Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Η απόφαση-σκάνδαλο της ΕΠΟ και η νίκη της “παράγκας”

Ο ποδοσφαιρικός υπόκοσμος της χώρας μπορεί να κοιμάται πλέον ήσυχος μετά την απόφαση της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ. Το σκεπτικό που… ακόμα να ανακοινωθεί, η αντίδραση της Πολιτείας και το μπέρδεμα με την Ουέφα.

“Στήστε ελεύθερα”… Αυτό το μήνυμα έστειλε η επιτροπή της ΕΠΟ ρίχνοντας τις ποινές που είχε επιβάλλει πρωτοβάθμια η πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λίγκας. Ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα θα συνεχίσουν να αγωνίζονται στην πρώτη κατηγορία παρά το γεγονός πως στους παράγοντες τους απαγορεύθηκε εφ όρου ζωής οποιαδήποτε ενασχόληση με το ποδόσφαιρο.
 
Και εδώ ξεκινούν τα μεγάλα ερωτηματικά της απόφασης. Η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ έκρινε ότι δεν υπάρχει υπαιτιότητα των ομάδων και όφελος από την δράση του Αχιλλέα Μπέου και του Μάκη Ψωμιάδη και για αυτό άλλαξε τις ποινές των υποβιβασμών. Όμως από την άλλη πλευρά δεν αθώωσε τις ομάδες αφού έκρινε ότι έχουν αντικειμενική ευθύνη για την δράση των δύο παραγόντων. Για αυτόν τον λόγο επέβαλε την ποινή της αφαίρεσης βαθμών. Ωστόσο η ποινή αυτή δεν προβλέπεται στο άρθρο του πειθαρχικού κώδικα που αφορά την “δωροδοκία” και το “στοίχημα”. Η ποινή που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο υποβιβασμός, αλλιώς η ομάδα πρέπει να κριθεί αθώα και να μην έχει καμία κύρωση.
 
Στην προκειμένη περίπτωση η επιτροπή της ΕΠΟ προκειμένου να μην αθωώσει εντελώς τις δύο ομάδες επέλεξε να στηριχθεί σε ένα άλλο άρθρο του πειθαρχικού κώδικα, στο άρθρο 5, και το οποίο τους επέτρεπε να επιβάλλουν ποινές αφαίρεσης βαθμών.
 
Η απόφαση σκάνδαλο προκάλεσε τις αντιδράσεις αρκετών ΠΑΕ, αλλά και του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου ο οποίος επιφυλάχθηκε για τη συνέχεια της υπόθεσης των “στημένων”.
 
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει σχετικά με το μπέρδεμα που προέκυψε με την απόφαση της Ουέφα για τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού Βόλου. Ο νομικός εκπρόσωπος της ομάδας της Μαγνησίας που βρέθηκε στην εκδίκαση της υπόθεσης στη Νιόν μετέφερε λανθασμένα την απόφαση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και με δεδομένο πως “η Ουέφα δεν αστειεύεται” ξεκίνησαν οι συγκρίσεις.
 
Ωστόσο η αλήθεια είναι… λίγο διαφορετική, καθώς ούτε η Ουέφα τιμωρεί. Η ποινή του 3ετούς αποκλεισμού με 5ετή διάρκεια και με αναστολή σημαίνει, πολύ απλά, πως αν ο Ολυμπιακός Βόλου εξασφαλίσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο την σεζόν 2011-2012 θα συμμετάσχει κανονικά στην διοργάνωση ενώ θα έχει και καλύτερο συντελεστή λόγω των αποτελεσμάτων του στα προκριματικά του εφετινού Γιουρόπα Λιγκ.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε