω στα 3 ακόμα εκ. ενώ το δάνειο δεν έγινε ποτέ.
Γιατί το ΔΣ αποφάσισε την πώληση της ΑΕΚ για 1 Ευρώ τον Ιανουάριο του 2009;
Η απάντηση συνδέεται άμεσα με την προηγούμενη ερώτηση. Τον Δεκέμβριο του 2008 παρ’ ότι οι μέτοχοι έβαλαν άλλα 3 εκ. μετά τον Αύγουστο ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που εισέφεραν στην ΑΕΚ από τον Μάιο του 2004 στα 28 εκ, η ΑΕΚ αντιμετώπιζε σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας. 
Όπως ανέφερα παραπάνω, οι ταμειακές ανάγκες είχε αποφασιστεί να καλυφθούν απο καινούργια αύξηση κεφαλαίου 7 εκ. και ένα ισόποσο δάνειο ?για το οποίο μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του 2009 είχαμε διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει .
Τον Ιανουάριο ο Γ. Κιντής βλέποντας ότι η οικονομική κρίση είχε περιορίσει το ενδιαφέρον των μετόχων να συνεισφέρουν για ακόμα μια φορά μεγάλα ποσά και δεδομένου ότι υπήρχε διάχυτη η εντύπωση ότι αν οι μέτοχοι δεν στεκόντουσαν εμπόδιο, τότε άλλοι επενδυτές θα έβαζαν τεράστια ποσά στην ΑΕΚ, πρότεινε να καλέσουμε οποιονδήποτε σοβαρό ενδιαφερόμενο να αγοράσει την ομάδα αναλαμβάνοντας απλώς τις υποχρεώσεις της. 
Έτσι δεν θα κατηγορούσε κανείς τούς μετόχους ότι κρατάνε την ΑΕΚ όμηρο και εμποδίζουν άλλους που θέλουν να γιγαντώσουν την ομάδα να το κάνουν. Εάν κάποιος επενδυτής απαιτούσε όλες τις μετοχές της ΠΑΕ για να αναλάβει τις υποχρεώσεις, τότε οι μέτοχοι θα ήταν διατεθειμένοι να χάσουν όλα όσα έβαλαν στην ΑΕΚ προκειμένου να μην εμποδίσουν την άνθηση της ομάδας. 
Εάν πάλι δεν εμφανιζόταν κανείς, τότε θα πρότειναν ένα σχέδιο παρόμοιο με αυτό που είχε η ομάδα Ντέμη το 2004. Αυτό πού κάνει κάθε νοικοκυριό και κάθε σοβαρή επιχείρηση μικρή η μεγάλη : Η ΑΕΚ θα ξόδευε μόνο όσο εισόδημα είχε. Μάλιστα η διοίκηση θα παρουσίαζε το σχέδιο στον κόσμο της ΑΕΚ και θα το έθετε σε ψηφοφορία από όλους όσους είχαν αγοράσει εισιτήρια διαρκείας από το 2004 και μετά. 
Εξυπακούεται ότι σε αυτή την περίπτωση οι μέτοχοι μαζί με το δάνειο που ανέφερα παραπάνω θα κάλυπταν τα έξοδα της ομάδας ενώ μετά το «νοικοκύρεμα» θα ήταν πάντα ανοικτοί σε ενδιαφερόμενους νέους επενδυτές.
Στη συνάντηση των μετόχων η μεγάλη πλειοψηφία δέχτηκε την πρόταση Κιντή η δε απόφαση έγινε δεκτή παμψηφεί από το ΔΣ την ίδια ημέρα. 2 Δυστυχώς ούτε κανείς ενδιαφερόμενος εμφανίστηκε αλλά ούτε το σχέδιο Κιντή εφαρμόστηκε. Μερικές ημέρες μετά το ΔΣ ο τότε πρόεδρος ζήτησε να επιβεβαιώσουν ο μεν μέτοχος που είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την τράπεζα, το ποσό του δανείου, οι δε υπόλοιποι μέτοχοι τα ποσά που θα συνείσφεραν στην αύξηση κεφαλαίου. 
Για το μεν θέμα του δανείου μετά από μια εβδομάδα ήρθε η απάντηση ότι το δάνειο δεν ήταν τελικά σίγουρο και, εάν εγκρινόταν θα ήταν για ένα πολύ μικρότερο ποσό.. Αλλά και από τούς υπόλοιπους μετόχους από ότι γνωρίζω δεν δόθηκε καμία θετική απάντηση για παραπάνω αύξηση κεφαλαίου. Έτσι, μη έχοντας την δυνατότητα να σχεδιάσει ένα πλάνο πού θα κάλυπτε έστω και τις άμεσες ανάγκες τις ομάδας ο Γ. Κιντής παραιτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου.

1. Ένα δάνειο ύψους 6.3 εκ. που προϋπήρχε της Morgan Stanley αποπληρώθηκε από το αυτό και έτσι χρησιμοποιώ τα καθαρό ποσό

 

2. Για την ιστορία πρέπει να αναφέρω ότι ο Ντέμης, ο οποίος δεν συμμετείχε στις συναντήσεις μετά την παραίτηση του, όταν έγινε γνωστή η απόφαση του ΔΣ μας έστειλε γράμμα στο οποίο εξέφραζε τη διαφωνία του με αυτή την απόφαση”.
 
 
 
 
#TAGS MM