Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Αθανασιάδης: Μόνο εμείς μπορούμε να κοντράρουμε τον Ολυμπιακό

ΦΩΤΟ NEWSPORTS.
ΦΩΤΟ NEWSPORTS.

Ο Κλάους γύρισε το χρόνο πίσω, αναφέρθηκε στον ρόλο του στη φετινή ομάδα, στον Αβραάμ Παπαδόπουλο, στην εποχή Σαββίδη, καθώς και στους τρόπους που ο ΠΑΟΚ μπορεί να γκρεμίσει τον Ολυμπιακό.

Αναλυτικά η συνέντευξη στην εφημερίδα “Live Sport”:

Σκέφτεσαι ποτέ πως, αν δεν σκοράρεις, ο ΠΑΟΚ μπορεί να μην κερδίσει;

«Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ. Δεν το είχα καταλάβει, από το Ίντερνετ κατάλαβα πως παίζει ένα τέτοιο θέμα. Είναι μεγάλος βάρος να είσαι βασικός του ΠΑΟΚ, πόσω μάλλον επιθετικός, γιατί όλοι σε περιμένουν να σκοράρεις. Επίσης και όλος ο τρόπος παιχνιδιού καταλήγει σε εσένα και εσύ πρέπει να αξιοποιείς τις ευκαιρίες που σου έρχονται».

Τι θυμάσαι από την ημέρα που πήγες για πρώτη φορά σε προπόνηση των ακαδημιών του ΠΑΟΚ;

«Ήμουν σχολείο και είχα μάθει πως θα δοκιμαζόμουν στον ΠΑΟΚ. Ήμουν 8 στα 9, είχα άγχος απίστευτο και πήγα στην προπόνηση με τον Τόνι Νικέα. Άφησα όλα τα στοιχεία μου και περίμενα να με ειδοποιήσουν. Οι δοκιμές ήταν Μάιο και μετά, στις αρχές της σεζόν, εντάχθηκα στην ομάδα».

Έχεις μπει ποτέ σε λεωφορείο για να πας οπαδική εκδρομή;

«Το μόνο εκτός έδρας που είδα με εκδρομή ήταν ένα παιχνίδι στην Ξάνθη, μαζί με τον τότε συμπαίκτη μου, τον Κώστα τον Μανουσαρίδη».

Ποιο παιχνίδι θυμάσαι ως ball boy;

«Θυμάμαι ένα παιχνίδι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός. Είχα φύγει με γεμάτες τις τσέπες, με αναπτήρες, κινητά, κέρματα. Επίσης ένα ΠΑΟΚ-Άρης, με τον Άρη να έχει κόσμο. Ήμουν ντυμένος Αϊτχόφεν όταν οι Ολλανδοί έπαιξαν μαζί μας στη νίκη με 3-2 και είχα μπει μαζί τους. Στον τελικό με τον Άρη ήμουν ball boy, αλλά μας έβαλαν έξω γιατί ο χορηγός ήθελε να βάλει τα δικά του παιδιά».

Ποια ήταν η απόσταση που κάλυπτες καθημερινά για να προπονείσαι με τον ΠΑΟΚ; Η οικογένειά σου επιβαρύνθηκε πολύ τόσα χρόνια; Αισθάνεσαι ανακούφιση που τους δικαίωσες;

«Έκανα περίπου ογδόντα χιλιόμετρα τη μέρα. Ξεκινούσα το πρωί με λεωφορείο στην Καλαμαριά από το Λάκκωμα, πήγαινα Ευκαρπία για προπόνηση και γυρνούσα 11 το βράδυ στο σπίτι. Οι γονείς μου πέρασαν πολλά, είχαμε ένα μαγαζί στο χωριό, δύσκολες εποχές. Μέρα με τη μέρα, με την απόδοσή μου και τα γκολ, ξέρω πως χαίρονται για τις θυσίες που έκαναν».

Τελικά θα ξανάγραφες ποτέ στο twitter φράση όπως το «σεξ και βία»;

«Ήταν ένα σχόλιο που για εμένα δεν έπρεπε να πάρει έκταση. Φάνηκε πως μερικοί περίμεναν κάτι τέτοιο για να μου επιτεθούν».

Τι σκεφτόσουν όταν «έσκασε» το σκάνδαλο για τα στημένα παιχνίδια;

«Ότι ποτέ δεν πρόκειται να παίξω σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Δεν θα αγωνιζόμουν σίγουρα. Μετά το 2004 και την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού, πίστευα πως θα είναι καλύτερα. Αλλά από ό,τι φάνηκε δεν επηρεάστηκαν τα παιδιά και συνέχισαν να λειτουργούν στο ίδιο τέμπο».

Με τον Αβραάμ Παπαδόπουλο είστε από το ίδιο χωριό. Μήπως είστε και συγγενείς;

«Είμαστε μακρινοί συγγενείς. Από γιαγιάδες, παππούδες. Έχουμε πολύ καλή σχέση, πριν από λίγο μιλήσαμε, γύρισε από Αμερική. Οπότε μπορούμε, βρισκόμαστε. Θα ήθελα να τον έχω συμπαίκτη. Είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες αμυντικούς και εξαιρετικός άνθρωπος. Άσχετα αν βγάζει νεύρο στο γήπεδο, σαν παιδί είναι διαμάντι.».

Ο Σάντος σε έστειλε δανεικό, ο Σάντος σε καλεί, αλλά δεν σε βάζει ποτέ. Μήπως τελικά δεν σε πιστεύει; Αισθάνεσαι κάτι τέτοιο;

«Δεν θέλω να το σκέφτομαι έτσι. Όντως το έχω πει ξανά, είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές που έχω δουλέψει. Εγώ λέω πως θα μου δοθεί η ευκαιρία να παίξω στην Εθνική».

Τώρα που υπάρχει Σαββίδης, αισθάνεσαι πως μπορείς να παραμείνεις περισσότερα χρόνια στην ομάδα; Απομακρύνεται η ιδέα του εξωτερικού, ή τελικά αυτό που μετράει, είναι το επίπεδο του ελληνικού Πρωταθλήματος;

«Πρώτος λόγος είναι το ελληνικό πρωτάθλημα και γι αυτό θέλω να φύγουν οι Έλληνες στο εξωτερικό. Αν το πρωτάθλημα γίνει ανταγωνιστικό, κανένας δεν θα ψάχνεται για να φύγει. Από την άλλη, όταν έχεις έναν μεγαλομέτοχο στην ομάδα σου, νιώθεις πιο ασφαλής και θέλεις να μείνεις περισσότερο στην ομάδα. Δεν αποκλείω να μείνω σε όλη μου την καριέρα στον ΠΑΟΚ. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει».

Είσαι από τα «μικρά» συμβόλαια του ΠΑΟΚ. Αισθάνεσαι αδικημένος;

«Καθόλου. Εγώ ξέρει πως ο ΠΑΟΚ, όταν πηγαίνεις καλά, σε επιβραβεύει. Εσύ είσαι αυτός που θα καθορίσεις τι θα παίρνεις μέσα από την εικόνα σου στο γήπεδο».

Τελικά τα συστήματα πόσο μετράνε σε έναν αγώνα; Και τι έγινε που ο ΠΑΟΚ παίζει 4-4-2 και όχι 4-3-3; Μήπως οι παίκτες και τα χαρακτηριστικά τους ορίζουν το σύστημα;

«Τα συστήματα δεν μετράνε τόσο πολύ στον αγωνιστικό χώρο. Όλα μοιάζουν μεταξύ τους. Σημασία έχει η ομάδα να μπορεί να αφουγκράζεται το πλάνο. Ουσιαστικά, ο παίκτης καθορίζει το σύστημα μέσα από τις επιλογές του προπονητή του».

Τι πρέπει να κάνει ο ΠΑΟΚ αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά για να χτυπήσει τον Ολυμπιακό;

«Πρέπει να γίνει πιο δυνατός. Αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά. Καταλαβαίνουν όλοι πως πρέπει να έρθουν ποιοτικοί ποδοσφαιριστές και να δουλέψει η ομάδα. Εξωαγωνιστικά, η λεπτομέρεια είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Προπονητικά κέντρα, οργάνωση. Αν είσαι δυνατός αγωνιστικά, μπορείς να κερδίσεις και τη διαιτησία. Στον αγώνα του Βικελίδης η διαιτησία μας νίκησε, αλλά θα καλύτερη ομάδα από τότε».

Πολλοί λένε πως τώρα που πληρώνεστε στην ώρα σας δεν μπορείτε να έχετε δικαιολογίες. Πώς το εισπράττεις αυτό;

«Είναι λίγο ακραία η προσέγγιση. Είτε πληρωνόμαστε στην ώρα μας είτε όχι, όταν μπαίνουμε στο γήπεδο δεν μπορούμε να σκεφτούμε αν πληρωνόμαστε ή όχι. Όπως δεν αποτελεί δικαιολογία όταν χάνεις επειδή είσαι απλήρωτος. Σίγουρα πάντως έχουμε λιγότερα πράγματα να σκεφτούμε αυτή την εποχή. »

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να γίνει το μονοπώλιο της Βόρειας Ελλάδας; Το πραγματικό ελληνικό ντέρμπι να είναι αυτό με τον Ολυμπιακό;
«Αυτό ισχύει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να κοντράρουμε τον Ολυμπιακό».

Προτιμάς μια στρατηγική να έρθουν λίγοι και καλοί μεγάλοι παίκτες με τον ΠΑΟΚ να ποντάρει και στα δικά του παιδιά, ή μια στρατηγική που ο ΠΑΟΚ θα αγοράσει πολλούς μεγάλους παίκτες για να ανέβει άμεσα επίπεδο;
«Πρέπει να στηρίζεις τα δικά σου παιδιά. Χρειάζεται ο ΠΑΟΚ μεγάλες μεταγραφές, αλλά και να στηρίζει τα παιδιά του. Μόνο κέρδος έχεις σε αυτήν την περίπτωση. Οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές θα βοηθήσουν τα δικά μας παιδιά να πετύχουν ακόμα περισσότερα».

Εσένα ποιοι σε βοήθησαν;
«Εγώ ήμουν τυχερός γιατί είχα συμπαίκτες Ζαγοράκη, Βρύζα, Γεωργιάδη, Κοντρέρας, Γκαρσία, Σαλπιγγίδη και όλα αυτά σε ηλικία που μάθαινα γρήγορα. Πολλές προπονήσεις, αγώνες δίπλα σε αυτούς τυος ανθρώπους. Ο Ζαγοράκης έδινε μια δυναμική μέσα στο γήπεδο, όπως και ο Γκαρσία. Έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά μέσα στο γήπεδο. Ο Κοντρέρας έδινε ηρεμία. Με τον Ζήση κάναμε μαζί τελειώματα και τον χάζευα. Ο Γεωργιάδης ήταν απίστευτος, ο τρόπος που έβγαζε σέντρες και ασίστ γενικότερα. Από όλους έχω πάρει πράγματα».

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε