Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Μόρας: Είχα επαφές με ΠΑΟ – ΟΣΦΠ

ΦΩΤΟ EUROKINISSI.
Ο κεντρικός αμυντικός της Μπολόνια μίλησε για τις πιθανότητες να επιστρέψει στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον των “αιωνιών” και την Εθνική.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Βαγγέλη Μόρα στην εφημερίδα “Goal News”:
 
– Τι γίνεται με σένα; Γιατί δεν σε βλέπουμε στα παιχνίδια με την Μπολόνια;
“Να περάσει αυτό το δίμηνο και μετά θέλω να φύγω για να βρω την ψυχική μου ηρεμία”.
 
– Υπάρχει κάτι στα υπ’ όψιν;
“Υπάρχει δεν υπάρχει, θα ψάξω να βρω. Να καθίσω να κάνω τι; Με κρατήσανε εδώ για ποιο λόγο; Τους έφερα πρόταση το καλοκαίρι και δεν με αφήσανε να φύγω και τώρα με κρατήσανε εδώ για να μην παίξω καθόλου;”.
 
– Τελειώνει το συμβόλαιο
“Τελειώνει το καλοκαίρι, αλλά θα κοιτάξω να φύγω τον Δεκέμβριο”.
 
– Για ποιο λόγο δεν παίζεις, σου έχουν πει;
“Οχι. Τι και κυρίως γιατί να σου πούνε; Και από τη μεριά μου δεν μπήκα καν στη διαδικασία”.
 
– Γιατί έχω την εντύπωση ότι η Μπολόνια σου έδωσε την εθνική και ότι η εθνική σου πήρε τη θέση σου στην Μπολόνια;
Ελα ντε. Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω ούτε και εγώ. Το πιστεύεις;”.
 
– Εχεις και εσύ αυτήν την αίσθηση;
“Εννοείται. Εδώ ερχόμουν να παίξω με την Ελλάδα και έχανα τη φανέλα του βασικού στην Μπολόνια”.
 
– Ηταν το θέμα των τραυματισμών σου; Της φυσικής κατάστασης;
“Οχι, ποιας φυσικής κατάστασης; Στο τέλος ποιος έπαιξε πάλι; Οταν ήρθαν τα δύσκολα, εγώ έπαιξα πάλι”.
 
– Υπήρξε πάντως δημόσια τοποθέτηση ότι σου έλεγαν πέρυσι το φθινόπωρο να μην παίζεις και τα δύο παιχνίδια όταν υπήρχε διπλή ελληνική κλήση.
“Ναι, τότε με το πρόβλημα με το γόνατο. Η δικαιολογία ήταν ότι είχα κάνει χειρουργείο στο γόνατο και δεν ήμουν έτοιμος να παίξω στην Εθνική”.
 
– Τους ενοχλούσε δηλαδή που πήγαινες στην Εθνική;
“Δεν μπορούσαν να πούνε ότι μας ενοχλεί που πας, αλλά κατά βάθος Στην αρχή ειδικά της σεζόν, τότε αυτό έδειχναν σε εμένα. Οταν κάποιος φεύγει για να παίξει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του και επιστρέφοντας βρίσκεται από το γήπεδο στον πάγκο, τι άλλο μπορεί να σημαίνει; Εντάξει, είχα πέρυσι κάποιους τραυματισμούς τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Μπολόνια, αλλά τούτο δεν μου λέει τίποτα. Αυτό, όμως, που με πείραξε είναι το φετινό ειδικά. Πας Μουντιάλ, γυρίζεις και δεν σε υπολογίζει κανένας. Μιλάμε όταν ήταν ακόμη ο Κολόμπα (σ.σ. ο Ιταλός τεχνικός απολύθηκε παραμονές της έναρξης του φετινού Καμπιονάτο και αντικαταστάθηκε από τον Μαλεζάνι). Γι’
αυτό και εγώ τρεις ημέρες πριν από την πρεμιέρα με την Ιντερ ζήτησα να φύγω”.
 
– Τι έγινε τότε;
“Εγινε κατανοητό σε μένα ότι δεν εντάσσομαι στα βασικά πλάνα της ομάδας”.
 
– Γεγονός που δεν άλλαξε ούτε με τον Μαλεζάνι…
“Από την αρχή εγώ το ήξερα ότι όποιος και να έρθει το ίδιο πράγμα θα είναι. Διαφορετικά γιατί να θέλω να φύγω;”.
 
– Οι δικές μου πληροφορίες από την Ιταλία λένε ότι ο αντικαταστάτης σου Ανχελ Μπρίτος πωλείται και ότι παίζοντας μεγαλώνει το ποσό που απαιτεί η Μπολόνια.
“Αν είναι έτσι όπως τα λες, τότε καλύτερα για μένα. Ευκαιρία να αποχωρήσω το συντομότερο δυνατό”.

– Ζήτησες, λοιπόν, να φύγεις. Με την πρόταση της ΑΕΚ τι έγινε; Εδώ η πληροφόρηση έλεγε ότι εσύ συμφώνησες με την ΑΕΚ, αλλά οι απαιτήσεις της Μπολόνια ήταν μεγάλες.
“Οχι. Είπα ότι θα δω ποιες είναι οι προτάσεις τις οποίες έχω και ποια είναι η καλύτερη και θα αποφασίσω για μένα. Αυτό είχα δηλώσει και να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο γιατί έγραφαν συνέχεια ”έρχεται, έρχεται, έρχεται. Τα έχει βρει σε όλα”. Υπήρξε μια πρόταση, από εκεί και πέρα δεν είχαμε έρθει ποτέ σε συμφωνία. Η πρόταση, δε, έγινε πριν ακόμη μιλήσω εγώ με την Μπολόνια για το τι θα κάνουμε, τι ζητάνε ή οτιδήποτε. Αλλά δεν είχα απαντήσει ποτέ σε κανέναν, δεν είχα πει ναι έρχομαι ή ότι έχω συμφωνήσει. Η μόνη ομάδα με την οποία είχα συμφωνήσει σε όλα ήταν η Τσεζένα. Εστω και αν χάλασε την τελευταία ημέρα”.
 
– Γιατί χάλασε;
“Από την Μπολόνια μας έβαλαν στη διαδικασία να μιλήσουμε, αλλά ο πρόεδρος αποφάσισε να με κρατήσει”.
 
– Τελικά η ΑΕΚ σε διαπραγματεύτηκε με την Μπολόνια;
“Αυτό δεν το ξέρω εγώ καθόλου, σε τι συζητήσεις ήρθε η ΑΕΚ με την Μπολόνια. Από την Μπολόνια, πάντως, δεν βγήκε κάτι επίσημο για την ΑΕΚ. Εγώ σου λέω τη δική μου πλευρά”.
 
– Οτι εσύ δεν συμφώνησες με την ΑΕΚ…
“Δεν είχα πει ότι είχα φέρει αντίρρηση στην πρόταση που για τα οικονομικά δεδομένα της ΑΕΚ ήταν τιμητική. Είχα πει να δω πώς είναι η κατάσταση της Μπολόνια, τι ζητάει η Μπολόνια, τι σκέφτεται για μένα η Μπολόνια και μετά να αποφασίσω. Αν δεν με παίρνει, τότε θα πάρω την πρόταση της ΑΕΚ στα χέρια μου και θα συζητήσω. Αν είναι καλή ή όχι θα αποφάσιζα εκείνη τη στιγμή”.
 
– Αλλά δεν έφτασες καν σε αυτή τη διαδικασία, να αποφασίσεις για την πρόταση της ΑΕΚ.
“Οχι, όχι, δεν είχα αποφασίσει για τίποτα, γιατί δεν μου μεταφέρθηκε και τίποτα από την πλευρά της Μπολόνια και γιατί και τα λεφτά που ζητούσε ήταν πάρα πολλά, οπότε δεν νομίζω να έμπαινε και η ΑΕΚ σε διαδικασία να συζητήσει για κάτι τέτοιο”.
 
– Με τον Ολυμπιακό τι ισχύει; Ο Μαρινάκης φέρεται να σας είπε να περιμένετε, με το θέμα να επανέρχεται την προηγούμενη εβδομάδα στον Τύπο.
“Με τον Ολυμπιακό είχα συζητήσεις το καλοκαίρι. Οπως και με τον Παναθηναϊκό. Ημασταν σε συνομιλίες. Τώρα αν αυτές θα ανοίξουν εκ νέου τον Δεκέμβριο και με τι περιεχόμενο, για τον Ιανουάριο δηλαδή ή για το επόμενο καλοκαίρι όπως είχε γραφτεί, εδώ είμαστε να δούμε. Εκείνο που γνωρίζω σίγουρα είναι ότι στην τελευταία μεταγραφική περίοδο υπήρχαν για μένα προτάσεις από ιταλικές ομάδες, τις οποίες απέρριψε η Μπολόνια. Ακόμη και της Τσεζένα που πραγματικά ήταν πολύ καλή οικονομικά (σ.σ. 1 εκατ. ευρώ όσα ζητούσε η Μπολόνια), αλλά ο πρόεδρος ήρθε και μου είπε πριν από το ματς με την Ιντερ ότι εσύ μένεις εδώ και θα σου το ανανεώσω εγώ το συμβόλαιο”.
 
– Δεν προχώρησε, αλλά αν το κάνει τώρα;
“Το να ανανεώσω ένα συμβόλαιο με την Μπολόνια δεν μου λέει τίποτα. Ανανεώνω. Αλλά αν βλέπω ότι εξακολουθώ να μην παίζω, θα κοιτάξω και τότε να φύγω. Δανεικός σε μια άλλη ομάδα. Είναι λογική οποιουδήποτε ποδοσφαιριστή. Μέσα σε δύο μήνες χρονικά μετά το Μουντιάλ κατάφερα να χάσω τη θέση μου στην Εθνική και τη θέση μου στην Μπολόνια. Είναι κάτι το οποίο δεν μου αρέσει. Είναι κάτι στο οποίο δεν είμαι συνηθισμένος, δεν το έχω ξαναπεράσει. Δεν το δέχομαι”.
 
– Από την ΑΕΚ έφυγε ο Μπάγεβιτς. Σε περίπτωση που έχεις εκ νέου κρούση αλλάζει κάτι;
“Δεν νομίζω ότι αν θα γύριζα ποτέ στην ΑΕΚ -ακόμη και το καλοκαίρι που υπήρχε το θέμα- θα το έκανα μόνο για τον κύριο Μπάγεβιτς. Ο προπονητής ξέρουμε ότι τη μία είναι, την άλλη δεν είναι. Οπότε δεν μπορείς να σκέφτεσαι ότι πάω μόνο γιατί είναι ο προπονητής εκεί. Σίγουρα θα ήταν θετικό για μένα το να ξαναδούλευα με τον κύριο Μπάγεβιτς, οπότε από αυτήν την άποψη σου δίνει περισσότερη χαρά το να επιστρέψεις. Από εκεί και πέρα, όμως, έχω πει ποια είναι η σχέση μου με την ομάδα της ΑΕΚ. Εχω περάσει τέσσερα χρόνια καταπληκτικά, οπότε δεν νομίζω ότι ο κύριος λόγος για να γύριζα θα ήταν ο προπονητής”.

– Με την Εθνική τώρα τι γίνεται; Ησουν στην τελευταία προεπιλογή, κόπηκες. Εχεις μιλήσει καθόλου με τον Σάντος;
“Υπήρξε μόνο μια επικοινωνία τον Αύγουστο. Από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει τις επιλογές του, εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτα και ούτε χρειάζεται να πω κάτι για αυτά που πιστεύω εγώ για μένα. Εφόσον ο λόγος είναι ότι όταν δεν αγωνίζονται οι παίκτες στις ομάδες τους δεν πρόκειται να τους παίρνει, δεκτός και κατανοητός, οπότε στόχος μου είναι να βρω μια ομάδα να παίζω, ώστε να πείσω τον προπονητή ότι μπορώ να επιστρέψω”.
 
– Αυτό σου το είπε στην επικοινωνία που είχατε;
“Οχι, δεν μου είπε ότι δεν σε καλώ για αυτόν το λόγο. Μου είπε απλά ότι υπολογίζομαι, μιλήσαμε λίγο γιατί τον γνωρίζω άλλωστε τον κύριο Σάντος. Απλώς απάντησα σύμφωνα με τις δηλώσεις που έχει κάνει ο ίδιος ο προπονητής, ότι θα παίρνει τους πιο φορμαρισμένους παίκτες. Η λογική του είναι αυτή, είναι δεκτή. Αυτά είναι τα πιστεύω του οπότε βαδίζω και εγώ πάνω στα πιστεύω που έχει ο προπονητής. Μετά αν με καλέσει ή όχι είναι δικό του θέμα, όχι δικό μου”.
 
– Ολες αυτές τις τελευταίες μαζικές αποχωρήσεις στην Εθνική εσύ πώς τις είδες;
“Ο καθένας αποφασίζει για τον εαυτό του. Το τι προβλήματα μπορεί να έχει ένας ποδοσφαιριστής με κάποιον άλλον ποδοσφαιριστή είναι καθαρά δικό του θέμα. Ο καθένας αντιδράει κατά συνείδηση. Αυτό που λέω πάντα είναι ότι κοιτάω να είμαι εγώ καλά, να κάνω αυτό που πρέπει ούτως ώστε όποτε κληθώ να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Τώρα όλες αυτές οι αποφάσεις που πήραν τα παιδιά είναι δικές τους και δεν θα τους κρίνω εγώ”.
 
– Φάνηκε, πάντως, παράξενο ότι δεν υπήρξε επίσημη αιτιολόγηση, ενώ δεν ενημερώθηκε προσωπικά ούτε και ο Σάντος…
“Αν έχουν κάποιο πρόβλημα ή δεν επιθυμούσαν να είναι στην Εθνική και ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να το δείξουν, το έκαναν έτσι. Το δέχομαι γιατί δεν δύναμαι να ξέρω τι μπορεί να σκέφτεται ο καθένας ή τι προβλήματα μπορεί να είχε ο οποιοσδήποτε για να πάρει αυτές τις αποφάσεις. Είμαι μαζί τους και δεν είμαι. Εκαστος αποφασίζει και πράττει με τον τρόπο που αισθάνεται. Δεν είμαι ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλον”.
 
– Δημιουργήθηκε, όμως, έτσι και μια τεράστια παραφιλολογία.
“Δεν θα έπρεπε να ασχοληθούμε τόσο πολύ. Βλέπουμε ότι η Εθνική πηγαίνει καλά, δεν έχει επηρεαστεί από αυτά, οπότε ας το αφήσουμε να περάσει. Και στο μέλλον να ευχόμαστε να μην υπάρξουν ξανά τέτοια προβλήματα, αν είναι προβλήματα”.
 
– Παρακολούθησες τα τελευταία παιχνίδια; Με τη Λετονία κατεβάσαμε μια από τις πιο νεανικές ομάδες στην ιστορία μας.
“Είναι πάρα πολύ καλό αυτό. Από την άλλη μακάρι να στηρίζονται έτσι οι ποδοσφαιριστές και από τις ομάδες τους και όχι μόνο από την Εθνική. Το παν είναι οι ομάδες τους. Εμφανίζονται ξαφνικά παίκτες καλοί και μετά χάνονται λόγω του ότι οι ομάδες τους δεν πιστεύουν σε αυτούς. Και η Ελλάδα διαθέτει ταλέντα”.
 
– Με τον Σάντος έχουμε δει και νέα πρόσωπα στην Εθνική και αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Ρεχάγκελ, για τον οποίο υπήρχαν διαμαρτυρίες, από τον κόσμο και τον Τύπο, ότι είχε κάνει την Εθνική τσιφλίκι συγκεκριμένων.
“Ο κόσμος πάντα περιμένει στη γωνία για να πει κάτι κακό για τον προπονητή ή τον παίκτη. Αυτά που κατάφερε ο κύριος Ρεχάγκελ δεν πιστεύω να τα πετύχει κανείς άλλος. Αυτήν τη φιλοσοφία είχε, αυτή στήριζε και αυτή μας έφερε την επιτυχία. Οπότε να μην είμαστε και εμείς τόσο κριτικοί απέναντι σε αυτόν τον άνθρωπο. Τα δικά του πιστεύω έχει και ο κύριος Σάντος, επομένως ας σταθούμε στο έργο το οποίο παρουσιάζει ο καθένας αν είναι επιτυχημένο ή όχι”.
 
– Πόσο καιρό πιστεύεις ότι θα χρειαστεί μια ιταλική ομάδα για να ενδιαφερθεί για τον Φετφατζίδη;
“Σύμφωνα με τις ελληνικές εφημερίδες και από αυτά που έχουν γραφτεί ενδιαφέρονται όλοι. Για την Ελλάδα ήδη έχουν ενδιαφερθεί. Ολοι βλέπουν ότι αυτό το παιδί έχει πραγματικά ταλέντο. Είναι πολύ καλός παίκτης, αλλά οι μεταγραφές δεν γίνονται από τη μια ημέρα στην άλλη. Γράφονται για Ελληνες παίκτες και μεγάλες ομάδες. Αν μια μεγάλη ομάδα σε θέλει, θα έρθει και θα σε πάρει. Και θα έχει μάθει τα πάντα για σένα και θα σε έχει παρακολουθήσει και πολύ καιρό”.
 
– Μπορεί να παίξει στο Καμπιονάτο;
“Την τέχνη την κατέχει, το έχουμε δει όλοι. Σαν πρωτάθλημα είναι πολύ δύσκολο, αλλά δεν είναι ότι δεν έχει την ικανότητα να πετύχει. Από εκεί και πέρα αυτό που είπα, πιστεύω ότι το τιμ του Βαλβέρδε ξέρει πώς θα τον αξιοποιήσει”.
 
– Με αφορμή τον Φετφατζίδη, βλέπουμε ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει μόδα οι ρήτρες. Πόσο βοηθούν τους ποδοσφαιριστές;
“Ο ίδιος παίκτης, στην Ιταλία χαρακτηριστικά, αν ήταν Βραζιλιάνος θα μπορούσε να φτάσει τις υψηλές τιμές που βάζουν οι ελληνικοί σύλλογοι. Ενας Ελληνας δύσκολο. Μια ρήτρα μπορεί να καταστρέψει έναν ποδοσφαιριστή, αν ο πρόεδρος ή οι ομάδες δεν μπορούν να καταλάβουν ότι τέτοια ποσά είναι απαγορευτικά. Τώρα πια χρήματα δίνονται μόνο για ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Αλλιώς όλοι ψάχνουν για ελεύθερους”.
 
– Και μιας ο λόγος για ταλαντούχους παίκτες, οι Ιταλοί έδιναν τον Τοροσίδη στην Μπολόνια το καλοκαίρι…
“Ξέρω ότι υπήρξε ενδιαφέρον, γιατί με πήραν και μένα τηλέφωνο από την ομάδα να με ρωτήσουν για τον παίκτη, ποιος ήταν ο μάνατζέρ του. Για την Μπολόνια είναι δύσκολο να αγοράσει τόσο ακριβό ποδοσφαιριστή”.
 
– Πέρα από σένα και ένας άλλος Ελληνας τα περνάει δύσκολα στην Ιταλία. Ο Παπασταθόπουλος.
“Είναι φυσιολογικό. Δεν ήταν τυχερός στο παιχνίδι με την Τσεζένα. Αυτό που έχει καταφέρει, όμως, είναι πολύ μεγάλο και του αξίζουν συγχαρητήρια. Θέλω να πιστεύω ότι ξέρουν τι κάνουν στην ομάδα της Μίλαν, τι παίκτη πήραν και δεν θα τον καταδικάσουν έτσι”.
 
– Εσύ, ο Σωκράτης, ο Χετεμάι και από το περασμένο καλοκαίρι οι Κονέ και Ταχτσίδης στη Serie A. Σύμπτωση ότι προέρχονται όλοι από την ΑΕΚ;
“Εχω μιλήσει και με τον Κονέ και με τον Χετεμάι. Στην ΑΕΚ ξέρουν να εντοπίζουν ταλέντα, αλλά μετά υπάρχει απ’ ό,τι φαίνεται πρόβλημα στη διαχείριση του υλικού”.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε