Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Κωστένογλου: Δεν άξιζε ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα του 2008!

ΦΩΤΟ NEWSPORTS.

 Ο τεχνικός της ΑΕΚ τόνισε πως η ψαλίδα μεταξύ του Ολυμπιακού και των υπολοίπων ομάδων μεγαλώνει συνεχώς, επισημαίνοντας όμως πως αυτό οφείλεται στο ότι οι “ερυθρόλευκοι” πήραν κάποια πρωταθλήματα που δεν δικαιούνταν αγωνιστικά, δίνοντας το παράδειγμα του 2008.

Ευχαρίστησε τον κόσμο της η ΠΑΕ ΑΕΚ: Μόνο εσείς την κρατάτε ζωντανή

Κωστένογλου: Θέλω νίκες με Αστέρα και Παναιτωλικό

Παίκτες και κόσμος…ανέστησαν την ΑΕΚ – Οι μέτοχοι θα “μιλήσουν”;

Χωρίς Μανωλά με Κέρκυρα και ΠΑΣ

Με δηλώσεις του στη συνδρομητική τηλεόραση, ο Νίκος Κωστένογλου αναφέρθηκε ακόμα στην δύσκολη κατάσταση της ομάδας του, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ακόμα, μίλησε για την παρακαταθήκη που θέλει να αφήσει στην ομάδα, δουλεύοντας με τα νέα παιδιά, τον Χιμένεθ, αλλά και για την Εθνική ομάδα.

Τα όσα είπε ο Κωστένογλου στη NOVA:

Για τη φιλία του με τον Ζαγοράκη: «Μεγαλώσαμε ποδοσφαιρικά με τον Θοδωρή. Ήταν ένας από τους παίκτες που ξεχώριζαν από τότε. Ήμουν προσκεκλημένος του στο EURO, έζησα αυτές τις μεγάλες στιγμές. Δίκαια ήταν αρχηγός της Εθνικής και νομίζω ότι είναι πετυχημένη και η θητεία του ως πρόεδρος του ΠΑΟΚ». 

Για το φετινό πρωτάθλημα: «Είναι πασιφανές ότι ο Ολυμπιακός είναι η πληρέστερη και η πιο ποιοτική ομάδα. Και η ψαλίδα αυτή με τους υπόλοιπους μεγαλώνει. Αυτό οφείλεται, όμως και στην κατάκτηση κάποιων πρωταθλημάτων που δεν δικαιούτο. Περίμενα, ας πούμε, από μια ομάδα που έχει κατακτήσει τόσα πρωταθλήματα κι έχει τόση ιστορία να μην κάνει αυτή την ένσταση το 2008. 

Τα συνεχή πρωταθλήματα που πήρε, λοιπό, ο Ολυμπιακός έφεραν μεγάλη οικονομική άνεση και του επέτρεψαν να είναι δίκαια καλύτερος τώρα. Το πρωτάθλημα, όμως, νοσεί με αυτή την κατάσταση. Με προβληματικούς τους Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρη, χάνεται ο ανταγωνισμός και η αίγλη του πρωταθλήματος. Κι αυτή η φθίνουσα αυτή κατάσταση απομακρύνει κι άλλο τον κόσμο». 

Για τους νέους παίκτες στην Ελλάδα: «Υπάρχει μια μείωση των ταλέντων -στην οποία έχει συμβάλλει και η αλλοίωση της κοινωνίας, με το φόρτωμα των παιδιών και την ενασχόλησή τους με το ίντερνετ. Τα παιδιά δεν έχουν πια το ποδόσφαιρο ως παιχνίδι. Ενημερώνονται μεν περισσότερο, αλλά βγαίνουν λιγότερο να παίξουν. 

Το άλλο πρόβλημα είναι ότι οι ομάδες τόσα χρόνια δεν έδωσαν βαρύτητα στους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Η ξενομανία αυτή, σε συνδυασμό με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, τους έφερε σε δύσκολη θέση τώρα. Να πρέπει να προετοιμαστούν γρήγορα τα νέα παιδιά και να μπουν αμέσως στα βαθιά. Αυτό δεν είναι εύκολο…» 

Για τη στροφή της ΑΕΚ σε νέους παίκτες: «Η ΑΕΚ πρέπει να αλλάξει τρόπο σκέψης. Να δώσει βαρύτητα στα νέα παιδιά. Αλλά αυτό θέλει οργάνωση και μεθοδικότητα, όμως. Δεν έχει εγκαταστάσεις και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Έγινε μια προσπάθεια με τον Φερέρ, αλλά μετά απ’ αυτή την αλλαγή, δεν υπήρχε ένας προπονητής να ρίξει βάρος στις ακαδημίες. 

Η ΑΕΚ είχε έναν προπονητή που η πρώτη σκέψη όταν τον έφερε ήταν ότι θα έχει μια άμεση επαφή με τις ακαδημίες. Αυτός -απ’ όσο γνωρίζω- ήταν και ο λόγος που συνεργάστηκε με έναν Ισπανό τεχνικό. Δυστυχώς εγώ αυτό δεν το διέκρινα. Εγώ ήρθα στην ΑΕΚ στις 6 Οκτωβρίου. Υπήρχαν τότε οι Κλωναρίδης και Μπουγαΐδης, που είχαν κάνει 1-2 συμμετοχές. Το πρόβλημα που συνάντηση εγώ δεν ήταν πώς θα χρησιμοποιήσω τον νέο παίκτη, αλλά πώς θα τον προετοιμάσω. Δυστυχώς δεν υπήρχε αυτή η προεργασία. Από πλευράς σωματικής κατάστασης, επίσης χρειαζόταν δουλειά. 

Έγιναν πολλά λάθη στον φετινό σχεδιασμό. Βρήκα τον Ρίκκα και τον Αργυρίου στη β’ ομάδα. Αυτοί οι δυο παίκτες -από τη στιγμή που είχαν συμβόλαιο με την ομάδα- το πρώτο αίτημά μου ήταν να ενσωματωθούν στους υπόλοιπους. Ο Κλωναρίδης έπαιζε σε διαφορετική θέση, ως αμυντικός χαφ. Είδα στις πρώτες προπονήσεις ότι δεν είχε ρόλο εκεί. Διέκρινα ότι ως αριστερός χαφ είχε προοπτικές, γιατί είναι ταχυδυναμικός παίκτης και ικανός στο «ένας εναντίον ενός». Πρέπει να βελτιώσει τα τελειώματά του, αλλά έχει κάνει σημαντική πρόοδο». 

Για το πώς προετοιμάζει ο ίδιος τους νέους παίκτες: «Έχουμε καθιερώσει συγκεκριμένο ατομικό πρόγραμμα για κάθε παίκτη στο πώς θα γυμναστεί. Αυτό προσπαθούμε να το κάνουμε και στο τακτικό κομμάτι. Ο Κλωναρίδης είναι ένας μόνο από τους νεαρούς. Θα πρέπει, όμως, να διαχωρίσουμε τους επαγγελματίες παίκτες. Ο Φούντας, ας πούμε, δεν είναι ακόμα επαγγελματίας. Ήθελα να το κάνω τον Γενάρη, αλλά δεν γινόταν. 

Είναι επίσης η περίπτωση του Τσίτα, που έχει ικανότητα στο σκοράρισμα, αλλά θέλει ειδική μεταχείριση στο πώς θα χρησιμοποιηθεί. Η πρώτη εντύπωση παίζει πάντα ρόλο. Είναι ο Εγγλέζου, ο οποίος μετά το παιχνίδι με τη Στουρμ που ήταν πολύ καλός, είχε ένα πρόβλημα στο γόνατο που απαιτούσε ειδική διαχείριση. Έμεινε 1,5 μήνα έξω. Υπάρχει ο Μπουγαΐδης, που είχε πολύ καλή εικόνα στα ματς με Στουρμ και Εργοτέλη. Δεν είναι ακόμα έτοιμος, όμως, να παίξει 90 λεπτά». 

Για τον προγραμματισμό της νέας σεζόν: «Καταρχάς θα πρέπει να δούμε αν θα είμαι ο προπονητής και του χρόνου. Υπάρχει συμβόλαιο, αλλά γνωρίζει και ο προηγούμενος πρόεδρος, με τον οποίο υπογράψαμε, ότι είναι στα χέρια της διοίκησης το μέλλον μου. Αν δεν θέλει η ομάδα θα φύγω χωρίς οικονομική συνέπεια. 

Έπειτα είναι πολύ σημαντικός ποιος θα είναι πρόεδρος. Θα είναι μια ηγετική φυσιογνωμία, εύρωστος οικονομικά; Τότε θα υπάρχει μια διαφοροποίηση, χωρίς βέβαια να ξεφύγουμε. Αν συνεχίσουμε στη λογική της οικονομικής πολιτικής, θα πρέπει να διαχειριστούμε τους Έλληνες και τα νέα παιδιά. Πρέπει να αφήσω μια παρακαταθήκη. Πρώτο μου μέλημα ήταν να δω τις ακαδημίες. Θέλω να τους φέρω να ακολουθούν το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, αλλά το κάνουμε εκ περιτροπής για να υπάρχει δικαιοσύνη και να τους δούμε όλους. Τελειώνοντας το πρωτάθλημα, να έχουν προπονηθεί αρκετοί με την πρώτη ομάδα. Να έχουν συναναστραφεί μαζί της, να έχουν δει πράγματα, να έχουν νιώσει ευθύνες». 

Για τους «παλιούς» παίκτες: «Και οι τέσσερις (σ.σ. Δέλλας, Λυμπερόπουλος, Καφές, Γεωργέας) ο καθένας από την πλευρά του, είναι καταλυτικοί. Είναι επαγγελματίες, αλλά ταυτόχρονα συναισθηματικοί. Αυτό ταιριάζει στην ΑΕΚ και το έχει ανάγκη η ΑΕΚ. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος θέλει να δει νέο αίμα, αλλά αυτοί οι παίκτες είναι που παίρνουν στην πλάτη τους την ομάδα. Για να χτίσεις μια νέα ομάδα, πρέπει να έχει 3-4 παίκτες με μεγάλη προσωπικότητα και γύρω απ’ αυτούς να προσθέτεις τους νεαρούς. Όλα αυτά διατυπώνονται εύκολα, αλλά δομούνται δύσκολα. Η ΑΕΚ ήδη θα έπρεπε να μπει σε μια τέτοια λογική, αλλά εμείς δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Είναι ευχάριστο που κάποιες ομάδες ήδη το κάνουν. Αυτό νομίζω ότι θα κάνει καλό γενικότερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο». 

Για τη θρησκευτική πίστη του: «Πρέπει να γίνει κάποιος διαχωρισμός. Άλλο ο θρησκευόμενος, άλλος ο θρησκόληπτος. Είναι λεπτό σημείο και επιλογή κάθε ανθρώπου. Δεν έχουμε ούτε προλήψεις, ούτε ξόρκια. Τον Θεό τον επικαλείσαι για να υπάρχει υγεία στους παίκτες. Για να έχεις ψυχική ηρεμία την ώρα του παιχνιδιού. Όχι για να νικήσουμε, ας πούμε, τον Παναθηναϊκό. 

Είναι πολύ σημαντικό να σκεφτόμαστε τη θρησκεία του καθενός. Σε κάθε αγιασμό ρωτάω τους αρχηγούς πρώτα αν θέλουν οι παίκτες. Και πάντα το επιθυμούν. Τα παιδιά που υπάρχουν στην ΑΕΚ πιστεύουν. Υπάρχουν μεγάλοι αθλητές, όπως ο Κακά, που σέβονται πολύ τον Θεό. Στη δύσκολη συγκυρία που περνάμε, θα δείτε ότι ο κόσμος θα στραφεί περισσότερο στην εκκλησία. Ίσως εγώ κάποιες φορές να το έχω παρακάνει, κάνοντας συνέχεια τον σταυρό μου ας πούμε. Όπως είπα και πριν, όμως, δεν παρακαλάμε τον Θεό για να νικάμε, είναι λάθος αυτή η προσέγγιση». 

Για το παιχνίδι με τον Αστέρα: «Είναι εκπληκτικό αυτό που έχει πετύχει ο Τσιώλης. Η παρουσία του έχει αλλάξει την εικόνα του Αστέρα Τρίπολης. Πλέον διεκδικούν κι εκείνοι την πεντάδα, εμείς -από την πλευρά μας- έχουμε πλέον τον ίδιο στόχο και νομίζω ότι θα γίνει ένα καλό ματς». 

Για τον Γρηγόρη Μάκο: «Είμαι αυστηρός με τον Μάκο γιατί τον θέλω πιο ηγετική φυσιογνωμία μέσα στο γήπεδο. Στα δυο τελευταία παιχνίδια έχει ανέβει πολύ. Έχω απαιτήσεις από ‘κείνον ακόμα περισσότερο αφού είναι ένας παίκτης που θα πάει και στο Euro». 

Για την Εθνική και το Euro: «Ο πρότερος ποδοσφαιρικός μας βίος επιτάσσει να περάσουμε στην επόμενη φάση. Οι αντίπαλοι στον όμιλο μας επιτρέπουν αυτή την αισιοδοξία του. Η εμπειρία και η μεθοδικότητα του Σάντος, εξάλλου, τον κάνουν τον καταλληλότερο για να βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, όμως. Θεωρητικά είμαστε φαβορί, αλλά ο Έλληνας έχει ένα μειονέκτημα. Δεν θα πρέπει να υπνωτιστούμε και να βρεθούμε προ εκπλήξεων. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και όλα θα πάνε καλά».

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε