Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Μπερέτα: “Σύντομα θα δείτε τα αποτελέσματα”

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

O προπονητής του ΠΑΟΚ εμφανίστηκε σίγουρος ότι η ομάδα θα είναι έτοιμη, τόσο για τους αγώνες των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ με τον Άξιαξ, όσο και για όλους τους στόχους της σεζόν.

Ο Μάριο Μπερέτα παραδέχθηκε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Εξέδρα” ότι είναι φυσιολογικό να μην είναι καλή η ψυχολογία, μετά τα αποτελέσματα των φιλικών αγώνων προετοιμασίας. “Δεν είναι ότι οι παίκτες δεν έχουν αφομοιώσει αυτά που λέω, απλά δεν τα έχουν βγάλει στο γήπεδο”, υπογραμμισε.

Χωρίς προπονητή ο Άγιαξ – Στη Φούλαμ ο Γιόλ

Αναλυτικά οι δηλώσεις του προπονητή του ΠΑΟΚ:

Αντιλαμβάνεστε πως το κλίμα είναι πολύ άσχημο εδώ, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της εικόνας που παρουσίασε η ομάδα στα φιλικά;

“Είναι φυσιολογικό να μην είναι καλό το κλίμα είτε στη Θεσσαλονίκη είτε εδώ, αφού και οι ποδοσφαιριστές δεν αισθάνονται καλά όταν χάνουν. Είμαστε στενοχωρημένοι για την εικόνα που έχουμε παρουσιάσει μέχρι τώρα και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά έτσι ώστε να αντιστραφεί το κλίμα”.

Τι πρέπει να συμβεί για να αλλάξει η εικόνα;

“Σε πρώτη φάση πρέπει κάποιοι ποδοσφαιριστές μας να έρθουν σε καλύτερη φόρμα. Δεν είναι έτοιμοι και στο δεκαήμερο που ακολουθεί θα επικεντρωθούμε στο να μπορέσουμε να τους φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Είναι σημαντική προϋπόθεση αυτή για να αλλάξει η εικόνα. Σε γενικές γραμμές, αυτές οι δέκα ημέρες δουλειάς θα είναι λίγο διαφορετικές. Θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε τους ρυθμούς της δουλειάς, να φύγει ο πολύς όγκος κούρασης από τους ποδοσφαιριστές μας και να είναι σε θέση να αποδώσουν όπως ακριβώς θέλουν και θέλουμε κι εμείς”.

Δημιουργείται ένα σοβαρό πρόβλημα στις στημένες φάσεις του αντιπάλου. Είναι ξεκάθαρο πως η ομάδα αδυνατεί να ανταποκριθεί. Τι ακριβώς έχετε αλλάξει και συμβαίνει αυτό;

“Τίποτα δεν έχω αλλάξει στις στημένες φάσεις. Απλά οι παίκτες μας χάνουν τους αντιπάλους τους. Μαν του μαν παίζαμε όπως και πέρυσι, απλώς η τοποθέτηση είναι λίγο πιο ψηλά. Μόλις αποκτήσουν καλύτερη φυσική κατάσταση, σίγουρα θα έχουν καλύτερη συμπεριφορά. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα δουλέψουμε –και πολύ μάλιστα– σε αυτόν τον τομέα. Σε κάθε προπόνηση από εδώ και στο εξής θα δουλέψουμε πάνω στις στημένες φάσεις”.

Μήπως λείπει ο όγκος από την άμυνα; Την πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ συνάντησε δυνατό φορ, είχε τεράστια προβλήματα…

“Οπως είπα και πριν, οι παίκτες μου δεν έχουν ακόμη τις φυσικές δυνάμεις. Για παράδειγμα ο Μαλεζάς είναι ένας ποδοσφαιριστής που τον υπολογίζουμε πάρα πολύ, αλλά είναι πίσω σε φυσική κατάσταση. Δεν μπορεί να προβάλει ακόμη τη δύναμή του με έναν τέτοιο αντίπαλο. Το ίδιο και οι υπόλοιποι στόπερ, αφού δεν έχουν δυνάμεις να βοηθήσουν στα μαρκαρίσματα. Αυτό που αναφέρω είναι ξεχωριστό από τις στημένες φάσεις, αφού για αυτές φέρει ευθύνη όλη η ομάδα και όχι μόνο οι στόπερ”.

Η ομάδα βρίσκεται στο επίπεδο που πιστεύατε ότι θα είναι αυτήν την περίοδο; Τι ακριβώς δεν μπορούν να αφομοιώσουν οι παίκτες από αυτά που ζητάτε;

“Νομίζω πως ναι, γιατί πρώτον δουλεύουν πολύ σκληρά στις προπονήσεις, κάτι που το βλέπετε και εσείς. Δεύτερον, πιστεύω πως οι ποδοσφαιριστές μου είναι όλοι τους υψηλού επιπέδου και απλώς είμαστε σε μία φάση που προσπαθούμε να γνωριστούμε καλύτερα. Αυτή τη στιγμή πρέπει να μάθουν να παίζουν σύμφωνα με τα όσα ζητάω, κάτι που δεν είναι εύκολο σε τόσες λίγες ημέρες. Επίσης, τρεις πολύ σημαντικοί παίκτες για εμάς, οι Χαλκιάς, Σαλπιγγίδης, Μαλεζάς, είναι μαζί μας μόλις μία εβδομάδα και δυσκολεύονται να αφομοιώσουν τα όσα ζητάω. Είναι πολύ μικρό το χρονικό περιθώριο που έχουμε για να προετοιμαστούμε και πρέπει να λειτουργήσουμε υπό καθεστώς μεγάλης πίεσης”.

Οταν συμφωνήσατε με τον ΠΑΟΚ, δεν μιλήσατε για το ενδεχόμενο η ομάδα να έχει μεγαλύτερη σε διάρκεια προετοιμασία;

“Δεν έχει κάποιο νόημα να ξεκινήσουμε νωρίτερα και για αυτόν τον λόγο δεν έγινε καμία τέτοια κουβέντα. Πρέπει να κατανοήσουν οι πάντες πως μία προετοιμασία δεν γίνεται μόνο για αυτά τα παιχνίδια, αλλά για ολόκληρη τη σεζόν. Εγώ θεωρώ την προετοιμασία καλή μέχρι τώρα, παρά τη ζέστη που όντως μας ταλαιπώρησε λίγο, όμως η ομάδα χρειάζεται τον χρόνο της. Είμαστε όλοι μαζί είκοσι μέρες και περνάμε περίοδο προσαρμογής. Ολοι μας έχουμε δουλέψει πάρα πολύ επαγγελματικά και θα δούμε σύντομα τα αποτελέσματα της δουλειάς”.

Δεν έχετε καταλήξει στο τι φταίει για αυτήν την εικόνα δηλαδή…

“Δεν πρέπει κάτι να φταίει. Ουσιαστικά ο κάθε προπονητής ζητάει κάποια καινούργια πράγματα και οι παίκτες του πρέπει να τα αφομοιώσουν. Δεν είναι πως δεν τα έχουν καταλάβει, αλλά πως δεν τα έχουν βγάλει μέσα στο γήπεδο. Δεν έχουν καταφέρει να παίξουν σύμφωνα με αυτά που θέλω”.

Οταν συμφωνήσατε, τι ακριβώς συζητήσατε με την διοίκηση;

“Αφού με επέλεξε γιατί θεωρούσε πως είμαι ο κατάλληλος, μου είπε πως θέλει να δουλέψω έτσι όπως ξέρω για να τη βοηθήσω να εξελιχθεί”.

Ουσιαστικά τι είναι αυτό που θέλετε να αλλάξει στην ομάδα σε σχέση με πέρυσι;

“Η φιλοσοφία της ομάδας ήταν τέτοια, ώστε οι επιθέσεις ξεκινούσαν πάντοτε σε οργανωμένη άμυνα του αντιπάλου. Εκλεβε την μπάλα και ξεκινούσε από πίσω τις προσπάθειες της. Εγώ θεωρώ πως ήταν πολύ πίσω, παρότι πέτυχε η συνταγή. Απλώς πάνω σε αυτόν τον πετυχημένο τρόπο θέλω να προσθέσω κάποια στοιχεία που θα δώσουν στην ομάδα τη δυνατότητα να είναι πιο ψηλά, στο μισό γήπεδο του αντιπάλου, και θα τονώσει την επιθετικότητά της. Ολα αυτά χωρίς να ρισκάρουμε πολύ στο ενδεχόμενο να βγουν οι αντίπαλοι στην πλάτη μας. Αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε έχοντας τη ζώνη της άμυνας ψηλά και, βέβαια, μικρές αποστάσεις μεταξύ των γραμμών”.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε