Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Φερέιρα: Δεν μπορώ να αλλάξω την κατάσταση μόνος μου

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Την στήριξη της διοίκησης, του κόσμου και των ποδοσφαιριστών του ζήτησε ο προπονητής του Παναθηναϊκού για να αλλάξει την εικόνα της ομάδα του, ενώ για το “επεισόδιο” με τον Σιμάο τόνισε: “Όποιος δεν σέβεται, θα είναι εκτός”.

Αναλυτικά όσα είπε ο Ζεσουάλδο Φερέιρα στην συνέντευξη Τύπου ενόψει της ρεβάνς με την Μακάμπι Τελ Αβίβ για τα πλέι-οφ του Γιουρόπα Λιγκ:

-Για το πώς έφτασε ο Παναθηναϊκός να κινδυνεύει να μείνει εκτός Ευρώπης: «Όλοι οι αγώνες έχουν μία ιστορία. Πολλές φορές η ιστορία ενός αγώνα περιλαμβάνει το πριν και το μετά από αυτή την αναμέτρηση. Το παιχνίδι στο Τελ Αβίβ, ιδιαίτερα στο δεύτερο μέρος, ήταν απόρροια του αγώνα με την Οντένσε στην Αθήνα. Αν και υπήρξαμε καλύτεροι και δυνατότεροι, όποιος δέχεται τρία γκολ, χάνει. Αυτό όμως δεν συμβαίνει κάθε μέρα. Είχαμε 24 μέρες προετοιμασίας και για λίγες μέρες τους καινούριους παίκτες. Στην Αθήνα χάσαμε λόγω της εμπιστοσύνης που είχαμε αποκτήσει από τον πρώτο αγώνα της Δανίας. Το ίδιο συνέβη και στον πρώτο αγώνα στο Ισραήλ. Γι’ αυτό λέω πως σε κάθε αγώνα υπάρχει προϊστορία και μέλλον. Ο αποκλεισμός στέρησε από την Οντένσε χρήματα και δυνατότητες στους παίκτες».

-Για το τι έφταιξε στο Τελ Αβίβ:
«Στο Τελ Αβίβ είχαμε μία ομάδα χωρίς αυτοπεποίθηση. Στο πρώτο μέρος είχαμε τον αγώνα υπό έλεγχο. Το δεύτερο μέρος ήταν μία έκπληξη και για μένα. Τρέξαμε λιγότερο, πιέσαμε λιγότερο και δώσαμε λιγότερα από τη Μακάμπι. Όλοι έχουμε τις ευθύνες μας. Εγώ αναλαμβάνω τις δικές μου και περιμένω από τους παίκτες να κάνουν το ίδιο. Αύριο πρέπει να δώσουμε τον αγώνα τον καλό για να νικήσουμε και να δείξουμε πως είμαστε σωστοί επαγγελματίες».

-Για το ενδεχόμενο αποκλεισμού:
«Θα ήταν πολύ σημαντικό για τον Παναθηναϊκό να ήταν στα play offs του Champions League. Θα φέρναμε χρήματα, που θα ήταν σημαντικά για τον σύλλογο. Αν δεν προκριθούμε στο Europa League, θα είναι γιατί δεν θα μπορούμε να είμαστε στο επίπεδο αυτό. Οι ευθύνες τότε θα είναι όλων συνολικά. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Το να κρύβεσαι δεν είναι ίδιον των μεγάλων συλλόγων. Πρέπει να αντιμετωπίζεις τα πράγματα πρόσωπο με πρόσωπο».

-Για τους λόγους που ο Παναθηναϊκός δείχνει να παθαίνει μπλακ-άουτ όταν βρίσκεται πίσω στο σκορ, είπε:
«Σε όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες, όταν χάσεις τον στόχο δεν τα καταφέρνεις. Πρέπει να έχουμε στόχο. Γι’ αυτό λέω πως πρέπει να αλλάξουν πολλά στην ομάδα. Όμως όλα αυτά θέλουν το χρόνο τους. Με την Οντένσε σκοράραμε, αλλά δεν ελέγξαμε το παιχνίδι. Πρέπει να δουλεύουμε σκληρά και υπεύθυνα. Εγώ αναλαμβάνω τις ευθύνες μου στις νίκες και τις ήττες».

-Για το επεισόδιο με τον Σιμάο
: «Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο. Το θέμα σάς είναι γνωστό. Ο καθένας λέει την ιστορία όπως την βλέπει. Για μένα τα πράγματα είναι σαφή. Θέλω να έχω καλή σχέση με τους παίκτες. Αν δεν έχεις καλή σχέση με τους παίκτες, κανείς δεν είναι κερδισμένος. Η καλή σχέση, όμως, βασίζεται στο σεβασμό και τη δουλειά. Όταν δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα, εγώ δεν μπορώ να συνεχίσω να συνεργάζομαι. Όποιος δεν έχει αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, δουλειά και σεβασμό, τίθεται εκτός. Και μία ερώτηση: Ο Σιμάο δεν θα μπορούσε να τεθεί εκτός ομάδας, ακόμη κι αν δεν είχε συμβεί το παραμικρό; Βασικοί είναι οι 20 παίκτες που προετοιμάζω και παίρνω μαζί μου σε κάθε αγώνα. Στα παιχνίδια που θέλουμε ένταση, πρέπει να υπάρχουν κι άλλες επιλογές.

Στο Τελ Αβίβ δεν είχαμε πίεση για μεγάλη διάρκεια και αυτοπεποίθηση. Το σημαντικό όμως είναι οι παίκτες να δίνουν το 100% επί 90 λεπτά. Όποιος δεν μπορεί, αντικαθίσταται. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου για το ποδόσφαιρο. Ο Σιμάο βρέθηκε έξω γιατί είχε μία όχι σωστή συμπεριφορά. Υπάρχουν όρια και πρέπει να υπάρχει πειθαρχία. Είναι σημαντικό αυτό. Όταν υπάρχει έλλειψη σεβασμού και πειθαρχίας, θα πρέπει τα πράγματα να διορθώνονται. Αυτό δεν αφορά μόνο τον Σιμάο. Όσα είπα αφορούν όλη την ομάδα. Θέλω να έχω ένα σύνολο που να μπορεί να κερδίζει. Τα τελευταία χρόνια η ομάδα δεν κέρδιζε. Αυτό που θέλω είναι να αλλάξει αυτό, αλλά θα πρέπει να βρούμε γιατί συνέβαινε αυτό».

-Για την προσαρμογή των νεοαποκτηθέντων:
«Ως τώρα δεν μίλησα για τα προβλήματα, το λίγο χρόνο προετοιμασίας που είχαμε, τις ομάδες που αντιμετωπίσαμε και είχαν περισσότερα ματς στα πόδια μας ή για τους νέους παίκτες. Τώρα προσαρμόζονται και θέλουν χρόνο. Γι’ αυτό οι παλιοί θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση, που θα τους υποστηρίξει και θα τους δείξει το δρόμο».

-Για την πορεία του Παναθηναϊκού τα τελευταία χρόνια
: «Πέρυσι δεν κερδίζαμε. Τον προηγούμενο χρόνο ο Παναθηναϊκός είχε κερδίσει το νταμπλ, αλλά και τα χρόνια που προηγήθηκαν δεν κέρδιζε η ομάδα. Άρα τα τελευταία χρόνια περισσότερο χάνει παρά κερδίζει τίτλους. Πρέπει να παραδεχτείτε πως εγώ θέλω να αλλάξω αυτή την κατάσταση. Αυτό δεν μπορώ να το αλλάξω μόνος μου. Πρέπει να βρεθούν δίπλα οι φίλαθλοι, ο κόσμος, η διοίκηση, για να το αλλάξουμε όλοι μας. Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα πηγαίνουν προς το χειρότερο. Η ιστορία που εγώ γνωρίζω για τον Παναθηναϊκό είναι η παλιά, όχι η τωρινή. Εγώ έχω ευθύνη για την τελευταία σελίδα της ιστορίας. Στο πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός πρέπει να γίνει πιο ισχυρός. Ο Παναθηναϊκός ήταν μία τοπ ομάδα και τον τελευταίο καιρό δεν είναι έτσι. Σκοπός μου είναι να γίνει όσο ισχυρός ήταν στο πρωτάθλημα και να γίνει ισχυρός στο εξωτερικό. Γι’ αυτό θέλω να αλλάξουν τα πράγματα. Αν είναι θέμα κριτικής, ας μου γίνει. Όμως εγώ δεν θα πάω να προσπαθώ να τα καταφέρω με σκληρή δουλειά. Αυτές τις συζητήσεις τις κάνουν οι μεγάλοι σύλλογοι. Αποτελεί γεγονός για την Οντένσε που προκρίθηκε σε βάρος μας ή για τη Μακάμπι που μας κέρδισε. Για τον Παναθηναϊκό το να μη μετέχει στο Champions League ή ενδεχομένως στο Europa League, αποτελεί πανωλεθρία. Αυτό έρχομαι να αλλάξω, αυτό θέλω να αλλάξω. Αν μου πείτε ‘είσαι τρελός’, δεν πειράζει».

-Για τον κόσμο:
«Ελπίζω ο κόσμος να στηρίξει την ομάδα. Ξέρω πως είναι θλιμμένοι, αλλά πολλές φορές η θλίψη σού δίνει ώθηση για κάτι καλό».


Τσακώθηκαν Σιμάο-Φερέιρα – Εκτός αποστολής ο Μοζαμβικανός

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε