Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Δείξε μου τον πρόεδρό σου, να σου πω ποιος είσαι…

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Ο πρόεδρος της ΑΕΚ χαρακτήρισε τον τελικό κυπέλλου ως «παιχνίδι της 20ετίας για την Ένωση», αλλά ο Γιάννης Φουρνάρος θυμάται τουλάχιστον 18 πιο σημαντικά ραντεβού σε αυτό το διάστημα.

Τα ραντεβού της ΑΕΚ με την ιστορία την τελευταία 20ετία (από το 1991 και μετά):
 
6-11-91: ΑΕΚ – Σπάρτακ Μόσχας 2-1. Η ΑΕΚ ανατρέπει την εις βάρος της κατάσταση, προκρίνεται στην επόμενη φάση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και ο προπονητής της ξεσπά σε λυγμούς, από την ένταση και το κοινό που παραληρεί.
 
6-6-93: ΑΕΚ – Ολυμπιακός 3-1. Η ΑΕΚ γράφει ιστορία. Με νίκη επί του Ολυμπιακού κατακτά το πρωτάθλημα και παράλληλα γίνεται η δεύτερη ομάδα, μετά τον Άρη, που ολοκληρώνει μία σεζόν εντός έδρας έχοντας μόνο νίκες.
 
16-4-94: Απόλλων Καλαμαριάς – ΑΕΚ 1-2. Η ΑΕΚ αναδεικνύεται πρωταθλήτρια για τρίτη διαδοχική σεζόν, επίτευγμα που είναι μοναδικό στην ιστορία της.
 
10 και 24-8-94: ΑΕΚ – Γκλάσκοου Ρέιντζερς 2-0 και 0-1. Με δύο νίκες η Ένωση, στην τρίτη διαδοχική της απόπειρα, εξασφαλίζει για πρώτη φορά τη συμμετοχή της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, εξασφαλίζοντας παράλληλα τα έσοδα από τους χρυσοφόρους ομίλους.
 
3-1-96: Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1-3. Η ΑΕΚ ισοπεδώνει για το θεσμό του κυπέλλου τον Ολυμπιακό, οδηγώντας τον Γιώργο Σιδέρη στην περίφημη δήλωση: “Ευτυχώς που ο διαιτητής απέβαλε παίκτες της ΑΕΚ και σταμάτησαν μόνο στα τρία γκολ”.
 
13-1-97: ΑΕΚ – Ολυμπιακός 2-0. Η επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η ΑΕΚ απέναντι στη σύγχρονη ιστορία της σε ένα παιχνίδι που κανείς δεν γίνεται να ξεχάσει.
 
16-4-97: ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 0-0 (5-3 πεν). Τίτλος για την ΑΕΚ με τον Πέτρο Ραβούση στον πάγκο (τo super cup στην έναρξη της σεζόν δεν έχει την ίδια αίγλη).
 
20-3-98: Λοκομοτίβ Μόσχας – ΑΕΚ 2-1. Η ΑΕΚ αποκλείεται από τους Μοσχοβίτες και χάνει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ημιτελική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης 21 χρόνια μετά.
 
7-4-99: Παρτίζαν – ΑΕΚ 1-1. Η πρωτοβουλία του Δημήτρη Μελισσανίδη να ταξιδέψει η ΑΕΚ στο εμπόλεμο Βελιγράδι, για να δείξει τη συμπαράσταση της Ελλάδας στο λαό της Σερβίας, αποτελεί ένα παιχνίδι ραντεβού με την ιστορία.
 
23/11 και 7/12-00: Μπάγερ Λεβερκούζεν – ΑΕΚ 4-4 και 0-2. Η Ένωση γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που αποκλείει Γερμανούς σε νοκ άουτ αγώνες (η Δυναμό Δρέσδης ήταν ανατολικογερμανοί το 1989-90).
 
27-4-02: ΑΕΚ – Ολυμπιακός 2-1. Η Ένωση μία εβδομάδα μετά από την απώλεια του πρωταθλήματος με την ήττα 4-3 στο ίδιο γήπεδο, από τον ίδιο αντίπαλο, επιστρέφει και κατακτά το κύπελλο Ελλάδας.
 
2 και 22-10-02: ΑΕΚ- Ρεάλ Μαδρίτης 3-3 και 2-2. Η ΑΕΚ απέναντι στον γαλαξία αστέρων της βασίλισσας δίνει μοναδικές παραστάσεις.
 
27-8-03: ΑΕΚ – Γκρασχόπερς 3-1. Βαθιά οικονομική ανάσα για την ΑΕΚ η εξασφάλιση της συμμετοχής της στους ομίλους του τσάμπιονς λιγκ.
 
13-10-04: Επιστροφή εις την Πόλιν. Ταξίδι της ΑΕΚ στην Κωνσταντινούπολη για τον εορτασμό των 80 χρόνων.
 
1-11-06: ΑΕΚ – Λιλ 1-0. Μετά από 21 αποτυχημένες προσπάθειες, ο Νίκος Λυμπερόπουλος δίνει στην ΑΕΚ την πρώτη νίκη στην ιστορία της στο θεσμό του τσάμπιονς λιγκ.
 
21-11-06: ΑΕΚ – Μίλαν 1-0. Το κατάμεστο ολυμπιακό στάδιο και η νίκη επί της μετέπειτα πρωταθλήτριας Ευρώπης καθιστούν εκείνο το βράδυ για τους φίλους της ομάδας, ένα από τα μεγαλύτερα της ιστορίας της.
 
30-4-08: ΑΕΚ – Ολυμπιακός 4-0. Η μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού, στο πρωτάθλημα, και παράλληλα η έναρξη της αντεπίθεσης για την κατάκτηση του τίτλου.
 
2-5-09: ΑΕΚ – Ολυμπιακός 4-4, (14-15 πεν). Στον τελικό των τελικών, η ΑΕΚ χάνει την ευκαιρία να στεφθεί κυπελλούχος Ελλάδας, αν και είχε προηγηθεί με 2-0 στο ξεκίνημα.
 
Για διαφορετικούς λόγους, σε διαφορετικές στιγμές, λόγω των εκάστοτε συνθηκών, θα μπορούσε κάποιος να χρίσει τους παραπάνω αγώνες, ως τελικούς, ως παιχνίδια της χρονιάς ή της 20ετίας… Ίσως να έχω ξεχάσει και κάποια σημαντικά ραντεβού ακόμη.
 
30-4-2011: ΑΕΚ – Ατρόμητος… Τελικός κυπέλλου Ελλάδας. Το παιχνίδι της 20ετίας για την ΑΕΚ, σύμφωνα με τον πρόεδρό της. Αυτός ο άνθρωπος πιστεύει ότι θα δώσει όραμα στους οπαδούς (έχουν ζήσει ή έχουν ακούσει, αν είναι μικρότερης ηλικίας, για τα παιχνίδια μέσα από τα οποία η ομάδα τους έχει αναδειχθεί εκ των κορυφαίων) και θα δημιουργήσει εταιρεία λαϊκής βάσης, με 100 χιλιάδες συμμετέχοντες, οι οποίοι αφού καταθέσουν 50 ευρώ έκαστος, θα τον επιλέξουν και ως πρόεδρο. Χαρακτηρίζοντας το δεδομένο, το αυτονόητο ως παιχνίδι της 20ετίας. Για τον Ατρόμητο (με κάθε σεβασμό προς το σύλλογο του Περιστερίου) σίγουρα είναι το παιχνίδι της 20ετίας, έστω κι αν τα μέλη του δεν το αναφέρουν. Μάλλον ο πρόεδρος της ΑΕΚ δεν έχει αντιληφθεί τον ψυχισμό, το συναισθηματισμό, την κουλτούρα και την περηφάνεια των φίλων της ομάδας που προΐσταται. Παραφράζοντας τη λαϊκή ρήση: Δείξε μου τον πρόεδρο σου, να σου πω ποιος είσαι…

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε