Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Μπατίστ: 50-50 ο τελικός

ΦΩΤΟ EUROKINISSI.
ΦΩΤΟ EUROKINISSI.

Ο Μάικ Μπατίστ μίλησε για το μεγάλο σημερινό ματς που εκτός από τον πρώτο τίτλο της σεζόν θα δώσει και ψυχολογία στην ομάδα που θα τον κατακτήσει.

Ένας από τους ακρoγωνιαίους λίθους του Παναθηναϊκού, o Μάικ Μπατίστ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Sportday, ανέλυσε τις σκέψεις του για το σημερινό τελικό του κυπέλλου Ελλάδος.

Τα πλάνα των δύο αντιπάλων

Οι επιβλητικές νίκες απέναντι σε Αρη και Μαρούσι ήταν τα… μηνύματα που είχατε να στείλετε εν όψει του τελικού;

«Οχι, σε καμία περίπτωση δεν σκεφτόμαστε έτσι. Απλώς θέλαμε να νικήσουμε για να δείξουμε πως όταν πρέπει είμαστε έτοιμοι! Αν υπάρχει, ωστόσο, κάποιο μήνυμα, είναι πως αν παίξουμε όπως απέναντι στο Μαρούσι με δυνατή, πιεστική άμυνα για 40 λεπτά, θα νικήσουμε! Με αυτό το σκεπτικό θα πρέπει να παραταχθούμε στο ματς. Ηταν μεγάλη επιτυχία, πολλώ δε στο χρονικό σημείο που επιτεύχθηκε».

Τι μπορούμε να περιμένουμε το Σάββατο; Διότι δείχνετε να έχετε βρει τον εαυτό σας…

«Ηταν κάτι που αποτελούσε μονόδρομο. Δεν γινόταν διαφορετικά. Ημασταν υποχρεωμένοι να “ανέβουμε”, διότι είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε κρίσιμα ματς μπροστά μας. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολη η κατάσταση στην Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα έχουμε σημαντικούς αγώνες στην Ελλάδα, και ειδικά τον τελικό. Σε όλα τα παιχνίδια θα πρέπει να είμαστε πολεμιστές. Να μην τα παρατάμε. Ειδικά στην Ευρώπη, για να μπορέσουμε να προκριθούμε στην επόμενη φάση. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας και για τον τελικό».

Πέραν του ότι υπάρχει το Κύπελλο στη μέση, είναι και ο Ολυμπιακός. Με τον οποίο σε λίγες ημέρες θα συναντηθείτε και για το πρωτάθλημα.

«Κάθε φορά που παίζουμε με τον Ολυμπιακό είναι κάτι ιδιαίτερο για όλους μας κι αυτό δεν αλλάζει. Οταν είναι τελικός που κρίνει έναν από τους τρεις στόχους που έχουμε, τότε η σημασία του ματς είναι μοναδική. Για να πάρουμε αυτό το Κύπελλο θα πρέπει απλώς να τους νικήσουμε. Ωστόσο, δεν κοιτάζουμε ότι υπάρχει μετά το ματς του πρωταθλήματος. Αυτό που κοιτάζουμε είναι να κατακτήσουμε ξανά το Κύπελλο και, όπως είπα, με σκληρή άμυνα και καρδιά να τα καταφέρουμε».

Το Ελληνικό είναι γούρικο για εσάς.

«Κοίτα, εμείς μπορούμε να παίξουμε οπουδήποτε. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα! Είτε στο ΟΑΚΑ είτε στο ΣΕΦ. Δεν κοιτάμε το γήπεδο. Το μυαλό μας επικεντρώνεται μόνο στη νίκη, διότι μόνο ένας νικητής θα υπάρξει. Δεν έχει σημασία τι έχουμε κάνει στο παρελθόν. Το παρελθόν είναι παρελθόν. Είμαστε σε μια νέα σεζόν, έχουμε κάνει μια νέα αρχή και πρέπει να δείξουμε πράγματα αύριο (σ.σ.: σήμερα). Θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Κάθε φορά όταν παίζουμε αντίπαλοι έχουμε έξτρα κίνητρο για να νικήσουμε ο ένας τον άλλον. Θέλουμε να αποδείξουμε ποιος είναι η καλύτερη ομάδα. Οσο αφορά εμάς, θα πρέπει να παίξουμε όπως και στους δύο προηγούμενους τελικούς».

Ποιος έχει το πάνω χέρι κατά τη γνώμη σου;

«Είναι 50%-50%. Υπάρχουν ένας νικητής κι ένας χαμένος. Φυσικά ο Ολυμπιακός παίζει καλό μπάσκετ για αρκετό διάστημα, ενώ εμείς έχουμε μεταπτώσεις στην απόδοσή μας. Παρ’ όλα αυτά, τα δύο ματς απέναντι σε Αρη και Μαρούσι έδειξαν τις πιθανότητές μας για τον τελικό».

Ποιο είναι το σημείο που μπορεί να κρίνει την αναμέτρηση;

«Η άμυνα είναι το όπλο της ομάδας μας και με βάση αυτή θα πορευθούμε στον αγώνα. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί στην επίθεση, με σωστή άμυνα με προσοχή. Γιατί είναι ένα ματς. Δεν μπορείς μετά να γυρίσεις τον χρόνο πίσω. Δεν είναι όπως οι τελικοί του πρωταθλήματος, οι οποίοι κρίνονται στα 5 ματς, κι αν κάνεις λάθος μπορείς να το διορθώσεις στο επόμενο παιχνίδι. Οι ισορροπίες ενός τελικού είναι λεπτές και χρειάζεται έξτρα προσοχή για να μην τις χαλάσεις. Αλλά αν είμαστε συγκεντρωμένοι από το πρώτο μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, τότε δεν θα πρέπει να ανησυχούμε κι όλα θα πάνε καλά στο ματς. Θέλουμε να κατακτήσουμε το πρώτο τρόπαιο της χρονιάς».

Αν νικήσετε, θα αφιερώσετε το Κύπελλο στους φιλάθλους, οι οποίοι ήταν κοντά σας μετά την ήττα από το Μαρούσι στην Ευρωλίγκα;

«Φυσικά! Αυτό θέλουμε. Τους αξίζει. Και γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει για αυτούς. Πόσο ιδιαίτερο είναι για τον καθέναν ξεχωριστά να έχει νικήσει η ομάδα του τον Ολυμπιακό. Θέλουμε να ικανοποιήσουμε τους εαυτούς μας πρώτα και τους φίλους του Παναθηναϊκού. Εχουμε πλάνο που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε το τρόπαιο να έρθει στα χέρια μας».

Ενδεχόμενη νίκη θα ενισχύσει και την αυτοπεποίθησή σας εν όψει της πολύ δύσκολης συνέχειας;

«Φυσικά! Κάθε νίκη δίνει αυτοπεποίθηση, ανεβάζει την ψυχολογία για τη συνέχεια. Αν πάρουμε ως παράδειγμα τις νίκες με Αρη και Μαρούσι και τον τρόπο που ήρθαν, ειδικά απέναντι στο Μαρούσι –ομάδα που δεν μπορείς να νικήσεις εύκολα–, είναι η εικόνα που πρέπει να έχουμε σε κάθε ματς».

Η παράδοση τι σας λέει;

«Κάθε τελικός είναι διαφορετικός. Εχουν αλλάξει παίκτες, αλλάζουν οι τακτικές. Είναι λάθος να πιστεύει οποιοσδήποτε πως επειδή η παράδοση είναι υπέρ μας κάνει πιο εύκολο το έργο μας. Κανένα τρόπαιο δεν σου προσφέρεται. Χρειάζονται πολύς κόπος και πολλή δουλειά για να το πάρεις. Τίποτα δεν είναι εύκολο σε αυτή τη ζωή! Και η μαχητικότητα είναι το στοιχείο που μας διακρίνει, που μας έχει κάνει μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε