Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Η νέα πρόταση της FIBA για τα “παράθυρα” – Δεσμεύτηκε να απαντήσει η Ευρωλίγκα

Η νέα πρόταση της FIBA για τα “παράθυρα” – Δεσμεύτηκε να απαντήσει η Ευρωλίγκα

Η FIBA απάντησε στην πρόταση της Ευρωλίγκας για μετακίνηση των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον Ιούλιο με την οποία δεν ήταν σύμφωνη, με αντιπρόταση.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία ψάχνει τη λύση για τα “παράθυρα” και θέλει να είναι κοινής αποδοχής, ώστε να μην υπάρχουν απουσίες παιχτών.

Στις δύο εβδομάδες για τις οποίες προέκυψε η διαφωνία η FIBA πρότεινε η EuroLeague να ορίσει όλα τα δικά της παιχνίδια την Τρίτη (αντί για Πέμπτη και Παρασκευή) και η Παγκόσμια Ομοσπονδία να μεταφέρει τους αγώνες των εθνικών ομάδων την Παρασκευή και αυτούς της Πέμπτης.

Η αλλαγή είναι για οκτώ αγώνες τον Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο και θα απελευθερωθούν οι αθλητές από παράλληλες υποχρεώσεις.

Οι προτεινόμενες ημερομηνίες

Πρώτο “παράθυρο” τον Νοέμβριο του 2017

Τρίτη 21 Νοεμβρίου: Αγώνες EuroLeague

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου: Μετάβαση

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου: Προπόνηση παικτών με Εθνική

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου: Πρώτος αγώνας Προκριματικών

Κυριακή – Δευτέρα 26 – 27 Νοεμβρίου: Δεύτερος αγώνας Προκριματικών

Τρίτη 28 Νοεμβρίου: Επιστροφή παικτών στις ομάδες τους

Δεύτερο “παράθυρο” τον Φεβρουάριο του 2018

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου: Όλοι οι αγώνες της EuroLeague

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου: Μετάβαση

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου: Προπόνηση παικτών με Εθνική

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου: Πρώτος αγώνας προκριματικών

Κυριακή – Δευτέρα 25-26 Φεβρουαρίου: Δεύτεροι αγώνες Προκριματικών

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου: Επιστροφή παικτών στις ομάδες τους

Ακολούθως προέκυψε η απάντηση της Ευρωλίγκας τονίζοντας ότι εκτιμά αυτή την κίνηση και θα απαντήσει:

“H Ευρωλίγκα δέχτηκε την πρόταση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας σε ό,τι αφορά τα αποκαλούμενα “FIBA windows” και την παρέμβασή τους στο πρόγραμμα των ομάδων στα εθνικά πρωταθλήματα και τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους. Η Ευρωλίγκα και οι ομάδες της εκτιμούν τη συγκεκριμένη κίνηση, αφού για πρώτη φορά -και παρά τις αντιπροτάσεις που παρουσίασε τα τελευταία χρόνια, αρχής γενομένης από το 2012- η FIBA έκανε πρόταση.

Παρά το γεγονός ότι οι προηγούμενες αντιπροτάσεις της Ευρωλίγκας δεν ελήφθησαν ποτέ υπόψη ή απορρίφθηκαν απευθείας από τη FIBA, η τελευταία πρόταση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας θα εξεταστεί διεξοδικά από τις ομάδες της Ευρωλίγκας και τους μετόχους της ECA. Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωλίγκα θέλει να αναφέρει τα εξής:

– Η πρόταση της FIBA δεν δίνει λύση στο βασικό ζήτημα που αφορά τα “παράθυρα”, δηλαδή την απουσία των καλύτερων παικτών κατά τη διάρκεια των προκριματικών αγώνων. Το πρόβλημα παραμένει.

– Η πρόταση βάζει έξτρα πίεση στους παίκτες, με δεδομένο ότι απαιτεί από αυτούς να δίνουν πολλά παιχνίδια σε περιορισμένο χρόνο και χωρίς ημέρες ανάπαυσης, με μεγάλα ταξίδια στο ενδιάμεσο. Σαν παράδειγμα, οι παίκτες ενδεχομένως να χρειαστεί να δώσουν έξι ματς σε 10 μέρες στα “παράθυρα” του Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένων των Κυπέλλων στις χώρες τους, των αγώνων της Ευρωλίγκας και των εθνικών ομάδων. Ορισμένα, μάλιστα από τα ταξίδια που είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιήσουν οι αθλητές απαιτούν 30 ή 40 ώρες, ακόμα και 50 ώρες σε ορισμένες περιπτώσεις!

Η Ευρωλίγκα και οι ομάδες της θα απαντήσουν στην πρόταση της FIBA τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, ενώ παραμένουμε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συζήτηση και αξιολόγηση άλλων προτάσεων που θα λύσουν το βασικό πρόβλημα που έχει να κάνει με το καλεντάρι του 2017 που κάνει απίθανη τη συμμετοχή των παικτών στις εθνικές ομάδες τους”.

Μπάσκετ Τελευταίες ειδήσεις