Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Γιατί οι νεοναζί χάρηκαν για τον αποκλεισμό της Γερμανίας

ΦΩΤΟ REUTERS

Τη στιγμή που η Γερμανία προσπαθεί να ξεπεράσει τον αποκλεισμό από το τελικό του Μουντιάλ, οι ακροδεξιοί κάνουν… “πάρτυ”, καθώς δεν αποδέχονται τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της ομάδας.

Για την ακροδεξιά, μια ομάδα, στην οποία οι 11 στους 23 παίκτες έχουν “ξένες” ρίζες, δεν είναι πια γερμανική, υποστηρίζουν.

“Δεν είναι δυνατόν να κερδίσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα μια ομάδα που οι μισοί της παίκτες είναι ξένοι”, έγραψε κάποιος στο φόρουμ, thiazi.net.

“Ο Οζίλ, ο Κεντίρα, ο Κακάου, ο Ποντόλσκι, μπορούν να πάνε να πνιγούν στη λίμνη. Δεν τους χρειαζόμαστε, οι δικοί μας είναι εξίσου καλοί”, συμπλήρωνε ένας άλλος.

Οι νεοναζί μισούν αυτή την ομάδα γιατί ανατρέπει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τον κόσμο, λέει στο “Σπίγκελ”,
ο ιστορικός Ντέτλεβ Κλάουσεν από το Πανεπιστήμιο του Ανόβερου. “Η εθνική ομάδα της χώρας τους θέλουν να βασίζεται στην εθνική καθαρότητα. Στην πραγματικότητα, βέβαια, η Γερμανία έχει μετανάστες εδώ και 100 χρόνια. Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου είναι εκείνη που άργησε να προσαρμοστεί σε αυτή την πραγματικότητα”, καταλήγει.

“Η ακροδεξιά δεν μπορεί να δεχθεί αυτή τη νέα προσέγγιση του έθνους. Η ιθαγένεια δεν βασίζεται στο εθνικό υπόβαθρο, αλλά στο Σύνταγμα, για να είσαι Γερμανός είναι αρκετό να αποδέχεσαι το γερμανικό Σύνταγμα. Κι αυτό είναι κάτι που η ακροδεξιά δυσκολεύεται να το καταλάβει”, αναφέρει ο Γίονας Γκάμπλερ, ο οποίος έχει αφιερώσει μέρος της ζωής του στην έρευνα της σχέσης του ποδοσφαίρου με την ακροδεξιά..

Είναι αρκετό να διαβάσει κανείς την ιστοσελίδα Deutscher Standpunkt: «Οι παίκτες αυτοί που έχουν σκούρο δέρμα μπορεί να ανήκουν στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, αλλά δεν ανήκουν στη Γερμανία. Δεν είναι ψηλοί και ξανθοί, είναι μαύροι, μικρόσωμοι και Μουσουλμάνοι. Οποία πρόοδος! Στην πραγματικότητα, δεν γίνεται κάποιος Γερμανός. Η είναι ή δεν είναι. Αυτοί οι νέοι υπήκοοι της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας είναι και θα είναι ξένοι».

Ο Κλάουσεν τονίζει ότι οι νεοναζί δεν υποστήριξαν ποτέ το γερμανικό δημοκρατικό κράτος και κατά συνέπεια δεν μπορούν να δεχθούν και την εθνική ομάδα. “Οι Ναζί θέλουν την παγκόσμια κυριαρχία και ο εθνικοσοσιαλισμός ήταν πάντα πάνω από τα έθνη. Αυτό είναι που δεν καταλαβαίνουν πολλοί στην Αριστερά οι οποίοι αισθάνονται αμήχανα με τη γερμανική σημαία – ότι η ακροδεξιά απορρίπτει ο,τιδήποτε έχει σχέση με τη σημαία”.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στην εφημερίδα “Μπιλντ” που εξέταζε ποιοι παίκτες τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο. Από αυτούς με ξένες ρίζες, μόνο ο Μίροσλαβ Κλόζε το έκανε. Δημοσιεύτηκαν τότε πολλά σχόλια στο Internet που υποστήριζαν την άποψη ότι η Γερμανία δεν χρειάζεται ανθρώπους σαν τον Οζίλ. Και η άποψη αυτή δεν περιορίζεται στην ακροδεξιά.

Όπως λέει ο Κλάουσεν, η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ήταν πολύ συντηρητική στο παρελθόν. Μετανάστες στην ομάδα δέχθηκε μόνο μετά την κακή εμφάνιση της ομάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004. “Τότε έκανε μια πλήρη στροφή και επένδυσε τα πάντα στον πολυπολιτισμό”. Σημαντικό ρόλο έπαιξε βέβαια και η νέα νομοθεσία που καθιστά ευκολότερη την απόκτηση της γερμανικής ιθαγένειας.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε