Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Η “συγγνώμη” του Κάμερον για την τραγωδία του Χίλσμπορο

Η “συγγνώμη” του Κάμερον για την τραγωδία του Χίλσμπορο

Έχουν περάσει 23 χρόνια από την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή 96 ανθρώπων. Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας ζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων διότι οι καταθέσεις των αστυνομικών παραποιήθηκαν με σκοπό να βγουν… λ΄άδι οι Αρχές.

Η πίεση που άσκησαν τόσα χρόνια οι συγγενείς των αδικοχαμένων ανθρώπων, είχε αποτέλεσμα. Η Ανεξάρτητη Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα η οποία ολοκληρώθηκε και το πόρισμα απέδειξε ότι η αστυνομία είχε την ευθύνη για το θάνατο των φίλων της Λίβερπουλ.

Νωρίτερα ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων και αποκάλυψε ότι οι καταθέσεις των αστυνομικών παραποιήθηκαν:

“Ήταν η μεγαλύτερη τραγωδία εν καιρώ ειρήνης. Ό,τι έγινε εκείνη την ημέρα και όσα ακολούθησαν ήταν λάθος. Προσπάθησαν να αλλάξουν τα γεγονότα και να κατηγορήσουν τους φιλάθλους. Ειλικρινές συγγνώμη για την αδικία που υπέστησαν τα θύματα και οι οικογένειές τους.”

Ο Επίσκοπος του Λίβερπουλ Τζέιμς Τζόουνς ανακοίνωσε το πόρισμα της Επιτροπής στους συγγενείς των θυμάτων: “Για περίπου 25 χρόνια οι οικογένειες των 96 και οι επιζήσαντες του Χίλσμπορο διατηρούσαν μια ανοιχτή πληγή περιμένοντας απαντήσεις σε αναπάντητα ερωτήματα. Ήταν μια ενοχλητική και επώδυνη εμπειρία, η οποία προστέθηκε στη θλήψη τους. Παρά τις έρευνες ένιωθαν ότι η αναζήτηση για αλήθεια και δικαιοσύνη είχε ματαιωθεί και ότι κανείς δεν είχε λογοδοτήσει. Τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν και αναλύθηκαν από την Επιτροπή, δείχνουν ότι η τραγωδία ποτέ δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί.

Υπήρχαν ξεκάθαρες επιχειρησιακές αποτυχίες κατά τη διάρκεια της τραγωδίας και μετά από αυτήν υπήρχαν έντονες προσπάθειες να ρίξουν τις ευθύνες στους οπαδούς. Η λεπτομερής έκθεση της Επιτροπής δείχνει πόσο ευάλωτα είναι τα θύματα, οι επιζήσαντες και οικογένειες όταν η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι σε κίνδυνο. Οι συνάδερφοί μου και εγώ ήμασταν από το ξεκίνημα της δουλειάς μας εντυπωσιασμένοι από την αξιοπρεπή επιμονή των θυμάτων.

Η Επιτροπή δημιούργησε αυτή την αναφορά χωρίς κανένα τεκμήριο για το που θα καταλήξει. Αλλά το κάνει με την ελπίδα ότι η μεγαλύτερη διαφάνεια θα φέρει στις οικογένειες και τους επιζώντες και στο ευρύτερο κοινό ευρύτερη κατανόηση της τραγωδίας και της επόμενης μέρας της. Γιατί μόνο με τη διαφάνεια μπορούν οι οικογένειες και οι επιζώντες, που έχουν συμπεριφερθεί με τόση αξιοπρέπεια, να τιμήσουν τη μνήμη των 96 αγαπημένων τους με κάποια αίσθηση αλήθειας και δικαιοσύνης.

Είναι ξεκάθαρο από την ανάλυση των διάφορων ερευνών ότι από το ξεκίνημα η Αστυνομία του Νότιου Γιόρκσαϊρ προσπάθησε να μετατοπίσει τις ευθύνες για την τραγωδία στους οπαδούς της Λίβερπουλ. Δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν αυτή την άποψη.”

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε