Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Η “πράσινη” ΜΑΓΚΙΑ και η “κόκκινη” ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Στην πιο κρίσιμη καμπή της σεζόν ο Παναθηναϊκός δείχνει από τι μέταλλο είναι φτιαγμένος και βρίσκεται μια “ανάσα” από το φάιναλ φορ, ενώ ο Ολυμπιακός μοιάζει ανήμπορος να αντέξει την πίεση.

Δεν υπάρχει τίποτα που να αξίζει περισσότερο θαυμασμό στον αθλητισμό από μία ομάδα που δεν παραδίδεται ποτέ. Μία ομάδα που ζει και πεθαίνει μαζί σε κάθε δευτερόλεπτο του αγώνα. Όπως αυτή που έχει δημιουργήσει ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Ο Παναθηναϊκός διεκδικεί τον τίτλο της κορυφαίας ελληνικής ομάδας στην ιστορία σε όλα τα αθλήματα, όχι μόνο γιατί έχει σαρώσει τους τίτλους αλλά γιατί έχει προσφέρει στο φίλαθλο κοινό (πολλά) βράδια σαν αυτό της Τρίτης στο ΟΑΚΑ. Σαν αυτό της περασμένης Πέμπτης στην Βαρκελώνη και πάει λέγοντας…

Ο Παναθηναϊκός του Ομπράντοβιτς είναι παράδειγμα προς μίμηση. Όταν φτάνουν αυτά τα ματς για… άντρες είναι απόλυτα συγκεντρωμένος. Είναι έτοιμοι όλοι, παίκτες και προπονητής να τα δώσουν όλα στο παρκέ. Άσχετα αν θα νικήσουν ή θα χάσουν. Δεν τους απασχολεί ποτέ τι γράφει το ταμπλό είτε στο 1 είτε στο 41, μόνο να κάνουν την δουλειά τους.

Μπορεί η Μπαρτσελόνα να είναι καλύτερη ομάδα από τους “πράσινους”. Μπορεί το χθεσινό ματς να είχε διαφορετική τροπή αν ο Βάσκεθ είχε ευστοχήσει στο λέι-απ 30΄΄ πριν τη λήξη. Μπορεί η “Μπάρτσα” να είχε πάρει τη νίκη αν έπαιρνε 2-3 κρίσιμα ριμπάουντ στο τέλος. Όμως τα πήραν αυτοί με τα πέντε αστέρια στην καρδιά. Τα πήραν αυτοί με τον τσαμπουκά…

Την Πέμπτη μπορεί ο Παναθηναϊκός να κερδίσει μπορεί και να χάσει. Άλλωστε όλα τα ματς της σειράς μέχρι τώρα έχουν κριθεί στις λεπτομέρειες. Το μόνο σίγουρο είναι πως μόλις το χρονόμετρο μηδενίσει άπαντες θα ξέρουν πως τα έδωσαν όλα.

Το δεδομένο στους πράσινους είναι ερωτηματικό για τους κόκκινους. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με πλεονέκτημα έδρας, διέλυσε με 48 πόντους την Σιένα στο πρώτο μάτς και πέντε μέρες μετά βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Η εύκολη εξήγηση είναι πως οι “ερυθρόλευκοι” παρασύρθηκαν από το πρώτο ματς, υποτίμησαν τους Ιταλούς. Όμως, τόσο η παρουσία του Ίβκοβιτς στον πάγκο όσο και η εμπειρία που διαθέτει στο ρόστερ του δεν μπορεί να δικαιολογήσει κάτι τέτοιο και το κάνει να μοιάζει απίθανο.

Η Σιένα μη μπορώντας να συναγωνιστεί ποιοτικά και ατομικά τους μεγάλους της Ευρώπης, αντιπαρατάσει μία ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Βγάζει τσαμπουκά, ρίχνει ξύλο και γενικώς σε κάνει να ματώσεις για να την λυγίσεις.
Ο Ολυμπιακός που έχει κερδίσει φέτος όλα τα μάτς που ήταν “φωτιά” δείχνει να έχει στερέψει από ψυχικά αποθέματα. Σε τέτοιο επίπεδο δεν αρκεί να είναι καλύτερος για να πανηγυρίσεις. Πρέπει να βγάλεις ψυχή, πάθος, δύναμη, αποφασιστικότητα. Γι΄αυτό και ο 33χρονος Γιάριτς έκανε πλάκα το βράδυ της Τρίτης, γι΄αυτό ο 32χρονος Λαβρίνοβιτς κυριάρχησε κατω από τα καλάθια.

Οι “ερυθρόλευκοι” μοιάζουν παραδωμένοι στα δύο πιο κρίσιμα παιχνίδια της περιόδου. Όχι αδιάφοροι, αλλά ανήμποροι, συμβιβασμένοι με την ήττα. Ο Σπανούλης που δεν συμβιβάστηκε έπαιξε το χειρότερό του μπάσκετ με τον Ολυμπιακό ψάχνοντας έναν τρόπο να …τρυπήσει τα αντίπαλα κορμιά και κάνοντας συνεχόμενα λάθη. Ο Νεστέροβιτς έχασε όλα τα αμυντικά ριμπάουντ και αυτοί ήταν οι μοναδικοί που πάλεψαν σε αυτό τον αγώνα.
 
Ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα στα φετινά πλέι οφ με δύο συνεχόμενα τόσο κακά παιχνίδια κάτι που δεν έχει εύκολη εξήγηση. Ειδικά όταν υπάρχει στον πάγκο ο Ίβκοβιτς. Πλέον την Πέμπτη οι Πειραιώτες δίνουν ματς επιβίωσης. Η Σιένα θα ακολουθήσει το ίδιο πλάνο. Όποιος είναι σε καλή μέρα θα πάρει σουτ, θα παίξει ξύλο και θα προσπαθήσει να αναγκάσει τον αντίπαλο σε λάθη με την επιθετική άμυνα. Το ερώτημα είναι ο Ολυμπιακός. Θα μπορέσει να βγάλει 2-3 άμυνες, να πάρει τα ριμπάουντ και να αντέξει το ξύλο των Ιταλών;

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε