Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

“Η ΑΕΚ στον λαό της”

Το πλάνο τους για τη νέα εποχή στην “Ένωση” παρουσίασαν οι “Supporters” ζητώντας την βοήθεια όλων των Αεκτζήδων. Αδαδμίδης: “Θα βοηθήσουν Παππάς και Νοτιάς”. Λυμπερόπουλος: “Αν δεν πετύχει και αυτό η ομάδα θα πάει στην Δ΄ Εθνική”.

Κατέθεσε ένσταση η ΑΕΚ

Τον λόγο πήρε αρχικά ο πρόεδρος των Supporters, Μάκης Κασνακίδης, που στο πώς ξεκίνησε η οργάνωση και πώς έφτασε στη σημερινή πρωτοβουλία. «Πολλά έχουν ακουστεί, πολλά έχουν κυκλοφορήσει, πολλά ανακριβή, κάποια υπέρ μας και κάποια κατά. Σκοπός μας είναι να δώσουμε απαντήσεις και να βοηθήσουμε τους φίλους της ΑΕΚ να κατανοήσουν την πρότασή μας. Το Supporters Club ιδρύθηκε από ιδέα του Ντέμη Νικολαΐδη. Το συμβουλευτικό κομμάτι δυστυχώς ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Αρχικά ήμασταν 29 μέλη και η ετήσια συνδρομή ήταν 29.000 ευρώ. Με τον ερχομό του Σταύρου Αδαμίδη είχαμε περισσότερο θεσμικό ρόλο. Εκπονήσαμε ένα σχέδιο που πιστεύουμε πως θα μας βγάλει από το αδιέξοδο και θα μας οδηγήσει σε ένα διαυγές μέλλον».

«Το μοντέλο του ενός ή των δύο ανδρών έχει ξεπεραστεί και δεν έχει εφαρμογή στην ΑΕΚ. Η οικονομική κρίση προωθεί τη λύση του μοντέλου των πολλών. Γνωρίζοντας την κατάσταση της ΑΕΚ αποφασίσαμε να μη μείνουμε άπραγοι και να προτείνουμε λύσεις βιώσιμες. Πρότασή μας είναι η ΑΕΚ να ανήκει στην ΑΕΚ. Κάθε ενωσίτικη οικογένεια να έχει ένα κομμάτι της ΑΕΚ, που θα πηγαίνει από γονείς σε παιδιά και από παιδιά σε εγγόνια. Συστάθηκε μία ανώνυμη εταιρεία με στόχο την κατοχή μετοχών και την κατασκευή προπονητικού κέντρου για τις ακαδημίες της ΠΑΕ. Για τον πρώτο σκοπό ήδη έχουμε εξασφαλίσει το 23% των μετοχών της ΠΑΕ. Σκέψη είναι να συμμετάσχει κάθε ΑΕΚτζής σε αυτή την προσπάθεια διάσωσης και αναγέννησης της ομάδας. Ή γκρινιάζουμε και περιμένουμε σωτήρες εξ ουρανού ή παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Το δεύτερο φαίνεται και είναι εφικτό».

«Σκεφτείτε τις δυνατότητες μιας ΑΕΚ που θα ανήκει σε 50.000 κόσμο, που θα ενώνει όλο τον κόσμο και θα τον κάνει συμμέτοχο στο μέλλον της. Και η AEK Supporters Club μάς χωρά όλους. Όταν διαβάζω ότι χρειαζόμαστε μεγιστάνες για να δώσουμε όραμα, αναρωτιέμαι πού είναι αυτοί οι μεγιστάνες; Μα η ίδια η ΑΕΚ δεν είναι το όραμα; Η συμμετοχή των οικονομικά ισχυρών φίλων της ΑΕΚ είναι σημαντική, αλλά το όραμα είναι οι πόθοι και οι αξίες μας. Μπορούμε να βοηθήσουμε καταθέτοντας αυτό που θέλουμε και μπορούμε. Η Supporters Club θα γίνει ο δεύτερος μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ. Υπάρχουν πέντε επίπεδα, των 10.000 ευρώ, των 5.000, των 2.000, των 1.000 και των 200. Είναι ετήσια συνδρομή, αλλά δεν είναι υποχρεωμένος κανένας να βάλει χρήματα στο δεύτερο χρόνο αν για οποιονδήποτε λόγο δεν θέλει ή δεν μπορεί. Κάθε μετοχή έχει αξία 10 ευρώ. Ήδη έχουμε συγκεντρώσει 565.800€. Γινόμαστε ενεργά μέλη και απολαμβάνουμε τα προνόμια που αντιστοιχούν ανάλογα με το πακέτο που έχουμε διαλέξει. Τι σημαίνει είμαι μέλος του Supporters Club; Έχω λόγο στο μέλλον της ΑΕΚ, παίρνω μέρος στις αποφάσεις, βοηθώ με έργα, ψηφίζω για την έγκριση του ετήσιου προϋπολογισμού, ενημερώνομαι για τα οικονομικά στοιχεία ανά τρίμηνο και εκλέγω τα μέλη του ΔΣ του Supporters Club που ορίζουν μέλη στο ΔΣ».

Παράλληλα αναφέρθηκε στη δημιουργία δύο επιτροπών για την καλύτερη λειτουργία του συλλόγου. «Δημιουργήσαμε μία τριμελή επιτροπή ελέγχου και διαφάνειας, που θα αποτελείται από ανώτατο δικαστικό, έναν λογιστή και μία προσωπικότητα από το χώρο της ΑΕΚ. Όλοι οι μέτοχοι της Supporters Club θα λαμβάνουν τα οικονομικά στοιχεία και τις εκθέσεις της επιτροπής. Αποφασίσαμε, επίσης, να δημιουργήσουμε επιτροπή πολιτιστικής ανάπτυξης, που θα αναδείξει την ιστορία και την πορεία της ΑΕΚ μέσα στο χρόνο. Πρώτος στόχος της επιτροπής είναι να βρει και να επεξεργαστεί ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της βίας στο γήπεδό μας, ώστε να μην ξαναδούμε ή να μικρύνουμε τις πιθανότητες να ξαναδούμε γεγονότα που είδαμε στον τελικό του Κυπέλλου».

«Η πραγματικότητα λέει ότι η ΑΕΚ χρειάζεται βοήθεια από σήμερα. Μπορεί πολλοί να διαφωνούν ή να έχουν άλλες ιδέες. Το θέμα είναι ότι πρέπει να βοηθήσουμε τώρα. Το πρόβλημα που υπάρχει πρέπει να το δούμε σαν ευκαιρία για κάτι μεγάλο και δυνατό. Η ΑΕΚ περιμένει πράγματα από μας κι όχι εμείς από την ΑΕΚ».

Για τη μετοχική δύναμη που θα έχουν οι Supporters, είπε: «Έχουμε το 23% των μετοχών. Το 18% μάς έχει δώσει ο κύριος Παππάς και 5% ο κύριος Νοτιάς. Συζητάμε με κάποιους άλλους μετόχους για να πάρουμε κι άλλες μετοχές. Μεγαλομέτοχοι θα γίνουν οι φίλοι της ΑΕΚ, όχι εμείς. Έχουμε μιλήσει με τον Ντέμη Νικολαΐδη και μας έχει πει πως θέλει να δώσει τις μετοχές του στους Supporters. Θα έχουμε δύο μέλη στο επταμελές ΔΣ της ΑΕΚ και αργότερα θα έχουμε τρία μέλη. Ήδη έχουμε ένα 23%, πριν ακόμη αρχίσουμε την ουσιαστική συμμετοχή στη διοίκηση».

Όσο για το ποσό των 6 εκατ. ευρώ που απαιτείται να συγκεντρωθεί για την αδειοδότηση μέχρι τον Ιούνιο, ανέφερε: «Το πλάνο δεν είναι να μαζέψουμε 6 εκατ. ευρώ, αλλά να μαζέψουμε 50.000 κόσμο των 200 ευρώ. Η λύση είναι για να τελειώσουμε με αυτό το πράγμα που κάθε χρόνο πρέπει να βάζουμε λεφτά. Αν η ΑΕΚ έχει 50.000 μετόχους και 50.000 κόσμο στην εξέδρα, δεν χρειάζεται τίποτε άλλο. Έχουμε λάβει υπόψη μας την οικονομική κρίση. Αν κάποιος γίνει μέλος στην κατηγορία των 200 ευρώ, θα μπορεί να πάρει διαρκείας των 165 ευρώ. Έτσι θα του κοστίζει για ένα χρόνο 365 ευρώ. Δηλαδή ένα ευρώ την ημέρα. Από το 1,5 εκατ. φιλάθλους που έχει η ΑΕΚ πιστεύω πως θα βρούμε 50.000 φιλάθλους που θα δώσουν ένα ευρώ την ημέρα».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει εναλλακτική λύση, απάντησε: «Για εναλλακτικό πλάνο δεν μπορώ να μιλήσω εγώ. Εμείς κάνουμε μία κίνηση. Αν δεν πετύχει το εγχείρημά μας η ΑΕΚ θα είναι σε πολύ δύσκολη θέση και δεν μπορώ να φανταστώ ποιο θα είναι το μέλλον. Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι να μαζέψουμε 50.000 κόσμο. Αν βρούμε 1.000 που θα βάλουν από 10.000 ευρώ και βρούμε 50.000 ανθρώπους που θα βάλουν 200 ευρώ, σαφώς προτιμάμε το δεύτερο σενάριο. Φανταστείτε τι δύναμη θα έχει αυτή η ομάδα. Ακόμη και στο παρασκήνιο. Πώς θα χτυπήσει μία τέτοια ομάδα το παρασκήνιο; Θέλουμε να φέρουμε από 1,5 εκατ. ΑΕΚτζήδες τουλάχιστον 50.000 να βάλουν από ένα ευρώ την ημέρα. Αν έχουμε 50.000 κόσμο φέτος, δεν θα χρειαστούμε χρήματα για την επόμενη χρονιά. Το 2004 υπήρχε ο κ. Νικολαΐδης που έδωσε το όραμα και ο κόσμος τον πίστεψε. Τώρα υπάρχει μόνο ο λαός της ΑΕΚ. Το όραμα είναι να γίνουμε η πρώτη ελληνική ομάδα που θα έχει 50.000 μέλη και μετόχους. Δεν μπορούμε να περιμένουμε Μεσσίες. Πιστεύω πως οι ΑΕΚτζήδες θα ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα της ομάδας».

Όσο για το αν έχει προσεγγίσει επιφανείς ΑΕΚτζήδες, είπε: «Έχω μιλήσει με τον κ. Μελισσανίδη, τον κ. Φιλίππου και τον κ. Χατζηιωάννου. Όλοι είδαν θετικά το εγχείρημα, αλλά δεν θέλω να πω τι μου είπαν. Καλύτερα να μιλήσετε εσείς με τους ίδιους», ενώ ο Σταύρος Αδαμίδης παρενέβη και είπε πως «…μίλησα με τον κ. Παππά και τον κ. Νοτιά και με διαβεβαίωσαν πως θα συμμετέχουν πολύ ενεργά-εννοώ και οικονομικά-στο εγχείρημα αυτό».

Για τους λόγους που το προπονητικό κέντρο των ακαδημιών δεν θα γίνει στα Σπάτα, είπε: ««Το προπονητικό κέντρο των ακαδημιών δεν θα είναι στα Σπάτα. Στο χώρο στα Σπάτα υπάρχουν κάποια νομικά ζητήματα, που μπορεί να πάρουν χρόνια για να λυθούν. Έτσι σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι πιο γρήγορο. Κι αφού η δήμαρχος μπορεί να μας βρει χώρο στη Νέα Φιλαδέλφεια, σκεφτήκαμε να πάμε δίπλα στο χώρο που θα είναι το γήπεδό μας».

Ο Νίκος Λυμπερόπουλος, που εκπροσώπησε τους παίκτες της ΑΕΚ, χαρακτήρισε μονόδρομο την πρωτοβουλία των Supporters. «Είμαι στο χώρο του ποδοσφαίρου 18 χρόνια και από τότε που θυμάμαι την ΑΕΚ έχει προβλήματα. Έχουμε φτάσει στο 2011, φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού και ζητάμε από τον κόσμο να βάλει πλάτη σε μια στιγμή που το ένα ευρώ παίζει ρόλο. Είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος και αυτό που έχω ανακαλύψει είναι πως η ΑΕΚ είναι μια οικογένεια. Επικροτώ αυτή την κίνηση, γιατί είναι η μοναδική λύση. Δεν βλέπω κάτι άλλο. Επόμενη λύση είναι να πάει η ομάδα στη Δ’ Εθνική. Αν δεν πετύχει, αυτοί οι 50.000 φίλαθλοι τι θα κάνουν; Θέλω να δοθεί μία άμεση λύση για να τελειώνει το απόστημα που υπάρχει στην ΑΕΚ όλα αυτά τα χρόνια».

Η δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας, Ευτυχία Αποστολάκη, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η κατασκευή γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια σε αυτό το εγχείρημα. «Γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι για την ΑΕΚ η επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σαν δήμος παραμένουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας. Από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε στη διοίκηση της ΠΑΕ τις δεσμεύσεις μας από την πλευρά του Δήμου. Φαίνεται πως γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια και το έργο θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο. Θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια της ΑΕΚ να υλοποιήσει ένα ρεαλιστικό έργο».

Ο βουλευτής Γιάννης Βούρος τόνισε: «Καταλαβαίνω την όποια δυσπιστία απέναντι σε αυτό το εγχείρημα. Ανέκαθεν, όμως, ο κόσμος της ΑΕΚ με τη δική του συμβολή συμμετείχε στο όποιο εγχείρημα, είτε του κυρίου Γενεράκη, είτε του κυρίου Μελισσανίδη, του κ. Νικολαΐδη ή του κ. Παππά και του κ. Νοτιά. Σε όλες τις ιστορικές περιόδους, όταν οι κοινωνίες έβρισκαν αδιέξοδα αντιπροσώπευσαν κάτι καινούριο. Η δυσπιστία είναι κάτι καλό, γιατί θα μας κάνει πιο προσεκτικούς και διαφανείς. Αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ δεν μπορεί να προσδοκά σε Μεσσίες, όπως τον απίθανο Σκλαβενίτη που είχε έρθει. Η ιστορία και το περιεχόμενο της ΑΕΚ είναι ο κόσμος της κι όσοι δουλεύουν για αυτή, προσπαθώντας να κρατήσουν όρθιο αυτό το οικοδόμημα. Οι συνθήκες δεν δημιουργούν τον άνθρωπο, αλλά τον αποκαλύπτουν. Ελπίζω σε αυτή την περίπτωση να αποκαλυφθεί ο πραγματικός ΑΕΚτζής. Δεν μπορώ να σκεφτώ πως ο κ. Παππάς και ο κ. Νοτιάς δεν θα συμμετέχουν σε αυτή την κίνηση. Σε μια δεδομένη στιγμή που θα απαιτηθεί έχω την εντύπωση πως θα βοηθήσουν ανιδιοτελώς».

 
Το παρόν στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν μεταξύ άλλων ο Παντελής Καφές, ο Νίκος Γεωργέας, οι παλαίμαχοι παίκτες της ομάδας Κώστας Νεστορίδης και Στέλιος Σεραφείδης και η παλιά αθλήτρια στίβου της ΑΕΚ, Έρρικα Πρεζεράκου.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε