weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

«Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»

«Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Την ξεφτίλισε! ΑΕΚ – Ολυμπιακός Βόλου 0-4

Αναλυτικά η συνέντευξη του Σταύρου Αδαμίδη στο «Βήμα»:
 

-Γιατί επιλέξατε να μιλήσετε τώρα, δέκα μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας στην ποδοσφαιρική ΑΕΚ;

«Διότι έχω δεσμευτεί στους φίλους της ΑΕΚ ότι θα λέω πάντοτε την αλήθεια. Εγώ και οι συνεργάτες μου δεν θέλουμε να εθελοτυφλούμε. Βρήκαμε μια ΠΑΕ διαλυμένη, υπεράριθμη, εξαθλιωμένη, η οποία υπολειτουργούσε. Ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα σύστημα υπερβολικών παροχών και ανύπαρκτων διαδικασιών. Έπρεπε ή να συμμαζέψω την ΠΑΕ ή να την αφήσω να διαλυθεί. Το μοντέλο που είχαμε συνηθίσει έως σήμερα δεν υφίσταται πια. Δεν υπάρχουν οι χρηματοδότες που θα βάζουν δέκα με δεκαπέντε εκατ. ευρώ τον χρόνο ώστε η ΠΑΕ να είναι βιώσιμη. Ο κόσμος της ΑΕΚ πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχουν δύο επιλογές. Είτε θα αφήσουμε μια κατάσταση να τρέχει και κάποια στιγμή να μην είναι πλέον αντιμετωπίσιμη και αναστρέψιμη, είτε με ειλικρίνεια και σοβαρότητα να πάρουμε γενναίες αποφάσεις. Εγώ δεν προτίθεμαι να επαναλάβω τα λάθη του παρελθόντος και να κρύψω τα προβλήματα κάτω από το χαλί περιμένοντας τον επόμενο να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Είμαι εδώ για να δώσω λύσεις ζωτικές για την ΑΕΚ».

-Οι υπόλοιπες ζωτικές λύσεις συνεπάγονται με μικρότερα επενδυτικά κεφάλαια;

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ο κος Παππάς και ο κος Νοτιάς δεν μπορούν πλέον και δεν προτίθενται να βάζουν 6-7 εκατ. ευρώ τον χρόνο ο καθένας για να συντηρείται μια κατάσταση αδιέξοδη. Όπως ανέφερε ο κος Παππάς στην τελευταία δημόσια τοποθέτηση του, εφόσον συμμετέχουν ενεργά και άλλοι αεκτζήδες τότε αυτός και ο κος Νοτιάς είναι διατεθειμένοι να βάλουν 1,5 με 2 εκ ευρώ έκαστος. Οφείλουμε λοιπόν να πορευτούμε βάσει των συγκεκριμένων οικονομικών δεδομένων ώστε να πάρουμε σωστές, έξυπνες και ανταποδοτικές αποφάσεις. Για να το πετύχουμε όμως αυτό εκτός από την μείωση των λειτουργικών εξόδων και την αύξηση των εσόδων τομείς στους οποίους παρουσιάζουμε βελτίωση πρέπει να ρίξουμε σημαντικά το κόστος του ρόστερ».

-Αυτή είναι μια πραγματικότητα που πάντοτε φοβίζει τον μέσο οπαδό, ίσως γιατί στον μυαλό του η μείωση του μπάτζετ συνεπάγεται και με το έλλειμμα ποιότητας;

«Είναι λάθος να λέμε ότι η μείωση του κόστους θα επιφέρει και έλλειμμα ποιότητας. Και θα το εξηγήσω. Η αγορά γίνεται διαρκώς όλο και πιο προσιτή καθώς η τιμή των ποδοσφαιριστών πέφτει συνέχεια. Μπορείς λοιπόν με πολύ προσεκτικές επιλογές να προσελκύσεις νεαρούς φερέλπιδες και φιλόδοξους παίκτες από καλά πρωταθλήματα. Με την βοήθεια του Μανόλο Χιμένεθ ο οποίος ειδικεύεται στην βελτίωση των ταλαντούχων παικτών θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική ομάδα ικανή να «χτυπήσει» σε όλα τα μέτωπα. Θα επικεντρωθούμε πολύ και στα φυτώρια μας, ήδη ο Μανόλο έχει προβιβάσει έξι με εφτά παίκτες ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι».

-Εν ολίγοις είστε ως διοίκηση αναγκασμένοι να χαράξετε μια πορεία εντελώς διαφορετική…

«Υποχρέωση μας είναι να σώσουμε την ΑΕΚ. Θεωρώ πως μέσα από την σταδιακή αγωνιστική ανάταση που ήδη συντελείται με τον συγκεκριμένο προπονητή και σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό και την μείωση του κόστους του ρόστερ θα λύσουμε τα προβλήματα της ΑΕΚ και αγωνιστικά αλλά και οικονομικά. Από εκεί και πέρα αν υπάρχει κάποιος που σκοπεύει να εμφανιστεί ως τις 30 Μαΐου αποδεικνύοντας ασφαλώς ότι είναι φερέγγυος και παρουσιάζοντας ένα άλλο πλάνο με περισσότερα χρήματα θα διευκολύνουμε το έργο του και θα φύγουμε. Αν δεν εμφανιστεί όμως κάποιες ενδιαφερόμενος εμείς από 1η Ιουνίου θα θέσουμε σε εφαρμογή το νέο πλάνο για να λυτρωθεί η ΑΕΚ στους τομείς της αγωνιστικής βελτίωσης και της οικονομικής εξυγίανσης. Ή δουλεύουμε οργανωμένα με την βοήθεια και την στήριξη των οπαδών μας πάνω στο συγκεκριμένο βιώσιμο πλάνο που σας παρουσιάζω σήμερα ή την παρατάμε στην τύχη της και την βάζουμε σε νέες περιπέτειες».

-Τι συμβόλαιο θα είστε σε θέση να δώσετε σε ποδοσφαιριστές της ομάδας ;

«Θεωρώ ότι τα συμβόλαια στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ψηλά. Πρέπει να μπούμε στην λογική ότι η ΑΕΚ δεν μπορεί να προσφέρει εξωφρενικά συμβόλαια. Δεν γίνεται πλέον. Είναι ευχάριστο να έρχονται ποδοσφαιριστές μεγάλου βεληνεκούς και να τους προσφέρονται πολλά χρήματα, ωστόσο εάν δεν έχεις την δυνατότητα να υποστηρίξεις ένα τέτοιο πλάνο είναι σαν να υποθηκεύεις το μέλλον της ομάδας και της εταιρείας με νέα οικονομικά ανοίγματα. Δεν θα επιτρέψω να γίνει ξανά αυτό…»

-Άρα τα χρήματα του Σκόκο δεν θα μπορεί να τα ορέγεται κανείς. Ο συγκεκριμένος θα έχει χώρο στο νέο πλάνο;

«Ότι θα μπορούμε να έχουμε έναν ποδοσφαιριστή με υψηλό συμβόλαιο, ναι θα μπορούμε. Δεν μπορούμε όμως να έχουμε και δεύτερο. Δεν γίνεται μόνο για δύο παίκτες να πληρώνουμε 4 εκατ. ευρώ. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βάσει της αυξημένης φορολογίας και με τις νέες εισφορές τα συμβόλαια κοστίζουν στην εταιρεία σχεδόν τα διπλά».

Ο κος Χιμένεθ τι λέει για όλα αυτά; Ψήνεται με όλα αυτά;

«Είναι απόλυτα ενήμερος για το πλάνο μας και έχει ενθουσιαστεί με την ιδέα ότι θα χτίσει από την αρχή μια δική του ομάδα. Επιθυμεί σφόδρα να γίνει βασικός άξονας αυτού του σχεδίου. Ένας από τους λόγους που τον επιλέξαμε ήταν και αυτός. Έχουμε μια πολύ στενή και δυνατή συνεργασία, το γεγονός δε ότι πλέον βρισκόμαστε καθημερινά στον ίδιο χώρο μας βοηθάει όλους σημαντικά στο να εντοπίζουμε προβλήματα και να δίνουμε ιδανικές λύσεις. Είναι απίστευτα εργατικός, δουλεύει για την ΑΕΚ 15 ώρες την ημέρα και έχει φέρει έναν νέο τρόπο σκέψης, εντελώς διαφορετικό. Θέλουμε μια ομάδα με νέους φιλόδοξους ποδοσφαιριστές, όλοι οι παίκτες που έχουμε τώρα κρίνονται καθημερινά και θα κρίνονται ως τον Μάιο. Θα μείνουν όσοι πραγματικά αξίζουν και αντιλαμβάνονται την νέα κατάσταση».

-Υπάρχει βιώσιμο πλάνο χωρίς γήπεδο;

«Για κάποιο διάστημα ίσως… Πρέπει όμως όλοι να καταλάβουμε ότι η ΑΕΚ χωρίς δικό της γήπεδο δεν θα μπορεί να είναι βιώσιμη και συνάμα ανταγωνιστική. Είναι πλέον απόλυτα ξεκάθαρο αυτό. Χωρίς γήπεδο η αγωνιστική επιτυχία είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη».

-Πότε θα γνωρίζεται αν το γήπεδο μπορεί να γίνει στη Νέα Φιλαδέλφεια ή όχι;

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας οργασμός διεργασιών. Έχουν γίνει πολλές συναντήσεις που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Θα μιλήσουμε συγκεκριμένα όταν έχουμε κάτι σημαντικό να πούμε, εμείς αυτό που έχουμε ζητήσει από τη πολιτεία, είναι να μας βρει λύσεις ακόμη και αν υπάρχουν προβλήματα. Τις απαιτούμε. Είναι απαράδεκτο να μην έχει η ΑΕΚ γήπεδο. Σε κάθε περίπτωση θα γνωρίζουμε ως το καλοκαίρι αν γίνεται ή όχι. Στα πρόσωπα των κκ. Μωραΐτη, Σηφουνάκη, Σγουρού και της νέας Δημάρχου της πόλης, έχουμε βρει συμμάχους».

«Στα 31 εκατ. ευρώ τα χρέη»

«Παραλάβαμε μία εταιρεία που λειτουργούσε λες και όλα έβαιναν καλώς, ενώ αντιθέτως, βούλιαζε. Και προβληματιστήκαμε ακόμη περισσότερο όταν αρχικά είχαμε ενημέρωση ως νέα διοίκηση ότι το άνοιγμα της σεζόν 2009-10 θα έφτανε τα 9,5 – 10 εκατ. ευρώ και τελικά το ταμειακό έλλειμμα έκλεισε στα 13,5 εκατ. ευρώ. Απαλλάξαμε την ΑΕΚ από παροχές και έξοδα που ήταν ανούσια. Αναφέρω επιγραμματικά τις κινήσεις μας:

-Μειώσαμε το ποδοσφαιρικό μπάτζετ, κατά 11% παρά τον διπλασιασμό στη φορολόγηση των συμβολαίων.

– Τις δαπάνες μισθοδοσίας κατά 33%.

– Το κόστος αμοιβών και εξόδων εξωτερικών συνεργατών κατά 60%.

– Τις παροχές σε υπαλλήλους και ποδοσφαιριστές(κινητά τηλέφωνα, ασφάλιστρα, ενοίκια σπιτιών και αυτοκινήτων) κατά 25%.

– Το χρέος της Empire προς την Puma από 7 σε 1 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα μειώσαμε κατά πολύ τα λειτουργικά έξοδα της εν λόγω εταιρίας, η οποία εμπορεύεται το σήμα της ΑΕΚ σε τέτοιον βαθμό που πιστεύουμε ότι στο εξής θα είναι κερδοφόρος. Μετά μάλιστα την μετακόμιση σε άλλο κατάστημα της Νέας Φιλαδέλφειας, το ενοίκιο που θα καταβάλλουμε θα είναι φθηνότερο κατά 6.400 ευρώ τον μήνα. Με μια απλή κίνηση εξοικονομήσαμε 80.000 ευρώ τον χρόνο. Επίσης καταφέραμε να αυξήσουμε τα εμπορικά έσοδα μας σε ποσοστό 52%».

«Είναι ομολογουμένως δύσκολη η κατάσταση, αν όμως θέσουμε άμεσα το πλάνο μας σε εφαρμογή είναι αντιμετωπίσιμη. Το χρέος της ΑΕΚ προς δημόσιους οργανισμούς και τράπεζες από προηγούμενες χρήσεις ανέρχεται σε περίπου 23, 5 εκ ευρώ. Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις που είναι συμβόλαια ποδοσφαιριστών και προπονητών υπολογίζονται σε περίπου 31 εκ ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των φόρων και διαφόρων εισφορών».

Το συμβόλαιο του Μπλάνκο

«Είναι ένας ποδοσφαιριστής καλός ο οποίος έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην ΑΕΚ. Οι ατζέντηδες του όμως μας ζητούν 3ετες συμβόλαιο με κλιμακωτές αποδοχές 800.000 ευρώ τον πρώτο χρόνο, 900.000 τον δεύτερο και 1.000.000 ευρώ τον τρίτο. Εμείς προσφέρουμε 600.000 ευρώ μαζί με τα ατομικά μπόνους που είναι υλοποιήσιμα συν επιπλέον μπόνους ομαδικών στόχων. Θέλουμε να μείνει παραταύτα, δεν πρόκειται να βάλουμε πάλι την ΑΕΚ σε οικονομικούς μπελάδες για οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή».

Τι είπε για…

τον Ντέμη Νικολαΐδη: «Εκτός από μια δύο φορές που έχουμε μιλήσει, δεν έχουμε προσωπική επαφή. Τον θαύμαζε πολύ ως ποδοσφαιριστή, πίστεψα στο όραμα του όταν ανέλαβε πρόεδρος. Πιστεύω ότι έκανε αρκετά λάθη στη συνέχεια και έχασε τη χρυσή ευκαιρία για την ΑΕΚ».

τους Νίκο Νοτιά-Πέτρο Παππά: «Σπουδαίοι επιχειρηματίες και άνθρωποι. Έχουν βοηθήσει την ΑΕΚ με ανιδιοτέλεια, ποτέ δεν είχαν την επιθυμία να βγουν μπροστά. Στα δύσκολα όμως είναι αυτοί που κράτησαν το καράβι και συνεχίζουν να το κάνουν. Χρειάζονται βοήθεια».

τον Νίκο Θανόπουλο: «Είχε κι αυτός την ευκαιρία να πάρει αποφάσεις που θα διευκόλυναν την ΑΕΚ. Ύστερα από κάποιο σημείο έχασε τον προσανατολισμό του, άφησε μια αδιέξοδη κατάσταση να συντηρείται και δεν πήρε τις δύσκολες αποφάσεις που θα ωφελούσαν την ομάδα».

τον Δημήτρη Χατζηχρήστο: «Συνεργαζόμαστε μόνο σε επίπεδο διοικήσεων και έχουμε καλή επαφή στο κομμάτι αυτό. Η σημερινή διοίκηση της ΠΑΕ είναι δίπλα στην Ερασιτεχνική περισσότερο από κάθε άλλη στο παρελθόν».

τον Δημήτρη Μελισσανίδη: «Είναι ο ενωσίτης Επικρατείας. Έχουμε προσωπική επαφή και του έχω ζητήσει τη συμβουλή του για ένα-δύο θέματα στο παρελθόν. Δεν νομίζω πάντως πως έχει τη διάθεση να ασχοληθεί με την ΑΕΚ σε διοικητικό επίπεδο, όμως την αποκτήσει εδώ είμαστε να τον διευκολύνουμε».

τον Σοφοκλή Πιλάβιο: «Διαθέτουμε καλούς και ταλαντούχους διαιτητές, οι οποίοι ωστόσο επηρεάζονται πολύ εύκολα από εξωγενείς παράγοντες. Ο Πιλάβιος μου δίνει την εντύπωση ακέραιου ανθρώπου ο οποίος επιθυμεί να κάνει καλά πράγματα όμως δεν έχει λάβει τις γενναίες αποφάσεις που απαιτούνται. Όπως το να διασφαλίσει μια κατάσταση στη διαιτησία η οποία δεν θα επηρεάζεται από τους παράγοντες».

τον Βαγγέλη Μαρινάκη: «Δεν υφίσταται προσωπική αντιπαράθεση Αδαμίδη-Μαρινάκη. Απλώς πιστεύω ότι όταν ασκεί κριτική στο πλαίσιο του ρόλου του ως πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας δεν δικαιούται να αντιμετωπίσει τα πράγματα με ατομισμό. Εκείνη τη στιγμή που το πράττεις είναι πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής, όχι του Ολυμπιακού».

τον Θοδωρή Ζαγοράκη: «Τον θαύμαζα πολύ ως ποδοσφαιριστή. Και ως πρόεδρος έχει πετύχει πολλά και σημαντικά πράγματα. Έχει αγνές προθέσεις και σωστές ιδέες για το ποδόσφαιρο. Το πάει καλά το καράβι, όμως σύντομα και αυτός θα κληθεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις».

#TAGS MM