Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Προς τιμήν του Ίβκοβιτς! “Είμαι Ολυμπιακός. Σπανούλης, το μεγαλύτερο παλικάρι”

Προς τιμήν του Ίβκοβιτς! “Είμαι Ολυμπιακός. Σπανούλης, το μεγαλύτερο παλικάρι”
Eurokinissi

Πέρασε από αρκετούς πάγκους, αλλά ο Ίβκοβιτς δήλωσε οπαδός του Ολυμπιακού. Ο “σοφός” μίλησε ενόψει του φιλικού που θα γίνει προς τιμήν του στις 20 Σεπτεμβρίου στο ΣΕΦ, την κατάκτηση της Euroleague το 2012, αλλά και τον Βασίλη Σπανούλη.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς επέστρεψε στο ΣΕΦ, με αφορμή το φιλικό παιχνίδι που θα διοργανώσει προς τιμή του η ΚΑΕ Ολυμπιακός στις 20 Σεπτεμβρίου.

“Χαίρομαι που είμαι εδώ κοντά σας, είναι μεγάλη τιμή μου και ευχαριστώ που ήρθατε. Είμαστε τρεις εβδομάδες πριν τον αγώνα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Ολυμπιακό, τους προέδρους, που δέχτηκαν να διοργανώσουν αυτό το παιχνίδι. Μπορώ να πω πως μετά από τόσα χρόνια, τόσες ομάδες, τόσους παράγοντες και τόσους φιλάθλους και παίκτες, είμαι τυχερός που τους συνάντησα όλους. Είχα τη φιλοσοφία να μη δουλέψω ποτέ δύο φορές στην ίδια ομάδα, αλλά δικαιώθηκα όταν μετά από 15 χρόνια επέστρεψα στον Ολυμπιακό και πιστεύω πως ο ίδιος είμαι Ολυμπιακός”, τόνισε ο “Ντούντα” και πρόσθεσε: “Θα προσπαθήσω να μαζέψουμε μία ομάδα παικτών που θα είναι σε επίπεδο Ευρωλίγκας, δεν θέλω να πω ΝΒΑ, με παίκτες που θα είναι από Φενέρμπαχτσε, από ΤΣΣΚΑ, από Εφές και άλλους διεθνείς της Σερβίας. Πιστεύω πως οι περισσότεροι θα έρθουν, θα μας κάνουν την τιμή για να είναι αυτή η γιορτή όσο γίνεται καλύτερη και μεγαλύτερη. Πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός έχει τους καλύτερους φιλάθλους και τους καλώ να έρθουν σε αυτό το παιχνίδι που είναι φιλανθρωπικό, για να συγκεντρώσουμε περισσότερα χρήματα. Θα πάνε στο ?Χαμόγελο του Παιδιού? από την Ελλάδα και σε ένα νοσοκομείο του Βελιγραδίου. Περιμένω και από εσάς, τα ΜΜΕ, όπως είχαμε τέλεια συνεργασία τόσα χρόνια μία βοήθεια. Θα είμαι εδώ συνέχεια μετά τις 10 Σεπτεμβρίου και θα είμαι στη διάθεσή σας”.

Για το ευρωπαϊκό του 2012 είπε: “Αλλάξαμε πολύ την ομάδα, μειώθηκε το μπάτζετ, αλλά είχαμε έναν πολύ καλό κορμό Ελλήνων παικτών. Μια πλήρης ομάδα πρέπει να έχει γηγενείς παίκτες. Πιστεύω πως αυτή η γενιά, μαζί με τον Σπανούλη έδωσε πάρα πολλά και είναι ακόμη μαζί και τους εύχομαι να συνεχίσουν έτσι”.

Για τον νυν αρχηγό του Ολυμπιακού, Βασίλη Σπανούλη δήλωσε: “Ήμουν τυχερός που συνεργάστηκα με τόσους μεγάλους παίκτες. Μη μου ζητήσετε να ξεχωρίσω κάποιον. Από όλους αυτούς όμως, αν έπρεπε να ξεχωρίσω τον πιο επαγγελματία, το πιο παλικάρι από όλους, ήταν ο Βασίλης. Θυμάμαι έναν αγώνα με την ΤΣΣΚΑ Δεκέμβριο, που μας είπαν οι γιατροί πως θα είναι έτοιμος τον Ιανουάριο και βλέπουμε, αλλά εκείνος ήθελε να παίξει και έπαιξε”.

Για τον εμβληματικό αρχηγό του Ολυμπιακού στο παρελθόν, Αργύρη Καμπούρη, ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα στους καλεσμένους και την κοινή αγάπη τους για τα περιστέρια (σ.σ. ο Ντούντα κόλλησε το “μικρόβιο” της εκτροφής λευκών περιστεριών στον Καμπούρη από τα χρόνια που συνεργάστηκαν στον Ολυμπιακό, είπε: «Εχουμε κάνει δύο αγώνες μεταξύ μας με τα περιστέρια μας και τον κέρδισα και τις δύο! Είχαμε φτιάξει και δύο Κύπελλα, αλλά στο τέλος του έδωσα το ένα, για να έχουμε από ένα γιατί είναι φίλος μου!”

Ερωτηθείς για το πώς είναι η ζωή του τώρα, απάντησε: “Το μπάσκετ είναι η ζωή μου. Το πόσο μου λείπει είναι δύσκολο να σας πω. Αν με ρωτάτε αν μπορώ χωρίς το μπάσκετ, ναι? μπορώ. Σαν προπονητής δεν ήμουν επαγγελματίας. Ένας επαγγελματίας το Σαββατοκύριακο κάνει άλλα πράγματα, εγώ αφιέρωσα όλη τη ζωή μου για το μπάσκετ και τώρα βρίσκω χρόνο να κάνω πράγματα που είχα παραμελήσει. Μου λείπουν πολύ οι άνθρωποι του μπάσκετ, αλλά έχω συνέχεια επαφή μαζί τους. Γι? αυτό μπορούσε και να μη γίνει αυτό το αποχαιρετιστήριο παιχνίδι”.

Σπανούλης: “Με άλλαξε ο Ίβκοβιτς”

Το λόγο πήρε και ο  αρχηγός του Ολυμπιακού, Βασίλης Σπανούλης, στη συνέντευξη Τύπου, στο ΣΕΦ λέγοντας: “Με άλλαξε ο Ιβκοβιτς”. “Ό,τι και να πω για τον κόουτς είναι λίγο. Δεν χρειάζεται εγώ να πω για την ανεκτίμητη αξία του, όχι μόνο για τον Ολυμπιακό, αλλά για το παγκόσμιο μπάσκετ. Δεν είναι μόνο οι τίτλοι του, αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι πόσοι παίκτες αναδείχθηκαν από εκείνον και δεν θα ήταν οι ίδιοι αν δεν περνούσαν από τα χέρια του. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που ήμουν υπό τις οδηγίες του και καταφέραμε να κάνουμε κάτι μεγάλο μαζί. Αυτό το φιλικό ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει ο Ολυμπιακός. Θα ήθελα το γήπεδο να γεμίσει, άλλωστε ο αγώνας έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα και θα είναι το πρώτο φιλικό στην Αθήνα. Ελπίζω το φιλικό να είναι αντάξιο της προσφοράς και όλων όσων έχει δώσει σαν παίκτες και σαν ανθρώπους σε όλους εμάς ο Ντούσαν Ίβκοβιτς”, είπε αρχικά ο Σπανούλης και πρόσθεσε:

“Αυτό που έφερε ο κόουτς το 2010 και την επόμενη χρονιά είναι μια τρομερή αυτοπεποίθηση. Ήταν μια ομάδα που είχε παιδιά που δεν είχαν εμπειρία, αλλά κατάφερε να τα ρίξει στους αγώνες και πήρε το 100%. Καταφέραμε να χτίσουμε μια ομάδα που ήταν αξιοζήλευτη. Αυτό που μου έλεγε είναι πως πρέπει να είμαι παράδειγμα για τους υπόλοιπους. Όταν είσαι αρχηγός, πρέπει να είσαι έτσι. Να πηγαίνω πρώτος στην προπόνηση και να φεύγω τελευταίος. Ο κόουτς με άλλαξε πάρα πολύ. Μου έδωσε ψυχολογία, μου έβγαλε τον καλύτερό μου εαυτό, με στήριξε σε καλές και άσχημες στιγμές, γιατί πάντα υπάρχουν και οι κακές στιγμές. Για έναν παίκτη όταν έχει έναν τέτοιο προπονητή, του ανεβάζει πολύ την ψυχολογία και μετά είναι εύκολο να παίξεις το καλύτερο μπάσκετ που μπορείς. Επίσης μου έδωσε ελευθερία στο παιχνίδι μου και για πρώτη φορά στην καριέρα μου στηρίχτηκε μία ομάδα πάνω μου. Οι συμβουλές του ήταν πάντα στο μυαλό μου, πάντα σκεφτόμουν πώς θα του ανταποδώσω την εμπιστοσύνη και πώς θα τον δικαιώσω”.

Καταλήγοντας, απάντησε στην ερώτηση αν ο θαυμασμός του για τον “Ντούντα”, τον οδηγήσει στην προπονητική. “Αυτή τη στιγμή σκέφτομαι μόνο το μπάσκετ και η επιθυμία μου να κατακτήσω κι άλλα πράγματα με την ομάδα είναι μεγάλη. Αυτή τη στιγμή δεν το σκέφτομαι, όταν θα έρθει εκείνη η στιγμή θα δούμε”.

Μπάσκετ Τελευταίες ειδήσεις