Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Κατσουράνης: Ο Γκέκας με “φωτογράφισε” αλλά έχασε το δίκιο του

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Ο μέσος του Παναθηναϊκού απάντησε σε όσα του καταλογίζουν για τις σχέσεις του με τον Φερνάντο Σάντος, αναφέρθηκε στον Ότο Ρεχάγκελ και στους παίκτες που αποχώρησαν από την Εθνική.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης του Κώστα Κατσουράνη στο “Εθνοσπόρ”:

Η Εθνική ομάδα άλλαξε επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Πού οφείλεται αυτή η ραγδαία βελτίωση κατά τη γνώμη σου;
Η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό επίπεδο, όσα χρόνια ήταν ο Ρεχάγκελ και βέβαια συνεχίζει να είναι. Ο Ρεχάγκελ άφησε μεγάλη κληρονομιά. Εκανε την ομάδα νικήτρια. Δεν είναι όμως μόνο έργο του προπονητή, αλλά και των παικτών. Ολα τα μέλη αυτής της ομάδας έχουν μερίδιο στην επιτυχία.
 
Ο Ρεχάγκελ πάντως έχει κατηγορηθεί για αμυντικογενή τακτική. Ποια είναι η δική σου άποψη;
Ο κάθε προπονητής έχει τη δική του φιλοσοφία και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να την ακολουθούμε. Προσπαθούσαμε να κάνουμε αυτά που μας έλεγε. Βέβαια ήταν εκπληκτική και η «φουρνιά» των ποδοσφαιριστών, ειδικά το 2004. Ομως ακόμα και μετά τη φυγή μεγάλων προσωπικοτήτων που αγωνίστηκαν στην ομάδα, όσοι μείναμε προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε την ίδια φιλοσοφία. Οτι μπορούμε να κερδίσουμε τους πάντες και ότι κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος. Νομίζω ότι το μεταδώσαμε και στους νεότερους παίκτες και αυτό φάνηκε από τα αποτελέσματα.
 
Πιστεύεις ότι ο Φερνάντο Σάντος έχει επιφορτιστεί με μεγάλο φορτίο;
Ο Σάντος έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση και μεγάλες εμπειρίες. Ηρθε να κάνει τη δουλειά του. Επειδή όμως εδώ είμαστε Ελλάδα, όλοι θέλουν αμέσως επιτυχίες για να τον αποδεχτούν. Θα πρέπει να καταλάβει και ο κόσμος ότι ακόμα και αν δεν προκριθούμε στο Euro2012, ο Σάντος θα πρέπει να παραμείνει στην ομάδα. Να του δοθεί χρόνος. Σημασία έχει και τι μπάλα θα παίξει η ομάδα, αλλά και πόσο ανταγωνιστική θα είναι. Πιστεύω ότι θα πετύχει σ΄ αυτά ο Σάντος.
 
Δεν θα είναι, όμως, αποτυχία εάν δεν προκριθούμε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2012;
Εάν δεν κατακτήσουμε μία από τις δύο πρώτες θέσεις, δεν θα είναι απλά αποτυχία. Θα είναι πισωγύρισμα. Δεν νομίζω όμως ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Εγώ πιστεύω ότι μπορούμε να κατακτήσουμε και την πρώτη θέση. Εφόσον έχουμε τους Κροάτες στην έδρα μας, ναι, μπορούμε να κατακτήσουμε και την πρωτιά. Πιστεύουμε στους εαυτούς μας και δουλεύουμε για την πρωτιά.
 
Η κατάκτηση του Euro2004 ήταν η κορυφαία στιγμή στην καριέρα σου σε όλα τα επίπεδα;
Οι σύλλογοι δεν έχουν καμία σχέση με την Εθνική ομάδα. Η Εθνική είναι ανώτερο από τους συλλόγους. Και η συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν εξίσου σημαντική. Ομως επίτευγμα όπως η κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος δεν θα υπάρξει ξανά στη ζωή μας. Εκτός αν το κατακτήσουμε ξανά ή πάρουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο.
 
Συμβαίνουν στις εποχές μας τέτοια θαύματα;
Οχι, δεν πιστεύω ότι συμβαίνουν. Νομίζω ότι δεν ευνοεί και το γενικότερο κλίμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μένει στάσιμο.
 
Πώς κρίνεις το άνοιγμα του ομοσπονδιακού τεχνικού στα νέα παιδιά;
Αυτή είναι η φιλοσοφία του Σάντος. Αντίθετα ο Ρεχάγκελ θεωρούσε ότι έπρεπε η ομάδα να είναι ένα πιο κλειστό κλαμπ.
 
Ποιοι από τους νέους παίκτες που δοκιμάζει ο Σάντος θεωρείς πως είναι η συνέχεια η δική σου, του Καραγκούνη, του Δέλλα, του Ζαγοράκη και των υπολοίπων;
Η συνέχεια η δική μας είναι τα παιδιά που παίζουν τα τελευταία χρόνια, όπως ο Τοροσίδης, ο Σαμαράς, ο Σηφάκης, ο Σαλπιγγίδης, ο Παπασταθόπουλος.
 
Πώς νιώθεις εσύ, μέχρι πότε θα παίζεις στην Εθνική;
Οσο νιώθω δυνατός θα παίζω. Αυτό δεν προσδιορίζεται χρονικά. Οταν καταλάβω πως δεν είμαι καλά, θα σταματήσω. Ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνω, πιστεύω ότι έχω καλούς φίλους να μου το πουν.
 
Πώς απαντάς στον χαρακτηρισμό «παλαίμαχος»;
Ποτέ δεν έχω νιώσει έτσι. Εχει ακουστεί και αυτή η κουβέντα για μένα αλλά όχι στην Εθνική ομάδα. Ξέρουμε τι έχει ειπωθεί και πού. Νιώθω δυνατός ακόμα και θα συνεχίσω να προσφέρω στην Εθνική ομάδα. Τώρα τι θα γίνει στο μέλλον, δεν ξέρω. Μπορεί να με… σταματήσουν.
 
Ποιος να σε σταματήσει;
Μπορεί να μην με καλεί ο προπονητής.
 
Αν πιστέψουμε τις φήμες τότε δεν κινδυνεύεις, επειδή διατηρείς άριστες σχέσεις με τον ομοσπονδιακό τεχνικό;
Αυτό δεν λέει τίποτα. Δεν έχω γνωρίσει κανέναν προπονητή που να θέλει να χάνει. Και αν συμβεί αυτό στην ομάδα, τότε δεν αποκλείεται να την «πληρώσω» και εγώ. Είμαι σίγουρος πως αν ο προπονητής διαπιστώσει  ότι δεν πάω καλά, δεν θα με καλέσει. Ολοι ξέρουν ότι έχω πολύ καλές σχέσεις μαζί του. Μου έμαθε κάποια πράγματα πάνω στο ποδόσφαιρο. Αυτό θεωρώ. Μου έμαθε να πατάω στα πόδια μου.
 
Περίμενες την τάση φυγής που παρατηρήθηκε στην Εθνική ομάδα πριν και λίγο μετά την έναρξη των προκριματικών;
Εγώ δεν θα σταματούσα ποτέ από την Εθνική ομάδα, ό,τι και αν με πείραζε. Αυτή είναι η άποψή μου για όλα τα παιδιά που αποφάσισαν να αποχωρήσουν. Ο Αμανατίδης έφυγε για λόγους που είχαν να κάνουν με τον προηγούμενο προπονητή. Οσον αφορά αυτά που είπε για κάποιους παίκτες, μεταξύ των οποίων και για μένα, δεν θα κρίνω τα λεγόμενά του. Θεωρώ ότι δεν έχει δίκιο ο Γιάννης. Εξακολουθώ και μιλάω μαζί του και δεν έχω κανένα πρόβλημα. Οσον αφορά στον Φάνη, «φωτογράφισε» εμένα ως υπεύθυνο για κάποιες καταστάσεις. Νομίζω ότι έχασε το δίκιο του, διότι έπαιζε στην ομάδα. Δεν ήταν ένας παίκτης που μόλις ήρθε ο Σάντος ξαφνικά τέθηκε στο περιθώριο.
 
Εσύ νιώθεις υπεύθυνος για κάτι;
Είναι αστείο για τον προπονητή να λέμε κάτι τέτοιο, ότι δηλαδή μπορεί να τον επηρεάζω. Δεν περίμενα να γίνουν τέτοια πράγματα.
 
Σε έπιασε ποτέ να σου πει για κάποιο πρόβλημα;
Θα μπορούσε να πιάσει τον προπονητή και να του πει ό,τι τον ενοχλούσε. Δεν κρατάω καμία κακία στον Φάνη. Πιστεύω ότι είναι καλός ποδοσφαιριστής και η Εθνική ομάδα τον έχει ανάγκη. Η Εθνική ομάδα τούς έχει όλους ανάγκη, και τον Γιάννη και τον Σωτήρη και τον Φάνη. Ο Φάνης είπε τις απόψεις του. Αυτά που σκέφτεται και άφησε να εννοηθούν, γιατί ποτέ δεν τα είπε ξεκάθαρα, μπορούσε να τα συζητήσει. Δεν το έπραξε και αυτό είναι δικό του πρόβλημα.
 
Κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ σημειώθηκε κάποια τριβή μεταξύ των παικτών;
Οι τριβές συμβαίνουν σε όλες τις ομάδες και πρέπει να μένουν μέσα στα αποδυτήρια. Η Εθνική είναι η οικογένειά μας και δεν πρέπει να βγαίνουν όλα προς τα έξω.
 
Πολλές φορές μέσα στο γήπεδο, με τις κινήσεις σου, δείχνεις ότι προσπαθείς να περάσεις τις δικές σου οδηγίες και έχεις επικριθεί γι΄ αυτό. Πώς το σχολιάζεις;

Ετσι είναι το στιλ μου. Δεν προσπαθώ να επιβάλλω τίποτα. Εγώ ό,τι κάνω το κάνω για το καλό της ομάδας μου. Δεν προσπαθώ να δείξω ότι είμαι καλύτερος από τους άλλους και δεν θεωρώ κιόλας πως είμαι καλύτερος από τους άλλους. Είμαι ένα μέλος της ομάδας και ποτέ δεν θεώρησα τον εαυτό μου κάτι μεγαλύτερο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε