Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Δώνης: Καλύτερος από πέρυσι ο Παναθηναϊκός

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο προπονητής του Ατρομήτου, Γιώργος Δώνης ανέλυσε τις αρετές του Παναθηναϊκού, μίλησε για την κούρσα του τίτλου αλλά και για την ομάδα του.

Με συνέντευξη του στον Sentra ο Γιώργος Δώνης έχρισε φαβορί για τον τίτλο τον Παναθηναϊκό, ενώ αναφέρθηκε και στη μετεγγραφική ενίσχυση του Ολυμπιακού.

Για τον Ατρόμητο

Νομίζω οτι το σημαντικό είναι οτι δεν έχουμε διαφορές απο πέρυσι. Κάναμε δυο μεταγραφές, τον Σαμπού και τον Καμαρά. Έχουμε ικανοποιητικό ρόστερ που αποτελείται απο έμπειρους και νέους παίκτες, αξιολογώντας το υλικό πιστεύαμε οτι θέλαμε λίγες προσθήκες και οι νεαροί ποδοσφαιριστές έπρεπε να πάρουν εμπειρίες.Η μεγάλη διαφορά με πέρυσι είναι οτι πέρασε μια σεζόν όπου αξιλογήθηκαν οι παίκτες και έφθασαν σε ένα επιθυμητό επίπεδο φυσικής κατάστασης. Αυτό μας βοήθησε να δουλέψουμε καλύτερα και στο κομμάτι της τακτικής να δουλέψουμε λεπτομέρειες που θα μας κάνουν καλύτερους.Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει πλέον. Δεν μπορείς να βάλεις έναν παίκτη που έχει υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης να τον βάλεις να τρέξει με κάποιον που είναι σε χαμηλότερο επίπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα την περασμένη σεζόν οι Ολιβέιρα και Περόνε που υστερούσαν στον τομέα της φυσικής κατάστασης.

Για την προετοιμασία που ακολουθεί μία ομάδα
Όταν θα τελειώσει το πρωτάθλημα κάνουμε εργομετρικά για να δούμε το επίπεδο των παικτών, όταν επιστρέψουν κάνουμε νέες εξετάσεις για να δούμε τις μετρήσεις. Ακούω τον κόσμο που λέει οτι η προετοιμασία είναι τα πάντα, η καλή προετοιμασία δεν είναι τα πάντα είναι όμως η βάση, το θέμα είναι πως θα συντηρήσεις τα καλά στοιχεία κατά την διάρκεια της σεζόν. Ο κάθε παίκτης στην προετοιμασία έχει το δικό του “ρολόι” και βλέπουμε τις μετρήσεις του.
Απο εκεί και πέρα υπάρχει το ασκησιολόγιο, το σημαντικό κομμάτι είναι ο προπονητής να χωρίσει το ασκησιολόγιο. Μερικές φορές είναι απαραίτητο να προπονηθείς χωρίς την μπάλα, άλλωστε μην ξεχνάμε οτι οι ασκήσεις με την μπάλα σε υψηλή ένταση επιβαρύνουν πολύ περισσότερο. Κάθε μέρα και κάθε παιχνίδι που περνάει ανακαλύπτεις καινούρια πράγματα. Είμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο, το σημαντικότερο είναι οτι αυτές τις 45 μέρες δεν είχαμε μυικά προβλήματα και γνωρίζαμε ποιες μέρες θα είμαστε κουρασμένοι. Τώρα πλέον είμαστε στην διαδικασία του φορμαρίσματος ενόψει της έναρξης του πρωταθλήματος

Για την ώρα έναρξης του αγώνα με την Λάρισα
Δεν μπορούμε αυτή την εποχή να βάζουμε αγώνες στις 16.45 ή στις 17.00, είναι απαράδεκτο και θα πρέπει να το σκεφτούν.

Για Καμαρά
Παίζει 7 χρόνια Πρέμιερ Λιγκ και έχει 100 συμμετοχές με την Εθνική της χώρας του. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να συμφωνήσουμε μαζί του, μας έλειπε ένας παίκτης με τα δικά του χαρακτηριστικά.

Για Σαμπού
Μετά απο αρκετά χρόνια μπορώ να πω οτι βρήκα έναν αμυντικό έτσι όπως τον ήθελα. Είναι νεαρός και παρά το ύψος του έχει καλή ποιότητα και τεχνική. Με δουλειά δική του και βοήθεια απο εμάς μπορεί να φθάσει σε υψηλό επίπεδο.

Για Παπασταθόπουλο
Είναι απο τα παιδιά που θα αφήσουν το στίγμα τους, έχει πολλά προσόντα και δεν είναι τυχαίο οτι ενδιαφέρθηκαν μεγάλες ομάδες του Καμπιονάτο. Το σωστό είναι να εκμεταλλεύεσαι τις εμπειρίες που σου δίνονται, να είσαι σε καλό επίπεδο και όταν υπάρχει η ποιότητα και το ταλέντο θα ανταμειφθείς.

Για Κλέιτον
Εγώ δεν είχα κανένα πρόβλημα στην συνεργασία, ειδικά στον δεύτερο χρόνο δούλεψε πολύ καλά. Νομίζω οτι η ποιότητα που έχει είναι για να παίξει στον Παναθηναϊκό, αλλά δεν γνωρίζω τι γίνεται στην ομάδα, τον τρόπο λειτουργία του συλλόγου όποτε δεν μπορώ να πάρω θέση.

Τι στόχους έχει ο Ατρόμητος
Στόχος είναι να κοντράρουμε όλες τις ομάδες και κάθε φορά να κοιτάμε παραπάνω. Ήδη απο τώρα ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για ενίσχυση της επόμενη σεζόν. Επειδή χτίζουμε ομάδα το σημαντικότερο είναι να έχουμε σωστή νοοτροπία. Ένα κομμάτι είναι η ψυχολογία, σημαντικό φέτος θα είναι να κάνουμε καλό ξεκίνημα, στα πρώτα ματς του πρωταθλήματος θα πρέπει να έχουμε καλή συγκομιδή”.

Για τα νέα παιδιά που έχει ο Ατρόμητος
Είμαστε μία ομάδα που εμπιστεύεται τα νέα παιδιά και αυτοί οι παίκτες που έχουμε τώρα έχουν ποιότητα.

Για μεταγραφές Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού
Έχει τεράστια εμπειρία, απλώς πρέπει να καταλάβουμε οτι κάποιοι παίκτες χρειάζονται περισσότερο χρόνο να προσαρμοστούν. Τόσο οι μεταγραφές του Παναθηναϊκού όσο και του Ολυμπιακού ανεβάζουν το επίπεδο, απλώς το κακό είναι οτι απομακρύνονται απο τις υπόλοιπες ομάδες.

Αν θα φύγει ο Μπιλαγί και θα αποκτηθεί αριστερός μπακ
Θα δούμε…

Για το φετινό πρωτάθλημα
Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ξεφεύγουν παρά το γεγονός οτι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μεταγραφικές κινήσεις των ομάδων.

Αν θα πήγαινε προπονητής στον Ολυμπιακό
Μου την έχουν ξανακάνει την ερώτηση. Πρέπει να καταλάβουμε οτι πρέπει να ξεφύγουμε απο αυτούς τους κομπλεξισμούς. Κάθε προπονητής κοιτάει τις προτάσεις που έχει και τις αξιολογούν. Εγώ θα αξιολογούσα τις συνθήκες, την πρόταση και αν ήμουν ικανοποιημένος θα πήγαινα σε οποιαδήποτε ομάδα της καριέρας μου.

Για την καριέρα του στην Αγγλία
Είναι τελείως διαφορετικές οι συνθήκες, η νοοτροπία και το επίπεδο. Η πρώτη χρονιά ήταν καλή έπαιξα 30 ματς βασικός. Η δεύτερη χρονιά ήταν δύσκολη είχε έρθει νέος προπονητής ο Χόγκτσον όπου αν και δεν έπαιξα πολλά παιχνίδια, ο άνθρωπος αυτός με βοήθησε πολύ σε θέματα τακτικής τα οποία τα εφάρμοσα ως προπονητής αργότερα.
Ότι δεν συνέχισα και δεν έπιασα στην Αγγλία ήταν θέμα δικών μου λανθασμένων αποφάσεων, ειδικά την περίοδο που αποφάσισα να επιστρέψω στην Ελλάδα και την ΑΕΚ ήταν λάθος γιατί απέρριψα να συνεχίσω στην Γουέστ Χαμ και αυτό φάνηκε γιατί άντεξα μόλις ένα χρόνο εδώ στις συνθήκες του ελληνικού πρωταθλήματος.

Για τα συστήματα και τις τακτικές
Σίγουρα κάθε προπονητής έχει έναν αγαπημένο τρόπο παιχνιδιού όμως η διοίκηση είναι αυτή που θα επιλέξει ποια είναι η φιλοσοφία της ώστε να επιλέξει και τον προπονητή. Δεν είναι θέμα συστήματος αλλά θέμα φιλοσοφίας αρχικά , τι αρέσει σε κάθε προπονητή να παίζει. Δεν αρκεί όμως πάντα τι αρέσει στον καθένα όποτε κατά δεύτερον πρέπει να επιλέξεις και τα κατάλληλα εργαλεία. Εμένα αγαπημένο μου σύστημα είναι το 4-4-2, αν και κάποιοι στο παρελθόν με κατηγόρησαν οτι έχω κολλήσει με το 4-3-3. Πρέπει όμως να γνωρίζει ένας προπονητής όλα τα τα υπόλοιπα συστήματα ώστε να τα μεταφέρει και να τα διδάξει, το πιο δύσκολο πράγμα σε μια ομάδα είναι να διδάξεις την επιθετική τακτική και όχι τόσο την αμυντική. Όλα εξαρτώνται από τους ποδοσφαιριστές που έχεις και όχι από το σύστημα. Το σύστημα βοηθά αλλά δεν παίζει. Η φιλοσοφία είναι αυτή που έχει τον βασικό ρόλο σε μια ομάδα λοιπόν.

Πως γίνεται κάποιος καλός προπονητής
Δεν γίνεσαι καλός προπονητής με αντιγραφή. Χρειάζεται μελέτη σε όλους τους τομείς και κυρίως σε θέματα τακτικής και φυσικής κατάστασης. Θέλει διάβασμα, ταξίδια, επαφές με προπονητές στο εξωτερικό και να αξιολογήσεις κατάλληλα τις γνώσεις που έχεις ώστε να τοποθετήσεις και δικά σου πράγματα και να τα περάσεις σωστά στους ποδοσφαιριστές σου.

Μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του ως ποδοσφαιριστής
Πιστεύω ότι είναι η παρουσία μου στο αγγλικά γήπεδα. Το καλύτερο γκολ όμως στην καριέρα μου είναι αυτό που πέτυχα στο Αλκαζάρ με τον Παναθηναϊκό.

Πως βλέπει φέτος τον Παναθηναϊκό
Πιστεύω ότι με τους ποδοσφαιριστές που έχουν έρθει, ο Παναθηναϊκός θα είναι ανώτερος από πέρσι. Θα υπάρχει βέβαια ένα θέμα με Καραγκούνη και Νίνη για το ποιος θα παίξει αλλά δεν θα είναι πρόβλημα. Δεν έχω δει τα παιχνίδια που έχουν δώσει, αλλά ο Παναθηναϊκός έχει πλήρες ρόστερ και οι ποδοσφαιριστές του μπορούν να βοηθήσουν και να αντεπεξέλθουν σε δύσκολες καταστάσεις.
Στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν συμβαίνει όμως το ίδιο. Είναι άλλο το επίπεδο και συμμετέχουν σπουδαίες ομάδες. Ο Παναθηναϊκός όμως έχει δείξει ότι είναι ανταγωνιστικός. Για το πρωτάθλημα πιστεύω ότι οι πιθανότητες αν δεν είναι 50-50 είναι 51-49. Αυτό το μικρό προβάδισμα ανήκει στον Παναθηναϊκό λόγο του ότι είναι Πρωταθλητής.

Για τον Ολυμπιακό
Νομίζω ότι η αλλαγή της κατάστασης που επικρατούσε στον Ολυμπιακό, έφερε αμέσως πρόβλημα στον προπονητή. Πιστεύω ότι μόλις έγινε η αλλαγή έπρεπε να ενημερώσουν τον προπονητή ότι δεν τον χρειάζονται. Θα ήταν πιο δίκαιο για τον Λίνεν αν του το ξεκαθάριζαν από την αρχή. Προετοίμασε μια ομάδα που ήταν χωρίς τους διεθνείς και έπαιξε τους αγώνες χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία. Δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις για τίποτα. Από εκεί και πέρα όμως ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να το βάλει κάτω. Έχασε ένα στόχο αλλά έχει να σκεφτεί το Κύπελλο και το Πρωτάθλημα. Πρέπει να τα διεκδικήσει για να επιστρέψει στις επιτυχίες.

Για τη δυναμική των υπόλοιπων ομάδων
Δεν μπορεί η ΑΕΚ να κοντράρει τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Οι υπόλοιπες θέσεις θα είναι ανοικτές. Κάποιες χρονιές έμπαινε ο Πανιώνιος, άλλη ήταν η Λάρισα, θα φανεί ποια ομάδα μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τον ΠΑΟΚ και τον Αρη.

Για τα κολακευτικά σχόλια των Ιταλών για τα τμήματα υποδομής του Ατρόμητου
Γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, απλώς φέτος τα πράγματα έγιναν λίγο πιο επαγγελματικά, ακολουθούν το σύστημα της επαγγελματικής ομάδας, γίνονται εργομετρικές εξετάσεις και μπορώ να πω οτι σε αυτές της ηλικίες υπάρχουν ταλέντα. Όλα τα παιδιά διψάνε για ποδόσφαιρο, έχω παρακολουθήσει και τις υπόλοιπες ομάδες που έχουν και αυτές ταλέντα. Υπάρχουν σκάουτερ ξένων ομάδων που παρακολουθούν τέτοιες αναμετρήσεις, έτσι έγινε και η μεταγραφή του μικρού Καραγκούνη στην Ουντινέζε.

Πως αντιδρά στην πίεση
Στο φιλικό με την Άουγκσμπουργκ μίλαγα με τον προπονητή της ομάδας και του είπα οτι στην Ελλάδα δεν θα μπορέσετε να αντέξετε ούτε μια εβδομάδα με τις συνθήκες που επικρατούν. Είναι τέτοια η νοοτροπία μας και η φιλοσοφία μας σαν λαός, τα θέλουμε όλα πολύ γρήγορα.

Για τους παίκτες που δεν αντέχουν την πίεση
Η διαχείριση είναι απο τα κυρίαρχα κομμάτια για έναν προπονητή. Εγώ έχω διαβάσει πολλά βιβλία ψυχολογίας για να μάθω πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους παίκτες. Δεν είμαι απο τους προπονητές που τους αρέσει το μαστίγιο, θέλω οι παίκτες να γνωρίζουν τις ισορροπίες και να τις σέβονται. Στην Αγγλία αυτό που είχα συνηθίσει ήταν οτι οι βοηθοί του μάνατζερ είναι πιο σκληροί. Ανεξάρτητα απο την ηλικία του παίκτη, λειτουργούν σαν παιδιά και αν δεν έχεις έναν προπονητή που μπορεί να σε κερδίσει, πάντα ψάχνεις για δικαιολογίες. Εκεί πρέπει να υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης.

Για την παρουσία του στην ΑΕΚ
Ήταν δύσκολη η κατάσταση χωρίς να χρειάζεται να το αναλύσουμε, καταλαβαίνει ο κόσμος. Εμένα αυτή η εμπειρία με έχει βοηθήσει πάρα πολύ, θα ήθελα να έχω επιτυχίες στην ΑΕΚ.

Για τα νέα παιδιά στον Ατρόμητο
Νομίζω οτι ο Ατρόμητος στο μέλλον θα δώσει αρκετά παιδιά είτε σε ελληνικές ομάδες είτε του εξωτερικού.

Ποια ομάδα μπορεί να διεκδικήσει πρωτάθλημα στην Αγγλία εκτός απο τις Μάντσεστερ Γ., Τσέλσι, Άρσεναλ και
Λίβερπουλ;
Μάλλον η Σίτι, αν και είμαι οπαδός της Άρσεναλ. Ωστόσο και η Τότεναμ είναι πολύ καλή ομάδα. Η δύναμη πάντως είναι η Γιουνάιτεντ.

Για τις συχνές αλλαγές των προπονητών
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο τρόπος που επιλέγονται οι προπονητές. Εγώ περισσότερο το βλέπω σαν διευθυντής ποδοσφαίρου παρά σαν τεχνικό διευθυντή, μπορεί να είναι χρήσιμος αρκεί να υπάρχει καλή συνεργασία.

Για το σκάουτινγκ των ελληνικών ομάδων
Παίζουν ρόλο οι δυνατότητες της κάθε ομάδας. Δεν μπορούμε να αδικούμε τις ελληνικές ομάδες γιατί η λειτουργία τους είναι διαφορετική απο τους ξένους συλλόγους. Το πρόβλημα είναι οτι στις μεγάλες ελληνικές ομάδες δύσκολα θα δεις να παίζει νεαρός παίκτης. Το σημαντικό είναι να εμπιστευτούν νέους παίκτες.

Το μεγαλύτερο λάθος του στην ΑΕΚ
Ίσως θα έπρεπε να είμαι πιο σκληρός σε κάποιες αποφάσεις μου για πράγματα που συνέβαιναν μέσα στην ομάδα και δεν αναφέρομαι στους παίκτες αλλά στην διοίκηση. Ήταν όλα στραβά, ο καθένας μέσα απο την δουλειά που κάνει θα έχει καλές και κακές στιγμές.

Για Τάτο
Έχει προσόντα και προσπαθούμε να τον βοηθήσουμε να απελευθερωθεί στις επιλογές του και να γίνει πιο ουσιαστικός.

Ποιο ξένο πρωτάθλημα του αρέσει
Αγγλικό και ισπανικό. Το ιταλικό με κουράζει πολύ, δηλαδή θεωρώ οτι το ελληνικό είναι καλύτερο απο το ιταλικό!

Για τον Μουρίνιο
Δεν είμαι απο τους υπερασπιστές αυτής της φιλοσοφίας, περισσότερο είμαι της φιλοσοφίας Βενγκέρ.

Αν θα έκανε δίδυμο με τον Νίκο Νιόπλια
Έχουμε παίζει μαζί. Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις Έλληνες προπονητές σε μεγάλες ομάδες και να μένουν για χρόνια.

Αν το πρωτάθλημα θα είναι πιο ανταγωνιστικό
Με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν πιστεύω οτι οι ομάδες θα είναι πολύ καλύτερες, πέρα απο την πρώτη πεντάδα, δεν νομίζω οτι θα δούμε μεγάλες διαφορές. Ίσως η πιο απρόβλεπτη ομάδα του πρωταθλήματος να είναι ο Ατρόμητος.

Πόσο ασχολείται με τα υπόλοιπα πρωταθλήματα
Έχω τους δύο γιους μου που έχουν την ίδια τρέλα και βλέπουμε συνέχεια μπάλα, δεν ξέρω πότε θα μας διώξουν απο το σπίτι! Πλέον στους αγώνες που παρακολουθώ βλέπω περισσότερο την τακτική, το βλέπω με το μάτι του επαγγελματία.

Αν ερχόταν πρόταση απο αγγλική ομάδα (όχι της Premier League)
Με έχουν ειρωνευτεί που έχω πει οτι θέλω να πάω στην Αγγλία. Δεν είπα οτι θέλω να πάω στην Premier League ή την Championship. Στο μυαλό μου θέλω να υπάρξει μια ομάδα Α’ Αγγλίας.

Φαβορί για Champions League
Μπαρτσελόνα θα έλεγα.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε