Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Φερέιρα: Θα δυσκολέψουμε τη Λάτσιο

ΦΩΤΟ NEWSPORTS.
ΦΩΤΟ NEWSPORTS.

Η πίστη στις δυνατότητες και η θέληση για τη νίκη είναι τα δύο στοιχεία που πρέπει να έχει ο Παναθηναϊκός για να πάρει τη νίκη στην αναμέτρηση της Πέμπτης κόντρα στην Λάτσιο για την 3η αγωνιστική του Γιουρόπα Λιγκ, σύμφωνα με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα ο οποίος “έδειξε” τον Χουχουμή για την ενδεκάδα. Χριστοδουλόπουλος: “Περνάμε δύσκολες στιγμές”.

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου του Πορτογάλου τεχνικού έχει ως εξής:

Θεωρείτε ότι μια καλή πορεία στην Ευτρώπη μπορεί να αποτελέσει… φάρμακο για την κακή πορεία στο πρωτάθλημα;

Για οποιαδήποτε ομάδα να πω κάτι. Αν είδατε χθες κάποιον από τους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ. Αν είδατε το παιχνίδι της Μπράγκα με την Μάντσεστερ, για παράδειγμα, κατανοήτε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά σε αυτό το επίπεδο και σε ότι συμβαίνει στα εθνικά πρωταθλήματα. Λόγω των προκλησεων που δημιουργούνται στο Τσάμπιονς και το Γιούροπα Λιγκ. Τα κίνητρα.

Αν κοιτάξουμε πίσω θα δούμε ότι ο Παναθηναϊκός είχε πολύ καλές εμφανίσεις. Δεν είχε πάντοτε καλές πορείες στο πρωτάθλημα. Ο άλλος λόγος είναι ο τύπος του παιχνιδιού και η διαφορά είναι στο στυλ της κάθε ομάδας που προέρχεται από διαφορετική φιλοσοφία από εκείνη του αντιπάλου.

Ιστορικά οι σύλλογοι από ασθενέστερες ποδοσφαιρικά χώρες κάνουν διαφορετικούς δρόμους. Παράδειγματα. Άγιαξ. Κανένας δεν τον ήξερε και κάποια στιγμή είδαμε να παίζει στους τελικούς. Πορτογαλία. Η Πόρτο. Σιγά σιγά έγινε μια μεγάλη ομάδα. Εγώ ξέρω πολύ καλά την ιστορία της γιατί ήμουν τέσσερα χρόνια στον πάγκο της. Αναφέρομαι σε αυτές τις ομάδες, όχι στη Ρεάλ για παράδειγμα.

Οι ομάδες που μετέχουν αποτελούν τους ηγέτες στο ποδοσφαρικό στερέωμα ακόμη και αν προέρχονται από μικρές χώρες. Η ιστορία του Παναθηναϊκού γράφτηκε με αποκορύφωμα το 1971. Άρα κανείς δεν μπορεί να ξεχνάει την ιστορία που φέρουν αυτές οι ομάδες.

Είναι φυσικό οι οπαδοί του Παναθηναϊκού να σκέφτονται πως η μεγάλη ιστορία δημιουργείται από και στις μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πρέπει να είναι κάποια ομάδα πολύ δυνατή στη χώρα της για να είναι δυνατή και εκτός συνόρων.

Τα πράγματα αλλάζουν. Τα τελευταία δέκα χρόνια είναι παντού μεγάλες οι αλλαγές. Οι κοινωνικές συνθήκες αλλάζουν, το ποδόσφαιρο αλλάζει. Πρέπει να είσαι και οικονομικά εύρωστος σαν ομάδα για να παραμείνεις σε αυτό το επίπεδο.

Πως αλλάζει αυτή η εικόνα; Βλέπουμε μια ευθεία γραμμή, χωρίς διακυμάνσεις…

Θέλετε μια ανοδική γραμμή; Πάντα τις ίδιες ερωτήσεις μου κάνετε. Καταλαβαίνετε ότι ο πόνος μέσα μας είναι μεγάλος που ο Παναθηναϊκός δεν είναι όπως πέρυσι ή τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι θέμα να έχεις μόνο δύο μάτια. Θες πολλά μάτια και μνήμη. Αν συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά, όσο οι παίκτες συνεχίζουν να αποκτούν εμπειρία και να έχουν αυτοπεποίθηση τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα.

Η Τότεναμ είχε νικήσει την Μάνστεστερ πριν έρθει εδώ. Αυτό που είδαμε μας εξέπληξε ευχάριστα. Να περιμένουμε κάτι ανάλογο αύριο;

Έχετε σκεφτεί τον δρόμο που έχουμε κάνει με όλα τα προβλήματα, τις δυσκολίες, για να κρατηθούμε στο επίπεδο μιας ομάδας όπως ο Παναθηναϊκός;Πολλά δεν λύνονται μόνο με την θέληση. Λύνονται γιατί υπάρχει η δυνατότητα να λυθούνε. Χωρίς να τα σκεφτούμε, πιστεύω ότι παρόλα τα προβλήματα αν οι παίκτες μου πιστέψουν στις δυνατότητες, πιστεύω ότι μπορούν να παίξουνε καλύτερα και από ότι κόντρα στην Τότεναμ. Η Λάτσιο θα μας δυσκολέψει αλλά θα την δυσκολέψουμε και εμείς.

Έχετε πολλά προβλήματα στην άμυνα…

Κατανοείτε τα προβλήματα που υπάρχουν. Η ερώτηση σας δείχνει ότι καταλαβαίνετε τα προβλήματα. Δεν συμφωνώ ότι προβλήματα υπάρχουν μόνο στην άμυνα. Με την Μάλαγα έπαιξα εκεί ο Πίντο και ο Σέμα. Ο Τριανταφυλλόπουλος έπαιξε με την Τότεναμ χωρίς τον Μπουμσόνγκ. Ήταν μια έκπληξη διότι ήταν ήρεμος και έπαιξε καλά.

Αυτό που κάνουμε καθημερινά είναι να ξεπερνάει η ομάδα τα προβλήματα. Αυτό το ρόστερ έχουμε, με αυτούς θα παίξουμε. Αυτό που λέω συχνά στους παίκτες είναι ότι θέλω να έχετε στους εαυτούς σας τόσο εμπιστοσύνη όσοι έχουν εγώ εσάς. Αύριο θα παίξει και ακόμη ένας νεαρός παίκτης. Το ποδόσφαιρο αλλάζει. Όταν είχα έρθει παίζαμε με την Μπαρτσελόνα και η ομάδα βρέθηκε εκτός. Ξεκίνησα ξανά να προσπαθώ να φτιάξω μια ομάδα αλλά θέλει χρόνο και χρήματα. Κάθε ομάδα είναι ανάλογη και με την χώρα που παίζει. Μπορεί ολα αυτά που είπα να μην έχει σημασία αλλά είμαι σίγουρος πως θα με ρωτήσετε ποιος θα παίξει αύριο.

Ο Χουχούμης ή ο Λαγός…

Ακούω στοιχήματα… Ο Χουχούμης είναι πολύ καλός παίκτης με μέλλον. Πρέπει να σκεφτούμε την παλιά Λάτσιο με την νέα. Και να δούμε την ένταση του ιταλικού και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πρέπει να δώσουμε την μάχη μας είτε το θέλουμε είτε όχι. Είναι σημαντικό να υπάρχουν κίνητρα. Γιατί με εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση χτίζεις αυτό που θέλεις. Θέλω να το έχουν αύριο αυτό.

Τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού εκπροσώπησε ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος τόνισε πως οι «πράσινοι» μόνο να κερδίσουν έχουν από την λάμψη της Λάτσιο. Αναλυτικά:

Πόσο σημαντικό είναι αυτό το παιχνίδι;

Είναι ευκαιρία να επανακάμψουμε κατά κάποιο τρόπο. Προσφέρονται αυτά τα παιχνίδια. Περνάμε δύσκολες στιγμές, το έχουμε καταλάβει, το ξέρουν όλοι. Θα προσπαθήσουμε να τα δώσουμε όλα αύριο. Δεν θα πω ότι πάμε για νέο ξεκίνημα αλλά πρέπει να διασκεδάσουμε τις εντυπώσεις.

Πόσο δύσκολη είναι η αποστολή σας;

Η Λάτσιο είναι πολύ καλή ομάδα. Μιλούν τα αποτελέσματα και οι εμφανίσεις της. Ίσως μα βγει σε καλό. Αν είμαστε αυτοί που πρέπει θα διαχειριστούμε καλά το παιχνίδι. Από την λάμψη αυτής της ομάδας μόνο να κερδίσουμε έχουμε.

Σας επηρεάζει ότι έχει γίνει στο ελληνικό πρωτάθλημα;

Νομίζω ότι είναι ευκαιρία να ξαναμπούμε στο παιχνίδι της πρόκρισης. Έχει διαφορές το ελληνικό πρωτάθλημα με την Ευρώπη αλλά συνδέεται σίγουρα το τι έχουμε κάνει. Μπορούμε, όμως, να δείξουμε ποιοι είμαστε. Σίγουρα αν εμφανιστούμε όπως με Ξάνθη και Τότεναμ, μπορούμε να κερδίσουμε πολλά και να ξαναμπούμε μέσα στο παιχνίδι της πρόκρισης.

Είχες ένα πηγαδάκι με τους οπαδούς. Ένα μήνυμα στον κόσμο;

Ήταν καλό και για εμένα και για τους ίδιους το πηγαδάκι. Μιλήσαμε με ειλικρίνεια. Ότι τους είπα ισχύει και τώρα. Δεν έχω να πω κάτι άλλο.

Έτοιμος για Λάτσιο ο Κουίνσι – Η αποστολή του Παναθηναϊκού

“Πράσινη” απάντηση σε Τσάκα: Του πληρώνουμε και το ταξί!

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε