Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Euroleague: Καταδίκασε τις ρατσιστικές δηλώσεις του προέδρου της Λιέτουβος Ρίτας

Euroleague: Καταδίκασε τις ρατσιστικές δηλώσεις του προέδρου της Λιέτουβος Ρίτας

Η Euroleague εξέδωσε ανακοίνωση όπου καταδικάζει τις ρατσιστικές δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Λιέτουβος Ρίτας, Γκεντβίνας Βαϊνάουσκας.

Ο διοικητικός ηγέτης είχε πει μεταξύ αλλών πως «οι ομάδες δεν θα έπρεπε να έχουν περισσότερους από δύο μαύρους». Η διοργανώτρια αρχή της Euroleague και του EuroCup, όπου αγωνίζεται η Ρίτας, στην ανακοίνωσή της καταδικάζει τα λεγόμενα του Βαϊνάουσκας, τονίζοντας πως οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν χώρο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, ενώ υπογραμίζει πως έχει ήδη ξεκινήσει πειθαρχική έρευνα εναντίον του.

Η ανακοίνωση της Euroleague Basketball:

«Σχετικά με τα σχόλια στα οποία προέβη ο Γκιντβίντας Βαϊνάουσκας, πρόεδρος της Λιέτουβος Ρίτας που θα αγωνίζεται στο EuroCup, στα ΜΜΕ, η EuroLeague Basketball θα ήθελε να ξεκαθαρίσει τα εξής: Σε καμία περίπτωση αυτά τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το άθλημα του μπάσκετ, ούτε την ευρωπαϊκή μπασκετική οικογένεια, ούτε τον οργανισμό της EuroLeague Basketball σε κανένα επίπεδο. Αντιθέτως, το ευρωπαϊκό μπάσκετ πάντα ήταν και πάντα θα είναι παράδειγμα ενσωμάτωσης, εντός και εκτός παρκέ, όπου οι κουλτούρες, οι φυλές και οι θρησκείες ενώνονται κάτω από το ίδιο πάθος, το μπάσκετ.

Οι πολλές και διαφορετικες κουλτούρες, γλώσσες, φυλές, είναι ακριβώς αυτές που κάνουν το μπάσκετ μια τόσο πλούσια και μοναδική εμπειρία, και παράλληλα ένας τρόπος για να έρχονται πιο κοντά άνθρωποι, που έχουν γράψει ιστορία με μερικές από τις σπουδαιότερες επιδόσεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Οι απόψεις τις οποίες εξέφρασε ο κύριος Βαϊνάουσκας είναι βαθύτατα προσβλητικές, επιζήμιες και αντίθετες με τις αρχές της ενσωμάτωσης και του σεβασμού.

Η EuroLeague Basketball συνεχίζει να στηρίζει απεριόριστα τον εορτασμό της πολυπολιτισμικότητας και της πολυεθνικότητας, χρησιμοποιώντας το άθλημα σαν μία γέφυρα ανάμεσα στις κουλτούρες. Η EuroLeague Basketball καταδικάζει κατηγορηματικά οποιοδήποτε ρατσιστικό σχόλιο ή πράξη εναντίον οποιασδήποτε φυλής, φύλου, σεξουαλικότητας ή άλλης σωματικής κατάστασης.

Έχει ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία από την EuroLeague Basketball εναντίον του συλλόγου, ενώ παράλληλα θα προταθεί στην προσεχή γενική συνάντηση του EuroCup να πάψει η Λιέτουβος Ρίτας να εκπροσωπείται στο συμβούλιο των ομάδων της διοργάνωσης».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε