Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Φερέιρα: Δεν θα κλάψω αν δεν κάνουμε μετεγγραφές

Φερέιρα: Δεν θα κλάψω αν δεν κάνουμε μετεγγραφές

Σε ένα μήνα συμπληρώνει δύο χρόνια στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα μίλησε για τα όσα έχει ζήσει στο “τριφύλλι”, για την αλλαγή στρατηγικής λόγω της οικονομικής εποχής αλλά και για τις μεταγραφές που που μπορεί να μη γίνουν.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Ζεσουάλδο Φερέιρα:

Για τις εντυπώσεις του στα 68 σερί παιχνίδια σε δυόμιση χρόνια: «Θα έλεγα ότι είναι αρχικά μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη τιμή για μένα να βρίσκομαι σαν προπονητής στην ομάδα για τόσο καιρό σε μια θέση δύσκολη. Αλλά βέβαια σε έναν μεγάλο σύλλογο μερικές φορές τα πράγματα δεν ήταν τόσο καλά, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια ιδιαίτερη στιγμή».

Για το πως βιώνει τα καλά και τα κακά στον πάγκο του Παναθηναϊκού: «Θα έλεγα ότι δυστυχώς οι χαρές δεν ήταν πάρα πολλές αλλά επαναλαμβάνω την ιδιαίτερη χαρά μου που βρίσκομαι εδώ. Από τις 20 Νοεμβρίου του 2010 που βρίσκομαι εδώ δεν υπήρχαν πολλές χαρές, τα προβλήματα στον Παναθηναϊκό ήταν μεγάλα. Όπως έλεγα από εδώ και στο εξής ο σύλλογος δεν θα ήταν όπως στο παρελθόν. Τα πράγματα αλλάζουν, η Ελλάδα αλλάζει και η οικονομική δυσπραγία επηρεάζει το ποδόσφαιρο και τον Παναθηναϊκό. Αλλά είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που βρίσκομαι εδώ. Είναι δύσκολο να πετύχω όσα θέλω, έχω συνηθίσει να κυνηγάω τις νίκες, θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να συνεχίσουμε καλά και να δώσουμε χαρά στον κόσμο».

Για τα προβλήματα: «Κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει τα προβλήματα που βιώνουμε από την αρχή. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των δυσκολιών υπήρξαν και καλές στιγμές, όπως οι νίκες απέναντι στη Μάδεργουελ, κάτι που επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να επιστρέψει στην Ευρώπη. Θεωρώ όμως ότι μετά τον αγώνα με τη Μάλαγα συνέβη το λογικό. Αντιμετωπίσαμε μια ομάδα πιο ισχυρή, με μεγαλύτερο μπάτζετ που παίζει σε πιο ισχυρό πρωτάθλημα. Το επίπεδο που παίξαμε στους αγώνες αυτούς έδειξε κάτι καλό. Θα έλεγα ότι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν μετά τη Μάλαγα με τον τρόπο που ελπίζαμε, υπήρξαν δυσκολίες, περιπτώσεις έλλειψης αυτοπεποίθησης, καταστάσεις δύσκολο να εξηγήσει κανείς και να κατανοηθούν. Αυτό έθεσε σε κάποια αμφισβήτηση και την ομάδα και εμένα κάποια στιγμή από πλευράς των φιλάθλων. Όμως, συνεχίσαμε να ανασυντασσόμαστε και να κοιτάμε μπροστά. Ελπίζουμε έτσι να ανεβούμε επίπεδο και να παίζουμε καλύτερα με στόχο τη νίκη. Βεβαίως τα προβλήματα συνεχίζονται με τραυματισμούς και παίκτες που δεν είναι ακόμα έτοιμοι. Χρειαζόμαστε την εμπιστοσύνη των φιλάθλων μας για να συνεχίσουμε τη μάχη».

Για το διπλό στο Πόρτο με αντίπαλο την Πόρτο τέτοιες μέρες το 1995 και την προοπτική του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη και αν μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα: «Πρέπει να προσέξουμε κάτι σημαντικό. Δεν σημαίνει ότι όταν επιθυμείς κάτι αυτό συμβαίνει. Πρέπει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Πάντα έλεγα ότι ο Παναθηναϊκός ήταν μια δυνατή ομάδα στις διεθνής υποχρεώσεις, αλλά δεν καταλάβαινα γιατί πάντα θα μπορούσε να κερδίζει. Η ιστορία λέει ότι ο Παναθηναϊκός τα τελευταία16 χρόνια κέρδισε δύο τίτλους και στην Ευρώπη πέτυχε κάποια καλά αποτελέσματα. Κάποια πράγματα κατά τη διάρκεια του χρόνου άλλαζαν. Τώρα στο σύλλογο γίνονται αλλαγές οι οποίες εξαρτώνται και έχουν να κάνουν με τις εξελίξεις στη χώρα και την ιστορία του συλλόγου. Στην καρδιά και το μυαλό των φιλάθλων έχουν παραμείνει οι ωραίες εικόνες του παρελθόντος. Όμως και ο Τύπος έχει απαιτήσεις από έναν μεγάλο σύλλογο και μια μεγάλη ομάδα, η οποία ακόμα δεν έχει τη δυνατότητα να αντιπαρατεθεί με άλλους μεγάλους συλλόγους, προς τα εκεί κοιτάζουμε. Και έτσι θα έλεγα ότι αν ο σύλλογος μελλοντικά θέλει να είναι αντίστοιχος με την ιστορία που έχει θα πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα βήματα που θα μπορούν να προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα».

Για το αν του αρέσει η ομάδα μέσα στον αγωνιστικό χώρο και το τι θα άλλαζε: «Όχι, αυτή τη στιγμή δεν είμαι ικανοποιημένος. Θέλω πολύ περισσότερα. Πιστεύω ότι και μπορούμε και θα κάνουμε πολύ περισσότερα από αυτά που κάναμε μέχρι τώρα. Ο κόσμος όμως δεν έχει υπομονή και σύμφωνα με αυτά που απαιτεί το ποδόσφαιρο, με την οικοδόμηση μιας νέας ομάδας τα πράγματα πρέπει να αναβαθμιστούν, να πάνε σε πιο ψηλά πλάνα. Και για αυτό είπα ότι δεν με ικανοποιεί και είμαστε αρκετά μακριά από αυτό που θέλω και από αυτό που μπορούμε. Δεν είμαι ένας άνθρωπος που ικανοποιείται με τα λίγα».

Είμαι πολύ απαιτητικός και προς τους παίκτες και προς τον εαυτό μου. Θέλω πάντοτε το καλύτερο και ακριβώς επειδή έτσι βλέπω τα πράγματα συνεχίζω να προπονώ αυτή την ομάδα. Και για αυτό στην καριέρα μου για πολλά χρόνια προπονούσα μεγάλες ομάδες που στόχο πάντα είχαν τη νίκη και σε έναν μεγάλο σύλλογο όπως ο Παναθηναϊκός είναι σημαντικό να παίζεις το επόμενο παιχνίδι καλύτερα από το προηγούμενο. Ζούμε για τους τίτλους και αυτή είναι η φιλοσοφία μου, έστω κι αν ακόμα δεν υπάρχει αυτή η γραμμή. Γιατί καταλαβαίνετε ότι αυτό που αποτελεί κέρδος και για τον προπονητή και για τους παίκτες είναι οι τίτλοι, περισσότερο και από τα χρήματα.

Ο Παναθηναϊκός είναι ακόμα μακριά από τους τίτλους και πολλοί από αυτούς τους παίκτες δεν έχουν την εμπειρία του να κερδίζουν τίτλους, να γνωρίζουν τι ακόμα μπορούν να καταφέρουν και εγώ ως προπονητής και τίποτα περισσότερο θεωρώ ότι πιο σημαντικό από το να έχεις μια ομάδα που παίζει καλά αλλά κερδίζει λίγα είναι όλοι μαζί να χτίσουμε ένα καινούργιο σύλλογο στην καινούργια πραγματικότητα που εμφανίζεται μπροστά μας. Ο σύλλογος πρέπει να έχει στρατηγική, πρόγραμμα, ώστε να μπορέσει να οικοδομηθεί ο νέος σύλλογος για όσο χρόνο θεωρούν οι υπεύθυνοι. Και όσο πιο δυνατός είναι ο σύλλογος, τόσο πιο δυνατή θα είναι η ομάδα».

Για το πως είναι μέχρι να πάει στην προπόνηση μετά από αρνητικό αποτέλεσμα: «Εγώ δεν μπορώ να συμβιώνω ούτε με την ισοπαλία ούτε με την ήττα. Και με δυσκολία μπορώ να δεχτώ οι άνθρωποι που είναι δίπλα μου να μπορούν μετά από μία ήττα ή ισοπαλία να είναι ήσυχοι. Θα σας πω ότι πολλές φορές δεν είμαι ικανοποιημένος ούτε και όταν κερδίζω. Ένας άνθρωπος σαν εμένα δεν είναι πάντα ικανοποιημένος με αυτά τα οποία έχει. Έχω απαιτήσεις. Διότι ξέρετε η ήττα ή ισοπαλία, είναι βραχύβια. Όπως επίσης και η νίκη η οποία επιτυγχάνεται όχι με καλό παιχνίδι, όχι με καλή εμφάνιση, σημαίνει ότι χρειάζεται βελτίωση».

Για το τι χρειάζεται για να βελτιωθεί ο Παναθηναϊκός και να παίξει καλύτερη μπάλα και αν σε αυτή τη συνταγή σκοπεύει να χρησιμοποιήσει νέους παίκτες: «Υπάρχουν ερωτήσεις που δεν μπορούν να απαντηθούν εύκολα και κυρίως όταν είμαστε ζωντανά σε μία συνέντευξη. Όπως είπα, όσο πιο δυνατός είναι ο σύλλογος πιο δυνατή θα είναι και η δομή της ομάδας. Όλοι γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, το οποίο δεν είναι μόνο του Παναθηναϊκού. Άρα πρέπει η στρατηγική των συλλόγων να προσαρμοστεί σε αυτή την πραγματικότητα. Είναι εύκολο να λέει κανείς ότι για να έχεις την καλύτερη ομάδα πρέπει να βρεις τους καλύτερους παίκτες άλλα δεν θεωρώ ότι αυτό είναι το παν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και δεδομένων των δυσκολιών, αυτό που συνεχίζουμε να κάνουμε είναι να εγγυηθούμε την μελλοντική ζωή του συλλόγου με τους παίκτες που διαθέτουμε, οι οποίοι θα παίξουν καλύτερα και έχουν την υποχρέωση να το κάνουν και να δούμε από τις συναισθηματικές και τις οικονομικές δυνατότητες ώστε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα».

Για το αν υπάρχει θέληση για μεταγραφή: «Κοιτάξτε, κατανοώ τον τρόπο με τον οποίο με ρωτάτε. Σας μίλησα ωστόσο για μια άλλη οπτική γωνία. Κατανοώ τη θέση των δημοσιογράφων και των οπαδών, αλλά το θέμα δεν είναι να βγει η είδηση. Θέλω να πω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μια ομάδα που έχει χαμηλό βεληνεκές συγκριτικά με το παρελθόν. Έχουμε πολλούς νέους που έρχονται από τις ακαδημίες. Έχουμε επίσης και παίκτες νέους που ήρθαν στο σύλλογο από το εξωτερικό. Και καταρχήν θα πω ότι εάν οι οικονομικοί πόροι μας το επιτρέψουν θα κάνουμε τις μεταγραφές. Αν δεν υπάρχουν δε θα στρουθοκαμηλίσουμε ούτε θα ξεκινήσουμε να κλαίμε. Θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά και πάνω από όλα θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε και να βάλουμε σε άλλες βάσεις την ομάδα του Παναθηναϊκού ».

Αλαφούζος: Σκευωρία κατά του Παναθηναϊκού!

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε