Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Η τρισδιάστατη φρίκη της βίας στη χώρα των ελλείψεων

Η τρισδιάστατη φρίκη της βίας στη χώρα των ελλείψεων

‘Oσα τραγικά συνέβησαν σε διάστημα περίπου οκτώ ωρών μέσα και έξω από το Ολυμπιακό στάδιο, χθες, αποτελούν δυστυχώς στυφή πρόγευση για το πώς θα πορευτούν, προσεχώς μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, μέσα στα όρια της χρεοκοπημένης, από κάθε άποψη, χώρας μας.

Η χρεοκοπία είναι πρωτίστως στο επίπεδο των αξιών και της ηθικής και παράλληλα με την προϊούσα οικονομική εξαθλίωση και την διαφαινόμενη πολιτική αστάθεια, διαχέουν ένα Κολομβιανό άρωμα στην επικράτεια.

Κυρίως οι νέοι επηρεάζονται και ποδηγετούνται από δίκτυα συμφερόντων και αναζητούν το δική τους αλήθεια μέσα από κώδικες βίας και καταστροφής. Βαριά συμπτώματα, που αναδεικνύει περισσότερο ο δηλητηριασμένος από χρόνια χώρος του ποδοσφαίρου, εκδηλώνονται ενώ κροκοδείλια δάκρυα στάζουν τα αναθέματα φεύγουν με την ταχύτητα των φωτοβολίδων.

Αν στοιχειωδώς λειτουργούσαν οι θεσμικές πρόνοιες σε επίπεδο κρατικών αρχών και διοικητικών οργάνων , ο χθεσινός αγώνας δεν έπρεπε να ξεκινήσει δεδομένου του κλίματος και του δίωρου των άγριων συγκρούσεων Αστυνομίας και οπαδών στους περιβάλλοντες χώρους.

Ήταν φανερό ότι η κοσμοσυρροή πενήντα χιλιάδων δεν επέτρεπε στη Αστυνομία να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους και να αποτρέψει την είσοδο των πολεμοφοδίων στο γήπεδο. Εκτός αυτού είχε ήδη αναπτυχθεί κλίμα βεντέτας από τους ελέγχους που είχαν προηγηθεί σε γραφεία συνδέσμων.

Η ανεμπόδιστη διακριτική μετακόμιση δεκάδων οπαδών από άλλες θύρες σε αυτή των επισήμων, πάνω ακριβώς από την φισούνα, οδήγησε στην παράταξη διμοιριών μέσα στο γήπεδο, κατά την έξοδο και αποχώρηση των ομάδων στο ημίχρονο.Ο πόλεμος ήταν πια αστυνομίας και οπαδών με ζήτημα την παρουσία τους.

Δυστυχώς οι αστυνομικές αρχές είχαν εκτιμήσεις και πληροφορίες για το που θα οδηγηθούν τα πράγματα και όμως δεν έθεσαν φραγμό στην διεξαγωγή του αγών α , εγκαίρως αλλά ούτε τη τελευταία στιγμή . Αλλά και να το έκαναν επρόκειτο για μια ειδική πολύπλοκη συγκυρία κατά την οποία φάσμα συναρμοδίων έπρεπε να συνεκτιμήσει δεδομένα και να συμβιβάσει αλληλοσυγκρουόμενες επιρροές και συμφέροντα, όπως :

*Το γενικότερα ηλεκτρισμένο κοινωνικό τοπίο που αναζητεί οποιοδήποτε πρόσφορο έδαφος για εκτόνωση.

*Τη διοικητική υπολειτουργία, το αγωνιστικό έλλειμμα και το κρίσιμο μεταβατικό στάδιο σε μια από τις δύο διαγωνιζόμενες εταιρείες.

*Την σπουδή της αντίπαλης εταιρείας να ολοκληρώσει την ανατροπή που άρχισε συμπτωματικώς πριν από δυο μήνες κατά τους οποίους στα αυτοδιοίκητα του ποδοσφαίρου συνέβησαν πλείστα όσα σφόδρα συζητήσιμα με θεατή το κράτος, όπως έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν.

*Την πρεμιέρα της τρισδιάστατης τηλεοπτικής παραγωγής για ένα πολυδιαφημισμένο προιόν , που δυστυχώς από αθλητικό θέαμα κατέληξε σε μια ρεαλιστική υπερπαραγωγή βίας και συγκρούσεων εντός και εκτός γηπέδου ,που βίωσαν μόνο όσοι παραβρεθήκαμε και θυμηθήκαμε όσα ανάλογα έγιναν στο Φάληρο το 1990.

*Τον φοβερό ποδοσφαιρικό διχασμό , έναν από τους ποικίλους επιμέρους που βιώνει, ο τόπος μεταξύ πράσινων και κόκκινων και που επί χρόνια καλλιεργείται από αρρωστημένους ανθρώπους ένθεν κακείθεν και μετά από μια 20ετία δίνει φριχτούς καρπούς.

Ζητήματα για το ποιος θα παίρνει το πρωτάθλημα , και μάλιστα με τέτοιους όρους και συνθήκες εξοντωτικού ανταγωνισμού σε μια χώρα με ανεργία νέων στο 50% και με το ΔΝΤ στη τσέπη της , είναι ο απόλυτος παραλογισμός . Ένα αβάστακτο επιπλέον ηλεκτρικό φορτίο σε μια κοινωνία που ψάχνει απελπισμένα γείωση.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε