Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Γερουλάνος: Χρηματοδότηση μόνο αν τηρηθούν τα σκληρά μέτρα

ΦΩΤΟ ΝEWSPORTS.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ξεκαθάρισε ότι η Πολιτεία θα ξαναδώσει λεφτά στις ομάδες μόνο όταν τηρηθούν τα νέα μέτρα.

Ο Παύλος Γερουλάνος μίλησε στον NovaΣπορ FM…

Για το αθλητικό νομοσχέδιο:
«Αν δεν έχει ήδη κατατεθεί το νομοσχέδιο, θα κατατεθεί μέχρι το πρωί της Τρίτης. Με ρωτάνε και μένα ‘Θα έρθει ο πρίγκιπας;’. Έτσι εκφυλίζεται η συζήτηση για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Η δυνατότητα σε αλλοδαπούς να επενδύσουν είναι μόνο μία πτυχή του νομοσχεδίου».

Για τη χαμένη ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούσαν να είχαν δώσει τεράστιες δυνατότητες στην Ελλάδα. Όχι μόνο στον τουρισμό. Εκείνη τη χρονιά ο ελληνικός αθλητισμός έβγαλε προς τα έξω μία εικόνα. Αντί να κεφαλαιοποιήσουμε αυτό το πράγμα, σήμερα είμαστε βουτηγμένοι στην ντόπα, τη βία και τη διαφθορά».

Για την αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων από την Ελλάδα: «Ο προϋπολογισμός των μεσογειακών αγώνων ήταν τρελός. Επιδιώξαμε να γίνουν με πολύ μικρότερο κόστος, αλλά δεν έγινε δεκτό. Αντιμετώπισα νοοτροπίες πως θα έπρεπε η Ελλάδα να δώσει τα τελευταία της λεφτά για να κάνει ο καθένας η μαγκιά του. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει στην πλάτη του Έλληνα φορολογούμενο. Ο προϋπολογισμός που προτείναμε μπορούσε να κάνει μια χαρά μεσογειακούς αγώνες και αποφάσισαν να τους κάνουν αλλού για να έχουν τις πολυτέλειες που περίμεναν».

Για την αντιμετώπιση της βίας: «Αυστηροποιήσαμε τον ποινικό κώδικα για να περάσουμε το μήνυμα πως θέλουμε η βία να σταματήσει, ενώ βάλαμε ρήτρες βίας. Θα πάρουμε όλα τα μέτρα για να το πετύχουμε. Όταν πας να αλλάξεις τα πράγματα, οι πρώτοι που θα τιμωρηθούν αισθάνονται ένα αίσθημα αδικίας. Πρέπει όμως από κάπου να ξεκινήσεις και δεν πρέπει να σταματήσεις. Τα φαινόμενα αυτά, όταν δεν υπάρχει σοβαρή ανάληψη ευθυνών γιγαντώνονται. Αυτό που επιδιώκει η διαρκής επιτροπή είναι να φέρει στο ίδιο δωμάτιο όλους τους συνυπεύθυνους. Καταλαβαίνω τη δυσπιστία του κόσμου, αλλά χρειάζεται ένας χώρος για να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα. Αν συλληφθείς μία φορά, μπορεί να έτυχε. Αν όμως αυτό επαναληφθεί, ο δικαστής πλέον έχει το δικαίωμα να σου απαγορεύσει η δυνατότητα εισόδου στο γήπεδο για πολύ καιρό. Είναι ένα καλό εργαλείο για τη δικαιοσύνη».

Για τους συνδέσμους των οργανωμένων οπαδών: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους εκπροσώπους των συνδέσμων, ώστε η μετάβαση από το ένα καθεστώς στο άλλο να μην είναι πιεσμένη. Θεωρώ πως τα μηνύματα θα γίνουν σεβαστά από όλες τις πλευρές και οι λέσχες θα βοηθήσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν μπορώ να πιστέψω πως κάποιος που πραγματικά αγαπά την ομάδα του πιστεύει πως τη βοηθά με τη βία ή με το να εκμεταλλεύεται το χώρο που έχει το έμβλημα της ομάδας του για να διακινεί ναρκωτικά».

Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και των στημένων αγώνων: «Τα χρήματα πίσω από τους στημένους αγώνες είναι πάρα πολλά και φεύγουν από τα στενά όρια της Ελλάδας. Δεν μπορεί η Πολιτεία παρά να κοιτά να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά αλλάζοντας τη νομοθεσία, όπως πρέπει. Κοιτάμε τα νέα εργαλεία που φτιάχνουν τα συμφέροντα αυτά και ο αγώνας είναι συνεχής. Αν δει κανείς τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα, μπορεί να δει κανείς ότι έγινε ένα πρώτο βήμα. Θα δικαστούν άνθρωποι και πάνω από δέκα ομάδες έχουν υποβιβαστεί. Θα ήταν άδικο να πει κανείς ότι ξεκίνησε η διαδικασία κάθαρσης και σταμάτησε. Πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Η διαφθορά δεν είναι κάτι που γίνεται, το αντιμετωπίζεις και τελειώνει. Θα γίνεται πάντα και το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς για να αποκτήσει το ποδόσφαιρο αξιοπιστία. Εάν η πίεση προς εμάς είναι να συνεχιστεί η κάθαρση, εγώ δεν έχω πρόβλημα. Αν όμως θέλουν να συνεχίσουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια, θα με βρουν απέναντι».

Για τη συνεργασία με την ΕΠΟ και τη Σούπερ Λίγκα: «Η ΕΠΟ είναι καθ’ ύλην αρμόδια για να διασφαλίσει πως το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ευρωπαϊκού επιπέδου. Θεωρώ πως έχει κάνει σημαντικά βήματα, αλλά πρέπει να κάνει πολλά ακόμη. Όσο βλέπουμε ότι κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, εμείς θα είμαστε οι μεγαλύτεροί της σύμμαχοι. Με τη Σούπερ Λίγκα δεν έχουμε άμεση επαφή. Τη σεβόμαστε ως διοργανώτρια αρχή, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε με 15 ανθρώπους και μιλάμε μέσω της ΕΠΟ».

Για την κρατική χρηματοδότηση: «Δεν πρέπει να δοθεί ούτε ένα ευρώ αν δεν έχουμε μία πάρα πολύ σοβαρή αξιολόγηση για το τι έχει γίνει με τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Βλέπουμε θετικά ότι έχει αυστηροποιηθεί το δίκαιο, αλλά όχι ότι δεν τηρείται. Αν το δίκαιο εφαρμοστεί σωστά, είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε ξανά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό περιμένω από την ΕΠΟ να κάνει μία αξιολόγηση για το πώς πήγε το πρωτάθλημα κι αν αισθανθούμε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, εδώ είμαστε για να ξαναβοηθήσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μέχρι να γίνει μία σοβαρή αξιολόγηση, δεν θεωρώ πως η Πολιτεία πρέπει να ανοίξει τη χρηματοδότηση προς τις ομάδες. Πολλοί παράγοντες έκαναν τους μεγάλους με χρήματα του ελληνικού κράτους. Πρέπει να ξέρει ο Έλληνας φορολογούμενος πού πάνε τα λεφτά του».

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε