Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Εισαγγελική παρέμβαση για τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ

ΦΩΤΟ NEWSPORTS.
ΦΩΤΟ NEWSPORTS.

Τη διενέργεια ποινικής έρευνας για τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου. ΕΔΕ για την διοίκηση του Ολυμπιακού Σταδίου διέταξε ο Γερουλάνος που διέψευσε το ενδεχόμενο αναβολής.

Η κ. Ράικου ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, εκ των εισαγγελέων που έχουν αρμοδιότητα αθλητικά θέματα Χαρ. Λακαφώση, να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση με σκοπό να διαπιστωθεί αν στην υπόθεση των εκτεταμένων επεισοδίων από οπαδούς του Παναθηναϊκού προκύπτει η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων και να εντοπίσει τους υπεύθυνους.

Η εντολή που έχει ο κ.Λακαφώσης είναι να συλλέξει στοιχεία και να εξακριβώσει αν στην υπόθεση προκύπτουν ποινικές ευθύνες των αρμοδίων της ΠΑΕ, αλλά και των αρμοδίων της διοίκησης του Ολυμπιακού Σταδίου για την έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε και είχε ως αποτέλεσμα την διακοπή του αγώνα.

Παράλληλα, η κ. Ράικου ζητά να διερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες κάθε άλλου τρίτου αρμόδιου, για τα μέτρα ασφαλείας ενόψει του ντέρμπι. Για τον λόγο αυτό με την παραγγελία της προς τον κ. Λακαφώση, ζητά να διερευνήσει αν ελήφθησαν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή επεισοδίων, αν οι υπεύθυνοι γνώριζαν για το ενδεχόμενο οργανωμένου σχεδίου όπως αναφέρονταν σε κάποια δημοσιεύματα και αν εξαιτίας αυτού του λόγου έλαβαν πρόσθετα μέτρα.

Την ίδια ώρα ο Υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος ενημέρωσε πως δεν συντρέχει λόγος αναβολής των αγωνιστικών, ενώ επισήμανε ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ για την διοίκηση του Ολυμπιακού Σταδίου, καθώς σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες οι κάμερες ασφαλείας του γηπέδου βρέθηκαν εκτός λειτουργίας την ημέρα του ντέρμπι των “αιωνίων”.

Αναλυτικά, ο Παύλος Γερουλάνος μίλησε για:


-τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ και τις ευθύνες της αστυνομίας
: «Αυτό που έγιναν στο ΟΑΚΑ είναι έγκλημα, το οποίο ξεπερνάει το χώρο του ποδοσφαίρου. Δεν πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί, απλά, ως διαδικασία επεισοδίων που έγιναν σε ένα γήπεδο. Υπάρχει βέβαια και το αθλητικό κομμάτι, το οποίο είναι πολύ σοβαρό για μας και πρέπει να κριθούμε γι’ αυτό. Δεν ξέρω με ακρίβεια τι δεν έγινε σωστά, αλλά δεν ξέρουν ακόμη και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πώς μπήκαν όλα αυτά τα πράγματα μέσα στο γήπεδο».

-τις διαψεύσεις των ΠΑΕ πως τους τέθηκε θέμα αναβολής του ντέρμπι από τον Πάνο Μπιτσαξή:
«Δεν είμαι έτοιμος να πιστέψω ομάδες απέναντι στον γενικό μου γραμματέα».

-τη στάση ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκας για τα επεισόδια: «Θέλω η ΕΠΟ και η Σούπερ Λίγκα να μιλάνε λιγότερο και να πράττουν περισσότερο. Δεν θα τους κρίνω από το γεγονός ότι δεν έβγαλαν κάποια ανακοίνωση, αλλά από τις ποινές που θα επιβάλουν».

-το νέο αθλητικό νόμο και τις συνέπειές του για τις ομάδες: «Είναι το πρώτο σημαντικό κρας-τεστ για όλους. Για πρώτη φορά θα δοκιμαστούμε, θα δοκιμαστεί και ο ΟΠΑΠ αλλά και ο νέος αθλητικός νόμος, αλλά και τα όργανα που θα χρειαστεί να επιβάλουν οι αρμόδιες αρχές. Το κόστος για την κάθε ομάδα είναι πολύ μεγάλο».

-το ενδεχόμενο διακοπής του πρωταθλήματος:
«Προτεραιότητά μας είναι να διορθώνουμε τα πράγματα καθώς πορευόμαστε. Αν μου έρθει μία εισήγηση για διακοπή πρωταθλήματος θα την κρίνουμε και αν οι λόγοι είναι σοβαροί, θα την κάνουμε δεκτή. Δεν έχει γίνει όμως και αυτό και δεν θα κάνουμε κάτι τέτοιο για συμβολικούς λόγους».

-για τη μη λειτουργία των καμερών στο ΟΑΚΑ:
«Έχω ζητήσει ένορκη διοικητική εξέταση για τη λειτουργία των καμερών για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει ολιγωρία από τη διοίκηση του ΟΑΚΑ. Υπάρχει πάντως υλικό από τις κάμερες που λειτουργούσαν και θα αξιοποιηθεί».

-τη συνάντησή του με τον Μισέλ Πλατινί στο Βελιγράδι:
«Υπάρχει μετατόπιση της πολιτικής του Μισέλ Πλατινί. Για ντόπινγκ, βίας και διαφθοράς μάς ζήτησε πολύ μεγαλύτερη παρέμβαση. Ή έχουν αλλάξει τα πράγματα ή κάποια πράγματα λειτουργούν ως μύθοι στην Ελλάδα. Ακόμη και για την εφαρμογή του οικονομικού fair play ζήτησε βοήθεια από την Πολιτεία. Πάντως είναι ενημερωμένος καλά για το ελληνικό ποδόσφαιρο και θεωρεί πως έχουν γίνει βήματα προόδου για την αντιμετώπιση της βίας και της διαφθοράς».

ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Όποιος ήθελε έμπαινε και όποιος ήθελε έβγαινε χωρίς εισιτήριο στο ΟΑΚΑ – Να πως στήθηκε το σκηνικό βίας

Τρεις από τους συλληφθέντες κατηγορούνται για κακούργημα

Θα δώσουν στη δημοσιότητα της φωτογραφίες των χούλιγκαν του ΟΑΚΑ

Το φύλλο αγώνα “καίει” τον Παναθηναϊκό

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε