Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Δειλός όχι, φιλόδοξος ναι

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Για το όνειρο που θέλει να ζήσει στον πάγκο της ΑΕΚ μίλησε στην παρουσίαση του ο Μανόλο Χιμένεθ, ενώ για τις δυσκολίες τόνισε: “Δεν είμαι δειλός”. Τι είπε για Βαλβέρδε, Μπάγεβιτς, Φερέρ και Μέσι.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ομάδας, Σταύρος Αδαμίδης, ο οποίος τόνισε: “Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση σήμερα εκ μέρους του ΔΣ της ΠΑΕ ΑΕΚ κι όλων των Ενωσιτών να καλωσορίζω τον κύριο Χιμένεθ και τους συνεργάτες του. Είναι ίσως η πιο δύσκολη επιλογή που κάναμε και θα δώσουμε στο νέο προπονητή όλα τα εχέγγυα για να πετύχει στο έργο του. Οι στόχοι του συμβαδίζουν με αυτούς της ομάδας. Στη συνάντηση που είχαμε μας εντυπωσίασε με τις γνώσεις του και το σχέδιό του. Με έχει εντυπωσιάσει πολύ, είναι ένας άνθρωπος μεθοδικός, εργατικός και νέος. Ευχόμαστε στον κύριο Χιμένεθ υγεία και δύναμη, που σίγουρα θα χρειαστεί. Θα του παρέχουμε όλες τις συνθήκες για να πετύχει”.
 
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Ισπανός τεχνικός για να ακολουθήσουν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Αναλυτικά:
 
“Θα προσπαθήσω να προσαρμοστώ στην ΑΕΚ και στην καθημερινότητα. Θέλω να σας πω για ποιο λόγο επέλεξα να φύγω από το ισπανικό πρωτάθλημα και να έρθω στην Ελλάδα. Η πρώτη συνάντηση που είχα με τον πρόεδρο ήταν ξεκάθαρη η ιδέα μου να δουλέψω στην ΑΕΚ. Με ενδιαφέρουν οι σύλλογοι που έχουν διάθεση και στόχο να βελτιωθούν και να καλυτερέψουν. Πολλές φορές τα αποτελέσματα εξαρτώνται από συγκυρίες. Το σημαντικό είναι να υπάρχει ζήλος για να δώσουμε χαρά στους φιλάθλους. Θα μπορούσα να έχω δουλέψει σε άλλα πρωταθλήματα με περισσότερα λεφτά. Όμως πέρα από το οικονομικό με προσέλκυσε η ιδέα να κάνουμε πράγματα μακροπρόθεσμα”.
“Εγώ θέλω μέσα στην ΑΕΚ να εξελιχθώ, να βελτιωθώ. Θα βάλω το 100% του συναισθήματός μου, θα τα δώσω όλα στην ΑΕΚ. Θέλω να σας ευχαριστήσω για το σεβασμό που μου δείξατε το διάστημα που έγιναν οι διαπραγματεύσεις. Είναι σημαντικό να πληροφορούνται οι φίλαθλοι για ό,τι συμβαίνει στην ομάδα. Ελπίζω να έχουμε καλη συνεργασία. Οποιαδήποτε ερώτηση θέλετε να κάνετε στη διάθεσή σας”.

Από που συλλέξατε πληροφορίες για την ΑΕΚ;

“Από την πρώτη στιγμή που έμαθα για την ΑΕΚ, πήρα dvd. Πήρα και πληροφορίες από ανθρώπους που γνωρίζουν την ΑΕΚ γιατί ήθελα να έχω προσωπική άποψη. Σίγουρα δεν μπορούν από την πρώτη στιγμή να γίνουν δραστικές αλλαγές. Σημασία έχει να υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ μας και με τον καιρό να αλλάξουμε τα πράγματα. Εμένα με εντυπωσίασε από τους παίκτες ότι προπονήθηκαν με μεγάλη όρεξη. Σημαντικό είναι να έχουμε τη θέληση να κερδίζουμε”

Ξεκινάτε τη θητεία σας με ανταγωνιστικά παιχνίδια.

“Σίγουρα όλες οι μεγάλες ομάδες θέλουν να παίζουν σημαντικά παιχνίδια. Εχω σεβασμό για όλες τις ομάδες, είτε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας βρίσκονται είτε στην τελευταία. Αυτό θέλω και από τους άλλους”.

Τί αλλαγές θέλετε να περάσετε στην ομάδα, όσον αφορά στη νοοτροπία και ποιοί είναι οι στόχοι;

“Όταν υπάρχουν καλές ομάδες σε ένα πρωτάθλημα, παρόλο που είναι νωρίς είναι σημαντικό όταν υπάρχει διαφορά. Εκείνο που θέλω από την ομάδα είναι να μη νιώθουν ποτέ ότι έχει χαθεί κάτι γιατί πάντα υπάρχει η δυνατότητα. Το σημαντικότερο είναι τα δίνουμε όλα σε κάθε παιχνίδι, να είμαστε ικανοποιημένοι από τον εαυτό μας, και στο τέλος θα δούμε την προσπάθεια. Ο σημαντικότερος στόχος είναι να κερδίσουμε το επόμενο παιχνίδι. Δεν θέλουμε να βάλουμε άλλους στόχους. Μία νίκη είναι καλό να ακολουθείται από μία νίκη, ωστόσο αν υπάρχει μία ήττα καλό είναι να ακολουθήσει νίκη”.

Τί θέλετε να πετύχετε στην ΑΕΚ αυτά τα δύο χρόνια. Ποιό είναι το πλάνο;

“Όταν υπέγραψα γνώριζα καλά ότι δεν είμαι αυτός που κάνει τις αλλαγές ή τις προσθήκες. Αυτό δεν σημαίνει ότι πετάμε τη χρονιά. Θα το παλέψουμε, σίγουρα θα είμαστε πολύ πιο φιλόδοξοι τη νέα χρονιά”.

Περιμένετε κάποια ενίσχυση από τη διοίκηση στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου;

“Θέλω να γνωρίσω την ομάδα καταρχήν, δεν αρκούν κάποιες προπονήσεις ή dvd. Μεταγραφή θα κάνουμε όταν χρειάζεται και όταν θα είναι η κατάλληλη στιγμή, η μεταγραφή δεν είναι θέμα καπρίτσιου, να κάνουμε για να κάνουμε. Όταν θα θέλω να ζητήσω κάτι από τον πρόεδρο θα γίνει συζήτηση. Τώρα θέλω σκληρή δουλειά”.
 

Τί είδατε στα 4 νέα παιδιά που προωθήσατε στην πρώτη ομάδα και ποιό είναι το πλάνο για την αξιοποίηση των ακαδημιών;

“‘Ενα από τα πράγματα που με έκαναν να έρθω στην ΑΕΚ είναι ότι δούλεψα 8 χρόνια στην προηγούμενη ομάδα μου. Από τις ακαδημίες βγήκαν 15 ποδοσφαιριστές. Στόχος μου είναι και το έχω συζητήσει με τον πρόεδρο, ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα και τους αγώνες να μπορέσω να δουλέψω με τις ακαδημίες. Με αυτούς τους 4 παίκτες βασίστηκα στην ενημέρωση που είχα από τους ανθρώπους της ΑΕΚ, τους γνωρίζω πολύ λίγο αλλά με τον καιρό θα τους γνωρίσω καλύτερα. Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι θα πάνε στην πρώτη ομάδα και θα θριαμβεύσουν. Η ΑΕΚ ανοίγει την αγκαλιά της σε οποιαδήποτε εθνικότητα, θέλουμε όμως περισσότερο να ταυτιστεί με το ελληνικό ποδόσφαιρο”.

Με τι όπλα μπορεί η ΑΕΚ να κάνει την υπέρβαση και να ξεπεράσει τους Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό που είναι οικονομικά πιο εύρωστοι.

“Το όπλο μας είναι να προσπαθήσουμε βελτιωθούμε μέσα από τη δουλειά. Με τη δουλειά και τη βοήθεια του Θεού πιστεύω ότι μετά από ένα μεταβατικό στάδιο θα μπορέσουμε να παλέψουμε για τίτλους. Εμένα η φιλοσοφία μου γενικά στη ζωή είναι να παλεύεις για αυτό που αγαπάς και τουλάχιστον στο τέλος να ξέρεις ότι πάλεψες”.

Έχετε μιλήσει με Βαλβέρδε και Φερέρ για να πάρετε πληροφορίες για την ΑΕΚ;

“Όλοι αυτοί είναι φίλοι μου. Με τον Βασίλη Τσιάρτα που είναι φίλος μου, μου τα παρουσίασε με ωραίο τρόπο. Ο Φερέρ μου έδωσε συγχαρητήρια για την απόφασή μου να έρθω. Σε σχέση με τον Φερέρ και τον Βασίλη, το σημαντικό είναι ότι μου μίλησαν καλά για την ΑΕΚ. Σε σχέση με τον Βαλβέρδε, είναι φίλος μου, μέσα στο γήπεδο είμαστε αντίπαλοι, στο δρόμο και στη ζωή είμαστε φίλοι”.

Κάποια συμβόλαια παικτών πρώτης γραμμής είναι στον αέρα. Αλλάζουν τα δεδομένα με τον ερχομό του;

“Θα έχει βάρος η γνώμη μου. Μιλάμε για σημαντικούς παίκτες, διαφορετικά η διοίκηση δεν θα είχε ξεκινήσει συζητήσεις για ανανέωση. Εάν ο Θεός το θέλει θα μείνω στην ΑΕΚ για δύο χρόνια τουλάχιστον, και αυτοί οι παίκτες θα πρέπει να μου αποδείξουν ότι αξίζουν να είναι στην ΑΕΚ. Εάν τους βλέπω να ταυτίζονται με την ΑΕΚ σίγουρα θα θελήσω, αν δω ότι δεν ταυτίζονται δεν θα θελήσω”.

Ποιός είναι ο στόχος του Μανόλο Χιμένεθ φέτος με την ΑΕΚ;

“Το πρώτο βήμα είναι να δουλέψουμε σκληρά, κανείς δεν μπορεί να πετύχει χωρίς σκληρή δουλειά. Με σκληρή δουλειά και με τη βοήθεια του Θεού θα μπορέσουμε να κατακτήσουμε στόχους. Εάν είμαστε καλοί στη δουλειά μας οι στόχοι θα επιτεχυθούν. Εάν δεν δουλεύουμε θα μείνουμε μακριά από τους στόχους. Για μας το πιο σημαντικό είναι να παλεύουμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, συγγνώμη αν επαναλαμβάνομαι”.

Τί διακρίνατε, τί σας άρεσε από την ΑΕΚ από αυτά που είδατε στα dvd;

“Να σας πω ότι έχω δει τα τελευταία πέντε παιχνίδια, τόσο στο ελληνικό πρωτάθλημα όσο και στην Ευρώπη. Εκτός από το τελευταίο με τη Ζενίτ. Από σεβασμό προς συναδέλφους δεν θέλω να μιλήσω για θέματα τακτικής του παρελθόντος. Εγώ μπορώ να μιλήσω από εδώ και πέρα”.

Φοβηθήκατε πριν πάρετε την απόφαση να έρθετε στην ΑΕΚ, όταν είδατε το ρόστερ και μάθατε ότι η ΑΕΚ έχει  μείνει πίσω στη βαθμολογία και είναι 16 χρόνια χωρίς τίτλο;

“Ο φόβος είναι για τους δειλούς, εγώ δεν είμαι δειλός και η ομάδα μου δεν είναι δειλή. Είμαι σίγουρος ότι θα παλέψουμε”.

Ποιά θα είναι τα στοιχεία της ΑΕΚ στην τακτική, στο παιχνίδι της;

“Από τη στιγμή που έρχεσαι σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, δεν είναι καλό οι αλλαγές να είναι δραστικές. Είμαι γνώστης και συνειδητοποιώ ότι λόγω και τους προγράμματος και των διαφορών με τις άλλες ομάδες στη βαθμολογία δεν είναι καιρός για πειραματισμούς, ούτε είναι καιρός να καθόμαστε. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να προσπαθήσω να βελτιώσω κάποια πράγματα που εγώ βλέπω ότι πρέπει να βελτιωθούν”.

 
Ποιά θα είναι τα στοιχεία της ΑΕΚ στην τακτική, στο παιχνίδι της;

“Από τη στιγμή που έρχεσαι σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, δεν είναι καλό οι αλλαγές να είναι δραστικές. Είμαι γνώστης και συνειδητοποιώ ότι λόγω και τους προγράμματος και των διαφορών με τις άλλες ομάδες στη βαθμολογία δεν είναι καιρός για πειραματισμούς, ούτε είναι καιρός να καθόμαστε. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να προσπαθήσω να βελτιώσω κάποια πράγματα που εγώ βλέπω ότι πρέπει να βελτιωθούν”.

Οι νεαροί θα μπουν άμεσα στην ομάδα; Ποιες οι εντυπώσεις σας από το προπονητικό;

“Για την πρώτη ερώτηση σας ευχαριστώ, ωραία ερώτηση. Δεν θέλω να βάλω παίκτες στην πρώτη ομάδα από καπρίτσιο, πρέπει να το κερδίσουν από τη δουλειά τους. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν θα κοιτάξω ημερομηνία γέννησης, εθνικότητα, θρησκεία. Όποιος δουλεύει θα πάρει φανέλα. Για μένα είναι το ίδιο σημαντικό ο Δέλλας και ο Αφροξυλιάς. Επισκέφτηκα μαζί με τον πρόεδρο το προπονητικό κέντρο. Θα μας βοηθήσει να εξελίξουμε την ομάδα. Είδα ότι είναι ένα προπονητικό κέντρο που θα δουλέψω πολύ καλά. Θα έπρεπε να δουλέψουμε σκληρά τρεις φορές για να το τελειώσουμε πολύ γρήγορα”.

Μπορεί το υλικό της ΑΕΚ να εξυπηρετήσει το αγαπημένο σας πλάνο, το 4-4-2;

“Θέλω να τα γνωρίσω όλα όσο γίνεται πιο γρήγορα. Αυτό που θα κάνω είναι αν δεν μπορέσω, του χρόνου να παίξω όπως εμένα μου αρέσει. Τώρα πρέπει να προσαρμοστώ σε αυτά που έχουμε, και υπάρχουν πράγματα πολύ καλά αυτά που έχουμε. Θα παίξουμε είναι 4-4-2 με κάποιες παράλλαγες. Σίγουρα θα παίζει ένας τερματοφύλακας με τέσσερις αμυντικούς (γέλια). 

Για να είμαι στην ΑΕΚ, αυτοί που αποφάσισαν σημαίνει ότι έχω τα προσόντα για να είμαι στην ΑΕΚ. Κάθε φορά στο ποδόσφαιρο οι διαφορές μεταξύ μεγάλων και μικρών ομάδων είναι πολύ λίγες. Αυτό που ξεχωρίζει μία νίκη από μία ήττα είναι η ποιότητα και η δουλειά. Ο πολύ ποιοτικός παίκτης δεν σημαίνει ότι εξαιρείται από τη σκληρή δουλειά. Για μένα ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο, ο Μέσι, δουλεύει πολύ. Για αυτό είναι καλός, επειδή δουλεύει”.

Τι σας έχει εντυπωσιάσει από την πρώτη ημέρα που συναντηθήκατε τον κ. Αδαμίδη μέχρι σήμερα;

“Για μένα η μεγαλύτερη στενοχώρια είναι ό,τι άφησα πίσω μου στην Ισπανία. Θα δουλεύω 24 ώρες την ημέρα για να μη θυμάμαι ότι άφησα πίσω οικογένεια, φίλους. Αυτό που με έκανε να υπογράψω στην ΑΕΚ, κατά 90%, είναι ότι ο κύριος πρόεδρος έδωσε μεγάλη σημασία όχι μόνο στα αποτελέσματα που είχα με την ομάδα μου, όχι μόνο στους τίτλους που είχα, αλλά ενδιαφέρθηκε και μιλήσαμε πολύ για τη δουλειά που είχα κάνει στις ακαδημίες”.

Πως αισθανθήκατε με την υποδοχή των οπαδών στο αεροδρόμιο;

“Χωρίς τους φιλάθλους μας δεν είμαστε τίποτα. Χωρίς αυτούς δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι, προπονητές, ποδοσφαιριστές. Πάντα θα αισθάνομαι μία ευγνωμοσύνη για τον τρόπο που με υποδέχτηκαν. Θα προσπαθήσω να ξεπληρώσω με την δουλειά και την εντιμότητά μου, ελπίζω και με νίκες”.
 

Σας γοητεύει η ιδέα να συνδέσετε το όνομά σας με ένα μεγάλο ταλέντο που θα φέρει η ΑΕΚ; (π.χ όπως ο Μουνιόθ με Νίνη, ο Βαλβέρδε με Φετφατζίδη, ο Φερέρ με Παπασταθόπουλο);

“Δεν θα θελήσω να ξεχωρίσω ή να προωθήσω ή να βοηθήσω έναν μονάχα παίκτη. Θα προσπαθήσω να δουλέψω με όλους τους παίκτες. Όποιος έχει τη δύναμη, την τύχη, τη θέληση θα πάει σίγουρα μπροστά. Οι νέοι παίκτες γεννιούνται με ένα ταλέντο, εσύ όμως το φτιάχνεις προσωπικά”.

Φαντάζεστε τον εαυτό σας από τώρα πως θα είσαστε για πολλά χρόνια στην ΑΕΚ;

“Εάν η ΑΕΚ δεν πάψει να είμαι φιλόδοξη σίγουρα θα είμαι εγώ. Και στα 14 χρόνια ως παίκτης, και στα 10 ως προπονητής, όταν υπάρχει όρεξη, έρχονται τα αποτελέσματα. Το πιο σημαντικό πάντα είναι να υπάρχει φιλοδοξία, σημασία έχει να έχει φιλοδοξία και ο τελευταίος όχι μόνο ο πρώτος. Πάντα πρέπει να ανεβαίνουμε πιο ψηλά”.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε