Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Η ψυχολογία πίσω από το…πέναλτι!

Ένα από τα πέναλτι που έγραψαν ιστορία. Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο το έχασε
Ένα από τα πέναλτι που έγραψαν ιστορία. Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο το έχασε, η Εθνική Βραζιλίας κατέκτησε το Μουντιάλ του 1994, ΦΩΤΟ REUTERS

Έρευνα Άγγλων επιστημόνων δίνει τη λύση στους παίκτες που θα εκτελέσουν πέναλτι στο Μουντιάλ, προκειμένου να “νικήσουν” το άγχος.

Η “απόλυτη” ευθύνη του ποδοσφαιριστή έρχεται όταν καλείται να εκτελέσει πέναλτι. Πολλές φορές η ποδοσφαιρική ιστορία απέδειξε ότι ένα χαμένο ή ένα κερδισμένο πέναλτι χάρισε ή στέρησε τρόπαια, “πικρανέ” ή έστειλε στον “7ο ουρανό” ολόκληρα έθνη. 

Μέχρι να φτάσουμε, όμως, εκεί παρεμβάλλεται η στιγμή της…εκτέλεσης, κατά την οποία ο παίκτης “κυριεύεται” από απίστευτο άγχος. “Είμαστε εκ φύσεως προγραμματισμένοι να εστιάζουμε σε εκείνα τα πράγματα του περιβάλλοντός μας που θεωρούμε απειλητικά και σε μια δοκιμασία πέναλτι το μόνο πράγμα που απειλεί την επιτυχή εκτέλεση ενός κτυπήματος, είναι ο αντίπαλος τερματοφύλακας, συνεπώς τείνουμε να εστιάζουμε σε αυτόν και να παρακολουθούμε τις κινήσεις του. Όμως, αντίθετα, θα έπρεπε να κοιτάζουμε εκεί μόνο όπου σκοπεύουμε να στείλουμε την μπάλα και να αγνοούμε τον τερματοφύλακα“, είναι η συμβουλή του, Γκρεγκ Γούντ.

Ο Άγγλος ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Έξετερ, για τις ανάγκες της έρευνας, τοποθέτησε σε εθελοντές ειδικές συσκευές παρακολούθησης καταγραφής του βλέμματος του παίκτη. Αυτό που προέκυψε ήταν ότι όσο μεγαλύτερο ήταν το άγχος του παίκτη, τόσο πιο πολύ εστίαζε στην “απειλή”, δηλαδή τον τερματοφύλακα. “Ο έλεγχος ανήκει στον παίκτη, πρέπει να το συνειδητοποιήσει, να αποκτήσει εμπιστοσύνη από αυτό, να εστιάσει τη ματιά του και να αφήσει τα μάτια του να τροφοδοτήσουν τον εγκέφαλό του με τις αναγκαίες πληροφορίες για το ακριβές χτύπημα της μπάλας”, συμπλήρωσε ο Γούντ.

Τι γίνεται όμως κάτω από τα δοκάρια; H έρευνα έδειξε ότι οι τερματοφύλακες εστιάζουν το βλέμμα τους στην ίδια την μπάλα ή στα πόδια του παίκτη απέναντί τους και όχι στο πρόσωπο ή τα μάτια του, άρα είναι μικρή η πιθανότητα να “διαβάσουν” την πρόθεση του αντιπάλου τους, για το που σκοπεύει να στείλει την μπάλα.

Όπως και να έχει η ποδοσφαιρική… “μονομαχία” από τα 11 βήματα, προσφέρει στιγμές αδρεναλίνης στους λάτρεις της “στρογγυλής θεάς”. Λίγοι είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται για το που κοιτάει ο παίκτης και που ο τερματοφύλακας, αρκεί να μπεί ή να μην μπεί η μπάλα στα δίχτυα, ανάλογα από ποια πλευρά το βλέπει κανείς!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε