Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

“Εγκλήματα” και τιμωρία – Τα αίτια του αποκλεισμού της Εθνικής από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

ΦΩΤΟ NEWSPORTS.
ΦΩΤΟ NEWSPORTS.

Το ταξίδι της Εθνικής ομάδας μπάσκετ για το Λονδίνο τελείωσε άδοξα με την ήττα από τη Νιγηρία που έγραψε μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της. Το NewsIt αναλύει τις αιτίες που οδήγησαν στο “ναυάγιο”.

Το να ψάχνει να βρει κανείς άλλοθι στην διαιτησία και τα δεδομένα λάθη που στέρησαν από την Εθνική να πάρει το ματς είναι σαν την στρουθοκάμηλο που βάζει το κεφάλι της στη γη νομίζοντας πως δεν την βλέπουν. Όπως και ένα σωρό άλλες δικαιολογίες που μπορεί να βρει κανείς για τον αποκλεισμό-σοκ της ελληνικής ομάδας από τη Νιγηρία.

Ναι, η διαιτησία έκανε σημαντικά λάθη σε κρίσιμα σημεία. Ναι, η Εθνική ομάδα είχε απουσίες, Ναι, οι περισσότεροι παίκτες ήταν κουρασμένοι αφού τελείωσαν (οι περισσότεροι) τις υποχρεώσεις με τις ομάδες του πολύ πιο μετά από τους αντιπάλους τους. Ωστόσο δεν χρειάζονται όλα αυτά για να κερδίσεις τη Νιγηρία.

Είναι φανερό (και ήταν και πριν από την ήττα) πως το “πείραμα” του Ηλία Ζουρού με την ομάδα χωρίς πεντάρι ώστε να παίζει γρήγορο και διαφορετικού στυλ μπάσκετ απέτυχε. Αυτή η Εθνική έχει προσφέρει ένα σωρό συγκινήσεις στους Έλληνες φιλάθλους στηριζόμενη στην άμυνα που… έσπαγε κόκαλα. Δεν μπορείς να κερδίζεις πάντα με την επίθεση. Βασικά, συνήθως δεν κερδίζεις μόνο με την επίθεση.

Εκ του αποτελέσματος πάντα, όλοι συμφωνούν πως ο αποκλεισμός του Ίαν Βουγιούκα από την 12αδα ήταν μεγάλο λάθος καθώς στις ούτως ή άλλως περιορισμένες λύσεις που είχε κάτω από την ρακέτα, αφαίρεσε άλλη μία χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος.

Η ευθύνη βαραίνει τους πάντες αλλά περισσότερο αυτόν που διαχειρίζεται την ομάδα. Ο Ζούρος είναι καλός προπονητής, ωστόσο αυτό που είχε στο μυαλό του δεν του βγήκε. Παράλληλα δεν φάνηκε να έχει plan b, ενώ βρέθηκε σε κακό βράδυ την Παρασκευή.

Δεν πρέπει να υπάρχει άλλος αγώνας της Εθνικής τα τελευταία 15 χρόνια που να έχει δεχθεί τόσους πολλούς πόντους με τον ίδιο τρόπο. Οι “άμπαλοι” Νιγηριανοί είχαν σπάσει τα καλάθια. Η ελληνική ομάδα με την επίθεση να δουλεύει εξαιρετικά κατάφερε να φτάσει μέχρι το +13, όμως όταν ο αντίπαλος βρήκε το αδύναμο σημείο, ο Ζούρος δεν είχε καμία απάντηση, ίσως γιατί υποτίμησε τους Αφρικανούς. Η Νιγηρία έκανε “πάρτι” κάτω από τα καλάθια, έκανε τους ψηλούς μας να υποφέρουν και βρήκε έναν σίγουρο τρόπο να σκοράρει. Κάπου εκεί τα πάντα κρίθηκαν..

Ένα κακό σχέδιο και ένα κακό βράδυ ενός προπονητή, δεν μπορούν ωστόσο να ισοπεδώσουν ούτε την ομάδα, ούτε τον ίδιο τον κόουτς. Είναι βέβαιο πως και ο ίδιος και οι παίκτες θα καταλάβουν τα λάθη τους και θα τα αναλύσουν ώστε να μην ξανασυμβούν. Στόχος όλων να δούμε την… παλιά Εθνική στο ευρωμπάσκετ του 2013 στα γήπεδα της Σλοβενίας.

Η…σφαλιάρα της χρονιάς – Εκτός Ολυμπιακών Αγωνών η Εθνική μπάσκετ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε