Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Ιωαννίδης: Είναι ευκαιρία να ξαναγεννηθεί ο αθλητισμός

ΦΩΤΟ NEWSPORTS.
ΦΩΤΟ NEWSPORTS.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης ξεκαθάρισε το τοπίο σε ό,τι αφορά στην επαναφορά των προνομίων των αθλητών με νόμο, ενώ αναφέρθηκε στο θέμα του ελέγχου της ΑΕΚ αλλά και στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.

Διαβάστε αποσπάσματα από όσα είπε ο κ. Ιωαννίδης στον NovaΣΠΟΡ FM:

«Με επισκέφθηκαν εκπρόσωποι της Ερασιτεχνικής μαζί με φιλάθλους που ζήτησαν να μάθουμε τι έχει γίνει εδώ και δέκα χρόνια στην ΑΕΚ. Ο καθένας προσπαθεί να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί αυτό που αγαπάει. Τους είπα πως μπορώ να ζητήσω από την ΕΕΑ να κάνει έλεγχο με ορκωτούς λογιστές, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Από εκεί και πέρα είναι δικό τους θέμα το τι θα κάνουν. Δεν μπορώ να ξέρω αν με αυτήν την κίνηση θα κάνουν κακό ή όχι στην ομάδα. Αυτά τους είπα πως θα πρέπει να τα ρωτήσουν. Εγώ δεν είμαι οικονομολόγος ή δικηγόρος. Ο καθένας θα πρέπει να ξέρει τι ζητά και γιατί το κάνει. Είναι δικό τους πρόβλημα το τι θα κάνουν. Εγώ τους είπα θεσμικά πώς καλύπτεται μια εταιρεία από το υπουργείο Ανάπτυξης. Όλοι έχουν ευθύνη, ακόμη και οι φίλαθλοι.

Η Πολιτεία έχει υπηρεσίες για να κάνει έλεγχο. Το ποδόσφαιρο, το οποίο είναι και το πιο λαϊκό άθλημα, θα πρέπει να κάνει αυτοκάθαρση, να βάλει κανόνες. Για να μπορεί μια ομάδα να παίζει στην ανώτατη κατηγορία θα πρέπει να έχει γήπεδο και να μη χρωστάει σε κανένα. Θα πρέπει να έχει τις προϋποθέσεις για να το κάνει αυτό. Το αυτοδιοίκητο είναι αυτονόητο.

Όμως κανείς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό ούτε η Πολιτεία να προσπαθεί να το καταστρέψει. Τα είχα πει πρόσφατα στον Μπλάτερ και τον Πλατινί. Η Πολιτεία έχει τους κατάλληλους ανθρώπους που μπορούν να ελέγξουν τα πάντα. Πρέπει να συνεργαστούμε οι δύο πλευρές. Μιλάμε για ανώνυμες εταιρείες και όχι για τον κόσμο που απλά αγαπάει και συνδέεται με μια ομάδα.

Αν μπορούμε να πούμε πως μέσα σε τρία χρόνια θα βάλουμε κάποιες προϋποθέσεις τις οποίες θα πρέπει να καλύπτουν όσες ομάδες θέλουν να συμμετάσχουν. Το βασικό είναι να ξέρουμε με ποιους κανόνες μπορεί μια ομάδα να βρίσκεται στη μεγάλη κατηγορία. Με την οικονομική κρίση οι ομάδες περνούν πιο δύσκολα, αλλά είναι μια ευκαιρία να ξαναγεννηθεί ο αθλητισμός. Πρέπει να δώσουμε βάση στα φυτώρια».

Για τον νέο νόμο για τα προνόμια των αθλητών:

«Δίνει τη δυνατότητα να μπορεί να βοηθηθεί με μόρια για να μπει στα ανώτατα ιδρύματα. Όποιος φέρει μετάλλιο Ολυμπιακό ή παγκόσμιο θα μπορεί να μπαίνει απευθείας χωρίς να παίρνει τη θέση κάποιου άλλου που διαβάζει. Είναι το 2% των εισακτέων που μπορεί να καλυφθεί έτσι».

Για τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται στους αθλητές:

«Θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι. Γίνονταν αυτά όταν ήμουν εγώ αθλητής στα πέτρινα χρόνια. Θα πρέπει κάθε αθλητής να κάνει τις βασικές εξετάσεις. Το να πεθαίνει ένα παιδί είναι το πιο τραγικό πράγμα, ένας πόνος αβάσταχτος. Το να πηγαίνουμε τα δελτία σε ένα γιατρό και να τα σφραγίζει είναι έγκλημα. Πολεμάμε τους εχθρούς του αθλητισμού και αναφέρομαι στο ντόπινγκ.

Φυσικά θα πρέπει να εξετάζονται όλοι και από μικρές ηλικίες να ξέρουν και οι προπονητές πού υστερεί ή πού είναι πιο δυνατός ο αθλητής. Όταν μιλάμε για υψηλό αθλητισμό, είναι δεδομένο πως θα πρέπει να βοηθάμε τις ομάδες για να βρίσκουν τα ταλέντα και να μην τρέχουμε στην Αφρική ή την Ευρώπη για να φέρνουμε παίκτες. Πάντως πρέπει να ξέρουν και οι γονείς και οι αθλητές πως όποτε και να έφεραν επιτυχίες θα αμειφθούν για αυτές».

Για τα προβλήματα που υπάρχουν στις πισίνες:

«Υπέγραψα με τους συναρμόδιους υπουργούς για τις πισίνες ώστε να εξοικονομήσουμε κάποια χρήματα και να μπορέσουν οι περιφέρειες να τις κρατήσουν ανοιχτές. Έχω πολεμήσει για να μην έχουμε 50άρες πισίνες. Καλύτερα 25άρα και να έχει τα πάντα και να μένει πάντα ανοιχτή με αντλίες θερμότητας και να μπορούν να λειτουργούν. Πολεμάμε για να μείνουν τα στάδια ανοιχτά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΟ NEWSIT

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε